نمایش همه
  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۷ ۱۴:۳۰

    فیلم «محمد(ص)» مجید مجیدی چقدر موفق بود؟/ دستاوردها و حسرت‌ها

    حمید قدیریان هنرمند با سابقه حوزه تجسمی و سینما ضمن مرور تجربیات خود از طراحی صحنه فیلم «محمد (ص)» به کارگردانی مجید مجیدی، به طرح نکاتی درباره دستاوردها و ناکامی‌های این پروژه پرداخت.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۷ ۱۴:۰۱

    فراخوان درج مقالات میان‌رشته‌ای نشریات در پرتال جامع علوم انسانی

    با توجه به اهمیت مباحث میان‌رشته‌ای و پیوند علوم مختلف با علوم انسانی «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی» آماده‌ی ثبت مقالات نشریات این حوزه در پرتال جامع علوم انسانی است.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۷ ۱۲:۳۰

    غلامعباس توسلی، جامعه شناس برجسته ایرانی درگذشت

    غلامعباس توسلی، جامعه شناس برجسته ایرانی امروز در سن ۸۵ سالگی درگذشت.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۷ ۱۲:۰۰

    نشست «بحران کرونا و نقد جباریت تکنولوژی» برگزار می‌شود

    نشست «بحران کرونا و نقد جباریت تکنولوژی» با سخنرانی مسعود فراستی برگزار می‌شود.

  • قراباغ ۱۳۹۹-۰۷-۲۷ ۱۱:۰۸

    معرفی‌کتاب چشم‌انداز ژئوپلیتیک آذربایجان و قراباغ‌کوهستانی؛

    به دنبال استراتژی منطبق با منافع ملّی

    منطقه آسیای میانه و قفقاز منطقه ای است که از نظر ترانزیتی، انرژی،امنیت، قومیت و بسیاری دیگر از جهات حایز اهمیت است و این ارزش پس از فروپاشی اتحاد شوروی افزایش پیدا کرده است. با این وجود پتانسیل های درگیری در قفقاز جنوبی به ویژه با وجود یه شبه دولت شناسایی نشده فرصت های ترانزیتی و فرهنگی ناحیه را تهدید کرده و ظرفیت گسترش دامنه درگیری به سرزمین های همجوار موضوع را به یک مشکل بزرگ امنیتی تبدیل می‌کند.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۲:۳۰

    ترجمه رساله جان لاک درباره فهم بشر چاپ شد

    کتاب «جستاری در خصوص فاهمه بشری» نوشته جان لاک با ترجمه کاوه لاجوردی توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شد.

  • کانت ۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۱:۲۱

    نگاهی به کتاب «کانت و مسئله متافیزیک»؛

    تفسیر انقلابی هایدگر از فلسفه کانت

    هایدگر در «کانت و مسئله‌ی متافیزیک» به دنبال تفسیر «نقد عقل محض» به مثابه «شالوده‌گذاری متافیزیک» است. او مسئله‌ی متافیزیک در تفسیر «نقد عقل محض» را در چهار بخش پیگیری می‌کند.

  • وبر ۱۳۹۹-۰۶-۲۴ ۱۸:۰۴

    درباره کتاب «بنیان‌های عقلانی و اجتماعی موسیقی» ماکس وبر؛

    عقل در موسیقی

    اوج تحلیل‌های روش‌شناختی وبر از ادوات موسیقی وقتی است که به سراغ پیانو می‌رود، چنان‌که گویی عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تکنیکی و حتی آب‌وهوایی کنار هم جمع می‌شوند تا به بررسی این ساز بپردازند. اگرچه پیانو در جنوب اروپا (ایتالیا) اختراع شد، اما اصلاح و توزیع آن در شمال اروپا (آلمان) سرعت بیشتری داشت و وبر علت آن را شرایط آب‌وهوایی می‌داند.

  • ایدئالیسم ۱۳۹۹-۰۶-۱۹ ۰۰:۱۹

    ایدئالیسم آلمانی

    کارل آمریکس

    علی‌رغم برتری اندیشۀ شلینگ بر فیشته، ظاهراً هگل بعدها شلینگ را نیز از تیغ انتقاد مصون نمی‌دارد. البته نقد هگل بر شلینگ بیشتر در «پدیدارشناسی روح» ظاهر می‌شود.

  • هگل ۱۳۹۹-۰۶-۰۳ ۱۴:۳۶

    هگل

    دیوید جیمز

    صرف‌نظر از آلمان، نظام فلسفی هگل، در سدۀ نوزدهم، الهام‌بخش ایدئالیسم فرانسوی، آمریکایی، بریتانیایی، ایتالیایی و اسپانیایی شد که هم جریان عمدۀ فلسفی در این کشورها را متأثر از خود ساخت و هم آن‌ها را در جهتی مخالف با نظام هگل به حرکت درآورد.

  • هابز ۱۳۹۹-۰۶-۰۳ ۱۴:۰۴

    هابز

    استفان جی فین

    هابزپژوهان فکر نمی‌کنند که توجیه‌پذیر باشد بگوییم هابز آدمی صادق بود، اما گامی که هابز برمی‌دارد، در راستای استدلال گالیله است که از سزار کاردینال بارونیوس نقل می‌کند که گفت انجیل به مردم نمی‌آموزد که آسمان‌ها چگونه حرکت می‌کنند، بلکه می‌آموزد چگونه به آسمان (بهشت) بروند.

  • بولتون-صاد ۱۳۹۹-۰۶-۰۳ ۱۲:۵۴

    ترجمه‌ای متفاوت از کتاب جان بولتون

    تفاوت این ترجمه با سایر ترجمه های موجود از این کتاب در بازار نشر ایران این است که در برگردان فارسی این نسخه، سعی شده مهم‌ترین رخدادهایی که برای خواننده‌ی ایرانی اهمیت دارند، به شکل منسجم ترجمه شود.

  • سرقت علمی ۱۳۹۹-۰۲-۰۸ ۱۲:۰۶

    نقدی بر انتحال های صورت گرفته در یک کتاب؛

    موردِ عجیبِ کتاب انگیزش و هیجان

    نگارندهٔ این سطور در بررسی کتاب انگیزش و هیجان نتوانست اصیل‌بودنِ حتی یک صفحه از کتاب را به‌طور متقن تأیید کند، زیرا تقریباً یکایک جملات کتاب در منابعی که تاریخ انتشار آنها پیش از تاریخ چاپ کتاب است، یافت می‌شود. این موارد عمدتاً بدون هیچ اشاره‌ای به نویسندهٔ منبع اصلی صورت گرفته‌است. از طرف دیگر، نمی‌توان کتاب را صِرفِ مجموعه‌ای از رونویسی‌ها دانست، زیرا مؤلف در بسیاری از موارد، متنِ منبع را تغییر داده و اطلاعاتی غلط در آن گنجانده‌است.

  • حبیبی ۱۳۹۹/۰۲/۰۲

    گفت و کو با فواد حبیبی به بهانه انتشار کتاب بازیابی مکرر: قدرت اسپینوزا از کجا می‌آید:

    کرونا می‌تواند با رویکرد اسپینوزایی کاتالیزوری برای دگرگونی «خوب» تلقی شود

    از منظر اسپینوزا این مهم است که چه توزانی از نیروها بر سر کرونا مانند هر پدیده دیگری شکل می‌گیرد. اگر کرونا موجب شود که ناتوانی، درماندگی و فلاکت نظم موجود و نهادها و کارگزاران آن عیان شود و نیروهای انبوه خلق چنان بسیج، متصل و تشدید شوند که «وضعیت فعلی امور» تغییر یابد، باید آن را همچون کاتالیزوری برای دگرگونی «خوب» تلقی کرد.

  • طباطبایی ۱۳۹۹-۰۱-۱۶ ۱۱:۴۹

    به بهانه انتشار تازه ترین کتاب سیدجواد طباطبایی؛

    منطق اندیشیدن منافع ملی

    جواد طباطبایی در کتاب "ملّت، دولت و حکومت قانون: جستار در بیان نصّ و سنّت"به مخاطبین خود می آموزد در قلمرو سیاست تنها می توان ملی اندیشید و تنها منطق این نوع اندیشیدن منطق منافع ملی است . زیرا سیاست عرصه تدبیر عمومی و تامین منافع ملی است. و در این راستا ، سیاستمدار حرفه ای متولد می شود.

  • ۱۳۹۸-۱۲-۰۴ ۱۴:۳۰

    روایت فریب

    خاطرات جان کری روایت های تازه ای از برخی پشت پرده ها و حواشی مذاکرات برجام به ما می دهد

  • اسلامی ۱۳۹۸-۱۱-۰۷ ۰۹:۱۱

    معرفی کتاب «شکوه و زوال سیاست در اندیشه ایرانشهری»؛

    اندیشۀ سیاسی‌تداومی ایران

    کتاب  داستان اندیشۀ سیاسی ایران از منظر رساله‌هایی است که درمورد حکومت اندیشیده‌اند. متفکران، مکاتب و رساله‌هایی موردتأکید قرار گرفته‌اند که درمورد تکنیک‌های قدرت نوشته داشته‌اند. سعی شده است علاوه‌بر وجوه مبنایی و فلسفی، بر کاربردها و شیوۀ عملیاتی‌کردن اندیشۀ ایرانشهری نیز تمرکز شود. کتاب در پی کشف قاعدۀ شکوه و زوال سیاست در رساله‌هایی است که هنر حکومت را تبلور بخشی ده‌اند.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۱۸ ۱۴:۰۰

    اعترافات روباه نقره‌ای

    خاطرات وندی شرمن زیاده‌خواهی طرف آمریکایی از ایران در سال‌های اخیر را بی‌ارتباط با نرمش تیم دیپلماسی ایرانی در دولت حسن روحانی نمی‌داند

  • استنلی ۱۳۹۸-۱۰-۱۵ ۰۹:۲۷

    معرفی و بررسی کتاب «سازوکار فاشیسم»؛

    نقد ناواقعیت فاشیسم

    استنلی در این اثر با پررنگ کردن خطر ترامپ، تمایز لیبرالیسم و فاشیسم را به آمریکایی‌ها یادآوری می‌کند. او نحوه حکمرانی ترامپ، پوتین و اردوغان و احتمالا بوریس جانسون را ذیل راست افراطی و ملی‌گرایی خطرساز دسته‌بندی می‌کند. البته خود او احتمالا از هر کسی می‌داند که شاید بر او خرده بگیرند که بیش از اندازه در استدلال خود تندی به خرج داده و یا اعتراض کنند که نمونه‌های معاصر آن‌قدرها افراطی نیستند که همسنگ فجایع تاریخی قرار بگیرند.

  • قنادی ۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۴:۴۳

    قنادی ادوارد داستان های کوتاه

    آرش صادق بیگی

    قنادی ادوارد مجموع شش داستان کوتاه به قلم آرش صادق بیگی  است

  • سیاست نامه ۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۰:۵۹

    شماره دوازدهم فصلنامه سیاست‌نامه منتشر شد

    شماره جدید با جستاری از سردبیر آن آغاز می شود. محمد قوچانی سرمقاله خود را ادای دینی به سه آموزگار لیبرالیسم جدید در ایران می داند و در آغاز سخن خود می‌نویسد: « همان گونه که فیلسوفانی چون کارل پوپر و فون هایک با اثرگذاری مستقیم بر سیاستمدارانی چون مارگارت تاچر و رونالد ریگان در برابر افیون کارل مارکس و نوشداروی جان مینارد کینز لیبرالیسم را در اروپا و آمریکا احیا کردند روشنفکرانی مانند عزت الله فولادوند و موسی غنی نژاد در ایران این کوشش را در پیش گرفتند. نقش سید جواد طباطبایی در تاویل هگل در تکامل این پرونده به نوعی منحصربه فرد است...»

  • زارع ۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۰:۵۱

    رونمایی از دفتر تازه و تجدیدچاپ دفاتر قبلی مجموعه آفاق اندیشه در کافه کتاب ققنوس؛

    استنطاق از فیلسوفان

    داوری:آقای زارع کارهای خوبی کردند و مجموعه گفتگوهایی با افرادی انجام دادند که با وجود اختلافاتی که دارند اما با یکدیگر قرابت و هم سخنی دارند. رابطه من و اقای اعوانی یک رابطه خاص است و من هم مثل اقای نصر امیدوارم که آقای اعوانی بیشتر بنویسند. یک روز در جایی از فضائل ایشان می‌گفتم و یکدفعه کسی گفت مگر شما باهم اختلاف نظر ندارید و من پاسخ دادم: عالم فلسفه بر پایه اختلاف است و در فلسفه دو نفر را پیدا نمی‌کنید که باهم اتحاد نظر داشته باشند.

  • دیهیمی ۱۳۹۸-۰۸-۲۰ ۱۲:۰۰

    تئوری‌پردازی برای جنگ و صلح

    روش گزینش مقالات و متون انتخاب‌شده برای این دانشنامه، انتظارات خواننده حرفه‌ای اندیشه سیاسی را برآورده نمی‌کند

  • ملاحظات دانشگاه ۱۳۹۸-۰۸-۱۸ ۱۰:۵۱

    ملاحظات درباره دانشگاه

    جواد طباطبایی

    در کنار جستارها و تاملات که سویه ایجابی و جدی جواد طباطبایی در مواجهه با تاریخ اندیشه است، ملاحظات قرار دارد که سویه سلبی پروژه تالیفی طباطبایی است. کتاب‌های «ملاحظاتی در ترجمه متن‌های اندیشه سیاسی جدید» و همچنین «ملاحظات درباره دانشگاه» که تازه‌ترین اثر طباطبایی است، در این دسته جای دارند.

  • کلانتر ۱۳۹۸-۰۸-۱۳ ۰۹:۵۳

    نگاهی به کتاب روزنامۀ خاطرات شرف‌الدوله میرزا ابراهیم‌خان کلانتری باغمیشه*؛

    کلانتر تاریخ‌نویس

    اهمیت خاطرات شرف‌الدوله به توجه آن به اجتماع و طبقات گوناگون است. شاید شرف‌الدوله برمبنای منصب پیش از مشروطه‌اش (کلانتر) در این‌باره دقت‌نظری ویژه داشت؛ دقت‌نظری که محققان تاریخ اجتماعی را به کار آید و آنان را مجاب می‌سازد از مباحث کلیشه‌ای پا فراتر نهند.

  • شکلک ۱۳۹۸-۰۸-۱۲ ۱۴:۰۴

    شکلک

    نغمه ثمینی

    در این متن تقابل آدم‌های معمولی در یک برهه تاریخی، هم بهانه‌ای می‌شود برای سرک کشیدن در حال و هوای امروز جامعه و هم دستاویزی برای دیدن گذشته‌ای که بظاهر از ما دور است، اما به همان نسبت نزدیک است.

  • جهانگیری ۱۳۹۸-۰۷-۲۱ ۱۲:۳۲

    نکاتی دربارۀ ترجمۀ محسن جهانگیری از کتاب «اخلاق» اسپینوزا؛

    تنها چند لغزش موجود

    ترجمۀ کتاب «اخلاق» در سطح بس قابل قبولی برای محیط فرهنگی دانشگاهی کشور جای دارد، به‌گونه‌ای که به جرئت می‌توان گفت آقای دکتر جهانگیری در تحقق بخشیدن به آرزوی ترجمۀ یک اثر بنیادین فلسفی چند سروگردن از بسی استادان و همکاران و دانشجویان خود بالاتر است. بااین‌همه، آن‌گاه که از یک سو اعلام می‌کنیم که استادان سخت‌کوش و دقیق را دوست داریم ولی حقیقت را بیشتر از آنان دوست می‌داریم و از سوی دیگر در نگاه به متن ذره‌بین نگرش نقادانه به دست می‌گیریم، ممکن است از استادان بزرگ نیز لغزش‌هایی ببینیم که ذکر آن‌ها هرگز کسر شأن آنان نیست.

  • مقدمه کمبریج ۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۵۰

    مجموعه مقدمه کیمبریج

    یکی از پروژه‌های اصلی یا استراتژی‌های انتشارات علمی و فرهنگی ترجمه مجموعه‌هایی است که ناشران بزرگ دنیا منتشرشان کرده‌اند. از جمله مجموعه‌هایی که در دست انتشار است و تا کنون چهار جلد آن منتشر شده است مجموعه‌های مقدمه کمبریج بر نام‌آوران ادبیات و اندیشه است.

  • فلسفه رادیکال ۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۴۲

    مبانی فلسفه رادیکال

    چاد کائوزر

    کائوزر در این کتاب فلسفه انتقادی را صرفا با الحاق پسوند رادیکال متمایز نمی‌سازد. برای او فلسفه قسمی تغییر نظری در امر رادیکال است و چیزی که تغییری ریشه‌ای در تعبیر ما از فلسفه را هدف گرفته است؛ چراکه این دو واژه اساسا در رابطه سراسر دیالکتیکی با همدیگر هستند و تصور آن‌ها به صورت مجزا از هم بی‌معنی است.

  • جنایت و مکافات ۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۳۸

    جنایت و مکافات (با بیست تفسیر)

    فیودار داستایفسکی

    نه داستایوفسکی نیاز به معرفی دارد نه جنایت و مکافاتش. در عوض وقتی با خیل عظیمی از ترجمه های خوب و بد یک اثر مواجه می شویم نقد و بررسی آنها اهمیت پیدا می کند تا بتوان از میان این انبوه، بهترین را انتخاب کرد.