-
۱۳۹۲-۰۷-۱۴ ۱۰:۴۶
حسين كلباسی اشتری؛
ملاحظاتی دربارهی ترجمهی متون علوم انسانی
به یاد دارم در یکی از درسهای رشتهی فلسفه در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه تهران، هنگامی که دانشجویان مکلّف به ترجمهی بخشی از یک متن تخصصی شدند، قرار شد متن ترجمهشدهی هر یک از دانشجویان کلاس در اختیار دیگران قرار گیرد و تکتک خطاهای هر متن معلوم شود...
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۱۳:۴۳
امیرعبدالرضا سپنجی در گفتوگو با فرهنگ امروز؛
تعطیلی رشتهها در بلندمدت آفاتی برای حوزهی علمی کشور خواهد داشت
بخش اعظم مشکلات ما برمیگردد به اینکه نتوانستهایم برای فارغ التحصیلان و دانشآموختگان رشتههای علوم انسانی، کار تولید کنیم. به عبارت بهتر میان دانشپذیران علوم انسانی در ایران و بازار کار سنخیتی وجود ندارد.
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۷ ۰۹:۳۴
پاسخ «بهروز فرنو» به مقاله «نصراله پورجوادی» علیه «احمد فردید»؛
آقای پورجوادی برای کمک به تفکر جامعه چه کردهاید؟
کل تتبعات فرهنگی و ادبی آقای پورجوادی که اغلب در مجلهی نشر دانش در آن سالها منتشرشده در مقام مقایسه حتی اهمیت یک بحث از مباحث یکی از جلسات درس گفتارهای مرحوم فردید را ندارد، چون اغلب به جای پرداختن به اصل مسائل به حواشی مسائل فرهنگی و ادبی پرداخته است.
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۶ ۱۴:۲۲
سید جواد طباطبایی؛
مروری بر ترجمههای متون اندیشه سیاسی در ایران
دانشگاه نهادي نوبنياد در نظام آموزش عالي در ايران است، ولي اين تأخير تأسيس دانشگاه مانع از اين نشد كه علم سياست در ميان نخبگان علاقهمنداني پيدا كند. در واقع در نيمهي دوم عصر ناصري، كه گروههايي از ايرانيان توانستند به خارج از كشور مسافرت كنند و با زبان ديگر كشورها آشنايي پيدا كنند، ميلي به مباحث سياسي نيز پيدا كردند.
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۵ ۱۳:۰۲
هادی بیات/تأملی در باب دورههای کوتاهمدت آموزشی در باب فلسفه و علوم انسانی؛
راه شوسهي تحقیق
برگزاری دورههای کوتاهمدت بیشتر باید ناظر به دادن سرنخهایی برای مطالعه و پژوهش و تحقیق باشد، نه ارائهي کپسولی و بستهبندیشدهای از مباحث عمیق و تأملطلب. ضمن آنکه باید دائماً به دانشجویان این دورهها متذکر گردید راهی جز دورههای بلندمدت آموزشی و صبر و حوصلهي چندینساله و دقت و تأمل و تعمق، پیش روی علاقهمندان به تحول، وجود ندارد.
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۳ ۱۲:۳۴
احسان شریعتی؛
در نسبت ترجمه و تفکر
و بنیادیتر از همه کاستیها، غفلت ما از نیاز حیاتی به ترجمهی متفکران خودمان، از فارابی و پورسینا و ابنرشد و ابنخلدون گرفته تا سهروردی و صدراست و گاه فراموش میکنیم که چه اندازه با زبان آنها، یعنی با زبان سنتی فلسفه و علوم در سرزمین خود، بیگانهایم و در فقدان یک سنت زبانی در حوزه و سپهر اندیشه، چگونه میتوان کار اندیشهورزان دورودیرتر را درست برگرداند و به چه زبانی؟
-
۱۳۹۲-۰۷-۰۱ ۱۴:۵۱
'گفتاری از داریوش رحمانیان؛
میشل فوکو، تاریخنگار نظامهای اندیشهای
وقتی از فوکو میخواهند که خودش هویت علمی خود را تعریف کند، میگوید: "از من نپرسید کیستم و نخواهم همان که هستم باقی بمانم". در واقع فوکو با این جمله، خود را به عنوان من ثابت و واحد قبول ندارد و اندیشندهای میداند که دائما به شکلی فکر میکند. و با توجه به معنا در این جمله، وی پر از تناقض است و آن را نیز طبیعی میداند. گویی این امر به نظر وی بدیهی است و از این پارادوکس استقبال میکند.
-
۱۳۹۲-۰۶-۳۱ ۱۱:۰۶
واکاوی مفهوم پارادایم کوهن در گفتوگویفرهنگ امروز با«غلامحسین مقدم حیدری»؛
جامعهشناسی علم متاثر از مفهوم «پارادایم» کوهن است
مفهوم پارادایمی که کوهن میگوید به راحتی نمیتوان در حوزههای علوم انسانی و علوم اجتماعی به کار برد. پارادایم کوهن ویژگیهای خاصی دارد که متاسفانه افراد پژوهشگر در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی بدون اینکه به ملتزمات این کلمه و این واژه آگاه باشند، مرتب از آن استفاده میکنند.
-
۱۳۹۲-۰۶-۳۰ ۱۰:۱۱
آسيبشناسي وضعيت ترجمه و علوم انساني در گفتوگو با «ابراهيم فياض»؛
ترجمهي آثار سطحي خيانت به جامعه است
اين بزرگترين خيانت روشنفكري به جامعه است كه فقط به ترجمهي كتابهاي سطحي و بازاري ميپردازد. بنابراين براي ترجمهي آثار كلاسيك بايد بودجهي مناسبي اختصاص يابد و با پيروي از الگوي «بيتالحكمه»، مؤسسهاي به وجود آيد كه از مترجمين توانمند بهره ببرد، نه مترجمان سطحپايين و بعضاً پُركار.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۹:۰۸
مظفر نامدار؛
پرسشهای بنیادین پیرامون وضعیت علوم انسانی در ایران
هر دانشی مبتنی بر پیشفرضهایی است. پیشفرضهای این حکمت چیست؟ اگر این حکمت که علوم انسانی موجود بر اساس آن شکل گرفته ایرانی است، پس چرا بین تفکر حکمی ما و سایر سطوح فکری در سیاست، فرهنگ، اجتماع و همهی آن علومی که امروزه تحت عنوان علوم انسانی در کشور طبقهبندی میشود شکاف عمیقی وجود دارد؟
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۳۹
محمدمهدی شاهآبادی/ درآمدی بر آسیبشناسی تولید علوم انسانی-اجتماعی در ایران؛
تئوری به مثابهی «جعبهابزار»، تئوری به مثابهی «کالای لوکس»
هر کسی با تئوریهای خود «زندگی» میکند و جهان را با آن تئوریها میبیند و تفسیر میکند و به بیان روشنتر، به تمام معنا، به آن «متعهد» است. اساساً تئوری آن چیزی است که زیست میشود، نه آنچه گفته میشود.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۲۳
مصیب قرهبیگی/ علوم انسانی آکادمیک در ایران؛
از فقر تاریخی دیرین تا معدهی دیرهضم امروزی
نخستین موج ورود علوم انسانی به ایران به مثابهی یک رشتهی آکادمیک، اوایل دههی هفتاد میلادی است. این علم، میراث نگاه پوزیتیویستی (به ویژه پوزیتیویسم منطقی) به جامعه است. روند توسعهی چنین نگرشی از علوم انسانی، برآمده از اوضاع سیاسی است که در آن، انتقال علوم انسانی پوزیتیویستی از غرب به کشورهای جهان سوم تحقق یافته است.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۰۳
گفتاری از دکتر غلامعلی حدادعادل؛
بررسی ورود علوم انسانی غربی به ایران
مهمترین و بانفوذترین محصولات غرب، میوههای فکری آن خطه از فضای جهان است که از توصیف و تبیین گرفته تا ارزشگذاری و موضوعات و مسائل مختلف اجتماعی جوامع را تحت تأثیر خود قرار میدهد. علوم انسانی مهمترین میوهی فکری اندیشمندان پرورشیافته در کشورهای غربی است و شکی در پیامداری آن -فارغ از مسموم بودن آن- وجود ندارد.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۶ ۱۸:۳۴
بیژن عبدالکریمی/ نقدی بر جامعهی فلسفی كشور
آسيبشناسي آموزش فلسفه در ايران
جامعهی فلسفي ايران، در زمان ما، بيش از اندازه اسير سنت و فرهنگ تاريخی خويش است و براي گذر و فرارُوی از اين محدودههای تاريخی نيازمند عزميتی است كه به نحوی اساسی فاقد آن است.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۵ ۱۷:۵۵
محمدعلی فتح الهی در گفتگو با فرهنگ امروز:
اشکال اساسی در دروس دانشگاهی به اساتید برمی گردد نه محتوای دروس
محمدعلی فتح الهی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در مورد تعطیلی برخی رشته های علوم انسانی در دانشگاه ها معتقدند ضعف در محتوای دروس علوم انسانی نیست، بلکه این ضعف به اساتید این حوزه بر می گردد.
-
۱۳۹۲-۰۶-۱۵ ۱۷:۴۸
یادداشت وارده؛
وزارت علوم و ماجرای فرزندخواندگی علوم انسانی
كشورهای پیشرفتهای مانند انگلستان در غرب و چین و ژاپن در شرق هستند که بدون داشتن منابع زیرزمینی سرشار و تنها با سرمایه انسانی توانستهاند از لحاظ صنعتی و اجتماعی كمبودهای مادی را جبران كرده، جامعهای پیشرفته پدید آورند و بر جامعههایی كه تنها دارای منابع طبیعی هستند، سبقت گیرند و آنها را به بازار فروش كالاهای خود تبدیل كنند.