-
۱۳۹۸-۱۲-۰۴ ۱۴:۳۰
روایت فریب
خاطرات جان کری روایت های تازه ای از برخی پشت پرده ها و حواشی مذاکرات برجام به ما می دهد
-
۱۳۹۸-۱۱-۰۷ ۰۹:۱۱
معرفی کتاب «شکوه و زوال سیاست در اندیشه ایرانشهری»؛
اندیشۀ سیاسیتداومی ایران
کتاب داستان اندیشۀ سیاسی ایران از منظر رسالههایی است که درمورد حکومت اندیشیدهاند. متفکران، مکاتب و رسالههایی موردتأکید قرار گرفتهاند که درمورد تکنیکهای قدرت نوشته داشتهاند. سعی شده است علاوهبر وجوه مبنایی و فلسفی، بر کاربردها و شیوۀ عملیاتیکردن اندیشۀ ایرانشهری نیز تمرکز شود. کتاب در پی کشف قاعدۀ شکوه و زوال سیاست در رسالههایی است که هنر حکومت را تبلور بخشی دهاند.
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۸ ۱۴:۰۰
اعترافات روباه نقرهای
خاطرات وندی شرمن زیادهخواهی طرف آمریکایی از ایران در سالهای اخیر را بیارتباط با نرمش تیم دیپلماسی ایرانی در دولت حسن روحانی نمیداند
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۵ ۰۹:۲۷
معرفی و بررسی کتاب «سازوکار فاشیسم»؛
نقد ناواقعیت فاشیسم
استنلی در این اثر با پررنگ کردن خطر ترامپ، تمایز لیبرالیسم و فاشیسم را به آمریکاییها یادآوری میکند. او نحوه حکمرانی ترامپ، پوتین و اردوغان و احتمالا بوریس جانسون را ذیل راست افراطی و ملیگرایی خطرساز دستهبندی میکند. البته خود او احتمالا از هر کسی میداند که شاید بر او خرده بگیرند که بیش از اندازه در استدلال خود تندی به خرج داده و یا اعتراض کنند که نمونههای معاصر آنقدرها افراطی نیستند که همسنگ فجایع تاریخی قرار بگیرند.
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۴:۴۳
قنادی ادوارد داستان های کوتاه
آرش صادق بیگی
قنادی ادوارد مجموع شش داستان کوتاه به قلم آرش صادق بیگی است
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۰:۵۹
شماره دوازدهم فصلنامه سیاستنامه منتشر شد
شماره جدید با جستاری از سردبیر آن آغاز می شود. محمد قوچانی سرمقاله خود را ادای دینی به سه آموزگار لیبرالیسم جدید در ایران می داند و در آغاز سخن خود مینویسد: « همان گونه که فیلسوفانی چون کارل پوپر و فون هایک با اثرگذاری مستقیم بر سیاستمدارانی چون مارگارت تاچر و رونالد ریگان در برابر افیون کارل مارکس و نوشداروی جان مینارد کینز لیبرالیسم را در اروپا و آمریکا احیا کردند روشنفکرانی مانند عزت الله فولادوند و موسی غنی نژاد در ایران این کوشش را در پیش گرفتند. نقش سید جواد طباطبایی در تاویل هگل در تکامل این پرونده به نوعی منحصربه فرد است...»
-
۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۰:۵۱
رونمایی از دفتر تازه و تجدیدچاپ دفاتر قبلی مجموعه آفاق اندیشه در کافه کتاب ققنوس؛
استنطاق از فیلسوفان
داوری:آقای زارع کارهای خوبی کردند و مجموعه گفتگوهایی با افرادی انجام دادند که با وجود اختلافاتی که دارند اما با یکدیگر قرابت و هم سخنی دارند. رابطه من و اقای اعوانی یک رابطه خاص است و من هم مثل اقای نصر امیدوارم که آقای اعوانی بیشتر بنویسند. یک روز در جایی از فضائل ایشان میگفتم و یکدفعه کسی گفت مگر شما باهم اختلاف نظر ندارید و من پاسخ دادم: عالم فلسفه بر پایه اختلاف است و در فلسفه دو نفر را پیدا نمیکنید که باهم اتحاد نظر داشته باشند.
-
۱۳۹۸-۰۸-۲۰ ۱۲:۰۰
تئوریپردازی برای جنگ و صلح
روش گزینش مقالات و متون انتخابشده برای این دانشنامه، انتظارات خواننده حرفهای اندیشه سیاسی را برآورده نمیکند
-
۱۳۹۸-۰۸-۱۸ ۱۰:۵۱
ملاحظات درباره دانشگاه
جواد طباطبایی
در کنار جستارها و تاملات که سویه ایجابی و جدی جواد طباطبایی در مواجهه با تاریخ اندیشه است، ملاحظات قرار دارد که سویه سلبی پروژه تالیفی طباطبایی است. کتابهای «ملاحظاتی در ترجمه متنهای اندیشه سیاسی جدید» و همچنین «ملاحظات درباره دانشگاه» که تازهترین اثر طباطبایی است، در این دسته جای دارند.
-
۱۳۹۸-۰۸-۱۳ ۰۹:۵۳
نگاهی به کتاب روزنامۀ خاطرات شرفالدوله میرزا ابراهیمخان کلانتری باغمیشه*؛
کلانتر تاریخنویس
اهمیت خاطرات شرفالدوله به توجه آن به اجتماع و طبقات گوناگون است. شاید شرفالدوله برمبنای منصب پیش از مشروطهاش (کلانتر) در اینباره دقتنظری ویژه داشت؛ دقتنظری که محققان تاریخ اجتماعی را به کار آید و آنان را مجاب میسازد از مباحث کلیشهای پا فراتر نهند.
-
۱۳۹۸-۰۸-۱۲ ۱۴:۰۴
شکلک
نغمه ثمینی
در این متن تقابل آدمهای معمولی در یک برهه تاریخی، هم بهانهای میشود برای سرک کشیدن در حال و هوای امروز جامعه و هم دستاویزی برای دیدن گذشتهای که بظاهر از ما دور است، اما به همان نسبت نزدیک است.
-
۱۳۹۸-۰۷-۲۱ ۱۲:۳۲
نکاتی دربارۀ ترجمۀ محسن جهانگیری از کتاب «اخلاق» اسپینوزا؛
تنها چند لغزش موجود
ترجمۀ کتاب «اخلاق» در سطح بس قابل قبولی برای محیط فرهنگی دانشگاهی کشور جای دارد، بهگونهای که به جرئت میتوان گفت آقای دکتر جهانگیری در تحقق بخشیدن به آرزوی ترجمۀ یک اثر بنیادین فلسفی چند سروگردن از بسی استادان و همکاران و دانشجویان خود بالاتر است. بااینهمه، آنگاه که از یک سو اعلام میکنیم که استادان سختکوش و دقیق را دوست داریم ولی حقیقت را بیشتر از آنان دوست میداریم و از سوی دیگر در نگاه به متن ذرهبین نگرش نقادانه به دست میگیریم، ممکن است از استادان بزرگ نیز لغزشهایی ببینیم که ذکر آنها هرگز کسر شأن آنان نیست.
-
۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۵۰
مجموعه مقدمه کیمبریج
یکی از پروژههای اصلی یا استراتژیهای انتشارات علمی و فرهنگی ترجمه مجموعههایی است که ناشران بزرگ دنیا منتشرشان کردهاند. از جمله مجموعههایی که در دست انتشار است و تا کنون چهار جلد آن منتشر شده است مجموعههای مقدمه کمبریج بر نامآوران ادبیات و اندیشه است.
-
۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۴۲
مبانی فلسفه رادیکال
چاد کائوزر
کائوزر در این کتاب فلسفه انتقادی را صرفا با الحاق پسوند رادیکال متمایز نمیسازد. برای او فلسفه قسمی تغییر نظری در امر رادیکال است و چیزی که تغییری ریشهای در تعبیر ما از فلسفه را هدف گرفته است؛ چراکه این دو واژه اساسا در رابطه سراسر دیالکتیکی با همدیگر هستند و تصور آنها به صورت مجزا از هم بیمعنی است.
-
۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۳۸
جنایت و مکافات (با بیست تفسیر)
فیودار داستایفسکی
نه داستایوفسکی نیاز به معرفی دارد نه جنایت و مکافاتش. در عوض وقتی با خیل عظیمی از ترجمه های خوب و بد یک اثر مواجه می شویم نقد و بررسی آنها اهمیت پیدا می کند تا بتوان از میان این انبوه، بهترین را انتخاب کرد.
-
۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۴:۳۵
بازگشت از قرآن
عبدالله نصری
برخی روشنفکران دینی معاصر که به بحث از وحی پرداختهاند در آغاز این بحث مبانی و پیشفرضهای خود را مشخص نکردهاند و به غلط دیدگاه خود را به عنوان نظریه دینی مطرح کردهاند. در کتاب حاضر سعی شده است تا علاوه بر تحلیل و نقد یکی از این نظریات با عنوان «قرائت نبودی از جهان» که از سوی محمد مجتهد شبستری مطرح شده، مبانی و پیشفرضهای آن نیز به تفصیل بررسی شود.
-
۱۳۹۸-۰۶-۲۵ ۱۵:۳۵
نگاهی به کتاب ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم؛
مشروطه خارج از تهران
به باور ونسا مارتین با شروع سده بیستم بسیاری از کسانی که مسائل و مشکلات زمانه خود را به زبان دین بیان میکردند، در دوره پهلوی به چهرههایی سکولار بدل شدند و کسانی هم که در دوره پهلوی بالیده و پرورش یافته بودند هم سکولاریسم را راه و روش طبیعی نگاه به مسائل سیاسی و نقش مذهب میدیدند. بااینحال، حتی در دورهای که کشور تحت تأثیر نهادهای سیاسی، افکار و اندیشهها و آموزشهای جدید، بهویژه آموزشهای علمی و تکنولوژیک عمدتاً غربی قرار گرفت، بسیاری از کسانی که به انتخاب خود و با اشتیاق آن آموزشها را فرا گرفته بودند هویت ملی شیعی خود را کماکان حفظ کردند.
-
۱۳۹۸-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۱
نگاهی به کتاب فرهنگ و جامعه؛
از «منتقدان فرهنگ» تا «فرهنگ و جامعه»
فرهنگ در منظر ویلیامز و این اثر مهم، همان امر عمومیای است که گاه مبتذل و پیشپاافتاده به نظر میرسد، اما هرگز غیرمهم و فاقد ارزشِ شناختی و مطالعاتی نیست. این البته یک گرایش و دعوی مشترک در میان پایهگذاران مطالعات فرهنگی است که با از میان برداشتن مرز نخبهگرایی و عامهپسندی، حداقل از نظر شناختی، زمینه را برای معرفی و شناخت هرچه بیشتر زندگی روزمره و سویههای همزمان شکلگیرندۀ قدرت و مقاومت در دل آن فراهم کردهاند.
-
۱۳۹۸-۰۶-۰۵ ۱۰:۰۷
معرفی کتاب دیباچهای بر فلسفه سیاسی سده میانه؛
اهمیت الهیاتی- سیاسی فلسفۀ سیاسی سدههای میانه
این رساله با وجود حجم اندکش موضوعاتی مانند اندیشۀ سیاسی آبای کلیسا، اندیشۀ سیاسی کارولَنژی، اندیشۀ سیاسی حقوقدانان شرع، تأثیر ارسطو، اندیشههای شورایی و اندیشۀ سیاسی جریان مَدرسگرایی جدید در اسپانیا را دربر میگیرد. ازاینروی، هدف اصلی از ترجمۀ این اثر ارائۀ مختصر آشنایی ایرانیان با بحث بود تا بعداً مهیای آثار جدیدتر و مفصلتری باشند.
-
۱۳۹۸-۰۵-۲۳ ۱۱:۱۵
نگاهی به کتاب ارنست بلوخ، ابن سینا و چپ ارسطویی؛
خوانشی رادیکال از اندیشه ابن سینا
جستار بلوخ جذّاب و عالمانه است، تُراث فلسفی متعلّق به ماتریالیسم نوین سده بیست و یکم را آشکار میکند و نشان میدهد که آن تنها یک موضوع نادیدهگرفتهشده در فلسفه نبوده بلکه در مقاطع حسّاس تاریخ فعّالانه سرکوب شده است.
-
۱۳۹۸-۰۵-۱۹ ۱۲:۵۵
نقاب
نلا لارسن
-
۱۳۹۸-۰۵-۱۴ ۱۵:۲۴
زبان تمشکهای وحشی
نغمه ثمینی
نغمه ثمینی در آخرین نمایشنامهاش «زبان تمشکهای وحشی» نیز با نگاهی به برج بابل، پیوندی دیگر با اساطیر برقرار کرده است.
-
۱۳۹۸-۰۵-۰۸ ۱۵:۴۷
هستی
رولو می و ...
نویسندگان این کتاب پایهگذاران رواندرمانی اگزیستانسیال در نیمهی سدهی بیستم اروپا هستند که همگی از بزرگان روانکاوی فرویدی و گاه همچون لودویگ بینزوانگر از دوستان نزدیک فروید بودهاند
-
۱۳۹۸-۰۵-۰۷ ۱۵:۲۲
دستیار
روبرت والزر
دستیار اولینبار در سال ١٩٠٨ در عصر زوال و فساد امپراتوریهای بزرگ و فراهمآمدن مقدمات اینکه اروپا دودستی تقدیمِ نازیسم و فاشیسم شود منتشر شد.
-
۱۳۹۸-۰۵-۰۶ ۱۲:۳۳
صلیب بدون عشق
هاینریش بل
بل در کتاب «صلیب بدون عشق» از صلیبی که در مقطعی از تاریخ آلمان، برفراز این کشور در حال طلوع بود، با تنفر یاد کرده و آن را دلیل بدبختی و نکبت هموطنانش عنوان کرده است.
-
۱۳۹۸-۰۴-۲۹ ۱۷:۰۴
هستی مندی و تاریخ مندی
منوچهر آشتیانی
این کتاب جدیدترین اثر مکتوب منوچهر آشتیانی است که در آن به صورت موجز به بررسی دو مسئله از اساسیترین مسائل فلسفی که بشر از ابتدای تاریخ فلسفه تاکنون با آن درگیر بوده است، پرداخته است: «انسان و تاریخیت وجود او». نویسنده به دور از هرگونه اطناب و شرح و حواشی زائد، این دو مسئله اساسی را با فراخوانی تاریخ فلسفه غرب و مقایسه مدام آن با فلسفه شرقی و دینی و نیز فلسفه اسلامی پی گرفته است
-
۱۳۹۸-۰۴-۲۶ ۱۶:۵۱
زخم و نوزده داستان دیگر
کیم مونسو
۲۰ داستان این کتاب از ترجمههای اسپانیایی و انگلیسیِ ۳ مجموعه داستان مونسو انتخاب و ترجمه شدهاند تا نمونههایی از تمام دورههای متنوع داستاننویسی او را از دههی هفتاد میلادی تاکنون در اختیار خواننده قرار دهند.
-
۱۳۹۸-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۵
به بهانه انتشار ویراست جدید روش پژوهش در تاریخشناسی اثر حسن حضرتی؛
در گیر و دارِ فرم
روش پژوهش در تاریخشناسی حسن حضرتی اثر آموزشی حائز اهمیتی در روش تحقیق دانش تاریخ آکادمیک ایرانی است که در قوامبخشی به فرمالیسم پژوهشهای این رشته نقش مهمی ایفا میکند. اما این فرمالیسم روشی برداشتی از رویکرد معرفتشناختی پوزیتیویستی است که براساس اسطوره علم وجه هژمونیک یافته؛ ارزشها و مبانی این رویکرد غالب در دانشگاه ایرانی چنان در ذهن و زبان دانشجویان و پژوهشگران نهادینه شده که طرح روشها و رویکردهای متفاوت در رشته تاریخ آکادمیک، آب در هاون کوفتن را ماند.
-
۱۳۹۸-۰۴-۲۵ ۱۶:۴۹
نشانهای برای رهایی
والتر بنیامین
«نشانهای برای رهایی» ۶ مقاله در زمینه هنر را با مقدمهای مفصل شامل میشود که البته مقدمه مذکور در ویراست تازه کتاب چاپ نشده اما در کتاب «خاطرات ظلمت» که نشر مرکز با ترجمه همین مترجم چاپ کرده، عرضه شده است.
-
۱۳۹۸-۰۴-۲۵ ۱۶:۲۷
تاریخ مختصر تئوری حقوقی در غرب
جان کلی
کتاب حاضر برای فهم حقوق جدید و کمک نظری به نوسازی حقوق کشور به فارسی برگردانده شده است.