اخلاق

کل اخبار:335

  • هگل ۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۰۹:۰۴

    بازخوانی رسالۀ «دربارۀ نظام رایش» (۲)؛

    هگل در مقام دفاع از ماکیاوللی

    آنچه هگل را تبدیل به مدافع ماکیاوللی کرد، صرف مطالعۀ آثار او نبود، بلکه شرایط بحرانی مشابهی بود که هگل در آن قرار گرفته بود. نکبتی که رایش را فراگرفته بود البتّه صرفاً محصول عوامل داخلی نبود بلکه سیاست دوگانۀ انقلابیون فرانسوی منجر به تشدید آن شده بود. تندباد حوادث سیاسی و تاریخی چشمهای آرزومند به آزادی امّا بستۀ هگل نسبت به سرشت سیاست جدید و حقیقت قدرت را باز کرد و او را متوجّه این نکتۀ مهم کرد که منطق درونی قدرت در برابر دعاوی اخلاقی قرار می‌گیرد و آنگاه‌ که قدرت حقیقت خود را نشان می‌دهد، اخلاق یکسره رنگ می‌بازد.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۷:۴۲

    صوت/ سیاست و اخلاق فضیلت‌گرا (۲)

    موسی اکرمی

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۲:۰۰

    بررسی روش تالیف آثار حارث بن اسد محاسبی در جدیدترین شماره فصلنامه «اخلاق»

    فریبرز راهدان، رئیس پژوهشکده مطالعات اسلامی اصفهان، از انتشارات چهلمین شماره فصلنامه علمی و ترویجی «اخلاق» خبر داد و گفت: در این شماره از فصلنامه به روش تالیف آثار حارث بن اسد محاسبی، فقیه و عارف بصری، پرداخته شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۱:۱۵

    بررسی اخلاق در فضای مجازی

    نشست علمی اخلاق در فضای مجازی به حضور صاحبنظران و به میزبانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۰:۱۵

    مبانی اخلاق در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی

    مبانی اخلاق در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی به قلم حسن معلمی و از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برای دومین بار روانه بازار کتاب شد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۱۱:۳۰

    تروریسم؛ یک حادثه هنری یا عمل غیراخلاقی

    بودریار پس از واقعه ١١ سپتامبر مقاله‌ای تحت عنوان «روح تروریسم: یادبود برج‌های دوقلو» نوشت و به بررسی این واقعه از نظرگاه فلسفی خود پرداخت.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۱۳:۳۰

    يك خبر، سه‌چهره/ از قانون تا فرهنگ‌سازی برای تامين امنيت اخلاقی مجازی

    تامين امنيت اخلاقي فضاي مجازي امري بسيار مهم است و همكاري تمامي دستگاه‌ها و ادارات و مراجع را مي‌طلبد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۱۰:۱۵

    مصطفی ملكيان: «عارفان» مصلح اجتماعی نيستند

    همايش نظام اخلاقي مولانا با حضور مصطفي ملكيان ابوالقاسم فنايي، حسن اسلامی، مهناز قانعی، حسين محمودی و امير صائمی برگزار شد. گزارش کامل این همایش در زیر آمده است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۸ ۰۹:۳۰

    حجت‌الاسلام اسلامی مقالات حوزه اخلاق زیست‌محیطی را کتاب می‌کند

    حجت‌الاسلام سید حسن اسلامی، نویسنده و پژوهشگر دین و اخلاق از جمع‌آوری مقالات خود در کتابی با موضوع «اخلاق زیست‌محیطی» خبر داد و گفت: در تلاش هستم تا این اثر را به نمایشگاه بین‌المللی کتاب سال آینده برسانم.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۱۳:۴۵

    وقتی اخلاق «بی‌بنیاد» می‌شود / دکتر بیژن عبدالکریمی

    رابطه اخلاق و سیاست، مسأله ساده‌ای نیست؛ ابعاد بسیار وسیعی دارد و چیره شدن بر همه جوانب بحث، امری غیرممکن است و تنها می‌توان به برخی از جنبه‌های بحث اشاره‌ای گذرا داشت. رویکرد من در این بحث نه سیاسی است و نه اخلاقی، بلکه «فلسفی» و «متافیزیکی» است.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۷:۳۶

    صوت/ سیاست و اخلاق فضیلت‌گرا (۱)

    موسی اکرمی

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۱۳:۱۵

    چهارمین همایش نظام اخلاقی مولانا برگزار می شود

    چهارمین همایش تخصصی نظام اخلاقی مولانا با عنوان «ضرورت اخلاقی زیستن» برگزار می شود.

  • سید علی محمودی ۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۵:۰۱

    صوت/ سیاست در ترازوی اخلاق (۱)

    سید علی محمودی

  • سید علی محمودی ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۱۳:۰۲

    صوت/ سیاست در ترازوی اخلاق (۲)

    سیدعلی محمودی

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۰۸:۴۵

    قانون تعیین کننده سیاست است نه اخلاق/اخلاق سیاست نتیجه گراست

    عبدی گفت: وضعیت فعلی جامعه محصول بی اخلاقی نیست بلکه محصول بی توجهی به ساختارهای نظارتی است به بیان دیگر چون ساختارهای نظارتی اخلاق را کنار گذاشته اند و خودشان سیاسی شده اند ما دچار این وضعیت شده ایم.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۳ ۱۶:۱۵

    سیاست‌مدار باید قانون‌مدار باشد نه اخلاق‌گرا

    نشست علمی «اخلاق و سیاست» روز سه‌شنبه، دوازدهم آبان، در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد. این اولین نشست از سلسله‌نشست‌های علمی «اخلاق و سیاست» بود که توسط مرکز فرهنگ و سیاست سازمان جهاد دانشگاهی تهران برگزار ش

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۳ ۱۲:۰۰

    اخلاق در روزگار مدرن بی بنیاد شده است

    بیژن عبدالکریمی گفت: اخلاق در روزگار مدرن بی بنیاد شده است و ما برای اخلاق یک بنیاد و متافیزیک مشخص نداریم. به عبارتی برای زیست اخلاقی مان متافیزیک و توجیهی ما را یاری نمی کند.

  • مدخل 36 تا 40 استنفورد ۱۳۹۴-۰۸-۱۰ ۱۱:۵۹

    مدخل‌های دانشنامه‌ استنفورد (۴۰-۳۷)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۵:۰۵

    دومین فصلنامه نقد کتاب «اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی» به پیشخوان آمد

    شماره دوم فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی (شماره ۲، تابستان ۱۳۹۴) پایان مهرماه ۱۳۹۴ منتشر شد. «نقدهای نانوشته و حسرت برجای مانده» عنوان سخن سردبیر است که در آن محورهایی درباره نبود فضای نقد کتاب در کشور بررسی شده است.

  • داستایفسکی ۱۳۹۴-۰۸-۰۷ ۰۹:۴۵

    آبتین گلکار/ به مناسبت یکصدوسی و چهارمین سالمرگ فئودور داستایِفسکی؛

    پس از یک‌و‌نیم قرن چه می‌توان از داستایفسکی آموخت؟

    زندگی بر اساس آموزه‌های داستایفسکی ساده نیست، گاه باید در ساده‌ترین و متعارف‌ترین تصمیم‌گیری‌ها تجدیدنظر کرد و خیر و شر را با ترازوی تازه‌ای سنجید. حداقل آن است که باید کتاب‌های او را خواند و باز خواند و درباره‌ی اندیشه‌ها و مفاهیمشان فکر کرد و درباره‌ی «محق بودن» خودِ داستایفسکی اندیشید.

  • نل نادینگز ۱۳۹۴-۰۷-۲۶ ۰۹:۵۴

    نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛

    فلسفه‌ی آموزش در هزاره‌ی جدید

    نظریه‌ی نادینگز این است که ما باید برخی از تفکرات قرن بیستمی نظیر رقابت، بروکراسی، تخصص‌گرایی بیش از حد و استانداردسازی را با عاداتی مانند همکاری، اتصال و تفکر خلاق و انتقادی جایگزین سازیم. [از نظر او] ... ما در اهداف آموزشی و برنامه‌ی درسی تحصیلی باید به دنبال راه‌هایی باشیم که ضمن حفظ تعهدمان به ارزش‌های دموکراتیک، با تغییرات اجتماعی از آن زمان تاکنون سازگار باشد. نسخه‌ی آموزشی نادینگز برای هزاره‌ی جدید چرخشی انتقادی را در گفتمان آموزشی و اصلاحات آموزشی کنونی مقرر می‌دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۶ ۰۹:۰۹

    اخلاق، علم و ایدئولوژی از منظر مارکس

    پرسش اصلی درباره رابطه افکار مارکس با نسبی گرایی این است که چه مفاهیمی از اخلاق یا علم وجود دارند که مارکس آنها را ایدئولوژیک نمی داند؟

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۱۷:۵۰

    هم‌افزایی حوزه و اوقاف برای ارتقای اخلاق در مدارس علمیه

    جلسه مشترک مسئولان دفتر امور تربیت اخلاقی معاونت تهذیب حوزه‌های علمیه با مسئولان اداره اعزام مبلغ اوقاف قم برگزار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۴:۱۰

    ملکیان: «دین»، «عرفان» و «اخلاق» سه شاخه پراقبال از شاخه‌های روانشناسی است

    پنج نوع زندگی باعث می‌شود، روانشناسی دین، عرفان، فلسفه، اخلاق و روانشناسی هنری به وجود بیاید. البته باید بگویم دو قسم از روانشناسی فلسفه و روانشناسی هنری، کمترین اقبال را در میان پژوهشگران داشته‌اند. سه شاخه روانشناسی «دین»، «عرفان» و «اخلاق» سه شاخه پراقبال در میان شاخه‌های روانشناسی است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۱۰:۴۹

    الهیات محیط زیست در گفتارهای محقق داماد

    مسائل زیست محیطی ساختاری اخلاقی دارد و بی‌شک از بحران‌‌های فکری بشر کنونی محسوب می‌شود، از این رو باید از دیدگاه تربیت اخلاقی بشر امروز نیز به آن نگریست.

  • نشست سیاست در ترازوی اخلاق ۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۰۸:۴۹

    نشست «اخلاق و سیاست»/ بخش نخست؛

    سیاست در ترازوی اخلاق

    در تمام جوامعی که سیاست در خدمت اخلاق نیست و سیاست به گونه‌ای نیست که اخلاق فضیلت در آن حاکم باشد، رفتار اخلاقی در آن جامعه بسیار ضعیف خواهد بود، زیرا ساختار سیاسی که تضمین‌کننده‌ی رفتار سالم افراد به‌مثابه‌ی یک شهروند خوب و انسان اخلاقی باشد، وجود ندارد.

  • محمدجواد غلامرضاکاشی ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۰۸:۵۸

    نقد و بررسی کتاب «برابری و جانب‌داری» تامس نیگل (۲)؛

    خوانش ویتگنشتاینی از نیگل

    نیگل را باید ‫ کامیونیتارین‬ Communitarian تفسیر کرد. عرض من این است که بسیاری از حفره‌های نیگل را می‌توان با یک تفسیر ویتگنشتاینی از او پوشاند. هریک از ما در درون فرمی از زندگی هستیم و برای اخلاقی کردن فعل خود به مقومات یک فرم زندگی اتکا می‌کنیم و به این معنا دیگر از نیگل نمی‌توان تفسیر انمیستی و کاملاً فردگرا کرد.

  • کارل مارکس ۱۳۹۴-۰۶-۱۵ ۰۹:۳۲

    نگاهی به اخلاق و روحیات مارکس؛

    مارکس، شاعری ویرانگر

    ماركس در خیلی از مواقع از مصادره‌ی جملات شعارگونه و كوتاه و كوبنده دیگران به نفع خود ابایی نداشت. این عبارت بسیار رایج كه «رویدادها و شخصیت‏‌های بزرگ تاریخ جهان دو بار به صحنه می‌‏آیند، یك‏بار به صورت تراژدی و بار دوم به صورت كمدی» كه ماركس به هگل نسبت می‌‏دهد در واقع از آن انگلس است.

  • محسن جوادی ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۰۹:۱۵

    «فلسفه‎ی زندگی: تأملاتی در باب حیات، معنا و اخلاق»/ قسمت پایانی؛

    نسبی بودن «اخلاق» در نگاه همیلتن

    یکی از اشتباه‎های کتاب «فلسفه‎ی زندگی» نوع نگاهی است که نویسنده به وضعیت اخلاق دارد، نگاهی که آن را از بنیان‎های حقیقی و حقیقت اخلاقی متفاوت می‎کند و از آن فاصله می‎گیرد و تمام کتاب به گونه‎ای پیش می‎رود که گویا هیچ نظام اخلاقی برای محک درستی و غلطی چیزی وجود ندارد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۰۸:۴۵

    «سیاست و اخلاق فضیلت‎گرا» برگزار می شود

    «سیاست و اخلاق فضیلت‎گرا» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.