روشنفکری

کل اخبار:204

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۱۳:۰۰

    جریان های روشنفکری صفارزاده را بایکوت کردند

    اگر صفارزاده جوانمردی نمی کرد و به سمت انقلاب نمی کشید خیلی از جریان های روشنفکری او را حلوا حلوا می کردند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۱۲:۳۰

    «جیوگی» اظهارنظر اباذری درباره پاشایی را به بحث می گذارد

    مستند ترکیبی «جیوگی» شنبه، ۲۱ شهریور با پخش بخش‌هایی از اظهارنظر جامعه شناسانه دکتر یوسف علی اباذری درباره مرحوم مرتضی پاشایی و موسیقی‌اش، «تفاوت فرهنگ‌عامه بافرهنگ روشنفکری» را به بحث می‌گذارد.

  • قادری ۱۳۹۴-۰۶-۱۹ ۰۹:۴۱

    درس‌گفتاری از حاتم قادری؛

    در نهانگاه ذهن جلال

    آیا [جلال] می‌خواهد شبیه سقراط در فایدون بحث كند؟ ... آیا جلال از آن دست انسان‌هایی است كه شیفته علم است؟ آیا جلال به جریان‌های دینی زمان خودش كه از دفن، مناسك برقرار می‌كنند واكنش نشان می‌دهد؟ آیا جلال اوج تعهد روشنفكری‌اش را به ما نشان می‌دهد؟ آیا جلال با این خواسته خودش نوعی ارتقای وجودی می‌دهد یا اضمحلال جسمی خودش را رقم می‌زند؟ شاید خود جلال هم نتواند پاسخ سر‌راستی به ما بدهد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۶ ۱۴:۳۰

    گفت‌وگو با فرزین وحدت: ملکم‌خان‌ درک عمیقی از افکار جدید اروپایی داشت

    در ابتدا ناصرالدین شاه از آراء ملکم و پیشنهاد‌های او برای اصلاح دستگاه دولتی استقبال می‌کند اما به زودی تحت تاثیر اطرافیانش که افکار نسبتا دموکراتیک ملکم منافع آن‌ها را به خطر می‌انداخته است و بدگمانی خودش به اصلاحات، ملکم را مورد غضب قرار می‌دهد و او را به عثمانی تبعید می‌کند. ا

  • امت و امامت ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۰۹:۰۸

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی در بررسی کتاب «امت و امامت» شریعتی(۱)؛

    عوامل بدفهمی متن؛ چرخش هرمنوتیکی و برخورد ایدئولوژیکی

    متفکر نمی‌تواند به این سادگی دستاوردهای فرهنگی و مآثر تاریخی خودش را به سهولت بسوزاند و نادیده بگیرد و بگوید افرادی بودند که هیچ درکی از مسائل نداشتند و ایده‌هایی داشتند که آن ایده‌ها ما را به این روز انداخته است. مسئله پیچیده‌تر از این حرف‌هاست، در واقع ما با چیزی مواجه هستیم که من اسم آن را می‌گذارم پارادوکس هرمنوتیکی.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۹ ۱۶:۵۰

    بت‌تراشی از داستان‌نویسان منسوخ غربی با فیلترهای جامعه روشنفکری

    پارسی‌نژاد با اشاره به بت‌تراشی‌های انجام شده در ادبیات داستانی در سال‌های اخیر گفت: متأسفانه فیلتری از سوی جامعه روشنفکری وجود دارد که ضمن بت‌تراشی، مانع از شناخت صحیح مخاطب از مکاتب ادبی و داستان‌نویسان غربی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۱۵:۲۰

    تعامل شهر و فرهنگ؛ شکل گیری فرهنگ روشنفکری

    در بررسی چگونگی شکل گیری مفهوم روشنفکری و حیات این عامل اجتماعی، می بایست با شناخت نسبی از زمینه های پیدایش به سمت و سوی عوامل فرهنگی و تاثیر مکانی بر آن تاکید کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۰

    میزگرد «شریعتی و روشنفکری»؛

    پروژه ناتمام روشنفکری در ایران/ روشنفکری جدیدی در حال تولد است

    فریدالعطاس گفت: پروژه روشنفکری در ایران تمام نشده و همچنان نیاز به بحث درباره مسائل بزرگ وجود دارد. جواد میری نیز معتقد است: نوع دیگری از روشنفکری در سپهر اندیشه جامعه ایران در حال تولد است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۰۹:۵۰

    پیمان قاسم‌خانی برای شبکه ۲ سریال می‌نویسد/ طنزی متفاوت

    علی عطشانی کارگردان سینما و تلویزیون اعلام کرد که قصد دارد سریال «شبانگاهان» را که داستان آن درباره سازندگان یک برنامه روشنفکری است در شبکه ۲ کارگردانی کند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۰۹:۲۰

    موضع زیباکلام و فیاض درباره «آل‌احمد»

    در جلسه نقد و بررسی کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکری» عنوان شد،‌ هنوز نتوانسته‌ایم آل‌احمد و شریعتی را به خوبی بشناسیم.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۰۸:۵۰

    «در خدمت و خیانت روشنفکران» نقد و بررسی می‌شود

    هفتاد و چهارمین نشست دوشنبه­ های کتاب اندیشه در فرهنگسرای اندیشه به نقد و بررسی کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکرانِ» جلال آل احمد اختصاص یافت.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۱۴:۴۰

    اسپانسرهای دولتی بی‌تفاوت و «رهاشدگی» تئاتر آزاد

    تئاتر آزاد گونه‌ای از تئاتر که به جذب سرمایه و بازار تقلیل یافته است. محتوای هجو عرضه شده در برخی از این گونه‌های تئاتری درآمدهای ۱۰‌ها میلیونی برای عواملش به همراه داشته است. محتوایی که اسپانسرهای دولتی بی‌تفاوتی پشت سر خود دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۵:۱۰

    مفاهمه‌هايی پسانوگرا

    گفتمان پست مدرنيسم از دهه۱۹۸۰ در محافل روشنفكري غرب جرقه خورد و به عنوان يك اصطلاح التفات‌پذير در اذهان عموم و نسل دوم و سوم جامعه ادبي و هنري نقش بست.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۰۹:۴۰

    نشست «ازخودبیگانگی روشنفکران» برگزار می‌شود

    پژوهشکده مطالعات اجتماعی نشست «ازخودبیگانگی روشنفکران» را برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۱:۵۳

    نامۀ انتقادی مجتبی زارعی به صادق زیباکلام و جریان روشنفکری

    آقای دکتر! تاریخ و به خصوص دانشجویان و پژوهشگران خردمند گواهی می‌دهند او که در ۳۰ سال اخیر برای اعزاز و کرامت دانشمندان علوم تجربی و توسعه و پیشرفت دانش‌های بشری و نیز بسط آزمایشگاه‌ها و فناوری‌ها و صنایع نوین در آبادانی ایران دل سوزاند و در این راه خواب راحت را از خویش ربود و نیز او که جلوی کشتار و بازجویی دانشمندان، عالمان و مخترعان ایران ایستاد و قد علم کرد، نه شمایان که فقها و علمای دین و مراجع عظام بوده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۹:۰۰

    در مشروطه فقها و روشنفكران زبان یكدیگر را گم كردند

    داود فیرحی استاد اندیشه سیاسی دانشگاه تهران در ادامه به مسیر پژوهشی كه به تالیف كتاب‌های حاضر انجامیده پرداخت و گفت: آثار من دو قسمت است؛ بخشی از آنها به رابطه دین و دولت قدیم ارتباط می‌یابد، مثل كتاب قدرت، دانش و مشروعیت و همین طور تاریخ تحول دولت در اسلام. در این آثار همچنین رابطه دانش فقه با این دولت‌ها بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۵:۴۰

    رسانه‌های گروهی، روشنفکران و پیر بوردیو

    یکی از موضوعات مورد بحث من با بوردیو در این سال‌های اخیر، مسئله تحولات دوران جدید بود. نکته‌ای که باید در اینجا به آن توجه کنیم این است که او دقیقا از کسانی بود که تا لحظه آخر مخالفت خود را با فروتنی گول زننده‌ای که امروزه توصیه می‌شود، حفظ کرد.

  • شماره پنجم ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۱:۰۹

    شماره پنجم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    فرهنگ امروز در شماره پنجم خود درصدد برآمده با گشودن پرونده «روشنفکری و قدرتمندی» به بررسی نسبت روشنفکران با حاکمیت سیاسی در عصر پهلوی دوم بپردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۸ ۱۷:۱۰

    آثار روشنفكران جهان اسلام در كتابخانه ملی تركيه عرضه می‌شوند

    ريیس کتابخانه ملی ترکیه گفت: در تلاش هستیم واحدهای جداگانه‌ای برای کشورهای مختلف اسلامی در كتابخانه ملي ترکیه ایجاد کنیم تا آخرین تولیدات روشنفکران مسلمان در اين كتابخانه قرار بگيرند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۷:۰۰

    اهداف پنهان از طرح پلورالیسم

    عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی گفت: پلورالیسم نه‌تنها نمی‌تواند همه‌ ادیان رابه یک چارچوب واحد برگرداند بلکه مکتبی مقابل همه‌ ادیان است و به نظر می‌رسد که تنش‌های اجتماعی را بیشتر می کند.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۹ ۰۹:۵۰

    تارکوفسکی دردمند است و به همین دلیل گریزان از پُز روشنفکری

    پژوهشگر سینمای تارکوفسکی گفت: در فارابی که بودم قصد ما از نمایش دادن آثار تارکوفسکی در ایران این بود که نشان دهیم ورای این زندگی معمولی، زندگی حقیقی هم وجود دارد و اگر بخواهیم این زندگی حقیقی را درک کنیم باید به «معنویت» توجه کنیم.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۶ ۱۱:۳۰

    «سنت روشنفکری در غرب؛ از لئونارد تا هگل» به چاپ چهارم رسید

    کتاب «سنت روشنفکری در غرب؛ از لئونارد تا هگل» نوشته جیکوب برونوفسکی و بروس مزلیش با ترجمه لی‌لا سازگار به چاپ چهارم رسید. نویسندگان در این کتاب به روشنفکران و جریان‌های روشنفکری در غرب و چگونگی نهادینه شدن کار فکری روشنفکران در جوامع پرداخته است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۲۶ ۱۰:۴۵

    کنایه شهرام شکیبا به محافل روشنفکری

    شهرام شکیبا در مراسم بزرگداشت اسماعیل امینی، با کنایه‌ای به آنچه خود «محافل روشنفکرانه» نامید، گفت: هیچ جمع روشنفکرانه‌ای نیست که با «ویوالدی» شروع نشود و با «بابا کرم» هم تمام نشود!

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۰۸:۲۳

    نگاه روشنفکران ایرانی در آثار و تالیفات عرضه شده به مردم

    عبدالعلی دستغیب درباره نگاه روشنفکران ایرانی در آثار و تالیفات عرضه شده به مردم معتقد است که جامعه امروز را حاصل دو برایند می‌داند، یکی پیشنهاد روشنفکران که کارایی چندانی برای آحاد مردم ندارند و نظر متحجرانی که در تلاش‌اند تا با علمکردشان جامعه و فرهنگ را با سنت‌های واپسگرایانه تبلبغ کنند. به گمان دستغیب این دور لبه قیچی مانند اهرام‌هایی است که فرهنگ جامعه را تحت فشار قرار می‌دهد و جلو توسعه فرهنگی را می‌گیرد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۹ ۱۴:۲۳

    امسال جایزه جلال چقدر به روشنفکران اهمیت داد؟/جدول نظرات

    مهم‌ترین اتفاق ادبی هفته گذشته،‌ برگزاری هفتمین جایزه جلال آل‌احمد بود؛ جایزه‌ای که در بخش داستان بلند و رمان به طور مشترک به ابوتراب خسروی نویسنده رمان «ملکان عذاب» و کاظم مزینانی برای رمان «آه با شین» رسید. به نظر می‌رسد این جایزه رویکردی متفاوت با دیگر دوره‌های خود داشته است و توجه به طیف‌های مختلف نویسندگان را باید از نگاه ویژه این دوره دانست؛‌ موضوعی که در دوره‌های گذشته دغدغه برگزارکنندگان این جایزه نبود.

  • روشنفکری ۱۳۹۳-۰۶-۲۳ ۱۰:۴۷

    الزامات روشن‎فکری در قرن بیست‌ویکم؛

    مرگ روشن‎فکری یا بحران مخاطب؟

    روشن‎فکرانی که قصد دارند دنیای جدید را به نقد بکشند، ایدئولوژی عصر اطلاعات را ترسیم و راهکار رهایی‌بخش صادر کنند، با بحران مخاطب در دهکده‌ی مجازی مواجه می‌شوند. کتاب، روزنامه و دایره‌المعارف‌های روشن‎فکرانه دیگر خواستار ندارد، برعکس بازیگران و فوتبالیست‌ها و هنرمندان تبدیل به مراجع فکری بسیاری شده‌اند که دارای قدرت جذابیت و ایجاد کشش‌های مختلف غریزی می‌باشند.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۰:۴۶

    مانیفست فکری جلال آل احمد

    دکتر بتول واعظ، مدرس دانشگاه علامه طباطبایی در مقاله ای به نقد و بررسی کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» پرداخته است.

  • حسن انوشه ۱۳۹۳/۰۶/۱۳

    گفت‌وگو با حسن انوشه

    سال‌های دانشجویی من

    آریان‌پور بیشتر با دانشجویان صحبت می‌کرد و حرفهایش به نسبت شیرین بود مثلاً در مورد رژیم سلطنتی بد می‌گفت و اگر تصریحاً عنوان نمی‌کرد اما تلویحاً رژیم را زیر سؤال می‌برد. در مورد آل احمد نیز باید بگویم آن قدر کلاس‌هایش پر می‌شد که حتی عده‌ای کنار پنجره کلاس می‌نشستند، آل احمد هم پشت سر هم سیگار می‌کشید وحرف می‌زد.

  • سلیمان حشمت ۱۳۹۳/۰۶/۰۱

    گفت‌وگوی تفصیلی رضا سلیمان‌حشمت با فرهنگ امروز؛

    تاملی در مفهوم روشنفکری

    مدرن دینی حقیقتاً نمی‌تواند متدین باشد. چرا؟ چون گفتیم مدرن اصالت را به انسان می‎دهد و می‎گوید انسان سوژه است. در نتیجه دین یک امر فرعی و تبعی به‌حساب می‎آید، کسی می‎تواند داشته باشد و کسی می‎تواند نداشته باشد؛ اما کسی که متدین است عالم را بر مبنای دین و دین‎داری می‎بینید.

  • ۱۳۹۳-۰۵-۲۸ ۱۵:۵۹

    روشنفکری دینی یک واژه شبه ژورنالیستی است

    استاد دانشگاه تهران با اشاره به مبهم بودن مفهوم روشنفکری دینی گفت: تعابیر و برداشت های مختلفی از این واژه شده که بعضاً با هم متفاوت هم هستند.