تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۸-۰۲-۳۱ ۱۵:۳۰

    کنفرانس بین‌المللی تاریخ و علوم اجتماعی برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی تاریخ و علوم اجتماعی ژانویه ۲۰۲۱ در دبی، امارات متحده عربی برگزار می‌شود.

  • فلسفه تحلیل ۱۳۹۸-۰۲-۲۹ ۱۱:۱۸

    مروری بر شکل‌گیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۱)؛

    تقابل فلسفۀ تحلیلی و فلسفۀ قاره‌ای

    فلسفۀ تحلیلی همچون مارکسیسم دوست دارد خود را در قالب مخالفت با ایدئالیسم معرفی کند و ایدئالیسم را آن چیزی می‌داند که مورد انکار این فلسفه است. / فلسفۀ قاره‌ای به‌معنای اخص، برآمده از فلسفۀ نیچه است و در آن اندیشه‌ها و گرایش‌های ضدعقل‌گرا همچون پسامدرنیسم وجود دارند، اما این فلسفه به‌معنای اعم، ایدئالیسم آلمان، مارکسیسم و دنبالۀ آن‌ها در دورۀ معاصر مثل نظریۀ انتقادی را دربرمی‌گیرد.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۲۸ ۱۲:۰۰

    کنفرانس لیبرالیسم ـ تغییرات تاریخی و معاصر برگزار می‌شود

    مرکز مطالعات اروپایی، دانشگاه هلسینکی، کنفرانس لیبرالیسم - تغییرات تاریخی و معاصر را در اکتبر ۲۰۱۹ برگزار می‌کند.

  • دانشگاه ترکیه ۱۳۹۸-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۹

    نگاهی به نحوۀ تدریس ادبیات معاصر ترکی در دانشگاه‌های ترکیه؛

    دانشگاه زندگان؛ ادبیات مردگان

    الفبای لاتین قدمتی کمی بیشتر از هشتاد سال در ترکیه دارد و طبیعی است که این تغییر رسم‌الخط دگرگونی بزرگی در زبان و ادبیات را با خود به‌همراه داشت. برنارد لوئیس، که آثار بسیار مهمی پیرامون خاورمیانه، خاصه ترکیه دارد، می‌نویسد: درست است که ترکی شامل لغات اتخاذشدۀ بسیاری از فارسی و عربی است، ولی ساختار آن با هر دو زبان کاملاً تفاوت دارد و دامنۀ اشکال و صداهای آن چنان وسیع است که رسم‌الخط عربی قادر به رساندن مفهوم آن نیست.

  • عرب ۱۳۹۸-۰۲-۱۴ ۱۴:۵۳

    نگاهی به موانع ایرانی ارتباط و گفت‌وگو با جهان عرب؛

    ما چه نسبتی با جهان عرب داریم؟

    هرچند پس از انقلاب اسلامی زبان عربی به‌عنوان زبان دینی و مذهبی در قالب آموزش‌های ابتدایی و متوسطه اجباری شد، اما ناگفته پیداست که وضع ایرانیان در یادگیری زبان عربی هیچ پیشرفت قابل توجهی نسبت به دوران پهلوی و قاجار پیدا نکرده است. چنانچه در دوره قاجار نخبگان فرهنگی-دینی و در دوره پهلوی دانشگاهیان فرهیختۀ بسیاری زبان عربی بلد بودند، اما در دوره کنونی عموماً روحانیون حوزه‌های علمیه نیز از یک بحث و استدلال منطقی دینی به زبان عربی عاجز هستند.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۱۱ ۱۲:۰۰

    استاد تاریخ دانشگاه شهید بهشتی: پژوهش در حوزه صفویه کم رونق شده است

    عطاءالله حسنی، استاد تاریخ دانشگاه شهید بهشتی در بازدید از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: پیدا کردن کتاب‌های جدید در حوزه تاریخ بسیار دشوار است، به ویژه در دوره صفویه که چند سالی است کم رونق شده و تنها یک یا دو اثر قابل توجه در خارج از کشور تالیف و در ایران ترجمه شد.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۰۷ ۱۱:۲۰

    «عباس‌میرزا و فتحعلی‌شاه» و «اصفهان عصر ظل‌السلطان» در ویترین نشر تاریخ ایران

    نشر تاریخ ایران با ۶ عنوان کتاب جدید به سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران آمد.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۰۷ ۱۱:۰۰

    شهرام یوسفی‌فر: حوزه تاریخی سیاستی برای خود ندارد

    علی کالیراد گفت:در بحث‌های تاریخی ما مشکلات زیادی داریم و بارزترین آن، عدم شناخت مساله است. ما نمی‌دانیم که مساله چیست؟ این بحثی است که باید به آن به صورت جدی و اساسی پرداخته شود.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۸ ۱۶:۳۰

    دیویس، مورخ برجسته برنده پولیتزر، درگذشت

    دیوید برین دیویس، مورخ برجسته امریکایی که در آثارش تاریخ برده‌داری را موشکافانه و از زاویه‌ای نو مورد بررسی قرار داد، در ۹۲ سالگی درگذشت.

  • گروتسک ۱۳۹۸-۰۱-۲۷ ۱۲:۴۷

    آیا مدرنیته هجو را غیرممکن ساخته است؟

    هجو، مدرنیته و گروتسک

    گروتسک از نظر من، نه به‌تمامی مترادف و نه کاملاً مجزا از هجو است، بلکه بیشتر مربوط به مفهوم حد در ریاضی است که در آن تداوم و حفظ خنده یا تنفر هجوآمیز به امری مشکل تبدیل شده و در یک حالت عاطفی غریب‌تر فرو می‌رود. گروتسک هم هدف و هم روش هجو است؛ هجو در تمایل «محافظه‌کارانه‌اش» ممکن است مضمون گروتسک را بی‌اعتبار کند و به تمسخر بگیرد؛ اما درعین‌حال، در تمایل «ویرانگرش» -در ترسیم اهدافش مانند گروتسک- همان کریه‌نگاری را که مدعی زدودنش بود، خلق و ارتقا می‌بخشد.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۵ ۱۴:۰۰

    سند افتخارانگیز دولت پارتیان برای تاریخ ملی ایرانیان

    مورخان و صاحبان خرد و اندیشه در ایران و غرب در قرن نوزدهم و بیستم نسبت به تاریخ گذشته‌ ایران، مردم و فرهنگ آن، بسیار اندیشیده‌اند و در پی رسیدن به حقایق و وقایع تاریخ ایران‌زمین، نکته‌ها و گفته‌های تازه‌ای را کشف کرده‌اند.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۵ ۱۲:۰۰

    روندی که کتابخانه مجلس را از خواب زمستانی بیدار نکرد!

    کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی یکی از پاتوق‌های اهل پژوهش و تحقیق است اما به دلیل حمله داعش آسیب معنوی بسیاری دید و با کشیدن دیوارهای امنیتی برخی از مراجعان خود را از دست داده است.

  • ملودرام ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۵:۴۵

    ملودرام

    این کتاب که به نوع ادبی ملودرام اختصاص دارد توضیحی واضح دربارة تاریخچه، مبانی نظری، عوامل پیدایی ، تعریف و معنا، ویژگی‌ها، نمایندگان برجسته و تأثیرات سبک و مکتب یادشده ارائه می‌دهد و نمونه‌هایی بسنده و روشنگر از آثار مربوط به آن را در خلال مطالب می‌گنجاند.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۵:۲۰

    ​ویلهلم واسموس که بود و در سال‌های پس از جنگ‌ جهانی اول چه کرد؟

    «ویلهلم واسموس لورنس آلمانی همراه دلیران تنگستان» نوشته هندریک گروتروپ با ترجمه جواد سیداشرف از سوی نشر ققنوس منتشر شده است. این کتاب براساس مدارک موجود در پرونده اداری ویلهلم واسموس در وزارت خارجه آلمان نوشته شده است.

  • آبراهامیان ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۱:۱۸

    بررسی انتقادی کارنامه یرواند آبراهامیان در گفتارهایی از هاشم آقاجری، محمد مالجو و مصطفی عبدی؛

    راوی ایران بین دو انقلاب

    آبراهامیان در بخش اعظم آثارش آگاهی و شعور انسانی را بدون میانجیگیری تجربه‌های زیسته و شیوه زندگی به هستی اجتماعی ربط می‌دهد. مهم‌ترین و آشکارترین مثال از این نوع تئوریزه کردن را در فصل اول و مقدماتی ایران بین دو انقلاب می‌بینیم. آنجا تحلیلی درخشان از قومیت و طبقه در دوران قاجار ارایه می‌کند و بعد بلافاصله بدون توجه به شیوه زندگی و تجربه‌های زیسته سوژه‌های مورد بحث به آگاهی طبقاتی و در واقع به ناآگاهی طبقاتی و تکوین نیافتن آگاهی طبقاتی در اثر اثربخشی عامل دیگری(قومیت، قبیله و...) می‌پردازد.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۱ ۱۴:۰۰

    لهجه شیرین تاریخ

    پاسداشت یاد استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۱ ۱۳:۳۰

    نگاهی به تاریخ نگاری دکتر فریدون آدمیت

    آدمیت نگرش انتقادی به آثار پیشینیان را از جمله ارکان مهم تاریخنویسی مدرن میداند و معتقد است از آنجا که «تاریخ همواره آغشته به افسانه و مغالطه بوده، و این اختصاص به تاریخ قدیم و جدید ندارد» لذا «تاریخنویسی جدید با ممیزی و انتقاد آثار پیشینیان آغاز گردید، امتداد و گسترش یافت». آدمیت بر آن است که «تاریخ همواره آغشته به افسانه و مغالطه بوده، و این اختصاص به تاریخ قدیم و جدید ندارد.» در مقابل این «حقیقت جویی» است که انگیزه ی مورخ برای نقد آثار پیشینیان است .

  • ۱۳۹۸-۰۱-۲۱ ۱۲:۳۰

    نوروز / ژاله آموزگار

    تاریخ نویسان قدیم، همچنین به دفعات از آراستن خانه ها و بامها در هفت روز نوروز سخن گفته اند که بازارها را از خوراکی ها و نوشیدنی ها و پوشیدنی ها و کالاهای دیگر پر می کنند و همه جا را آذین می بندند، چنان که شب به روز می پیوندد و گویند که در این روزها مردم به کنار رودخانه ها و بر بامها و بازارها می آیند و در هر کاری آزادی کامل دارند.

  • کاوه بیات ۱۳۹۸/۰۱/۲۱

    پاسخ کاوه بیات به پرسش‌های «فرهنگ امروز» دربارۀ چرایی ناتوانی دانشگاه در نوشتن تاریخ؛

    مسئولیت مورخان آکادمیک بر دوش مورخان عامه‌پسند

    وقتی که در تحقیقات ایرانی در ادوار معاصر با نوعی نظریه‌پردازی مواجه می‌شویم، غالباً از نوعی وارونه‌کاری سخن در میان است؛ مختصر دستبردی به آرا و فرضیه‌های فلان صاحب‌نظر فرنگی در بهمان موضوع مربوط به تاریخ اجتماعی فرانسه یا بریتانیا و سوار کردن مجموعه‌ای از داده‌ها و دانسته‌های معمولاً بی‌ربط داخلی بر دوش این آرا و عقاید. خوشبختانه ماحصل این‌گونه پژوهش‌های «نظریه‌محور» از صورت پایان‌نامه‌هایی محفوظ و مضبوط در چند کتابخانۀ دانشگاهی فراتر نمی‌رود.

  • آگامبن ۱۳۹۸-۰۱-۲۰ ۱۱:۰۲

    جورجیو آگامبن پرده از راز شر برمی‌دارد؛

    چرا پاپ بندیکت شانزدهم واقعاً کناره‌گیری کرد

    به نظر آگامبن، کلیسا کارکردی در طرح الهی برای رستگاری دارد، اما نه به‌عنوان نیروی ارگانیکِ خیر. بدین‌ترتیب چنین طرحی با این تز الهیاتی تاریخی و تشخیصی-زمانی جایگزین می‌شود که کلیسا همواره و هم‌زمان «هم کلیسای مسیح و هم کلیسای دجال» است. این تفاوت و بدین‌ترتیب «راز شر» (برحسب این تفسیر) نخست در «پایان زمان» یا به عبارت بهتر، در جریان «زمانِ پایان» رفع می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۹ ۱۱:۴۰

    فلسفه در میدان انقلاب/ جستار کوتاهی در نسبت انقلاب اسلامی و فلسفه

    امروزه نسبت میان فلسفه با پیش و پس از انقلاب و زندگی به موضوعی تبدیل شده است که باید در کتاب‌های تاریخ فرهنگ به دنبال آن گشت.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۸ ۱۲:۲۰

    تلاشی برای درمان کوری علمی در مطالعات تاریخی

    چنان که کلارک در پیشگفتار کتاب «تاریخ، نظریه، متن» گفته است: «هدف کتاب ارائه یک بررسی آموزنده، تاریخ‌محور و کاربرپسند از برخی لحظه‌های مهم در مباحثات اواخر قرن نوزدهم و قرن بیستم پیرامون تاریخ، فلسفه و نظریه انتقادی است.»

  • ایرانشهری ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۲:۰۷

    دیدگاه انتقادی به تاریخچۀ فکر ایرانشهری؛

    مبادی دولت ملی در تاریخ ایران

    از آغاز برآمدن ساسانیان تا فراهم آمدن مشروطه‌خواهی (دوران قدیمی ایران) تمامی دولت‌هایی که بر این سرزمین فرمان راندن، نتوانستند و یا به عبارتی امکانات نظری آن را نداشتند که در تشکیل «دولت انضمامی» توفیق یابند. حتی این امکانات نظری که بعدها به دست مشروطه‌خواهان افتاد، به دلیل برچسب وارداتی بودن، خاصیت اولیه‌اش را از دست داد و در نهایت آماج غرب‌زدگی شد. به‌عبارت‌دیگر، حتی در آنجایی که موادی برای توصیف دولت انضمامی فراهم آمد، نتوانست پاسخ‌گوی نیازهای اولیه آن باشد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۴:۰۰

    محمود بهفروزی: ترجمه‌ام از تاریخ ده جلدی «رنه گروسه» روی میز ناشر خاک می‌خورد

    بهفروزی می‌گوید: کتاب تاریخ رنه گروسه ده جلد است و هفت هزار صفحه حجم دارد. این کتاب روی میز آقای جربزه‌دار در نشر اساطیر است و به دلیل کسادی بازار و نبود کاغذ هنوز ایشان آمادگی نشر این کتاب را به دست نیاورده‌اند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۲:۰۰

    برندگان جایزه کتاب سیاسی دانشگاه کلمبیا

    دو کتاب تاریخی امسال توانستند به طور مشترک جایزه کتاب بنفکرافت را کسب کنند. جایزه بنکرافت هر سال از سوی دانشگاه کلمبیا به بهترین کتاب‌های سیاسی و تاریخ آمریکا اعطاء می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۸ ۱۱:۲۰

    داریوش رحمانیان توضیح داد: دستاوردهای پرداختن به تاریخ مردم برای پیشرفت علوم انسانی

    دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تهران گفت:پرداختن به تاریخ مردم و مطالعات میان‌رشته‌ای، دستاوردهای بسیاری برای پیشرفت علوم انسانی خواهد داشت.

  • ترجمه ۱۳۹۷-۱۲-۱۸ ۱۱:۱۱

    تاثیر ترجمه بر نظام دانش؛

    ترجمه مفاهیم علوم انسانی و سردرگمی نشانه ها

    نگاهی به محصولات علمی بین المللی که توسط ایرانیان به زبان انگلیسی منتشر شده، نشان می دهد نظام تولید دانش علوم انسانی به زبان فارسی چندان زایا و درون‌زا نیست. بازگشت محصولات فکری به مراجع مولد را شاید بتوان بازنمود سطح زیرین این چرخه دانست که شاید نگاشته های الگویی فارسی که در پرتو مفاهیم مدرن علوم انسانی شکل گرفته اند به علت بی قراری معنا در سیر تولید و مفهوم پردازی علمی، دوباره دنبال اصل خود می روند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۵ ۱۱:۴۰

    نشست «رشته تاریخ در دوران مدرن» برگزار می شود

    نشست «رشته تاریخ در دوران مدرن؛ شکل گیری و جریان ها» در سازمان سمت برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۱ ۱۵:۳۰

    وقتی دموکراسی‌ها، دموکراسی را تضعیف می‌کنند

    چانگ استدلال می‌کند که هرچند به لحاظ نظری و در ظاهر، گویی کشورهای ثروتمند و موسسات عمده، مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، می‌خواهند که تمام ملل، جوامع مدرن و موفق شده باشند، در عمل، کشورهایی که در رده‌های بالاتری هستند، نردبامی را که خود آن‌ها برای رسیدن به ثروت از آن بالا رفته‌اند را از جلوی پای دیگر کشورها برداشته‌اند!

  • بازآفرینی ۱۳۹۷-۱۲-۱۱ ۱۲:۵۵

    بازآفرینی بازار

    جان مک‌میلان

    به گفته ماریو بارگاس یوسا: «اقتصاددانان گاه بهتر از رمان نویسان داستان سرایی می‌کنند.» نویسنده این کتاب سعی دارد گفته یوسا را به بهترین نحو به عمل آورد.