-
۱۳۹۲/۱۲/۲۵
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(7)/ اسماعیل قدیمی؛
کیفیت فدای کمیت
نگاه کمیتگرایانه نه تنها در آموزش عالی ما را عقب نگه میدارد، بلکه در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز رسوخ میکند. کمکم اساتیدی که بنیانهای فکری دارند بازنشسته میشوند و این خیل عظیم جوان، ناکارآمد، ضعیف جای آنان را میگیرند؛ بنابراین درآن مقاطع نیز دچار آسیب میشویم.
-
۱۳۹۲/۱۲/۲۱
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(6)/ محمد مهدینژاد نوری؛
به بازار کار این فارغالتحصیلان فکر نکردهایم
قطعاً کشور به نیروی دکتری نیاز دارد؛ ولی نه به این حجمی که الآن وجود دارد؛ زیرا حوزهی کار این فارغالتحصیلان عمدتاً هیئت علمی دانشگاهها است و بعضی اشتغالات دیگر که در ادارات کشور فراهم شده است. ولی مگر این مکانها در آیندهای که ما پیش رو داریم چقدر نیرو طلب میکنند؟
-
۱۳۹۲/۱۲/۲۱
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(5)/ عبدالرضا سپنجی؛
مرگ کیفیت در نظام آموزش عالی
در طبقهبندی بلوم برای ارزیابیهای آموزشی که دارای ۶ سطح است، توانمندی درک عمیق، استنباط و تجزیه و تحلیل در بالاترین ردههاست که روش ارزیابی آنها قطعاً آزمونهای چندگزینهای و بهاصطلاح تستی نیست، حتی بهترین طراحان آزمونهای چندگزینهای نیز که پرسشهای چنین آزمونهایی را طرح میکنند، اگر بتوانند و بخواهند پرسشهایی تحلیلی طراحی کنند، بسیار دشوار و زمانبر خواهد بود و به بیراهه رفتن است.
-
۱۳۹۲/۱۲/۲۱
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(4)/ ابراهیم فیاض؛
فارغالتحصیلان دکتری برای تدریس وارد دبیرستانها شوند
معتقدم فارغالتحصیلان دکتری باید وارد مدارس ابتدایی شوند؛ زیرا اگر یک دانشآموز ابتدایی که تازه وارد آموزش شده است توسط یک دکترا آموزش داده شود حتماً به لحاظ کیفی در آینده بهتر جواب خواهد داد و این امر برای علوم انسانی واجبتر است.
-
۱۳۹۲/۱۲/۱۹
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(3)/ مهدی گلشنی؛
نیازی به این همه دکتر نیست
واقعاً نیازی به این حجم دانشجو در مقطع دکتری نداریم، کشور در سطح بالا نیازمند افراد با کیفیت است. امیدوارم از این وضعیت که در ۳ سال گذشته در مورد دانشجوی دکتری حاکم بود، بیرون بیاییم و روی کیفیت کنترل اعمال شود و شاخصهای استانداردی برای آن در نظر بگیریم.
-
۱۳۹۲/۱۲/۱۹
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(2)/ ناصر فکوهی؛
میخهایی بر تابوت «تحصیلات تکمیلی»
اگر بخواهم تنها یک واژه برای تشریح این وضعیت بگویم، خواهم گفت: فاجعه! فاجعه چه برای کسانی که هماکنون در کالبد نظام آموزش عالی ما حضور دارند و چه کسانی که در آینده به آن وارد میشوند.با نگاهی به سؤالات و نحوهی برگزاری کنکور درمییابیم که ما هنوز تفاوت رسیدن به درجهی «دکترا» و مثلاً ورود به دبستان و دبیرستان را تشخیص نمیدهیم.
-
۱۳۹۲/۱۲/۱۹
دانشگاهیان از آزمون دکتری میگویند(1)/ محمد امین قانعیراد؛
بازاری شدن آموزش عالی
آموزش عالی در حال بازاری شدن است و با شاخص بازاری و مالی به آن پرداخته میشود. برخی از دانشگاهها کمبودهای بودجهی خود را با گرفتن دانشجوی دکتری بهصورت بدون کنکور و آزمون جبران میکنند، همچنین از طریق قراردادهایی که برخی از سازمانها با دانشگاهها دارند یا خود هزینه را متحمل میشوند و یا به طرق دیگر و به نحوه و شیوههایی پذیرش میگیرند.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۲:۰۲
گزارش «فرهنگ امروز» از کیفیت آزمون دكتری سال 1393؛
سماجت برای در چاه ماندن
آزمون متمركز، دوره دكتری را كه به عبارت دقيقی مرحله انكشاف و پژوهش و اجتهاد علمی است، به مرحلهای روتين از آموزش تكرار مكررات دورههای كارشناسی و كارشناسی ارشد و چرخهی صدور مدرك بدل كرده است.
-
۱۳۹۲-۱۲-۰۷ ۱۰:۱۹
اسماعیل قدیمی؛
کیفیت آموزشی تحصیلات تکمیلی در نظام آموزش عالی ایران
توجه به کیفیت در آموزش عالی تقریباً حلقهی مفقودهی ابعاد نظارتی و کنترلی مدیریت آن است. این امر هنگامی نگرانکنندهتر میشود که رشد کمی دانشگاهها با ظهور دانشگاه آزاد و دانشگاه علمی-کاربردی و چندین دانشگاه و مرکز آموزش عالی دیگر، افزایشی بسیار ملموس و آشکار داشته است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۷ ۱۱:۳۲
گزارشی از نشست «سیاستگذاری فرهنگی و آموزش عالی»؛
فرهنگ؛ کارویژۀ آموزش عالی
کاری که دانشگاههای ما از طریق آموزش انجام میدهند عبارت است از تربیت دانشآموختگان، در تربیت دانشآموختگان کاری که اتفاق میافتد عبارت است از نوعی جامعهپذیری فرهنگی و علمی و اشکال مختلف جامعهپذیری که اتفاق میافتد. در این کارکرد به نوعی قصد داریم علم، معرفت، مهارت، قابلیت و توانمندیهایی که در حوزهی فرهنگ قرار میگیرد را به دانشجویان انتقال دهیم.
-
۱۳۹۲-۱۱-۲۶ ۱۲:۵۵
نگاهی به پیوند سیاست و زبان؛
مدلهای سیاستگذاری زبان
بسیار کوتهفکری است که دولتی اندیشه کند میتواند برای شهروندانش واژهگزینی و واژهآفرینی کند و برای آنها الگوهای حرف زدن و نوشتن بهصورت استاندارد، تعریف کند. زبان در تاریخ ریشه دارد، تاریخی که سرگذشتی دارد که مدام در روایتهای مختلف بیان میشود، روایتهایی که پایانناپذیرند.
-
۱۳۹۲/۱۱/۱۳
سعید ناجی در گفتوگو با فرهنگ امروز؛
فلسفهورزی کودکان
آموزش و پرورش باید همگام با گذشت زمان پیش برود و نیازهای کودکان را متناسب با زمان تأمین کند. در گذشته احتیاج به خواندن و حفظ کردن وجود داشته و بچهها حفظ میکردند؛ اما الآن این شیوه فایده ندارد و آموزش و پرورش با شیوهی فعلی خود عمر بچهها را هدر میدهد.
-
۱۳۹۲/۱۱/۱۲
مهدی گلشنی در گفتوگو با «فرهنگ امروز»؛
برای تحول علومانسانی باید نیرو تربیت کرد
اینکه ما یک سلسله سرفصلها را حذف کنیم و سرفصلهای جدیدی را جایگزین آنها کنیم بدون اینکه نیروی انسانی مناسب آن را تربیت کرده باشیم، کار را بیشتر با مشکل روبهرو ساختهایم. لازمه تحول در علوم انسانی و اشاعهی فرهنگ اسلامی ظرافت است. با بخشنامه نمیتوان این کار را به نتیجهی مثبت رساند.
-
۱۳۹۲/۱۱/۰۵
سه دهه کارنامۀ اسلامی سازی دانشگاه در گفتوگوی با مسعود آذربایجانی؛
به اندازۀ سه دهه اراده و اهتمام جدی وجود نداشتهاست
هیچگاه به عنوان یک برنامه راهبردی و ملی به امر تحول علوم انسانی نگاه نکردیم. در حالیکه بحث تحول علوم انسانی و اسلامی نیاز جدی کشور است. جای بسترهای اصلی و مهم تمدن اسلامی برای آینده را علوم انسانی است که میتواند مدیریت کند. واقعیت امر این است که به اندازه سه دهه هیچ زمانی اراده و اهتمام جدی در این امر وجود نداشته است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۰۲ ۱۰:۱۱
گزارشی از نشست «دولت و سیاست آموزش در ایران»؛
سیر سیاستگذاری آموزش در دولتهای بعد از انقلاب
اگرچه در این دولتها با توجه به کارهایی که انجام شده است نرخ باسوادی افزایش پیدا کرده و پوشش تحصیلی هم گسترش داشته است. اما کمبود امکانات آموزشی، توزیع نامناسب اعتبارات آموزشی، پایین آمدن استانداردهای کیفی آموزش و عدم تعادل بین عرضه و تقاضای آموزشی از جمله مشکلاتی است که نظام آموزش و پرورش از ابتدا تا کنون با آن مواجهه بوده است.
-
۱۳۹۲-۱۱-۰۱ ۱۰:۳۳
سیدیحیی یثربی؛
تاملی در باب فرار نخبگان
یک فرد نخبه میبیند که به دلخواه خود نمیتواند لباس بپوشد، او میبیند که کسانی با حذف یقه از پیراهنشان افتخار کرده و خود را با شخصیت میشمارند. و او را به خاطر پوشیدن پیراهن آستین کوتاه، با چشم حقارت مینگرند! او میبیند که همین افراد ظاهرساز از نظر رفتار و اخلاق دهها مشکل دارند. به شدت به دنبال مال و جاهاند و دروغ میگویند و چاپلوسی میکنند و دهها کار دیگر.
-
۱۳۹۲-۱۰-۲۵ ۰۹:۵۰
یادداشت میهمان/ نقدی بر سخنان رئیس جمهور در باب هنر؛
پاسداشت هنر قدسی یا مانیفست پارناسین ؟
وقتی واژهی هنر دلالت بر آثار سعدی و حافظ و مولانا داشته باشد یا منظورمان از هنر آثار معماران دورهی اسلامی مانند میدان نقشجهان و مسجد وکیل و مقرنسهای دلفریب و گنبدهای آسمانسای آنان باشد، اگر منظور از واژهی هنر آثار خوشنویسی و نقاشیهای استاد فرشچیان باشد، بله، پسوند ارزشی بر چنین واژهای اهانت بر مفهوم بلند آن است؛ اما ...
-
۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۱۱:۲۳
گفتاری از غلامعلی حدادعادل؛
زبان فارسی در معرض تهدید
زبان، رکنی از ارکان هویت ملی اقوام است؛ چیزی که ملتی را از ملت دیگر متمایز میکند و هویت جداگانهای به آنها میبخشد. و برای ما ایرانیان این زبان و ادبیات کهن فارسی است که تجلیگاه مجموعهی سنن، آداب، اخلاق، ارزشها و در یک کلمه، فرهنگی است. جلوهگاه تمام این ویژگیهای یک ملت در زبان آنها نهفته است.
-
۱۳۹۲/۱۰/۱۶
دکتر محسن خلیجی در گفتوگو با فرهنگ امروز؛
خروج علوم انسانی از مسیر اصلی
مردم با استعدادترین و باهوشترین فرزندان خود را نیز برای تحصیل در رشتههای مهندسی، می فرستند. شاید احساس راحتی میکنند، میگویند که ما در رشتههای مهندسی دعوا نداریم. اسلامی و غیر اسلامی نداریم. اما در علوم انسانی خیر.از نتایج این فضا در ایران این است که برنامهریزی اجتماعی را مهندسی اجتماعی میگویند. برنامهریزی فرهنگی را مهندسی فرهنگی میگویند...
-
۱۳۹۲-۱۰-۱۱ ۱۰:۰۹
گزارشی از وضعیت نسبت استاد به دانشجو در دانشگاههای ایران؛
نتایج نگاه اقتصادی به جذب هیات علمی
یکی از معضلات نظام آموزشی کشور افزایش بیرویه پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی و در سالهای اخیر کارشناسیارشد و دکتری است. با توجه به اینکه استاندارد نسبت استاد به دانشجو ۱ به ۱۸ است، شنیده شده است که این نسبت در دانشگاه پیام نور ۱ به ۲۵۰، در دانشگاه آزاد ۱ به ۵۰ و در دانشگاههای دولتی ۱ به ۳۰ و حتی 1 به ۴۰ نیز میرسد.
-
۱۳۹۲/۱۰/۰۴
گفتوگوی «فرهنگ امروز» با دبیر «شورای تحول علوم انسانی»؛
طالبزاده: از همه افکار و اندیشهها استقبال میکنیم
اگر ما الان در زمینهای مثل علوم سیاسی یا روانشناسی، برنامهریزی مدون تاسیسی عرضه کردهایم، این حاصل فعالیت بیوقفهی عدهای دانشمند و اساتید نمونهای بوده است که در این کارگروهها زیر نظر شورا، فعالیت میکردند. همچنین برنامههای بعدی مثل برنامهی زبان انگلیسی و زبان خارجی، مدیریت، فلسفه، ارتباطات و برنامهی مربوط به معماری و شهرسازی، برنامههایی است که قریبالوقوع هستند و تا اوایل سال 93 برای اجرا به وزارت علوم تقدیم میشود.
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۹
به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی(4)؛
حسن بنیانیان: شورا وزارتخانه نیست
اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی را میشود نقد کرد و نقاط مثبت و منفی آن را عنوان داشت یک امر کاملا طبیعی است. اما برخی، تحلیلهای دقیقی نسبت به فرهنگ ندارند و از شورا انتظار کار اجرایی دارند؛ اگر این طور شود شورا تبدیل به وزارتخانه خواهد شد.
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۹
به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی(3)؛
محمد اسحاقی: آن تحول فرهنگی که باید اتفاق میافتاد، رخ نداده است
یکی از نکاتی که اخیرا مطرح میشود، این است که شورای عالی به موقع در تحولات فرهنگی حضور پیدا نمیکند، یا سیاستهای آن متأخر است. اما هنگامی که بررسی میکنیم میبینیم اتفاقا شورای عالی انقلاب فرهنگی در بیشتر مسائل جدید جلوتر است.
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۹
به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی(2)؛
علیاحمدی: در اجرای مصوبات شورا محدودیت وجود دارد
وقتی میخواهیم یک امری در کشور تحقق پیدا کند، اول باید یک عزم ملی برای آن وجود داشته باشد. عزم ملی هم مستلزم یک گفتمان غالبی است که در جامعه روی آن، جهتگیریها باید اتفاق بیفتد. ما اگر میخواهیم دانشگاه اسلامی داشته باشیم، اگر میخواهیم تحول بنیادین در آموزش و پرورش داشته باشیم، این باید مطالبهی همهی گروهها و حوزهها باشد.
-
۱۳۹۲-۰۹-۱۸ ۱۱:۱۰
به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی(1)؛
سعید زیباکلام: چرا انقلابی فرهنگی و جنبشی نرمافزاری
بیائید ببینید بر فرهنگ بومی و دینی ما چه آمده است؟! البته خیلی نگران نباشید!! چون شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوباتش این مشکلات را حل میکند: توی یک جلسه شورا چه چیزهایی تصویب میشود. آنچه میخوانم اسناد دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی است. نه از رادیو فردا است، نه از مجاهدین و منافقین و CIA من فقط عنوان مصوبه را میخوانم...
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۸
سیاستگذاری علومانسانی در گفتوگو فرهنگ امروز با محمدعلی فتحالهی؛
مدیریت علومانسانی لزوما متکی به متخصصان علوم انسانینیست
مهندسینی که در سطوح مدیریتی قرار گرفتهاند به علت تحصیل دروس فنی و مهندسی نیست؛ چرا که خیل عظیمی از مهندسین هم هستند که در عرصههای مدیریتی راهی ندارند. بلکه توان و قابلیتهای فردی آنها است که این موقعیت را برای آنها پدید آورده است. این افراد اگر علومانسانی میخواندند باز هم در مدیریت قرار میگرفتند.
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۳
کارنامۀ شورای بررسی متون علوم انسانی در گفتوگو با مظفر نامدار /قسمت دوم؛
نفر بعد از گلشنی نگاه عمیقی نداشت!
سال 89 که عضو هیئت جذب پژوهشگاه علوم انسانی بودم تعدادی از آنها آمدند و خواستار عضویت در هیئت علمی دانشگاهها شدند، از فلان دانشگاه و پژوهشگاه هم فشار میآوردند که صلاحیت آنها را تأیید کنید. یک بخش دیگری از درگیری من با پژوهشگاه این بود، توبیخ میشدم که چرا فلانی را رد میکنید؟ در نهایت به آنها گفتم یا من را بردارید یا بنده نمیتوانم به مردم و قانون کشور خیانت کنم.
-
۱۳۹۲/۰۹/۱۱
کارنامۀ شورای بررسی متون علوم انسانی در گفتوگو با مظفر نامدار /قسمت اول؛
ارادهی تغییر در علوم انسانی وجود ندارد
کاش یک بخش از این تحولات مستقیماً از دل حوزههای علمیه ما بیرون میآمد؛ زیرا با این مباحث بسیار سروکار دارند، ولی عجیب است که آنها نیز تحت تأثیر بعضی از آموزههای دانشگاهی ما قرار گرفتهاند و اگر در حال تولید هستند در دل این نوع نگاه یعنی نگاه دانشگاهی، در حوزهی علوم انسانی تولید میکنند
-
۱۳۹۲/۰۹/۰۷
علیرضا پیروزمند در گفتوگو با فرهنگ امروز:
نقص در مقالات دومین کنگره علوم انسانیاسلامی به ظرفیت علمی کشور برمیگردد
حرفهایی که موافقان اسلامیسازی علوم انسانی میزنند، خوب است که در معرض نظر کسانی که موافق نیستند، هم قرار بگیرد؛ و از زاویه دید خودشان این را نقد بکنند و نقاط ضعف احتمالی این حرفها که حتما هم وجود دارد به این ترتیب مورد توجه قرار بگیرد. و مطمئنا به بالندگی بحث بیشتر کمک خواهد شد.
-
۱۳۹۲/۰۹/۰۲
دبیر علمی کنگره علوم انسانیاسلامی در گفتوگو با فرهنگ امروز؛
از یک کنگرهی دو روزه انتظار کار 20 ساله نباید داشت
بحث جدی در این رابطه، سطح سیاستگذار و برنامهریز این موضوع است که دچار مشکل است؛ یعنی سطح سیاستگذار و برنامهریز برای تولید، ترویج و آموزش علوم انسانی به ویژه با نگاه دینی دچار اغتشاش و سردرگمی است. همچنان که از یک کنگرهی دو روزه نمیتوان انتظار کاری که یک مرکز علمی در طول 20 سال باید انجام بدهد، داشت.