-
۱۳۹۴-۰۴-۱۳ ۱۰:۵۰
به مناسبت زادروز فرانتس کافکا؛
کافکا و اگزیستانسیالیسم
گناه قهرمانهای اگزیستانسیالیست، چنانچه در آثار کافکا میآید، در درماندگی آنها در انتخاب و گرفتار ساختن خویشتن در رویارویی با امکانات بیشمار است، امکاناتی که هیچیک به نظر درستتر و یا ارزشمندتر از آنهای دیگر نمیآید، مانند سیزیف قهرمان یکی از کتابهای کامو، کسی که محکوم است سنگی را تا نوک تپه حمل کند تا سقوطش را به طرف دیگر آن تماشاگر باشد. قهرمانهای اگزیستانسیالیست خود را رویاروی سرنوشتی میبینند که در آن تلاش میکنند تا اندازهای از ارزش [انسانی خود] را در جهانی پوچ همچنان حفظ کنند.
-
۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۰۹:۲۸
هایدن وایت / تأملی در نسبت میان تاریخ و فیلم تاریخی؛
تاریخنگاری و تاریخعکسی
شواهد تاریخی که در عصر ما تولید میشود اغلب به همان اندازه که شفاهی و نوشتاری است در سرشت خود دیداری نیز هست. همچنین، قراردادهای ارتباطی وضعشده در علوم انسانی به همان اندازه که در اشکال مسلط بازنمایی خود کلامی هستند به نحو فزایندهای تصویری نیز میشوند. مورخان عصر مدرن باید آگاه باشند که تحلیل تصاویر دیداری نیازمند شیوهای برای «خوانش» است که کاملاً متفاوت از شیوههای توسعهیافته برای بررسی اسناد نوشتاری است.
-
۱۳۹۴-۰۴-۰۹ ۱۰:۲۳
مروری بر کتاب «جهان فراتر از ذهن: دربارۀ فردیت در عصر پریشانی» نوشتۀ متیو کرافورد؛
علیه کانت و مصرفگرایی
«متیو کرافورد» تعمیرکار موتورسیکلت است. او دارای مدرکی در فیزیک و دکتری فلسفۀ سیاسی است. در کتاب «طبقۀ خریدار و هنر روح» همگان را با ارایۀ نوعی جذاب از اخلاقِ حرفهایِ غافلگیر کرد. اخلاقی که مدافع کارهای یدی و کارگری است و بنابراین مفهومی مخالف با نظر عامه دربارۀ «شغل خوب» ارایه میدهد. پیشینهٔ خاصاش، او را قادر میسازد تا فلسفۀ انتزاعی را با مباحث فنی درآمیزد.
-
۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۰۹:۵۸
نقدی از صالح نجفی بر ترجمه کتاب «فلسفه چیست» اثر ژیل دلوز و فلیکس گتاری؛
خانه سالمندان جوان
ایران سرزمین عجایب است: در ٢٥ سالگی نهتنها میتوان پرسشی را مطرح کرد که «شاید فقط در سالهای پایانی عمر بتوان آن را مطرح کرد»، بلکه میتوان به این پرسش پاسخ گفت. از آن مهمتر اینکه میتوان در ٢٥ سالگی در ٥ صفحه تمامی مقولههای کاذب تاریخ فلسفه را شناسایی و دست آدمهایی را رو کرد که «زیر نقاب اندیشه فلسفی» فلسفه را دچار انواع و اقسام «توهمها، ادراکهای کاذب و سفسطهها» کردهاند.
-
۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۰۹:۲۲
به مناسبت زادروز یورگن هابرماس؛
هابرماس: سرمایهداری و مشروعیت
هابرماس عرصه عمومی را مابین مجموعهای از نهادها و رویههای فرهنگی از یک طرف و قدرت دولتی از طرف دیگر میبیند. کارکرد عرصه عمومی وساطت بین ملاحظات و دغدغ های شهروندان و منافع دولتی است. این حوزه عمومی دو اصل اساسی دارد: دسترسی بدون محدودیت به اطلاعات و مشارکت برابر. از این رو عرصه عمومی از سازمانهای فرهنگی چون مجلات و روزنامه ها تشکیل میشود که اطلاعات را بین مردم توزیع میکنند
-
۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۰۹:۳۱
درنگی بر شکل نوین روابط استاد-شاگردی؛
استاد دانشگاه به چه دردی میخورد؟
یک معیارِ علاقه به عقایدِ استاد و دیدگاهی که مستقل از محتوای درس دارد، ارتباط بیرون از کلاس است. اغلب در گفتگوهای حاشیهایِ پس از ساعت درسی و بهدور از استلزامات برنامۀ درسی است که انتقال فهم صورت میگیرد و پیروی [از استاد] در دانشجو رشد مییابد. دانشجوها همیشه برای اساتید خود ایمیل میفرستند، وقتی میتوان از اتاق خود یک یادداشت فرستاد، چه لزومی دارد در محوطۀ دانشگاه قدم بزنیم؟ اما چنین پرسش و پاسخهای مکتوبی بیش از حد خشکند و نمیتوانند به رایزنی اصیل منجر شوند. ما به مکالمۀ رودررو نیازمندیم.
-
۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۲:۰۰
پیتر بورگر؛
ادعاهای زیباییشناسی مدرن
اگر اندیشهی زیباییشناسی به گونهای مستمر به بیانیهی معروف هگل دربارهی پایان هنر مراجعه کند، بهسختی میتواند به قصد و نیت اعتبار بخشیدن مجدد به برتری مفهوم نهاد زیباییشناسی باشد. یک همچو استدلالی بلادرنگ با این واقعیت در تضاد قرار میگیرد که جالبترین سنت اندیشهی پساهگلی که علیرغم همهی تفاوتهای موجود میان نیچه، هگل و آدرنو آنان را به هم پیوند میدهد، قطعاً تز هگل را رد میکند و هنر را بالاتر از مفهوم فلسفی قرار میدهد.
-
۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۰۹:۴۱
گابریلا اسلومپ؛
کانت علیه هابز: استدلال و ریطوریقا
نظریهی هابز در روزگار کانت با نظام مستقل دولتهای خود مختار بر طبق عهدنامهی وستفالی در سال ۱۶۴۸، همراه شده بود. یکی از پروژههای کانت این بود که اعتبار آن نظام و ناگزیریِ آنارشی بینالمللی تئوریزه شده توسط هابز را به زیر سوال ببرد. حتی اگر کانت در «علیه هابز» چشم اندازی ملی، و نه بینالمللی، را اتخاذ کرده باشد، خواننده بایستی بخاطر داشته باشد که کانت، برخلاف هابز، حوزههای بینالمللی و ملی را مستقل از هم در نظر نمیگرفت.
-
۱۳۹۴/۰۳/۱۹
«بهمن نامورمطلق» در گفتوگو با «فرهنگ امروز»؛
ترجمهشناسی حلقهای مفقوده
ترجمهشناسی دانش مهمی است که یک مترجم علاوه بر مهارت و هنر باید این دانش را بشناسد. در کشور ما مترجم هنوز ترجمه را بهعنوان یک دانش نمیشناسد و به آن بهعنوان یک مهارت مینگرد. ما هنوز وارد دورهی ترجمهی دانشبنیان نشدهایم و در جایگاه ترجمهی مهارتمحور توقف کردهایم.
-
۱۳۹۴/۰۳/۱۱
مصاحبه نشريه «فرانکفورتر روندشاو» با یورگن هابرماس؛
اینترنت و حوزهی عمومی؛ آنچه شبکه نمیتواند انجام دهد
هدف من هرگز این نبوده که مخاطب زیادی داشته باشم. من حتی به تلویزیون هم نمیروم. جهان من، دانشگاه است. درست است که زیاد مصاحبه میکنم و برای روزنامهها مقاله مینویسم، اما ادیتورها عمدتاً باید به خاطر این ضعفهای من سرزنش شوند. هدف من داشتن مخاطبان گسترده نیست، بلکه پرداختن به ایدههای خاص است.
-
۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۰:۵۲
جان بلامی فاستر؛
مِزاروش و نقد نظام سرمایه
نخستین نوآوری نظری مزاروش این است که مارکس را درگیر نقد سرمایه میداند نه نقد سرمایهداری. در این حالت، مهمترین مسأله، نظم نهادی سرمایهداری بازار نیست؛ بلکه در درجهی اول منطق سرمایه است. فرمانروایی سرمایه از نظر مزاروش به معنای غلبهی رابطهی سرمایه ـ کار، یا انباشت نظاممند کار اضافی است و آن را نمیتوان به هیچ معنای دیگری فهم کرد.
-
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۴۴
تأملی در تطبیق نعل به نعل ترجمه با متن اصلی؛
نقد در خلاء و فتیشیسم دقت
ترجمه در خلاء ظهور نمیکند. این جمله به خصوص در کشوری مثل ایران صادق است که زبانش در مقیاس جهانی کاملاً حاشیهای است و عملا هیچ بخش قابل توجهی از دانش یا ادبیات امروز جهان در آن تولید نمیشود. مترجم در ایران جایگاهی استثنایی دارد که اسباب غبطهی همکارانش در هر گوشهی جهان است، و ایران بیشک از معدود کشورهای جهان است که در آن خوانندگان بسیاری به اعتبار نام مترجم کتاب میخرند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۳۱ ۱۲:۰۹
هنری ژیرو؛
معلم بهمثابه روشنفکر
در نظر گرفتن معلم بهمثابه روشنفکر، یک نقد نظری قدرتمند نسبت به ایدئولوژیهای تکنوکراتیک و ابزاریای فراهم میآورد که این ایدئولوژیها زیربنای نظریهی آموزشیای هستند که مفهومسازی، برنامهریزی و طراحی سرفصلهای آموزشی را از بهکارگیری و اجرای آنها جدا میکند. ضروری است تأکید کنیم که معلمان باید مسؤلیت فعالانهای برای برانگیختن سؤالات جدی نسبت به آنچه تدریس میکنند، چگونگی تدریسشان و چیستی اهداف بزرگتری که برای آن میکوشند، را بر عهده گیرند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۰:۲۹
اسلاوی ژیژک؛
لاکان در چه نقطهای هگلی است؟
امروز، اوضاع به نظر روشن میرسد: اگر چه هیچ کس انکار نمیکند که لاکان دِینی مسلم به هگل دارد، مشاجره بر سر این است که تمام ارجاعهای هگلی به وامگیریهای تئوریک خاص محدود میشوند، و منحصر به دورهای مشخص از کار لاکان هستند. ... آیا آدمی میتواند تقابلی متضادتر از تقابل میان معرفت مطلق هگلی ــ «چرخه چرخههای» فروبسته ــ و دیگری خط خورده لاکانی ــ معرفت مطلقا تهی ــ تصور کند؟ آیا لاکان یک ضد هگلی تمام عیار نیست؟
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۰۹:۲۴
کوئنتین اسکینر، جان پاکاک، بروس کوکلیک، مایکل هانتر؛
تاریخ فکری چیست؟ (۲)
در واقع به نظر میآید که هر دو اصطلاح «تاریخ فکری» و «تاریخ اندیشهها» معنای یکسانی دارند؛ گونههایی از فراتاریخ یا نظریهی تاریخ، به عبارتی پژوهشی در باب سرشت تاریخ با تکیه بر نظریههای گوناگونی پیرامون اینکه چگونه «تفکر» یا «اندیشهها» جایگاهی در تاریخ مییابند، و نتیجهی آن هم چیزی نیست مگر همان چیزی که شما به عنوان فلسفهی تاریخ و یا تاریخ فلسفه میشناسید.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۰۹:۲۴
چالشهای آموزش زبان انگلیسی در هندوستان؛
زبان در سیستم آموزش درسی کشور هندوستان؛ سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرا
زبان انگلیسی در کشور هندوستان هم پدیدهای مورد تحسین و هم مورد نفرت است؛ از یک سوی درخواستی رو به افزایش برای زبان انگلیسی وجود دارد که به پیشرفت و توسعه مربوط میشود و از سوی دیگر، این زبان بهعنوان عامل اصلی ازبینبرندهی زبانهای بومی احساس و درک میشود.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۱۰:۲۴
ریچارد سوئینبرن؛
آینده روح
دومین دسته براهین که به نظر میرسد نشاندهندهی این هستند که روح از مرگ جان به در میبرد و باقی میماند، به نظر میرسد از آن لحاظ که نشان میدهند که زمانی روح به طور عادی فعالیت میکند که طبیعت آن به گونهای است که از کارافتادگی مغز تفاوتی در فعالیت روح ایجاد نمیکند؛ چنین براهینی از براهین کلی در مورد چگونگی روح برای آگاهی در تمام براهینی که به اطلاعات و دادههای تجربی خاص متوسل میشوند، نشئت میگیرد.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۴ ۰۹:۵۲
مورخان بزرگ اندیشه از چیستی تاریخ فکری میگویند؛
تاریخ فکری چیست؟ (۱)
مورخ فکری نیز همانند دیگر مورخان بیشتر مصرفکنندهی «روشها» است تا تولیدکنندهی آن؛ همچنین مورخ تاریخ فکر بههیچروی ادعا نمیکند که برخی از شواهد تاریخی اختصاصاً و انحصاراً بدو تعلق دارند. تمایز اصلی کار وی در جنبههایی از گذشتهی آدمی نمود مییابد که او برای پرتوافکندن بر آن تلاش میکند، به دیگر سخن این تمایز حاصل در اختیارگرفتن مجموعهای خاص از اسناد و یا کاربست شماری از فنون ویژه نیست.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۲ ۰۹:۴۲
کارلو تریگیلیا؛
کارل پولانی و دگرگونی بزرگ
پولانی آرای اسمیت و اقتصاددانان کلاسیک را رد کرد، کسانی که معتقد بودند بازارها در نتیجهی توسعهی تدریجی تمایلی طبیعی به تهاتر و مبادله به وجود آمدهاند، بلکه از نظر پولانی، بازارها در نتیجهی مداخلهی سیاسی، برخی اقدامات اداری و گاهاً از طریق نمونههایی حقیقی از خشونت مکتوم ظهور یافتهاند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۲۱ ۰۹:۵۳
نقد راجر اسکرتون بر عصبگرایی در علوم انسانی؛
رهایی از مغزها
کوششهای سنّتی برای درک آگاهی به «مغالطهی آدمک» آلوده شده است. بر پایهی این مغالطه آگاهی کار روح، ذهن، خود و موجودیّتی درونیست که میاندیشد و میبیند و احساس میکند و منِ واقعیِ درون است. بازتوصیف سهلانگارانهی آگاهی انسان به مثابه آگاهی یک آدمک درونی، هیچ بخشی از پرسش دربارهی آگاهی انسانی را روشنتر نمیکند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۱۹ ۰۸:۳۴
بحران مقالات علمی پژوهشی و پیوند دانشگاه با حوزه عمومی؛
استاد! کسی مقالۀ تو را نمیخواند!
از ۸۲% از مقالههای منتشره در علوم انسانی حتی یک بار هم نقلقول نمیشود. به ۳۲% از مقالههای علمی-پژوهشی در علوم اجتماعی و ۲۷% آنها در علوم طبیعی، حتی یک بار هم ارجاع داده نمیشود. حتی اگر از مقالهای هم نقلقول شود، باز هم این به معنای آن نیست که آن مقاله واقعاً خوانده شده است. بنا بر یکی از ارزیابیهای صورتگرفته، تنها ۲۰% مقالات مورد ارجاع واقعاً خوانده شدهاند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۰:۴۸
نگاهی دوباره به کارنامه و اندیشه آندره بازن؛
آثار بازن، درس هایی برای زمان ما
به لحاظ نظرى، آرزوى بازن شرح و بسط دادن برداشتى از سینما بود که زیبای ىشناسى رئالیستى اش را در فن آورىِ بنیادینِ دوربین مى جست. بازن در مقاله اى که شاید مهمترین مقاله مستقل او هم باشد، «هستى شناسى تصویر عکاسانه» (۱۹۴۴)، استدلال مى کرد که اختراع عکاسى مهمترین واقعه در تاریخ هنرهاى تجسمى است
-
۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۰:۲۶
چرا فیزیک به فلسفه نیاز دارد؟
آنچه فلسفه به علم تقدیم می کند، ایده های عرفانی نیست، بلکه روشی دقیق است. شکاکیت فلسفی بر نقطه ضعفهای مفهومی در نظریه ها و مباحثات تمرکز می کند. فلسفه کاوش توضیحات جایگزین و رویکردهای نظری جدید را تشویق می نماید. فیلسوفان در مورد ابهام های ظریف زبانی و علت و معلولها وسواس به خرج می دهند. هنگامی که بنیادهای یک رشته ی علمی امن باشند این امر ممکن است زیان بخش باشد: فقط کارت را انجام بده، مهم اتمام کار است!
-
۱۳۹۴/۰۲/۱۳
گفت و گو با تامس شیهان درباره پارادایمهای هایدگر پژوهی در غرب؛
هیچکس نمیتواند از سایهی خویش فراتر جهد
کوشش هایدگر برای رنگ و لعاب بخشیدن به بدبینی فرهنگی و ناسیونالیسم پسگرفتخواهانهاش از خلال «تاریخ متافیزیکیِ» سقوط غرب یک شکست کامل است و باید به همین شکل تلقی شود. تلاشهای هایدگریها برای «تبیین» یهودستیزی هایدگر از طریق اظهارات تبرئهآمیز راهبردهایی مفتضحانه برای طفرهروی و نوعی امتناع یأسآلود از پذیرش این امر آشکار است.
-
۱۳۹۴-۰۲-۱۰ ۰۷:۵۹
نقد شدید پیتر آنگر بر فلسفه تحلیلی؛
فلسفۀ تحلیلی و ایدههای تهی
ایدههای اخیر فلاسفهٔ تحلیلی، علی رغم ادعای آنها مبنی بر اعتبار بیشترشان نسبت به ایدههای قبلی، ایدههای واقعاً پوچی هستند که کاربردی در دنیای واقعی ندارند و پوچی آنها به دلیل تحلیلی بودنشان است. به بیان دیگر هر کدام از افکار ارایه شده توسط فلاسفهٔ تحلیلی، حتی در صورت صحتشان، ایدههای تحلیلی پوچی هستند.
-
۱۳۹۴-۰۲-۰۹ ۱۰:۱۰
نگاهی به کتاب «فلسفهی فیلم نوآر»؛
فیلم نوآر بازنمایی وجه سیاه و تاریک ذات بشر
پدیدهی فیلم نوآر تاکنون به تعداد زیادی از نظرورزیهای جامعهشناختی پا داده است. پل شریدر در مورد زمینههای جامعهشناختی فیلم نوآر، بر ترومای برجایمانده از جنگ جهانی دوم تأکید کرده است. مصائبی که ازجنگبرگشتگان برای ازسرگیری زندگیِ معمولی در جامعهی پس از جنگ با آنها دستبهگریبان بودهاند. از نظر او، فیلم نوآر رابطهی تنگاتنگی با وضعیت اجتماعی دوران پس از جنگ دارد.
-
۱۳۹۴/۰۱/۳۰
پنج کتاب سازنده فلسفه سیاسی/ گفت و گو با جاناتان ولف (۲)
تقابل جرالد کوون با نوزیک
نوزیک شما را به فکر وامیدارد. میشود بیایید و یکراست فقط دو صفحه از نوزیک بخوانید. اگر آن قسمت خوب انتخاب شده باشد، با ایدهای روبهرو میشوید و شاید باورهای عمیقتان هم به نحوی فوقالعاده قوی به چالش کشیده شود – یا شاید هم از آنها حمایت شود. در هر صورت میفهمید قرار است دربارهٔ چه فکر کنید و میتوانید تفکر را آغاز کنید؛ اما در مورد راولز، احتمالاً باید اول برایتان توضیح بدهند و بعد تفکر را شروع کنید.
-
۱۳۹۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۳۶
اسلاوی ژیژک/ چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟ (۵)
تکرار و امر نو
چیزی که محافظهکار باقی میماند در امر تاریخنگارانه به گِل مینشیند، فقط چیزی که انقلابی است به عمق تاریخ دست می یابد. انقلاب در اینجا به معنی سرنگونی و تخریب نیست، بلکه تحول و بازآفرینی امر متعارف است بهنحویکه امر آغازین باید بازسازی شود و چون امر اولیه به امر آغازین تعلق دارد، بازسازی امر آغازین هرگز تقلید بینوای امر سابق نیست، کاملاً چیزی دیگر اما درعینحال همان است.
-
۱۳۹۴-۰۱-۲۷ ۱۱:۱۹
به مناسبت زادروز چارلی چاپلین؛
دو جستار از تئودور آدورنو در ستایش چاپلین
فرد میتواند به خوبی تصور کند که بُعدِ مرموز چاپلین و یا دقیقتر آنچه که این دلقک را نسبت به دیگر همنوعانش، بی عیب و نقص کرده، با این واقعیت عجین شده است که گویی او، خشونت و غریزهی سلطهجوی خود را بر محیط اطراف میافکند، و پیش از هرچیز به واسطهی پرتو افکنیِ این گناه و تقصیر است که چاپلین معصومیتی را تولید میکند که بیش از هر قدرتی، به او قدرت میبخشد
-
۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۰۸:۴۶
نگاهی به كتاب «حق آزادی: بنیانهای اجتماعی زندگی دموكراتیك» اثر اکسل هونت؛
احیای فلسفه سیاسی هگل
شاید گیجکنندهترین وجه «حق آزادی» روش «بازساختن هنجاری» هونت باشد و اینکه نیروی انتقادی آن را چگونه باید درک کرد. چنانکه هونت توضیح میدهد، او برای فرمولبندی نظریهای در خصوص عدالت که بر تحلیل اجتماعی به روش بازسازی استوار باشد، بنا ندارد دفاعیهای له جامعه موجود اقامه کند.