اقتصاد

کل اخبار:264

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۸ ۱۲:۰۰

    آشتی «اقتصاددانان» با «آموزش‌وپرورش»

    اگر پنج نکته زیر جایگاه شاخصی در برنامه‌های وزیر جدید آموزش‌وپرورش داشته باشند، می‌توان امیدوار بود سد زیربنایی محکم برای رشد محسوس تعامل وزارت آموزش‌وپرورش با جامعه اقتصاددانان، برداشته شود.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۱۰:۴۰

    اقتصاد؛ قصه‌گویی مردم به مردم درباره مردم

    متن زیر معرفی کتاب «اقتصاد خیر و شر» اثر توماش زدلاچک، اقتصاددان و متفکر اهل چک است.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۴ ۱۶:۰۰

    بلای تاریخی تریاک/  بسترها و ریشه‌های اجتماعی و اقتصادی اعتیاد به مواد مخدر در گذر روزگاران ایران

    کشت خشخاش، تجارت و مصرف گسترده تریاک، حشیش، بنگ و کوکنار در تاریخ ٥٠٠ سال اخیر چه بر سر جامعه، فرهنگ، سیاست و اقتصاد ایران آورده است چه عامل‌هایی موجب شده بود حشیش، تریاک و مشتقات آن، حاکمان واقعی جامعه و اقتصاد در تاریخ ایران باشند

  • دانشگاه ۱۳۹۶-۰۴-۲۱ ۱۰:۱۸

    اعمال قدرت سیاسی در دانشگاه چه تأثیری بر اخلاق آکادمیک دارد؟

    قدرت، اخلاق و دانشگاه

    توجه به تفکر لیبرالی و نیز سرمایه­ دارانه در غیاب تفکرهای چپ و سوسیالیستی در چند دهۀ گذشته حوزۀ آکادمیک را تحت تأثیر نیرومند خود دارد؛ بدون اینکه قدرت بخواهد مداخله‌ای مستقیم در این جهت انجام دهد، این تسلط و نفوذ لیبرالیسم در تفکر و ناخودآگاه اکثر نخبگان آکادمیک باعث شده تا جهت تفکر در نزد ایشان تحت تأثیر لیبرالیسم و روش زندگی سرمایه‌دارانه در حوزۀ اقتصاد قرار گیرد. در کنار این تأثیر قدرت عریان دولت نیز وجود دارد که به طور مستقیم بر تمام حوزۀ آکادمیک تسلط و کنترل دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۸ ۱۱:۲۰

    مشکل اصلی جهان رکود اقتصادی نیست، بی عدالتی در تقسیم درآمدهاست

    استاد اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه اوزنابروک آلمان گفت: مشکل اصلی جهان مشکل رکود اقتصادی نیست بلکه مشکل اصلی بی عدالتی در تقسیم درآمد و مشارکت دادن مردم است.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۲۰

    نگاهی گذرا به فیلم «مشق شب»/ آمد، نبودیم، رفت...

     «مشق شب» یکی از آن فیلم‌هایی است که می‌توان به‌خوبی تأثیر اقتصاد دوران جنگ را بر کودک به مثابه نسل جدید دید. چنین پرداختی مانند سرنگی عمل می‌کند که رویکرد خشونت انتقادی و سیستماتیک را آرام‌آرام به فیلم تزریق می‌کند و در انتها تصویر هولناکی از اجتماع آینده را ارائه می‌دهد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۸ ۱۰:۲۶

    ​انتشار رمانی با دغدغه تاثیر اقتصاد و سیاست بر فرهنگ جامعه

    رمان «دوباره لیلاشو»، اثر مرجان عالیشاهی توسط انتشارات نون راهی بازار نشر شد.

  • استالین ۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۱۰:۱۰

    نگاهی به آشفتگی متفکران و هیئت حاکمۀ شوروی دربارۀ منطق صوری در نیمۀ نخست قرن بیستم(۱)؛

    استالین و منطق صوری

    از نظر هگل منطق صوری ایستا و نتایج آن کاذب و نادرست بود. هگل منطق را امری تاریخی و انسانی می‎پنداشت که در بهترین حالت باید بازتابندۀ حرکت و پویایی جهان باشد؛ از طرفی موضوع نظام منطق ارسطویی جزئیات بود، اما از نظر هگل منطق باید از کلیات شروع کند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۶:۴۰

    دل‌باختگی تاریخی به واردات

     جامعه ایران در تاریخ معاصر چگونه شیفته کالاهای غیر ایرانی شد/ پیوند میان تجمل‌گرایی در جامعه ایران و خوگرفتن اقتصاد و اجتماع به واردات

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۰۹:۴۷

    دیپلماسی فرهنگی باطعم اقتصاد/ موانع جهانی‌شدن نمایشگاه کتاب تهران

    در حالی‌که تجربه تاسیس بخش «گلوبال بوک مارکت» در سی امین نمایشگاه کتاب تهران آن را به استانداردهای جهانی نزدیک‌تر کرده اما نبود کپی‌رایت و نیروی متخصص این فرآیند را تهدید می‌کند.

  • ژیرو ۱۳۹۶/۰۲/۱۶

    گفت‌وگو با هنری ژیرو دربارۀ آموزش عالی و اغواگری نئولیبرال؛

    دانشگاه به‌مثابۀ شرکت چندملیتی

    اکنون بسیاری از دانشگاه‌ها با توجه به ملاحظات حرفه‌ای، نظامی و اقتصادی اداره می‌شوند و بیش‌ازپیش تولید دانش آکادمیک را از ارزش‌ها و پروژه‌های دموکراتیک جدا می‌کنند. آرمان دانشگاه به‌عنوان محلی برای تفکر و پرداختن به تأملات متفکرانه، ارتقای دیالوگ و آموختن چگونگی پاسخ‌گو نگاه ‌داشتن قدرت، همچون تهدیدی برای شکل‌های نئولیبرال حکومت تلقی شده است. هم‌زمان رهبران بنیادگرایی تجاری، آموزش عالی را به‌مثابۀ فضایی برای تولید سود، تربیت نیروی کار رام و سربه‌راه و نهادی قدرتمند برای تربیت دانشجویانی می‌شناسند که فرمانداری مطلوب شرکت‌های بزرگ را بپذیرند.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۰ ۱۳:۲۰

    اسمیت نولیبرال نیست/ نگاهی به کتاب «آدام اسمیت در پکن»

    در نظر اسمیت، برخلاف مارکس، بحران در یک وضع متعادل رخ می‌دهد. کتاب «آدام اسمیت در پکن» با ارجاع مستقیم به «ثروت ملل» نشان می‌دهد اسمیت در پی تضمین بازار آزاد است چون از طریق افزایش رقابت سود را کاهش می‌دهد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۰ ۱۲:۴۰

    جغرافیای سیاسی و سیالیت سرمایه/ گزارشی از زندگی و آثار جووانی اریگی

    جووانی اریگی (١٩٣٧-٢٠٠٩) اقتصاددان سیاسی و جامعه‌شناس ایتالیایی است. آرای اریگی متأثر از اندیشه‌های آدام اسمیت، کارل مارکس، ماکس وبر، فرنان برودل، آنتونیو گرامشی، کارل پولانی و جوزف شومپیتر بود.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۳۰ ۱۴:۰۰

    جدیدترین شماره فصلنامه «اقتصاد و بانکداری اسلامی» منتشر شد

    شماره ۱۷ فصلنامه علمی ـ ترویجی «اقتصاد و بانکداری اسلامی» به صاحب امتیازی انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران، مدیر مسئولی عباس عرب مازار و سردبیری میثم موسائی منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۱۸ ۱۴:۰۰

    ویژه نامه «اندیشه خودباوری» منتشر شد

  • ۱۳۹۵-۱۱-۳۰ ۱۶:۴۰

    کارد فقر به استخوان معیشت مردم رسیده/ نشستی با حضور فرشاد مومنی ، راغفر و محمد مالجو

    نابرابری، منشأ همه شرها در دنیا محسوب می‌شود. همه نابسامانی‌های اقتصادی – اجتماعی از نابرابری‌های فاحش و غیرمنطقی حاصل می‌شود. تمام جنبش‌های اجتماعی به نابرابری‌ها واکنش نشان داده‌اند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۱۷:۴۰

    کاتوزیان در بوته نقد

    کاتوزیان یک هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، روش‌شناسی و در عین حال مجموعه‌ای از نظریات را وارد عرصه سیاسی- اجتماعی ایران می‌کند که گرچه بی‌سابقه نبوده، اما تئوریزه کردن، تکرار مکرر و بازنمایی آنها در زمینه‌های متفاوت هنر، ادبیات، سیاست، اقتصاد، جامعه‌شناسی و تاریخ اهمیت داشته است و کل علوم اجتماعی و سیاسی ایران را متاثر می‌سازد.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۲:۰۰

    تسخیر اقتصاد / نگاهی به کتاب «اقتصاد را تسخیر کنید»

    کتاب حاضر با بررسی ریشه‌های نابرابری چهل سال گذشته آمریکا، به تأثیرات بحران اقتصادی بر ساختار خانواده و ورود ضربه‌های روانی سنگین به افراد و گروه‌های پایین‌دست جامعه می‌پردازد و نشان می‌دهد بدون وجود یک جنبش مطالباتی پیگیر، هیچ دورنمایی برای خلاصی از بحران وجود ندارد.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۱:۲۰

    سرمایه‌داری در برابر سوسیالیسم: مجادله‌ای تغییریافته

    در اواخر قرن نوزدهم و کل قرن بیستم غالباً بر این باور بودیم که گرفتار ستیز میان سرمایه‌داری و سوسیالیسم هستیم؛ دو نظام اقتصادی بدیل که تفاوتشان در مناسبات فرد با دولت بود.

  • مالجو ۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۱:۳۰

    گزارشی از سمینار «درباره برهه‌های جدید انباشت اولیه»؛

    دگردیسی الگوی سلب مالکیت از توده‌ها در ایران امروز

    در تاریخ اقتصادی صدوپنجاه سال گذشته در برخی از کشورها از رهگذر افزایش نرخ استثمار امکان بزرگ‌شدن کیک تولیدی فراهم شده و استثمارشدگان در درازمدت در اثر برخورداری کلیت جامعه از کیکی بزرگ‌تر به وضعیت مطلق بهتری دست یافته‌اند. آیا در ایران، با توجه به ساختار موجود، می‌توانیم شاهد این تجربه باشیم؟ پاسخ من کاملاً منفی است. ا

  • نقاشی ۱۳۹۵-۱۰-۱۳ ۰۹:۴۴

    چرا آثار هنری کمتر مورد اقبال خریداران قرار می‌گیرد؟ (۱)؛

    هنر، معیشت و اقتصاد

    رابطۀ بین انتخاب، سرمایه و معیشت تأثیرگذارترین عامل تعیین‌کنندۀ انتخاب است؛ ازآن‌رو کمتر کسی پیدا می‌شود بنا به ذوق طبع متأثر از یک اثر هنری، از هزینۀ معاش و نیازهای اولیۀ زندگی روزمره‌اش صرف‌نظر کند و آن را برای خرید اثری که صرفاً بنا به لذت و ذوق شاید برخاسته از خاطرات گذشته یا هم‌سنخ بودن با رؤیا و خیالاتش بپردازد؛ چراکه او در زندگی یک نگرانی-دلهره-اضطراب-ترس آموخته‌شده در برابر آیندۀ نامطمئنی دارد که او را منفعل از این عمل می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۵:۲۰

    کتاب «کاوش در منابع اقتصادی اینترنت» منتشر شد

    کتاب «کاوش در منابع اقتصادی اینترنت» تألیف عبدالمحمد کاشیان، محمدرضا قاسمی و عبدالرضا کاشیان توسط انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) چاپ و منتشر گردید.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۵:۰۰

    کتاب «آن چه اقتصاد از بحران آموخت» منتشر شد

    کتاب «آنچه اقتصاد از بحران آموخت» که توسط جرج آکرلف، الیور بلنچارد، دیوید رومر و جوزف استیگلیتز به رشته تحریر درآمده است توسط سید احسان خاندوزی و علیرضا اشرفی احمدآباد به فارسی ترجمه شد.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ ۱۲:۴۰

    فروپاشی اقتصاد جهانی از دلایل تشدید موج اسلام هراسی است

    رئیس مرکز مطالعات دینی دانشگاه آرکانزاس مرکزی آمریکا معتقد است فروپاشی اقتصاد جهانی منجر به ظهور جنبشهای فاشیستی و دیگر جنبش های حامی فاشیست ها شد که به اسلام هراسی بیشتر دامن می زنند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۵ ۱۴:۰۱

    افسون پول/ نگاهی متفاوت به پول، رکود، تورم و وابستگی متقابل پول و آینده

    پول چیست و چه نسبتی با تورم دارد؟ مشخصات آن در جوامع مدرن چیست و کارکرد آن چه فرقی با جوامع سنتی دارد؟ آیا پول در روابط اجتماعی خنثی است؟ آیا داشتن یا نداشتن آن تأثیری بر اعتمادبه‌نفس افراد در ارتباط با دیگران نمی‌گذارد؟

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۲:۰۰

    شصت و سومین فصلنامه اقتصاد اسلامی منتشر شد

    شصت و سومین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی، توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.

  • مالجو ۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۰:۵۹

    محمد مالجو؛

    برنده‌ها و بازنده‌های کالایی‌سازی آموزش عالی در ایران چه کسانی‌اند؟

    وقتی دولت از اجرای وظیفه‌ای که اصل سی‌ام قانون اساسی بر عهده‌اش نهاده است عقب‌نشینی می‌کند، کسانی باید جای دولت را بگیرند. این جای‌گزینی در ایران با خصوصی‌سازی آموزش عالی رخ نداده است. در حد اطلاعات من، دست‌کم تا این اواخر حتا آجری از بخش دولتیِ آموزش عالی به بخش خصوصی واگذار نشده است. در عوض، اولاً به بخش خصوصی اجازه‌ی کار در قلمرو آموزش عالی داده شده و ثانیاً بخش‌های پایین‌دستی، خصوصاً خدماتی چون خوابگاه‌ها و بوفه‌ها و حمل‌ونقل و امثالهم، مشمول برون‌سپاری به رده‌های گوناگونِ پیمانکاران بخش خصوصی شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ ۱۷:۴۱

    آیا دولت مصدق توانست در رویارویی با تحریم نفتی توفیقی به دست آورد؟/ اقتصاددانان پاسخ می‌دهند

    کتاب «اقتصاد تحریم نفت» با عنوان فرعی جدال بر سر تجربه مصدق شرح مباحثه‌ای است میان اقتصاددانانی از طیف‌های مختلف فکری درباره میزان توفیق تدابیری که محمد مصدق برای رویارویی با تحریم‌ نفتی حاصل از ملی کردن صنعت نفت ایران در پیش گرفت.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۶ ۱۸:۰۰

    تصویرسازی‌های کاریکاتوری/ ١٠ نقد به سخنان اباذری درباره نئولیبرالیسم و فاشیسم

    اباذری جز آنکه در سخنانش چندان پروای استفاده دقیق از مفاهیم و تکیه بر شواهد تجربی ندارد، دیواری‌ کوتاه‌تر از دولت‌های اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان نیافته و کوچک‌ترین اشاره‌ای به نقش بخش‌های خارج از دولت حکومت ایران در اقتصاد و انحصار و فساد گسترده‌ای که می‌پرورد نمی‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۲ ۱۰:۴۰

    اقتصاد مردمی جریان مردم سالاری دینی در عرصه اقتصاد است

    عادل پیغامی، استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) گفت: ما در اقتصاد مقاومتی کلیدواژه بسیار مهم به اسم اقتصاد مردمی داریم. اقتصاد مردمی جریان مردم سالاری دینی در عرصه اقتصاد است