دوران پهلوی

کل اخبار:63

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۸ ۱۵:۲۰

    نمایش کتاب‌های درسی دوره پهلوی در کتابخانه آیت‌الله بروجردی

     کتابخانه آیت‌الله بروجردی(ره) به مناسبت (۲۵ فروردین) پنجاه و ششمین سال افتتاح کتابخانه، مجموعه‌ای از کتاب‌های درسی قدیمی را در معرض نمایش عموم قرار داد. بیشتر این منابع از جمله آثاری است که تألیف یا مورد تأیید وزارت فرهنگ و معارف وقت(دوره محمدرضا پهلوی) بوده و برای تدریس برای مقاطع مختلف تحصیلی تهیه شده است.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۷ ۱۲:۰۰

    عباس عبدی: شکاف میان کارگزاران رسانه‌ها و توده مردم علیه حکومت پهلوی بود

    عباس عبدی در نشست نقد کتاب «صدایی که شنیده نشد» گفت: پیش از انقلاب اسلامی میان کارگزاران رسانه با توده مردم شکاف بود در حالی که در دهه پنجاه هیچ رسانه‌ای غیر از رادیو و تلویزیون وجود نداشت. این گسست در سیاست‌گذاری رسانه به گونه‌ای بود که نتوانست هیچ کمکی به حکومت وقت بکند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۷ ۱۰:۲۰

    نقد کتاب «گفتمان رسمی تاریخ‌نگاری دوره پهلوی پیرامون رضاشاه»

    کتاب «گفتمان رسمی تاریخ‌نگاری دوره پهلوی پیرامون رضاشاه» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۰۹:۴۰

    ماموریت پهلوی غربی سازی ایران بود/ فرآیند دولت سازی در عصر پهلوی

    یک استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: دولت پهلوی کارویژه خود و هدف خود را بر حسب نوعی مدرن سازی جامعه ایران قرار داده بود که هدف نهایی آن غربی شدن تلقی می شد.

  • کسرایی ۱۳۹۵-۰۷-۲۸ ۱۱:۱۸

    صوت /«ماهیت دولت رضاشاه » (۲)

    محمدسالار کسرایی

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۱۶:۲۰

    شکست در نخستین آزمون

    نگاهی به شکل‌گیری ارتش نوین در ایران.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۲:۰۰

    رابطه مهر و کین دو همسایه

    نشست روابط ایران و عثمانی (عبور از عثمانی به جمهوری، قاجاریه به پهلوی) با سخنرانی کاوه بیات، تاریخ نگار و پژوهشگر و به همت تاریخ سیاسی پژوهشکده تاریخ، طی روزهای اخیر، در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

  • رضاشاه ۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۰:۳۱

    گزارشی از نشست «نشانه‌شناسی تاریخ» (۹)؛

    ارتباط سپهر نشانه‌ای و ادبیات دوره پهلوی به‌مثابه نشانه‌شناسی تاریخی

    اتفاقی که در دورۀ رضاشاه می‌افتد این است که به علت تصحیح متون کهن، دستور زبان فارسی و زبان شعر متنوع و پخته‌تر شده و گرایش به عامه‌گویی جای خود را به کلمات ادبی می‌دهد. آشنایی گام‌به‌گام با شعر فرنگی سبب می‌شود تا پشتوانۀ فکری گسترش پیدا کند. البته در این دوران نوعی از رمانتیسیسم نیز بر فضای شعری سایه می‌افکند.

  • سینایی ۱۳۹۵-۰۷-۰۶ ۱۲:۲۵

    صوت /«ماهیت دولت رضاشاه » (۱)

    وحید سینایی

  • تاریخ ۱۳۹۵/۰۴/۲۳

    بحران تاريخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۲)؛

    تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست مکتب تاریخی تولید کند

    در تاریخ ما چرا مکاتب تاریخ‌نگاری شکل نگرفت؟ روشن است که وقتی غلبه‌ی سنت تاریخ‌نگاری شما با سنت نظامی، سیاسی است، طبیعی است که مکتب جدید شکل نگیرد، یعنی باید بینش جدید، مسئله‌ی جدید و پرسش جدید به وجود بیاید تا شما مکتب جدیدی داشته باشید؛ به همین دلیل تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست که مکتب تاریخی تولید کند، تنها اصول اولیه روشی را رعایت می‌کند.

  • منصوربخت ۱۳۹۵/۰۴/۲۰

    بحران تاريخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۱)؛

    طفلی ناقص‌الخلقه به نام شبه‌تاریخ‌نگاری آكادميك

    همان‌طوری که کل سیستم رضاشاهی به جای تأسیس نوسازی در نهایت شبه‌نوسازی را محقق کرد، تاریخ‌نگاری ما هم شبه‌تاریخ‌نگاری شد و نتوانست یک افق جدیدی در تحقیق تاریخی و اندیشه‌ی تاریخی در این مملکت به وجود بیاورد. حرفم این است که همه‌چیزهایی که اتفاق افتاد، طفلی بود که ناقص‌الخلقه متولد شد و هرچه بزرگ‌تر شد باآنکه که به بلوغ سنی رسید ولی ناقص‌الخلقه بزرگ شد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۳:۲۰

    انتشار «هویت ایرانی از دوران باستان تا پایان پهلوی»/ کتاب‌هایی که بن‌مایه‌های تبارشناسی مردم ایران را شکل می‌دهند

    کتاب «هویت ایرانی از دوران باستان تا پایان پهلوی» با ترجمه و تدوین دکتر حمید احمدی منتشر شد. در این کتاب در بررسی تاریخچه هویت ایرانی به برخی آثار از جمله «تاریخ بیهقی»، «قابوس‌نامه»، «سیاست‌نامه»، «هفت پیکر و خسرو و شیرین»، «دیوان حافظ» و «گلستان و بوستان» در شکل دادن به بن‌مایه‌های تبارشناسی و شجره‌شناسی ذهنی ریشه‌های تاریخی مردم ایران‌ اشاره شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۲:۲۰

    برخورد نزدیک از نوع لاکهارت

    لارنس لاکهارت،‌ نخستین بار در حوالی سال‌های آغازین حکومت پهلوی اول یعنی در سال ١٣٠٥ در لباس کارمند شرکت نفتی ایران و انگلیس (APOC) پای در سرزمین ایران گذاشت.

  • کسرایی ۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۰:۵۷

    گزارشی از نشست «ماهیت دولت رضاشاه » (۲)؛

    نقد نظریه‌ها

    دولت در دوره‌ی پهلوی نه مانند دوره‌های ماقبل قبیله‌ای بود و نه می‌توانست مدرن باشد، زمینه‌های ظهور دولت مطلقه در ایران از نیمه‌ی دوم قرن نوزدهم آغاز شده بود. به اعتقاد من از اواسط عصر ناصری مقدمات ظهور دولت مطلقه در ایران فراهم شده بود و دولت مجبور شد برخی از نهادهای بوروکراتیک را برای اداره‌ی امور به وجود آورد و در دوره‌ی ناصرالدین‌شاه اولین زمینه‌ها یا بدنه‌ی شکل‌گیری نیروی نظامی در ایران شکل گرفت

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۶ ۱۰:۰۲

    وابسته به امريكا؛‌مستقل از شاه/ بررسي دوره‌ نخست‌وزيری حسنعلی منصور در گفت‌وگو با سعيد ليلاز

    شاه تا پايان عمر براي كارشناسان سازمان برنامه و بودجه عنوان عجيب و غريب «جوجه كمونيست‌هاي فكلي يا ماركسيست‌هاي امريكايي» را به كار مي‌برد، بنابراين آنها عليه دولت توطئه مي‌كنند. به همين دليل شاه در طول زندگي خود هيچگاه به سازمان برنامه اعتماد نكرد و حتي در سال ١٣٥٥ عملا سازمان برنامه را منحل كرد، گرچه با موج انقلاب اين انحلال شكل رسمي به خود نگرفت اما در عمل اين اتفاق افتاد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۸ ۱۵:۴۵

    سرگرمی‌های مردم تهران در دوران قاجار و پهلوی چگونه بود؟

    کتاب «سرگرمی‌های مردم تهران در دوران قاجار و پهلوی» اثر محمدحسین ناصربخت نگاهی به تفریح و سرگرمی مردم تهران در دو عصر قاجار و پهلوی دارد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۹ ۰۹:۵۶

    از نيروي سوم تا قدرتمندترين نيرو/ نگاهي به كتاب روابط ايران و امريكا در دوره پهلوی دوم

    كتاب روابط ايران و امريكا در دوره پهلوي دوم داستان ورود امريكا به فرهنگ، سياست، اقتصاد و ارتش ايران است كه از يك بي‌انگيزگي جدي در سال‌هاي تلاش براي برقراري نخستين تماس‌ها ميان دو كشور تا درگيري آزمندانه در تمام شوون كشور را دربرمي‌گيرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۶ ۰۹:۴۰

    دومین قسمت از روایت اقتصادی دوران پهلوی؛

    مستند «روزهای مراوده» روایتی از تجربه سرمایه گذاری خارجی در دوران پهلوی

    قسمت دوم از مجموعه سه گانه روایت اقتصادی روزگار گذشته با نام «روزهای مراوده» تازه ترین اثر کوتاه سفیرفیلم اثری از مجید فضائلی منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۰

    کتاب ˝۱۰۰اعلان و اعلامیه از دوره قاجار و پهلوی˝ روانه بازار شد

    کتاب ˝۱۰۰ اعلان و اعلامیه از دوره قاجارو پهلوی˝ از مجموعه شخصی ناصرالدین حسن‌زاده با مقدمه آیدین آغداشلو در آخرین روزهای تابستان سال جاری از انتشارات ایده روانه بازار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۵ ۱۴:۲۰

    مستند «روزگار نوکیسگی» روایتی از تجربیات اقتصادی دوران پهلوی

    قسمت نخست از مجموعه سه گانه «روزگار نوکیسگی» تازه ترین اثر کوتاه سفیرفیلم به روایت مجید فضائلی منتشر شد.

  • کاتوزیان ۱۳۹۴-۰۶-۱۸ ۱۰:۴۲

    همایون کاتوزیان؛

    ادبیات و سیاست در ایران: ۱۹۱۹ – ۱۹۲۵

    در برداشتی کلی، "سیاست" و ادبیات حتی از زمان برآمدن ادبیات کلاسیک فارسی در قرن‌های نهم و دهم به یکدیگر نزدیک بودند، در حالی که هنر سیاست، که تفاوت بسیاری با قواعد سیاسی برای تنظیمات دولتی موفق [در قالب اندرزنامه‌ها] دارد، وجود نداشت، دقیقا از این رو که دولت با هیچ نوع قانون یا سنتی محدود نمی‌شد و قدرت آن بر پایه‌ی زور ـ در برابر هر نوع مشروعیت عمیق ـ مبتنی بود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۸:۰۰

    تأثیر جریان‌های سیاسی و اجتماعی بر ادبیات داستانی دوره پهلوی

    کامران پارسی‌نژاد از آغاز نگارش جلد دوم مجموعه «نقد و بررسی آثار ادبیات داستانی دوره پهلوی اول» خبر داد و گفت: در این اثر به تأثیر جریان سیاسی و اجتماعی روز بر روند ادبیات داستانی خواهم پرداخت.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۳:۳۰

    منصوری: کتابسازی از دوران رضاشاه شروع شد

    جواد منصوری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر درباره کتابسازی‌های دوره پهلوی می‌گوید: کتابسازي در دوره پهلوي از زمان رضاشاه شروع شد که براي تبليغات خود، کتاب‌هاي بسیاری منتشر کرد. حتی کتاب‌هایی که به نام محمدرضا پهلوی منتشر شده، نوشته خودش نیست و بیشتر جنبه تطهیر وی را دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۱۴:۲۰

    تمرکز بر حس ناسیونالیستی شعار پهلوی اول/ نگاهی به کتاب «پهلوی اول، از کودتا تا سقوط»

    کتاب «پهلوی اول، از کودتا تا سقوط» به ماجرای روی کار آمدن رضاخان، تشکیل مجلس پنجم، انقراض قاجاریه و تشکیل دولت‌ها می‌پردازد و سپس اصلاحات دوره رضاخانی تا زمان سقوط وی را بازگو می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۳۰

    فرزند ناخلف مشروطه/ كارنامه رضاشاه در میزگرد زیباکلام و سلیمی‌نمین

    صادق زیباکلام و عباس سلیمی‌نمین، دو کارشناس حوزه تاریخ سیاسی، با دو دیدگاه متضاد، در میزگرد «شرق» به بیان دلایل خود برای روایت‌هایشان از روی‌کارآمدن سرسلسله پهلوی پرداختند.

  • پهلوی اول ۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۱۳:۴۴

    پهلوی اول، از کودتا تا سقوط

    رضا مختاری اصفهانی

    کتاب حاضر بر آن است فارغ از تاریخ‌نگاری ایدئولوژیک، سلطنت پهلوی اول را از تمامی ابعاد به تصویر و تحریر کشد. رویکردی که تاریخ‌نگاری زمانه‌ی ما در دیدن نیک و بد گذشته بسیار به آن نیازمند است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۸:۱۰

    در «معمای شاه» با دخترم همبازی هستم

    گوهر خیراندیش بازیگر سریال «معمای شاه» درباره نقشش در این مجموعه تاریخی توضیح داد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۴:۰۰

    نمایش آماتوری وزیر دربار پهلوی نخست در ماه رمضان

    کتاب‌های «مسافر تهران» اثر ویتا سکویل‌وست، «سفرنامه بلوشر» نوشته ویپرت فون بلوشر و «سرزمین دلاوران» از جی سی کوپر به چگونگی احوال ایرانیان عصر پهلوی در ماه مبارک رمضان می‌پردازند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۰:۲۰

    پرده آخر حکومت پهلوی مستند شد

    «پرده آخر» در سه قسمت ۲۵ دقیقه‌ای از سه‌شنبه تا پنج‌شنبه این هفته از شبکه مستند پخش می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۵:۱۰

    خاطرات سیدعبدالله انوار از ماه‌رمضان در سال‌های پایانی عصر قاجار و اوایل پهلوی اول

    تا جایی که در یادم هست، برای مشخص‌شدن زمان حلول ماه رمضان و شوال، بر تقویم‌های مرتب و دقیق تکیه شده بود. ساعت‌های تقویمی و ساعت‌های دیگر خیلی جنبه علمی پیدا کرده بودند ولی با این حال رسم بود که به‌ویژه در آخر ماه‌رمضان مردم برای دیدن هلال‌ماه بیرون می‌آمدند.