نظریه

کل اخبار:190

  • هایدگر ۱۳۹۳-۰۱-۱۰ ۲۳:۳۲

    محمدعلی رجایی؛

    نگاهی به قرائت ريچارد وولين از انديشه‎های مارتين هايدگر

    ريچارد وولين در مقاله مفصل «فرهنگی، سياسی است» ارتباط فرهنگ معنوی بشر كه مجموعه دستاوردهای جامعه در زمينه‎های علم و هنر و اخلاق و فلسفه است، را سياسی و به نوعی وابسته به سيستم اجتماعی و اقتصادی و منافع طبقات اجتماعی می‎داند. و هدف تاريخ انديشه و تفكر درك ايده‎ها در چارچوب بافت توليدی آن‎ها است.

  • رضا اکبری ۱۳۹۳-۰۱-۰۱ ۱۵:۳۱

    صوت/نظریه های قصد گرا و کاربردگرا در باب معناداری

    رضا اکبری

  • ۱۳۹۲-۱۲-۲۰ ۱۴:۳۷

    «نظریه و روش در مطالعات فرهنگی» از راه رسید

    «نظریه و روش در مطالعات فرهنگی» نوشته «اندرو تودور» با ترجمه فاطمه براتلو به شرح نظریه مطالعات فرهنگی و تشریح برخی جریان‌هان آن می‌پردازد و مفروضات معرفت‌شناختی و روش‌شناحتی این حوزه را نقد و بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۲ ۱۲:۳۱

    «والرشتاین» نظریه‌پرداز نظام جهانی: امروز تغییری جدی در ایران اتفاق افتاده است

    والرشتاین در جهان، بیشتر به‌واسطه «نظریه نظام جهانی»‌اش می‌شناسند و کوششی که وی در این قالب، برای درک سرمایه‌داری مدرن صورت بخشیده است. نظریه‌ای که هم از اهمیتی مهم و استراتژیک برخوردار است و هم می‌تواند دریچه‌ای برای فهم تغییرات و تحولات تاریخی و اجتماعی در کشورهای مختلف جهان باشد.

  • مختاریان ۱۳۹۲/۱۲/۰۸

    بهار مختاریان در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    ضرورت پیوند هنرپژوهی با شاخه‌های مرتبط در علوم انسانی

    متأسفانه هنوز بحث هنر و هنرمند گرفتار نگاهی کلیشه‎ای است و چرخه‎ی خلق اثر هنری و جایگاه و نقش هنرمند و فهم آن کم‎تر با دانش‎های مرتبط پیوند خورده است. پژوهش در حوزه‎ی هنر به شکل روش‎مند، ناگزیر است که از سویی به دین‎پژوهی، فلسفه، انسان‎شناسی و زبان‎شناسی و مانند آن متکی باشد و در رویکرد و روش در قبال هنر نیز به پدیدارشناسی، هرمنوتیک، تلقیِ معناانگارانه از هنر یا مطالعات تطبیقی و امثال آن روی آورد.

  • رحیم پور ازغدی ۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۰۹:۵۷

    گزارش مشروح از سخنرانی حسن رحیم‌پور در نشست «میراث اسلامی و علوم انسانی مدرن» /بخش اول؛

    وجود گزاره‎های متناقض در علوم انسانی

    هنگامی که انقلاب اسلامی شالوده‌ی کلیشه‎های علوم اجتماعی را در جهان -درباره‌ی مفاهیم انسانی و اجتماعی- از هم پاشید، در دهه‌ی چهارم انقلاب هنوز مجبور می‎شویم در دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران به حالت شرمنده سؤال کنیم که آیا علم دینی ممکن یا معنادار است؟ این نشان‎دهنده‌ی بیماری در دانشکده‎ها و دانشگاه‎های علوم انسانی در ایران است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۹ ۱۱:۱۴

    «استوارت هال» جامعه‌شناس و نظریه‌پرداز مطالعات فرهنگی درگذشت

    استوارت هال، جامعه‌شناس و نظریه‌پرداز برجسته مطالعات فرهنگی و از سردبیران بنیانگذار نیو لفت ریویو، 10 فوریه 2014 در 82سالگی پس از جدال با سرطان درگذشت. هال نخستین فردی بود که واژه «تاچریسم» را بر سر زبان‌ها انداخت و در تمام این سال‌ها کوشید با وجوه تماما مخرب نولیبرالیسم بریتانیایی به‌عنوان هارترین الگوی نولیبرالیسم در سطح عمل و نظر مبارزه کند.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۴:۵۲

    نشست «نقد و تحلیل نظریه گفتاری بودن زبان قرآن» برگزار می‎شود

    به همت جهاد دانشگاهی دانشکده الهیات دانشگاه تهران، نشست تخصصی نقد و تحلیل نظریه گفتاری بودن زبان قرآن با حضور کارشناسان 28 بهمن ماه برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۱۲:۴۰

    بررسی نظریه‎های انقلاب اسلامی در شماره جدید پنجره

    شماره 186 هفته نامه خبری ـ تحلیلی «پنجره» در بخش‎های مختلفی مانند مجله خبری، باشگاه اهل قلم، باشگاه ترجمه، سیاست، پرونده ویژه و اندیشه منتشر شد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۱:۳۶

    «بنیادهای نظری علوم انسانی»، تازه‌ترین اثر حجت‌الاسلام خسرو پناه

    به نظر حجت‌الاسلام خسروپناه در این اثر، انگیزه اصلی از آسیب‌شناسی علوم انسانی در آموزش کشور، در واقع آسیب‌شناسی مبانی و بنیادهای نظری علوم انسانی غربی و نیز ارائه مبانی علوم انسانی اسلامی به متخصصان علوم انسانی برای نظریه‌پردازی است.

  • آقاجری-توفیق ۱۳۹۲-۱۱-۰۹ ۱۰:۵۵

    گزارشی از نشست «روایت تاریخ در گفتمان پسااستعماری»/ بخش دوم؛

    چرا در فضای آکادمیک ما رویکرد پسااستعماری اتفاق نمی‎افتد؟

    نوع برخورد ما نسبت به نظریه‎ها جای بحث است. معضل این نیست که نظریه‎ها را نمی‎شناسیم و اگر می‎شناختیم اتفاق دیگری می‎افتاد. اتفاقا ما همه‎ی آن‎ها را می‎شناسیم ولی نوعی که می‎شناسیم، مهم است. در دانشگاه ما از آن‎ها استفاده می‎شود که یک کاری را ادامه دهیم؛ گفتمان گذار خود را ادامه دهیم که مطلقا به آن خدشه‎ای وارد نشود.

  • انسان شناسی ۱۳۹۲-۱۱-۰۶ ۱۰:۳۲

    گزارش نشست «بررسی مشکلات و راهکارهای انسان‌شناسی»؛

    گسست نسلی در انسان‌شناسیِ ایران

    در حال حاضر، انسان‌شناسی با یک مشکل بسیار جدی روبه‌رو است و آن، کلیشه‌سازی از مطالعات است که به‌دلیل انجام نشدن کار میدانی عمیق و طولانی‌مدت شکل گرفته و میوه‌ی جریانی است که می‌توان آن را انسان‌شناسی غیرمیدانی یا قوم‌نگاری مکانیکی و توریستی دانست. مشکل اساسی دهه‌ی 90 انسان‌شناسی در ایران، شکل‌گیری مطالعات کلیشه‌یی و غیرمیدانی در حوزه‌ی انسان‌شناسی است .

  • ۱۳۹۲-۱۱-۰۵ ۱۳:۵۹

    وجود مبانی و زمینه‌های عمیق روان‎شناسی در احادیث اسلامی

    استاد روان‎شناسی دانشگاه هاروارد در خصوص نظریه مشاوره با رویکرد اسلامی گفت: در احادیث پیامبر اکرم (ص) و ائمه(ع) زمینه‌های عمیقی را داریم که در زمینه‌ مشاوره‌ کاربردی می‌تواند راهگشای مشکلات باشد.

  • کینز ۱۳۹۲-۱۱-۰۲ ۱۱:۳۰

    نگاهی به نظریه‎ی چرخه‌ی تجاری حقیقی (RBC)؛

    ضربۀ مهلک به کینز

    اقتصاد کلان کینزی این دوگانگی کلاسیکی را به­ وسیله‌ی کنار گذاردن فرض تعدیل سریع قیمت و دستمزدها برای تصفیه‌ی بازارها از بین می‌­برد. طرفداری از این مورد به ­وسیله‌ی این مشاهده که بسیاری دستمزدهای اسمی به‌وسیله‌ی قراردادهای کاری بلندمدت تثبیت شده و قیمت بسیاری از محصولات برای دوره‎های طولانی بدون تغییر باقی می­‌ماند، صورت می­‌گیرد.

  • احسان شریعتی ۱۳۹۲/۱۱/۰۲

    گفت‌وگو با احسان شريعتی؛

    دیالوگ سنت و تجدد در ایران رخ نداد

    اكنون بين دانشگاه و سنت حوزوی گسست معرفتی جدی وجود دارد. آنچه مدرن است همين ترجمه‌هاست كه ما اهل دانشگاه آنها را درس می‌دهيم: يكی هم حوزه سنت است كه به تكرار رسيده و در مجموع، اين دو حوزه با هم نيز ديالوگی ندارند. ما در حوزه فلسفه پژوهش و آموزش تطبيقی جدی نداريم. يك رشته كارهای بی‌ربط موسوم به تطبيقی صورت می‌گيرد مثل مقايسه مولوی و ملاصدرا با هگل و هايدگر!

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۲ ۱۵:۱۰

    فصلنامه ذهن در ایستگاه چهل و نهم

    چهل و نهمین شماره فصلنامه ذهن با موضوعاتی همچون معیارهای سنجش معرفت شهودی و نسبت نظریات معنا با واقع گرایی با تأکید بر نظریه معنا نزد علامه طباطبایی(ره) منتشر شد.

  • اسماعیل حسن زاده ۱۳۹۲/۱۰/۱۵

    اسماعیل حسن زاده در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    ماهیت دانش تاریخ را اسیر نظريه‎ها نکنیم

    ما باید حد و مرزهایی که از لحاظ زمان‎بندی ترسیم کردیم؛ کنار بگذاریم. بلکه بگوییم که تاریخ عرصه بسیار گسترده‎ای در اجتماع و در ارتباط با انسان دارد. حتی ممکن است برخی از دوستان در زمینه پیش‎بینی آینده با بنده موافق نباشند. اما معتقدم که کارکرد تاریخ مانند کارکرد جامعه‎شناسی است. تحولات گذشته را بررسی می‎کند و راهکاری برای آینده ارائه می‎دهد.

  • کلاسیک های جدید ۱۳۹۲-۱۰-۰۵ ۰۹:۳۳

    افول کینزین‌ها و تجدید حیات کلاسیک‌ها؛

    پایه و اساس کلاسیک‌های جدید

    با آغاز دهه‌ی 70، کم‌کم تسلط تمام‌عیار دیدگاه رایج کینزی در محافل آکادمیک و سیاست‌گذاری در هم‌ شکست، ستاره‌ی اقبال کینزی‌ها به خاموشی گرایید و جریانات جدید فکری سر برآوردند. دو جریان عملی و نظری در شکست سلطه‌ی کینزی مؤثر واقع شدند.

  • پارسانیا-العطاس ۱۳۹۲-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۴

    گزارشی از مناظره حمید پارسانیا و فرید العطاس در دانشگاه تهران؛

    العطاس: علوم اجتماعی غربی به مسایل خود بها می‌دهد/ پارسانیا: فهم نظریه اجتماعی بدون توجه به عقبۀ فرهنگی و تاریخی آن ممکن نیست

    هیچ عرصه علمی بدون توجه به سنت‌های خودی و سنت‌های دیگران قابل شکل‌گیری نیست. در مورد علوم اجتماعی هم باید به همین شکل عمل کرد؛ مفاهیم باید جهانی باشند. ما مفاهیمی متعددی داریم که باید به آن‌ها توجه کنیم و مورد استفاده قرار دهیم اما نه با محوریت اروپا و تعصب اروپامحوری.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۷ ۱۳:۴۰

    انتشار جلد دوم دموکراسی مکتبی یا مردم سالاری دینی

    مشروعیت نظام و نظریات دانشمندان معاصر درباره جمهوری اسلامی در دموکراسی مکتبی یا مردم سالاری دینی در اثری تازه بررسی شد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۷ ۱۱:۲۸

    رییس دانشگاه شهید بهشتی: انقلاب اسلامی برای ادامه راه به سرمایه اجتماعی نیاز دارد

    طهرانچی با اشاره به عوامل پیروزی انقلاب اسلامی گفت: این پیروزی چندین علت داشت اما اکنون ادامه راه آن به سرمایه اجتماعی نیاز دارد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۷ ۱۰:۰۳

    حجت الاسلام رنجبران: دشمن در پی رسوخ تئوری‌های ترجمه‌ای در ذهن دانشگاهیان است

    دشمن در تلاش است با سلب اعتماد از نقش دانشگاهیان، تئوری‌های ترجمه‌ای را در ذهن آنها رسوخ دهد و آنان را از مردم جدا سازد که مهم‌ترین راه مقابله با آن حفظ ارتباط دانشگاهیان با مردم است.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۶ ۱۹:۰۹

    رییس دانشگاه شهید بهشتی: مردم‎سالاری دینی نظریه‎ای جوان است

    رئیس دانشگاه شهید بهشتی تهران با اشاره به اینکه نظریه مردم‎سالاری دینی نظریه‎ای جوان است گفت: حضور توأمان اسلام، رهبری و مردم باعث بقای نظام جمهوری اسلامی بوده است.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۶ ۱۴:۵۸

    دوره «دانش‌افزایی علم دینی» و نشست «فقه سیاسی شیعه علیه خشونت» برگزار می‌شود

    کارگاه دانش‌افزایی علم دینی با موضوع تقریر و نقد نظریه آیت‌الله العظمی جوادی آملی و دومین نشست تخصصی «فقه سیاسی شیعه علیه خشونت» توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و از طریق سیستم ویدئو کنفرانس برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۱:۱۷

    اعلام برنامه‌های همایش نظریه مردم‌سالاری دینی

    سومین همایش نظریه مردم‌سالاری دینی روز سه‌شنبه 26 آذرماه، در دو نوبت صبح و بعدازظهر، در دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۵ ۱۰:۰۷

    مناظره پارسانیا و فرید العطاس در دانشگاه تهران

    مناظره علمی «علوم اجتماعی و متفکران مسلمان: بازسازی یا بدیل سازی؟» با حضور حجت الاسلام دکتر حمید پارسانیا و دکتر فرید العطاس با رونمایی شماره دوم نشریه علمی- پژوهشی «نظریه اجتماعی متفکران مسلمان» برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۱۷:۲۵

    وضعيت تاريخ هنر ايران آسيب‎شناسی می‎شود

    هم‌انديشي موضوعي نظريه‌ها و رويكردهای تاريخ هنر با موضوع «آسيب‌شناسی وضعيت تاريخ‎نگاری هنر در ايران» روز چهارشنبه 27 آذر همزمان با هفته پژوهش در فرهنگستان هنر برگزار می‎شود.

  • ساختن تاریخ ۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۱۶:۳۶

    ساختن تاریخ

    الکس کالینیکوس

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۸ ۰۹:۲۷

    همایش «نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه» برگزار می‌شود

    انجمن علمی دانشجویی روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبایی با همکاری معاونت فرهنگی این دانشگاه، همایش ملی «نظریه‌های روابط بین‌الملل و سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه» را در این دانشگاه برگزار خواهد کرد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۷ ۱۷:۳۰

    مرندی:«نظریه مردم‌سالاری دینی» قادر به پوشش‌دهی تحولات اخیر جهان اسلام است

    دبیر علمی همایش «نظریه مردم‌سالاری دینی» با بیان این‌که در تحولات اخیر جهان اسلام دو انگیزه اسلام‌خواهی و دموکراسی‌خواهی بسیار قوی دیده می‌شد، تأکید کرد: نظریه مردم‌سالاری دینی می‌تواند خواست عمومی و سیاسی مردم منطقه را پوشش دهد.