فرهنگ امروز

کل اخبار:56756

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۳ ۲۲:۰۱

    صلح بیرونی بی صلح درونی میسر نیست

    شهرام پازوکی، استاد فلسفه و عرفان، گفت: بدون صلح درونی، صلح بیرونی میسر نیست؛ تا قوای وجودی انسان به صلح نرسیده باشد نمی‌تواند در بیرون مدعی صلح حقیقی شود و اگر صلح هم باشد تدبیری موقتی است. تعبیر قرآن کریم سلام است و عارفان واقعی دنبال سلام هستند و بهشت هم دارالسلام است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۴:۴۸

    منتخبی از اسناد، نقشه‌ها و مکتوبات مربوط به خلیج فارس در آرشیو مرکز اسناد کتابخانه مجلس

    به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای مهم و راهبردی به‌شمار می‌آید.

  • پرونده ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۴:۴۶

    پرونده

    این کتاب، با مروری بر مستندات و خاطرات، دیدار حضوری در دفاتر جاسوسی انگلیس و نیز اتاق‌های نشیمن افسران بازنشستة اشتازی، به روایتی شخصی تبدیل شده که به اندازة داستان‌های جورج اورول و گراهام گرین‌ مسحورکننده،‌ جذاب و یادآور اخلاقیات است ـ و مهم‌تر اینکه، تمامش عین حقیقت است.

  • بیژن عبدالکریمی ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۱۸

    اعلام پایان اسلام سنتی در جهان معاصر

    بیژن عبدالکریمی در نشست «آینده اسلام در ایران» گفت: تاریخ ادیان سنتی و کلاسیک در جهان به پایان رسیده است. دیگر ادیان جهان‌شمولی نخواهیم داشت و دین آینده، دین گفت‌وگو خواهد بود

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۱۲

    نقش زبان فارسی و ایرانیان در میراث فقه و کلام حنفی| حسن انصاری

    میراث فقه حنفی دست کم تا سده هفتم قمری عمدتا محصول خراسان بزرگ و فرارود است. مهمترین فقیهان حنفی با چند استثنا تا سده هفتم از خراسان بزرگ و فرارود و ری بوده اند. بسیاری از آثار فقهی حنفی به همین دلیل یا به فارسی نوشته شده اند و یا در آنها تعابیر فارسی و یا استفتائات و پاسخ های فارسی دیده می شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۰۲

    شاهنامه‌پژوهی اسلامی ندوشن

    که گیتی سپنج‌ست و ما بر گذر

  • حمیدرضا جلایی پور ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۳:۰۰

    اقتراح انجمن جامعه‌شناسی از حمیدرضا جلایی‌پور درباره تغییرات اجتماعی ایران

    جامعه مطالبه‌گرِ

    ما با تغییرات بزرگ جمعیتی (هشت‌ برابر شدن تعداد جمعیت ایران نسبت به صد سال پیش)، از ۲۲ شهر کوچک به نزدیک ۱۰۰۰ شهر رسیده‌ایم. انبوه بروکراسی‌های گوناگون، جمعیت را به نحوی خدمت می‌دهند. در اثر گسترش وسایل ارتباطی، با گسترش آگاهی، انتظارات و مطالبات روبرو هستیم. به بیان دیگر، همه ما درگیر چالش‌های مدرنیته هستیم که در سطح جهان در جریان است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۲:۵۶

    به مناسبت درگذشت محمد علی اسلامی ندوشن نخستین مترجم بودلر

    شاعر شهر مدرن

     به محضِ دیدن یا شنیدنِ خبر درگذشت هرکدام ازاستادان بارع، متفکران ژرف‌اندیش و دقیق‌النظر، نویسندگان‌باریک‌بین، شاعران گرانمایه و دانشمندان برجسته این سرزمین، بی‌اختیار به یاد آموخته‌هایم از آنها و آثارشان می‌افتم. با خواندنِ خبر درگذشت روانشاد دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، یادم آمد که نخستین‌بار با شارل بودلر، شاعر شهیر فرانسوی در قرن نوزدهم، به واسطه اثری درخور و با اهمیت از ایشان آشنا شدم.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۹:۰۱

    پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن

    مراسم پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۶

    چهار شباهت اسلامی ندوشن به سعدی

    مصطفی ملکیان در نوشتاری به شباهت‌های محمدعلی اسلامی ندوشن به سعدی پرداخته است.

  • سروش دباغ ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۵

    در هوای لودویگ و سهراب| سروش دباغ

    در این نوشتار بلند به بررسی تطبیقی آرای لودویگ ویتگنشتاین و سهراب سپهری ذیلِ پنج موضوع «معنای زندگی»، «امر متعالی»، «ایمان‌ورزی»، «نگرش به هستی» و «مرگ» خواهم پرداخت.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۹

    آموزه مهدویت و الهیات امید| همایون همتی

    دکتر همایون همتی در جمع طلاب و دانشجویان به مناسبت نیمه شعبان در سخنرانی‌ای که به صورت مجازی برگزار شد از آموزه مهدویت و الهیات امید سخن گفت. متن تحریر شده این سخنرانی در اختیار دین‌آنلاین گذاشته شده است.

  • هایدگر ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۶

    ضرورت سیرشناسی در مطالعات هایدگر

    شریف‌منش با بیان اینکه برای مطالعه هایدگر سیرشناسی ضرورت دارد، گفت: عناصر مهمی از دوران پختگی او به زبان ساده و واضح در این دوران ابتدایی وجود دارد. از جمله این عناصر مفهوم دازاین است. وقتی به این دو اثر مراجعه می‌کنیم با مفاهیم تجربه تاریخ، تجربه بی‌میانجی زیست خویشتن مواجه می‌شویم که پدران مفهوم دازاین‌اند.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۴

    تشیع و تصوف؛ عامل احیا مفهوم ایران

    صفویه علی‌رغم همه دلخوری‌هایی که از آن وجود دارد، دوره‌ای بود که مفهوم ایران احیا شد. چرا مفهوم تاریخی ایران در این دوره احیا توانست احیا شود ؟ پاسخ را باید در زمینه تاریخی که درآشتی دو عنصر تشیع و تصوف در دوره مغول اتفاق افتاد جست. این دو مفهوم در دوره تیموری و ایلخانی وقتی با هم آشتی می‌کنند بدل به عاملی برای احیا هویت تاریخی ایران در دوران صوفی می‌شوند. مساله زبان فارسی و جغرافیا هم هست اما در برآمدن صفویان، این صوفی و شیعه بودن‌شان بود که به ایشان قدرت داد تا ایرانی متحد و بزرگ را بسازند و نه زبان واحد.

  • غلامرضا اعوانی ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۱

    اعوانی: اگر مطهری بود وضع فرهنگ به گونه دیگری بود/ دینانی: مطهری فلسفه اسلامی را در دانشگاه مطرح کرد

    غلامرضا اعوانی ضمن اشاره به ویژگی‌های شخصیتی شهید مطهری بیان کرد: اکنون افراط و تفریط‌های زیادی دیده می‌شود ولی اگر ایشان بود از بسیاری از این کج‌روی‌ها جلوگیری می‌کرد و غلامحسین دینانی معتقد است شهید مطهری از کسانی بود که از حوزه با تحصیلات کامل وارد دانشگاه شد و فلسفه اسلامی را در دانشگاه مطرح کرد و از این جهت خیلی مدیون خدمات ایشان هستیم.

  • رضا داوری اردکانی ۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۳۸

    استاد مطهری همواره به مسائل و پرسش‌های زمان می‌اندیشید

    رضا داوری اردکانی در پیامی تصریح کرد: استاد مطهری همواره به مسائل و پرسش‌های زمان می‌اندیشیده و آنها را در آثار و گفتارهای خود آورده است و آنچه در مورد زبان و قوم ایرانی گفته شد یکی از آنهاست.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۳۰

    رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شد

    مهدی رمضانی با حکم وزیر ارشاد به عنوان دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور منصوب شد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۶

    روایت‌هایی کم حجم از تاریخ معاصر ایران عرضه می‌شود

    مرکز اسناد انقلاب اسلامی چهار کتاب جیبی کم حجم از تاریخ معاصر ایران را برای مطالعه به مخاطبان پیشنهاد می‌کند. این کتاب‌ها را در اتوبوس و مترو نیز می‌توان مطالعه کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۴

    نقش شیخ بهایی در شکل‌گیری تمدن ایرانی اسلامی

    شیخ بهایی در قریب هشتاد سال عمر با برکت خود بیش از ۱۲۰ جلد کتاب و اثر علمی در علوم مختلف از خود بجای گذاشت. او دانشمندی فقیه، اصولی، حکیم، عارف، ریاضیدان،‌ فیزیک‌دان، شیمی‌دان، منجم و ستاره‌شناس، شاعر و ادیب و در تمامی علوم زمان خود متبحر بود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۰۷

    اعمال محدودیت برای روزه‌ناداران؛ آری یا خیر| عباسعلی منصوری

    آیا اعمال محدودیت در خوردن و آشامیدن در ماه رمضان برای کسانی که روزه نمی‌گیرند، اخلاقاً رواست؟ آیا این کار سبب حفظ حرمت رمضان و به نفع دین است؟

  • مرتضی مطهری ۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۲:۵۲

    نشست شهید مطهری و امتداد اجتماعی حکمت و فلسفه اسلامی برگزار میشود

    نشست «شهید مطهری و امتداد اجتماعی حکمت و فلسفه اسلامی» توسط مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه اسلامی در روز شنبه، ۱۰ اردیبهشت به صورت مجازی برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۰

    در سوگ استاد سترگ ادبیات فارسی

    استاد فقید اسلامی ندوشن پس از بازنشستگی به سال ۱۳۵۹، ارتباط خویش را با دانشگاه تهران و دیگر محافل علمی و آکادمیک قطع نکرد و در کنار پژوهش‌های ادبی و ترجمه کماکان به پرورش شاگرد ادامه داد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۶

    محمدجعفر یاحقی: اسلامی ندوشن، قطعه بزرگی از پازل ادبیات فارسی معاصر بود

    محمدجعفر یاحقی، پژوهشگر و استاد دانشگاه فردوسی مشهد تاکید دارد که محمدعلی اسلامی ندوشن در کنار امثال زریاب خویی، خانلری و ژاله آموزگار از قطعه‌های اصلی فرهنگ و ادبیات معاصر کشورمان بود که فقدانش خلا بزرگی محسوب می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۴

    انتشار «ملاحظات و محاکمات» با اضافات و الحاقات

    کتاب «ملاحظات و محاکمات» به جز اهمیتی که در تاریخِ دیپلماسی نانوشته دوره قاجار دارد، برای آگاهی از راه و روش، و تجربه زیسته مأمور و دیپلماتی همچون میرزا محبعلی‌خان که پرورده مکتب میرزا تقی­‌خان امیرکبیر و میرزا جعفرخان مشیرالدوله بود، مفید و آموزنده است.

  • اسلامی ندوشن ۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۳

    در کوی بهدینان، خاکستری ز کاروان رفته به دور

    کتاب «روزها، (سرگذشت)» دربردارنده‌ سرگذشت مردی است که روزگاران گذشته با روزگار کنونی در سرشت وی پیوند خورده است. افزون بر این ویژگی اسلامی‌ندوشن در کشوری که پُل میان شرق و غرب بوده زیسته است.

  • باکو ۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۱:۰۰

    اندرز به زمامداران باکو به بهانه برگزاری کنگره‌ به اصطلاح آذری‌های جهان؛

    این نیل نشیمن نهنگ است

    اکنون تهران برای هزارمین بار با پیامدهای تلخ ولی واقعی اقدامات دولت باکو در حمایت لخت و عریان از جریان‌های جدایی‌خواه بویژه با برگزاری کنگره‌ی به اصطلاح آذری‌های جهان آنهم به این شکل تند و بی‌پروا در شهر شوشی، که خود روزگاری نه چندان دور بخشی از جهان ایرانی بوده و هنوز نیز نشانه‌های فراوانی از ایرانی‌گری بر پیشانی دارد، روبرو شده است. باکو در این راه به بیراهه رفته است. اما تردیدی نیست که در این رویارویی تهران نیز هیچ ابتکاری ندارد. سردرگم است. دریغ از کوچکترین واکنش. وزارت خارجه به محاق رفته است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۵۲

    چرا کوفیان علی (ع) را تنها گذاشتند؟

    یک پژوهشگر نهج البلاغه گفت: مردم زمان امام علی، تربیت شده نظام علوی نبودند علاوه براینکه خواصی که می‌توانستند بر مردم اثرگذار باشند هم حضور نداشتند و به شهادت رسیده بودند.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۷

    ارتباط حکمت اشراق سهروردی و عرفان ابن عربی بررسی می‌شود

    هشتمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهای سهروردی در مرکز فرهنگی شهر کتاب روز چهارشنبه ۷ اردیبهشت به واکاوی شباهت آثار سهروردی و ابن عربی اختصاص دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۵

    منطق آزمودن افتادن در دام دور باطل خطاهای پی‌به‌پی نیست

    حکمت و خرد و منطق آزمودن در تکرار پی به پی خطاها نیست. در ادامه و استمرار کژروی‌ها نیست. در تصحیحشان است. در راست کردن قامت کژی‌ها و کژروی‌ها است.

  • ۱۴۰۱-۰۲-۰۴ ۱۶:۴۳

    چه از این به ارمغانی که تو خویشتن بیایی

    ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف (606-690 ه.ق.) ملقب به سعدی، بی‌شک یکی از ارکان شعر و ادب و به تعبیر دقیق‌تر زبان فارسی است. شاعر و نویسنده‌ای چیره‌دست که با قلم سحارش تلخ داروی پند را به شربتی سودمند تبدیل کرده است، برآمیخته به شهد ظرافت و بیخته به پرویزن معرفت. بی‌دلیل نیست که نه فقط همه ایرانیان بلکه عموم شیفتگان زبان فارسی، سعدی را دوست دارند و کوچک و بزرگ در گلستان او می‌آسایند و بهره‌مند می‌شوند.