هگل

کل اخبار:180

  • شماره پنجم ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۱:۰۹

    شماره پنجم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    فرهنگ امروز در شماره پنجم خود درصدد برآمده با گشودن پرونده «روشنفکری و قدرتمندی» به بررسی نسبت روشنفکران با حاکمیت سیاسی در عصر پهلوی دوم بپردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۳ ۱۵:۳۰

    مراد فرهاد‌پور از «لوکاچ و مارکسیسم هگلی» می‌گوید

    «مؤسسه‌ی مطالعات سیاسی ـ‌ اقتصادی پرسش» دوره «لوکاچ و مارکسیسم هگلی» را با سخنرانی مراد فرهاد‌پور از بیستم اردیبهشت امسال برگزار می‌کند.

  • استنفورد ۱۳۹۴-۰۲-۰۸ ۰۹:۱۸

    مدخل‌های دانشنامه استنفورد

    مجلدات 17-20

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • هونت 2 ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۰۸:۴۶

    نگاهی به كتاب «حق آزادی: بنیان‌های اجتماعی زندگی دموكراتیك» اثر اکسل هونت؛

    احیای فلسفه سیاسی هگل

    شاید گیج‌کننده‌ترین وجه «حق آزادی» روش «بازساختن هنجاری» هونت باشد و اینکه نیروی انتقادی آن را چگونه باید درک کرد. چنان‌که هونت توضیح می‌دهد، او برای فرمول‌بندی نظریه‌ای در خصوص عدالت که بر تحلیل اجتماعی به روش بازسازی استوار باشد، بنا ندارد دفاعیه‌ای له جامعه موجود اقامه کند.

  • منطق دیالکتیک ۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۱۵:۰۰

    منطق دیالکتیک

    ای. وی. ایلین کوف

    این کتاب منطق را یک علم می‌شناسد که وظیفه‌اش بررسی و شناخت اشکال و قواعدی است که به طور یکسان بر اندیشه و جهانِ خارج و اندیشیدن درباره اندیشه حکومت می‌کند و علمی است به اشکال و الگوهای کلی اندیشه واقعیت.

  • هایدگر ۱۳۹۴-۰۱-۲۵ ۰۹:۴۶

    اسلاوی ژیژک/ چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟ (۴)

    گواه مسلم هایدگر

    سوءظن به دموکراسی یک ویژگی همیشگی اندیشه‌ی هایدگر است، حتی پس از چرخش؛ ما این نکته را در درس‌گفتارهای نیچه‌ی او از سال‌های ۱۹۳۶ و ۱۹۳۷ درمی‌یابیم و نیز در سخنرانی‌اش با اشپیگل که پس از مرگش منتشر شد و در آن تردیدش را در این باره که دموکراسی متناسب‌ترین صورت سیاسی با تکنولوژی مدرن است اعلام کرد.

  • هگل-مارکس ۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۳۹

    ‌‌‌گفتاری از مارکس در نـقد اسلوب فلسفی هگل؛

    هگل و مفهوم کلیت انضمامی

    فیلسوف نظری از مفهوم «میوه» دست می‌کشد، ولی ایـن دسـت کـشیدن‌ به‌ شیوه‌ای تصوری و اسرارآمیز است، یعنی انگار که از آن دست نکشیده است؛ بنابراین، او‌ تـنها بـه گونه‌ای ظاهری انتزاعات خود را تعالی بخشیده است، او تقریباً این‌گونه استدلال‌ می‌کند‌: اگـر سـیب، گـلابی، هلو و موز چیزی جز جوهر، یعنی مفهوم انتزاعی میوه‌ نیستند‌ پس‌ چرا گاهی بـه‌صـورت سیب، گاهی گلابی و گاهی هلو در نظر ما جلوه می‌کنند؟ این انواع ظاهری‌ مختلف‌ که‌ چـنین چـشمگیر بـا مفهوم نظری ما مبنی بر وحدت جوهر در تضاد‌ می‌باشد‌ از کجا سر زده است؟

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۸ ۱۸:۲۰

    «مطالعه تطبیقی زیباشناسی هگل و حکمت هنر اسلامی» منتشر می‌شود

    عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از آماده‌کردن اثری با عنوان «مطالعه تطبیقی زیباشناسی هگل و حکمت هنر اسلامی» به همراه بررسی بحث دین ناظر بر آراء ملاصدرا خبر داد. -

  • کارل مارکس ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۰۹:۳۸

    مجید مددی/ به مناسبت سالمرگ مارکس؛

    مارکس: کاشف قاره‌ی تاریخ

    به گفته‌ی آلتوسر، در جهان اندیشه تاکنون سه انقلاب به وقوع پیوسته است: انقلاب نخست در ریاضیات توسط تالس بود که «قاره‌ی ریاضی» گشوده شد و موجب پیدایش فلسفه‌ی افلاطون گردید؛ انقلاب دوم در فیزیک توسط گالیله بود که «قاره‌ی فیزیک» را گشود و سبب بر زدن فلسفه‌ی دکارت شد -فلسفه‌ی دنیای نو- که فلسفه‌ی پویایی، حرکت بی‌وقفه و صیرورت در جهان است، برخلاف فلسفه‌ی ایستای افلاطون؛ انقلاب سوم در عرصه‌ی تاریخ که مارکس کاشف و گشاینده‌ی قاره‌ی آن است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۸ ۱۲:۰۱

    هفدهمین جلد از مجموعه دانشنامه فلسفی استنفورد چگونه کتابی است؟

    «هگل» نوشته پل ردینگ و ترجمه محمدمهدی اردبیلی ابتدای این ماه (اسفند 1393) از سوی نشر ققنوس منتشر شد.

  • هگل ۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۰۹:۱۶

    محمد مهدی اردبیلی؛

    مقدمه‌ای بر «مسئله‌ی هگل»

    بنا نیست هگل راه سومی از بیرون عرضه کند، بلکه حقیقت تنها از طریق نفی خود طرفین یا همان چیزی آشکار می‌شود که هگل «یک‌جانبگی» هرکدام می‌داند. به نظر هگل تمام اندیشه‌ها و عقاید تاریخ بشر، به نوبه‌ی خود، دچار نوعی «یک‌جانبگی»اند. در نتیجه باید این یک‌جانبگی را نفی کرد، اما نکته‌ی مهم دیگر این است که هر کدام از طرفین دعوا، در عین حال بخشی از حقیقت را نمایندگی می‌کنند.

  • شلینگ ۱۳۹۳-۱۱-۲۱ ۱۰:۲۳

    از شلینگ تا کاسیرر؛

    اسطوره‌‌‌‌ی نو، شلینگ و زایش دوباره در سده‌‌‌‌ی معاصر

    شلینگ نیروی جمع را از آنِ هنر می‌‌‌‌داند. به نظر او فلسفه‌‌‌‌ی موجود دیگر نیروی آفرینندگی‌‌‌‌اش را از دست داده است و حتی اگر بخواهد آنرا بازیابد راهی ندارد جز اینکه اسطوره‌‌‌‌ای شود یا بگوییم به قلمرو خیال هنری و اسطوره‌‌‌‌ای گام بگذارد

  • هگل ۱۳۹۳-۱۰-۲۸ ۱۱:۵۶

    «هگل و پدیدارشناسی روح»

    رابرات استرن

    این کتاب علی‌رغم حجم محدودش، کوشیده است تا کل فرآیند تکوین روح را با زبانی قابل فهم و با تعهد به متن پدیدارشناسی و حفظ پیوستار دیالکتیکی آن، و همچنین ارجاعات متعدد به سایر آثار هگل و اشراف قابل ملاحظه بر کل شارحان هگل تفسیر کند.

  • کتاب فانون ۱۳۹۳-۱۰-۱۷ ۱۱:۳۰

    جایگاه فرانتس فانون در سنت فکری نظریه اجتماعی ایدئالیسم آلمانی؛

    دیالکتیک رهایی بخشی: فانون، فروید، هگل

    این کتاب صرفا به بررسی فروید و هگل و تاثیر آنها بر افکار فانون نمی پردازد، بلکه در واقع نشان می دهد که فروید و هگل شباهت های بسیار زیادی دراند و این شباهت است که زمینه افکار فانون را شکل می دهد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۱:۳۰

    «سنت روشنفکری در غرب؛ از لئونارد تا هگل» به چاپ چهارم رسید

    کتاب «سنت روشنفکری در غرب؛ از لئونارد تا هگل» نوشته جیکوب برونوفسکی و بروس مزلیش با ترجمه لی‌لا سازگار به چاپ چهارم رسید. نویسندگان در این کتاب به روشنفکران و جریان‌های روشنفکری در غرب و چگونگی نهادینه شدن کار فکری روشنفکران در جوامع پرداخته است.

  • مصلح ۱۳۹۳-۰۹-۲۴ ۱۲:۵۲

    نقد کتاب «هگل» تالیف علی‌اصغر مصلح؛

    عمومی یا عامیانه!؟

    به‌رغم این حُسن‎ها که برشمردیم، از نظر ما هدف نویسنده در اینکه «هگل به نحو عمومی به فارسی‌زبانان معرفی شود» در نهایت برآورده نشده و به‌زعم ما کتاب در حدی بیش از اندازه «عمومی» به موضوع خود پرداخته و محتوای آن در مواردی نامناسب و نادقیق و در بسیاری موارد حتی نادرست است. فایده‎ی این کتاب متأسفانه تنها در حد یک آشنایی بسیار کلی و به نظر ما بسیار سطحی برای کسی که مطلقاً آشنایی با هگل نداشته و صرفاً به گونه‌ای غیرعلمی و با رویکردی روزنامه‎خوانانه قصد آشنایی با هگل را داشته باشد، قابل تعریف خواهد بود.

  • محمدعلی مرادی ۱۳۹۳-۰۹-۱۲ ۱۱:۰۲

    محمدعلی مرادی؛

    بنیان‌های تاریخ فرهنگی در چالش با فلسفه‌ی تاریخ

    هگل در درس‌گفتارهای خود مسئله‌ی قانونمندي تاريخ را طرح می‌کند كه تاريخ جهان تاریخ پيشرفت آگاهی براي آزادی است، پيشرفتی كه ضرورت‌های خود را می‌شناسد و در جهت آزادی حركت می‌کند و ازاین‌رو هيچ آزادی واقعي بدون آگاهی ممكن نيست، همچنان‌كه ماهيت انسان آزادی است و ضرورت بي‌كران از طریق خودآگاهی است که می‌تواند عبور کند و آزادی را تحقق دهد و این خودآگاهی گونه‌ای علم است، علمی که از سنخ واقعیت است.

  • کریم مجتهدی ۱۳۹۳/۰۸/۲۴

    گفت‌وگو با کریم مجتهدی؛

    درك ما از هگل

    حتی خود ارانی هم مشتی مباحث روان‌شناسی و فلسفه‌های رایج را که در آلمان، نه در آکادمی، بلکه در این گوشه و آن گوشه شنیده بود، به اسم مارکس و هگل در کتابش جمع کرد که البته ربطی به هگل و مارکس هم نداشت؛ بیشتر تبلیغات بود. در دانشگاهها نیز، هم ابتدا و هم بعدها، همواره نوعی احتیاط و نگرانی وجود داشت که در این موارد درسی داده نشود...

  • هگل ۱۳۹۳-۰۸-۰۶ ۱۲:۱۸

    بررسی تحلیلی-تاریخی آثار مربوط به هگل در ایران؛

    تکلم هگل به فارسی

    در سال ۱۳۸۲ به ناگاه یکی از بزرگترین آثار هگل که در عین حال یکی از عظیم‌ترین و دشوارترین آثار تاریخ فلسفه است با ترجمۀ مترجمی بی‌نام و نشان و بدون هیچ سابقه‌ای، توسط انتشارات شفیعی منتشر شد: پدیدارشناسی روح؛ ترجمه‌ای غیرفلسفی، ناپخته، با ایرادات بسیار، با ادعای ترجمه از متن اصلی آلمانی بدون ذکر هیچ منبعی.

  • هگل-پرهام ۱۳۹۳-۰۷-۱۴ ۱۸:۰۸

    به بهانۀ انتشار ترجمۀ دیگری از کتاب «پدیدارشناسی روح» هگل؛

    جــانـانـه یـا روحــانـی!؟

    آقای پرهام پیشتر اصطلاح هگلی Geist را به ذهن ترجمه کرده و نیز به جای «پدیدارشناسی» «نمودشناسی» آورده بود و از آن پس نیز در رساله ای با عنوان «کالبدشکافی یک نقد» گفته بود که در دومین بخش آن توضیح خواهد داد که با بررسی اصطلاحات «روح، نفس،جان و ذهن در هر سطح از تحلیل هگل» نشان خواهد داد که به جای «ذهن» و نیز «روح» باید کدام واژه را انتخاب کرد.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۹ ۱۵:۲۱

    «هگل و پدیدارشناسی روح» منتشر می‌شود

    محمدمهدی اردبیلی به‌تازگی ترجمه کتاب «هگل و پدیدارشناسی روح» را به ناشر سپرده است. او همچنین در حال اتمام ترجمه کتاب «متافیزیک دوران ینای هگل» است که قرار است در نمایشگاه کتاب سال آینده منتشر شود.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۲۳ ۰۹:۴۳

    مواجهه ایرانیان با هگل در گفتگو با مرادخانی

    مرادخانی، استاد فلسفه می‌گوید: مهم‌ترین مشکلی که در فهم فلسفه جدید غربی داریم، فقدان زبان فرهنگی خودمان در ترجمه‌ها است؛ این آثار نه تنها از سنت فلسفی خودمان اثری ندارند، بلکه از زبان فارسی عادی هم بی‌بهره‌اند.

  • مرادخانی ۱۳۹۳/۰۶/۱۶

    فلسفۀ هگل در گفت‌وگوی فرهنگ امروز با علی مرادخانی؛

    چرا به هگل توجه می‌شود؟

    دلیل اینکه چرا به هگل توجه شد این است که ما نیزمحتاج آگاهی تاریخی هستیم و نگاه هگل شاید از این منظر آموزنده باشد و یا اینکه حداقل کسی است که تاریخ و فلسفه یا به عبارتی، زمان و حقیقت، حادث و قدیم یا امر تاریخی و فلسفی را به هم گره زده است، درحالی‌که تا زمان او هیچ‌وقت این اتفاق در فلسفه نیفتاده بود.

  • هگل ۱۳۹۳-۰۴-۲۸ ۱۱:۴۱

    صوت/ مفهوم گزاره نظرورزانه نزد هگل

    سیدمحمدتقی طباطبایی

  • محمد لگنهاوسن ۱۳۹۳/۰۴/۲۱

    گفتگو با محمد لگنهاوزن؛

    فلسفه دین در آرای فیلسوفان

    اگر به الهیات سنتی ـ هم در فلسفه سنتی و هم فلسفه غرب ـ نگاه کنیم، هیچ کدام از آن‎ها نمی‌خواستند فکر را به خدا نسبت دهند. خدا فکر نمی‌کند، خدا بیرون از زمان است و معرفت خدا را به گونه‌ای دیگری تبیین می‌کنند. از زمان ابن‌سینا به بعد ‌صورت‎هایی مطرح می‌شود به نام ‌صورت‎های مجرد، نه ‌صورت‎های ذهنی که در عصب‌شناسی شکل می‌گیرد. این کاری است که دنت نیز دارد که همه به یک رشته مواضع دینی برمی‌گردد.

  • مراد فرهادپور2 ۱۳۹۳/۰۴/۰۷

    گفت‌وگو با مراد فرهادپور؛

    ردپای هگل در تاریخ‌سازی‌های ما

    می‌توان ردپای هگل را در چنین بدخوانی‌ها، سوءتعبیرها یا تاریخ‌سازی‌هایی مشاهده کرد که آن هم از تصویر کلیشه‌ای ترسیم‌شده از هگل در قرائت‌های رئالیستی مانند سیر حکمت در اروپا و امثالهم ناشی شده است و هگل را فیلسوف تاریخ معرفی می‌کند و اتفاقاً ایرانی‌ها هم خیلی حساسند که حالا هگل در فلسفه‌ی تاریخی‌اش مثلاً درباره‌ی ایران چه حرف‌هایی زده است.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۴ ۱۲:۴۱

    تأثیر هگل در علوم انسانی اجتماعی بررسی شد

    چهل و سومین جلسه گروه علمی فلسفه علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع تأثیر هگل در علوم انسانی اجتماعی (هگل و متافیزیک غربی) با ارائه بحث دکتر مهدی اردبیلی برگزار شد.

  • مارکس ۱۳۹۳-۰۱-۲۶ ۱۰:۱۰

    مایکل راث؛

    کارل مارکس؛ از روشنگری تا انقلاب

    مایکل راث در ادامه‎ی‎ درس‌گفتارهای «مدرن و پست‌مدرن» به کارل مارکس می‌رسد؛ اما ابتدا درنگی کوتاه در هگل می‌کند تا به‌ویژه مفهوم دیالکتیک در نزد هگل را روشن کند. دیالکتیک همان مفهومی است که بیش از هر مفهوم دیگری اندیشه‎ی‎ مارکس را به اندیشه‎ی‎ هگل پیوند می‌دهد (یا بهتر است بگوییم مارکس را وام‌دار هگل می­‌کند) و بنابراین فهم آن برای ورود به جهان اندیشه‎ی‎ مارکس ضروری به نظر می‌رسد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۰ ۱۶:۴۳

    علاقمندان به آثار هگل به این کارگاه بروند

    دوره‌ی آموزشی «پدیدارشناسی روح هگل» با تدریس دکتر محمدمهدی اردبیلی در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار می‌شود.

  • هگل ۱۳۹۲-۱۰-۱۱ ۰۹:۴۰

    گزارشی از یک نشست؛

    مفهوم گزاره نظرورزانه نزد هگل

    کاری که هگل انجام می‎دهد آوردن یک گزاره‌ی جدید نیست، بلکه تغییر دادن نگاه ما به این گزاره جدید است. در این گزاره‎ی جدید به جای این که نگاه ما استاتیک باشد و ساکن و ایستا، نگاه دینامیک و پویا است. در این گزاره دو حرکت را با هم داریم؛ حرکت از نقطه‎ی صفر به متعیّن شدن آن چیز، و بعد تفاوتی بین آن‎چه متعیّن شده و آن چه که واقعا باید باشد.