علم

کل اخبار:408

  • ۱۳۹۳-۰۱-۰۹ ۱۵:۴۸

    فرهنگ‌سازی حضور بخش خصوصی در حوزه آموزش عالی ضروری است

    رئیس پژوهشگاه شاخص‌پژوه اصفهان گفت: فرهنگ‌سازی حضور بخش خصوصی در حوزه آموزش عالی ضروری است.

  • داوری ۱۳۹۲/۱۲/۲۴

    گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی؛

    سوء تفاهم در علوم‌انسانی

    گمان می­‌کنم در دو سه سال اخیر، به نوشته‌­های من قدری اعتنا شده است، ولی تا این اواخر، به جهاتی که ذکرش را لازم نمی‌دانم، کمتر خوانده می‌شد. اکنون هم می‌دانم که گروه­‌هایی از جوانان آن‌ها را می‌خوانند و گروهی هم خواندن آن‌ها را کاری در حد گناهی بزرگ می­‌دانند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۲۰ ۰۸:۱۲

    گلشنی: معیارهای محاسبه رشد علمی‌ در جامعه ما کاملاً مخدوش است

    رئیس گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف گفت: در رشته‌های دانشگاهی‌ای که بیشترین مقاله‌ها را داریم، بیشترین حد واردات را هم در همان رشته‌ها داریم. این مطلب نشان می‌دهد که معیارهای رشد علمی در جامعه ما به طور کلی مخدوش است.

  • مقدم حیدری ۱۳۹۲-۱۲-۱۵ ۰۹:۳۷

    گزارشی از سخنرانی غلامحسین مقدم حیدری در نشست «تأملی بر نگرش مکانیکی به عالم»/ بخش اول؛

    کاسیرر و مسئلۀ تقابل «اسطوره» و «علم»

    اسطوره به نظر می‎آید که همه چیز را روی هم می‎ریزد و آنان را بی‎آنکه از یکدیگر تفکیک و متمایز کرده باشد با یکدیگر متحد و در هم ادغام می‎کند. روابطی که اسطوره میان عناصر وضع می‎کند به گونه‎ای است که بین عناصر نه تنها رابطه‎ای دو سویه برقرار می‎شود؛ بلکه به طور مثبت با یکدیگر هم‎هویت می‎گردند و همه آن‎ها یک چیز می‎شوند.

  • حسن میانداری ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۰:۳۳

    گزارشی از نشست علمی «چالش‎های علم جدید برای ادیان»؛

    آرای تقلیل‎گرایان و زیر سؤال بردن اخلاق

    هیچ امر طبیعی مبنای اخلاق انسان نیست، بلکه امور طبیعی اموری مشکل‌ساز برای انسان هستند و بایستی آن‎ها را مهار کرد. مبنای اخلاق، ناطبیعی دینی است؛ یعنی آن چیزی که مبنای رئالیزم در اخلاق است، بندگی خداوند است و این وظیفه‎ی فیلسوف است که بحث رابطه‎ی علم و دین را تبیین کند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۱۴ ۱۰:۱۷

    آیا فرار مغزها فقط در ایران رخ می دهد؟+ تصاویر

    با این که در چند سال گذشته، شرایط پژوهش در رشته‌های علمی در آلمان بهبود یافته، با این حال بسیاری از پژوهش‌گران تراز اول این کشور ترجیح می‌دهند که آگاهی و تجربه و کارآمدی خود را در کشورهای دیگر وقف دانش کنند.

  • رسول جعفریان ۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۰:۴۷

    رسول جعفریان؛

    علوم شرعی و غیر شرعی از دیدگاه غزالی

    فکر در جهان اسلام از مسیر ساده دینی آن و همزمان با فربه شدن، به دو راهی عقل و نقل رسید. البته در هر کدام اینها، دیگری هم حضور داشت. کسانی که پایه را عقل قرار دادند نقل برایشان در حاشیه بود و به عکس، کسانی که نقل را پایه قرار دادند، عقل برای آنان در حاشیه بود.

  • بزرگداشت داوری ۱۳۹۲-۱۲-۱۰ ۱۰:۳۵

    رضا داوری اردکانی؛

    تاملی در اخلاق مهندسی

    هركس می‌گويد علم و تكنولوژی را مي‌توان به راهی كه اخلاق حكم می‌كند، آورد و آن را در عين حال وسيله رفاه مادی و كمال معنوی قرار داد بايد حسن نيت او را ستود و از او خواست كه خود تا می‌تواند ادای اين وظيفه بزرگ را به عهده بگيرد نه اينكه فرمان بدهد كه ديگران و ديگرانی كه احتمالا خود را عاجز می‌دانند علم و تكنولوژی را منقاد دستورالعمل‌های خاص كنند.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۶ ۰۷:۵۹

    عضو شورای انقلاب فرهنگی: هدف اصلی نقشه علمی کشور گره زدن علم به جامعه است

    عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی هدف نقشه جامع علمی کشور را گره زدن علم به جامعه عنوان کرد و گفت: نقش دانشگاهیان در این زمینه بسیار سنگین است، اقتصاد مقاومتی با اقتصاد انفعالی متفاوت است و در سیاست کلان کشور به اقتصاد دانش بنیان تاکید شده است .

  • رحیم پور ازغدی ۱۳۹۲-۱۲-۰۴ ۱۰:۲۵

    گزارش مشروح از سخنرانی حسن رحیم‌پور در نشست «میراث اسلامی و علوم انسانی مدرن» /بخش دوم؛

    علوم انسانی؛ نقلی یا عقلی؟

    کسی به‌عنوان دکتر و هیئت علمی و پروفسور به دانشگاه می‎آید که این موارد را خوب حفظ کرده و منتقل می‎کند، نه فردی که بتواند درست در مورد این افراد فکر کند و آنان را زیر سؤال ببرد. درحالی‌که غرب این‌گونه غرب نشد و همه‌ی موارد را روی میز گذاشت و همه چیز را زیر سؤال برد تا تولید کرد.

  • ۱۳۹۲-۱۲-۰۳ ۱۵:۵۳

    بررسی موانع نظام دانشگاهی در دست‌یابی به جامعیت علم در دانشگاه امیرکبیر

    مجتبی صدریا در اولین سمینار از مجموعه سمینارهای فلسفه علم دانشگاه امیرکبیر به بررسی آسیب‌های نظام دانشگاهی که به شکل موانعی در دست‌یابی به جامعیت علم بروز می‌کند، خواهد پرداخت.

  • تنش جوهری ۱۳۹۲-۱۲-۰۱ ۱۱:۱۵

    تنش جوهری

    تامس کوون

    یکی از بزرگ‎ترین امتیازات کوون این است که بر خلاف بسیاری از اهل علم که می‎کوشند با استفاده از زبانی متکلف و کاملا تخصصی خود را «معتبر» و «برحق» جلوه دهند، از زبانی ساده و روشن سود می‎جوید. او به معنای واقعی کلمه یک «دانشمند» است؛ بدین معنا که درباره‎ی جزییات بسیار دقیق است و در مورد تبیین‎ها کاملا اندیشناک است.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۰:۳۴

    نشست علمی «چالش‌های علم جدید برای ادیان» برگزار می‎شود

    نشست علمی «چالش‌های علم جدید برای ادیان» در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۴ ۰۹:۲۳

    معاون وزیر علوم: اقتضای زمان حال تجاری‌سازی علم است

    معاون حقوقی و پارلمانی وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری، گفت: برای انسان که از سایر مخلوقات خداوند متمایز است بهترین مسیر راه علم است که انسان در آن قدم بگذارد، زیرا از نظر مادی و معنوی منفعت فراوانی برای انسان دارد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۲۱ ۱۴:۲۱

    فرهاد رهبر: حوزه اقتصاد و مدیریت علمی کشور سیاست‌زده است

    رئیس دانشگاه تهران گفت: حوزه اقتصاد و مدیریت علمی ما بسیار سیاست‌زده است و اگر با این سیاست‌زدگی بخواهیم کار کنیم راه به جایی نخواهم برد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۹ ۱۳:۴۶

    کشورهای دارای بیش‎ترین ضریب تاثیر در ISC

    رئیس مرکز منطقه‎ای اطلاع‎رسانی علوم و فناوری و سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان این‎که این پایگاه با بیش از یک هزار نشریه، دارای ضریب تاثیر به اندازه یک دهم نشریات دارای ضریب تاثیر در پایگاه جهانی ISI است، گفت: در فاصله زمانی کوتاه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، رشد قابل ملاحظه‎ای در جهت ایجاد مرجعی قابل اتکا داشته است.

  • مهدی گلشنی ۱۳۹۲/۱۱/۱۲

    مهدی گلشنی در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    برای تحول علوم‌انسانی باید نیرو تربیت کرد

    اینکه ما یک سلسله سرفصل‎ها را حذف کنیم و سرفصل‎های جدیدی را جایگزین آن‎ها کنیم بدون اینکه نیروی انسانی مناسب آن را تربیت کرده باشیم، کار را بیشتر با مشکل روبه‎رو ساخته‎ایم. لازمه تحول در علوم انسانی و اشاعه‎ی فرهنگ اسلامی ظرافت است. با بخش‎نامه نمی‎توان این کار را به نتیجه‌ی مثبت رساند.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۱-۰۳ ۰۹:۴۱

    حسین سوزنچی/علم دینی در ایران(بخش پایانی)؛

    بسترسازی تحقق علم دينی

    جدی گرفتن آموزه‌های دين در عرصه‌ی دانش و پسوند «دينی» براي علم، افزودن قيدی بر دوش علم و مانعی برای پيشرفت علم نيست، بلكه صرفاً به‌منزله‌ی گشودن دريچه‌ای جديد برای علم است كه بتواند حقايق بيشتری در عالم را فراچنگ خود آورد و بسياری از واقعيات عالم را كه مدت‌ها مورد غفلت قرار داده بود، جدی بگيرد.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۰۲ ۱۲:۲۸

    موسوی گیلانی: دین محدود به عصر طفولیت بشر نیست

    عده‌ای فکر می‌کردند دین برای دوران طفولیت بشر است چنانچه آگوست کنت چنین نظری داشت، حال آنکه بشر امروز بیش از هر زمان به دین نیاز دارد، ‌بنابراین علم و دین با یکدیگر تعامل و خدمت رسانی دارند.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۳۰ ۱۷:۴۲

    سمینار «علم و ادبیات» در فرهنگسرای فناوری اطلاعات می‎شود

    سمینار «علم و ادبیات» پنج شنبه این هفته با حضور کارشناسان و منتقدان ادبی در فرهنگسرای فناوری اطلاعات برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۸ ۱۳:۲۵

    یعقوبیان: توسعه فرهنگی با گزینش از عرصه تمدنی غرب امکان‌پذیر است

    پایه توسعه فرهنگی و اخلاقی و ابزاری، علم است و اگر ما باید گزینشی از غرب داشته باشیم، این گزینش باید در عرصه تمدن و جنبه‌های ابزاری باشد و نه در عرصه فرهنگ.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۵ ۱۶:۴۸

    کتاب «نقش علم نحو در تفسیر قرآن کریم» منتشر شد

    کتاب «نقش علم نحو در تفسیر قرآن کریم» نوشته جواد آسه به همت انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) منتشر شد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۲۵ ۱۱:۲۵

    برتری ملاصدرا بر آلستون در بحث زبان دین

    در جریان مدرنیته، نبرد دیرپای علم و دین بنا به دلایلی با پیروزی علم به پایان رسید اما امروزه در پایان این دوره، شاهد افول نظریاتی هستیم که تصور می‌کردند به طور قطع دین را نابود کرده‌اند.

  • حسین کچویان ۱۳۹۲-۱۰-۱۸ ۱۰:۰۱

    گفتاری از «حسین کچویان»؛

    به دنبال چه نوع تغییری در علم هستیم؟

    گاهی اوقات متوجه می‌شویم که حقیقتی پیدا شده است، اما بر اساس داده‌ها و فهم تازه و اطلاعات جدیدی می‌فهمیم که این حقیقتی که فکر می‌کردند حقیقت نیوتنی است، ‌حقیقت نیوتنی نیست و بنابراین، اهل ‌علم آن تئوری جدیدی را بر اساس استدلال‌هایی که در درون خود آن علم می‌شود، به جایش می‌نشانند. اما این دسته از تغییراتی که ما از آن صحبت می‌کنیم، این نوع تغییرات را چه چیزی الزام‌آور می‌کند و ضرورتش از کجا ناشی می‌شود؟

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۱۲:۳۸

    نقد و بررسی «علم، جامعه، اخلاق» در نشست هفتگی شهر کتاب

    نشست هفتگی شهر کتاب در این هفته به نقد و بررسی کتاب «علم، جامعه، اخلاق» اختصاص دارد.

  • اسماعیل حسن زاده ۱۳۹۲/۱۰/۱۵

    اسماعیل حسن زاده در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    ماهیت دانش تاریخ را اسیر نظريه‎ها نکنیم

    ما باید حد و مرزهایی که از لحاظ زمان‎بندی ترسیم کردیم؛ کنار بگذاریم. بلکه بگوییم که تاریخ عرصه بسیار گسترده‎ای در اجتماع و در ارتباط با انسان دارد. حتی ممکن است برخی از دوستان در زمینه پیش‎بینی آینده با بنده موافق نباشند. اما معتقدم که کارکرد تاریخ مانند کارکرد جامعه‎شناسی است. تحولات گذشته را بررسی می‎کند و راهکاری برای آینده ارائه می‎دهد.

  • علوم انسانی ۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۳۵

    سیدحسین سیدحسینی؛

    کدام علوم انسانی!؟

    وضعیت جامعه چه رابطه ای با علوم انسانی دارد؟ علوم انسانی در تعیین مسیر جامعه چه نقشی را ایفا می‎کند؟ آیا علوم انسانی شرح وقایعی است که در جوامع رخ داده است؟

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۱:۳۱

    برنامه‌های همایش پیشبرد علم در جهان اسلام تشریح می‌شود

    برنامه‌ها و اهداف همایش پیشبرد علم و فناوری در جهان اسلام از سوی دبیر علمی همایش تشریح می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۰:۵۳

    کتاب « علم، جامعه، اخلاق» بررسی می‎شود

    کتاب « علم، جامعه، اخلاق» با حضور حسین معصومی همدانی، حسین شیخ‌رضایی و امیر احسان کرباسی‌زاده در شهر کتاب بررسی می‎شود.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۱۲ ۱۱:۵۰

    حسین سوزنچی/ علم دینی در ایران (3)

    نگاهی به استدلال موافقان علم دینی

    مهم‌ترین مسئله‌ای كه در مقابل اين طيف فكری مطرح است، سنخ نقدهای نيكلاس ماكسول بر تلقی رايج از علم نزد فيلسوفان تحليلی است. ماكسول، طيفی از ديدگاه‌ها را از پوزيتيويست‌ها گرفته تا امثال كوهن و فايرابند، تحت عنوان «تجربه‌گرايی استاندارد» مورد انتقاد قرار می‌دهد و بر اين باور است كه تلقی خاصی كه از جايگاه روش تجربی در اين طيف وجود دارد مانع از ارائه تحليل واقع‌بينانه‌ای از علم می‌شود.