کل اخبار:398
-
۱۳۹۵-۰۶-۲۸ ۱۴:۰۰
به همت انجمن جامعه شناسی ایران؛ دوره سیری در دستگاه نظری مارکس برگزار می شود
دوره «سیری در دستگاه نظری مارکس» با تدریس حسین ابوالحسن تنهایی برگزار می شود.
-
۱۳۹۵-۰۵-۳۱ ۱۱:۰۰
ضعف و قوت های جامعه شناسی ایران/ روشنفکری، مزاحم علم است
تقی آزاد ارمکی، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران ضمن برشمردن جریان های موجود در جامعه شناسی ایرانی و بیان نقاط ضعف و قوت جامعه شناسی در ایران توهمات روشنفکری را مزاحم دانش جامعه شناسی دانست.
-
۱۳۹۵-۰۵-۳۱ ۱۰:۳۰
برگزاری سلسله نشست بررسی مسائل اجتماعی ایران در دانشگاه
سلسله نشست «بررسی مسائل اجتماعی ایران در دانشگاه »در دانشگاه تهران برگزار میگردد.
-
۱۳۹۵-۰۵-۳۱ ۰۹:۵۸
نگاهی به جامعهشناسی ویلفردو پارتو؛
چارچوبی برای روانشناسی سیاسی
خوانندهای که برای اولین بار به مطالعه روانشناسی سیاسی علاقه یافته است ممکن است از خود بپرسد تلاش برای آموزش جامعهشناسی عمومی پارتو چه لزومی دارد. جواب، ساده است: رشتهی علمی روانشناسی سیاسی که طی دو دههی اخیر به طور فزایندهای شناخته شده است، نمیتواند صرفاً مشغول مطالعه در سطح روانشناسی فردی، گرایشها، حالات، ساختار شخصیتی و این قبیل مسائل باشد، بلکه امروزه بیشتر بر تأثیر و تأثر عملکرد نیروهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از یک سو و ذهن انسان از سوی دیگر تأکید دارد.
-
۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۴۰
میخواستند با جامعهشناسی بهشت بسازند
حسین کچویان گفت: علم اجتماعی در معنای مدرنش ممکن نیست و مشکلات معرفتیشناختی دارد، دلیل آن هم همین بحرانی است که بدان رسیده است. در دوره ای تصور میکردند که جامعهشناسی میتواند بهشت بسازد.
-
۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۰۹:۴۰
درسهایی که از ابن خلدون فراگرفته ام از کُنت بیشتر است
جمشیدیها، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران گفت: من به لحاظ نظری معتقدم که ابن خلدون یک فکر نظام مند داشته و معتقدم که ابن خلدون بهتر از کنت به مسائل اجتماعی پاسخ می دهد.
-
۱۳۹۵-۰۵-۱۷ ۱۰:۱۸
در برزخ نظریه اجتماعی، اقتصاد و دولت/ به بهانه انتشار آخرین ویراست «جامعهشناسی» گیدنز
مهمترین اثر گیدنز، «جامعهشناسی»، تاکنون هفت ویراست داشته که پیشتر ویراست اول آن را منوچهر صبوری و ویراست چهارم آن را حسن چاووشیان به فارسی ترجمه کرده بودند.
-
۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۹:۴۰
نسل دغدغه یا قهقهه؟/ گزارشی انتقادی از مجموعه تحلیلهایی که در مورد دهه هشتادیها منتشر شده است
مجموعهای از نظراتی که تاکنون در تحلیل این نسل منتشر شده را میتوانید در زیر بخوانید.
-
۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۵:۴۰
جامعه شناسی و سنت وبری/ نقد ناامیدانه وبر بر تمدن جدید غربی
نقد نا امیدانه وبر نه بر بورژوازی نوین که بر کلیت تمدن جدید غربی است. ماکس وبر ویژگی تمدن جدید غربی را در سرمایهداری عقلانی می داند.
-
۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۲:۴۰
تاثیر «جامعهشناسی و دینامیسم اجتماع» بر جریانهای روشنفکری/ یادداشت اسدالله نقدی به مناسبت درگذشت دکتر علیاکبر ترابی
اسدالله نقدی به مناسبت درگذشت دکتر علیاکبر ترابی در سایت انجمن جامعهشناسی ایران یادداشتی نوشته است. به گفته وی کتاب «جامعهشناسی و دینامیسم اجتماع» ترابی را به عرصههای بیرون دانشگاه در حوزه اجتماعی معرفی میکند و جریانهای روشنفکری و حتی سیاسی از این اثر، تاثیر بسیاری گرفتند.
-
۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۱۱:۰۰
رویکردهای روششناسی جامعهشناسی اسلامی بررسی شد
نشست هماندیشی با موضوع «روششناسی علوم انسانی اسلامی با تاکید بر علوم اجتماعی»۲۴ تیرماه در مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار شد.
-
۱۳۹۵-۰۴-۲۶ ۱۰:۲۳
وهابیت یک شیوه زیست است/ تاملی جامعه شناختی بر وهابیت
نویسنده کتاب تاملی جامعه شناختی بر وهابیت معتقد است که وهابیت را نه به عنوان یک مذهب در کنار مذاهب بلکه آن را به عنوان یک شیوه زیست باید دید.
-
۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۲:۵۶
تاریخ اندیشههای جامعهشناسی جلد اول: از آغاز تا ماکس وبر
میشل لالمان
تاریخ اندیشههای جامعهشناسی یک کتاب درسی برای آموزش نظریههای جامعهشناسی در دورهی کارشناسی و کارشناسی ارشد است که در دو جلد تدوین یافته است.
-
۱۳۹۵-۰۴-۱۹ ۰۹:۰۰
فقر تاليف در جامعهشناسی نشانهای از بيماری/به بهانه انتشار ترجمهای تازه از جامعهشناسی آنتونی گيدنز
فقدان تاليف در حوزه جامعهشناسي نشانگر مشكلات اساسي اين رشته در دانشگاههاي ايران است.
-
۱۳۹۵-۰۴-۱۲ ۰۹:۴۲
بحثی در باب کتاب «فرایند متمدن شدن» نوربرت الیاس؛
متمدن شدن؛ فرایندی در مسیر تعادل
مسیر اصلی که در فرایند متمدن شدن پیموده میشود، تغییری است در تعادل بین محدودیت از جانب دیگران (بیرونی) و خویشتنداری؛ تحول استانداردهای اجتماعی رفتار و احساسی که به برایی خویشتنداری متعادلتر، همهجانبه، پایدار و تفکیکیافته انجامید و قلمرو بهرسمیتشناسی متقابل میان افراد را افزایش داد.
-
۱۳۹۵-۰۴-۰۹ ۱۰:۳۳
گزارشی از اولین مجمع اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی علوم اجتماعی کشور (۴)؛
نظام دانش اجتماعی و مسئله نقد
نقد تبارشناختی باید این امكان را پدید آورد كه با وجود در درون بودن، نگاه از بیرون را امكانپذیر كند. نقد را چیزی بیش از این نمیدانم، اینكه بقیه با نگاهی كه از بیرون امكانپذیرشده چه میكنند، به من ربطی ندارد. من دستور اخلاقی با كسی ندارم و بر اساس اخلاقیات نمیشود كار كرد. اصلاً به رهاییبخشی علم نیستم، اما معتقدم علم باید شرایط فهم را امكانپذیر كند، بر اساس میلش به كشف حقیقت باید شرایط فهم را ممكن كند. البته خود آن كشف به حقیقت به مسئلهی علم بدل میشود.
-
۱۳۹۵-۰۴-۰۱ ۱۷:۴۰
کارگاه آموزشی بینش جامعه شناختی از میلز تا بوروی
کارگاه آموزشی بینش جامعه شناختی از میلز تا بوروی به همت مرکز آموزش های تخصصی و جامعه محور انجمن جامعه شناسی ایران با حضور محمدامین قانعی راد برگزار می شود.
-
۱۳۹۵-۰۳-۳۰ ۰۹:۳۵
گزارشی از سخنرانی محمدامین قانعیراد در نشست «تجربه ایرانی مواجهه با علوم انسانی مدرن» (۳)؛
جامعهشناسی در پرتو کینه روشنفکران
بنابراین، برخلاف الگوی امریکایی و فرانسوی، جامعهشناسان در ایران هیچگاه نتوانستند با توسعه آنطور که باید و شاید پیوند بخورند، بلکه بیشتر ناقد توسعه بودند. حتی احسان نراقی، هیچگاه با رژیم شاه و با غرب عقد اخوت نبستند، فقط جلال آلاحمد نبود که غربگرایی را نقد میکرد، نراقی هم به این کار مبادرت میورزید. جامعهشناسی در سال ۱۳۵۷ را باید در پرتوی کینهای که در شرایط پساشکست در دل روشنفکران کشور نسبت به امریکا و پهلوی وجود داشت، نگریست.
-
۱۳۹۵-۰۳-۲۵ ۰۹:۴۶
گزارشی از اولین مجمع اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی علوم اجتماعی کشور (۳)؛
گذر از ديوار دانشگاه و جامعه
آیا میتوان امیدوار بود روزی بینش مهارت پژوهشی از ابتدا به کودکان آموزش داده شود و ما بتوانیم دیواری نداشته باشیم و جامعهشناسی مردممدار را عمومی کنیم؟
-
۱۳۹۵-۰۳-۲۳ ۱۶:۲۰
۱۳۰ چکیده مقاله به دبیرخانه همایش «اخلاق و جامعه ایرانی» رسید/ انتشار جلد نخست کتاب «جامعهشناسی اخلاق»
رضا کلاهی، دبیر علمی نخستین همایش ملی «اخلاق و جامعه ایرانی» از دریافت ۱۳۰ چکیده مقاله تاکنون به دبیرخانه همایش خبر داد. به گفته وی ترجمه کتاب «جامعهشناسی اخلاق» به زودی از سوی پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی منتشر میشود.
-
۱۳۹۵-۰۳-۲۳ ۱۴:۴۰
صمیم: جامعهشناسی ملی ایران از گذر فقه به دست میآید/ خلیلی: سعدی و فردوسی همواره به امر تاریخی میاندیشیدهاند
رضا صمیم نشست «مبانی تاسیس علم اجتماعی در ایران؛ فقه یا ادبیات؟»گفت: «جامعهشناسی ملی در ایران مبتنی بر تجربه بومی باید شکل بگیرد و این تجربه را میتوان از گذر فقه به دست آورد چون تجربه زیستن با کنشگران عمومی را دارد.» خلیلی نیز بیان کرد با توجه به اینکه فقه نگاه کلان به امر اجتماعی ندارد ادبیات میتواند به تاریخ نگاه کند و افرادی چون سعدی و فردوسی همواره به امر تاریخی میاندیشیدهاند.
-
۱۳۹۵-۰۳-۱۹ ۱۳:۴۰
توفیق: گودی در حوزه جامعهشناسی تشخیص سره از ناسره را دشوار میکند/ آقاجری: مولف جامعهشناس، نظریهپرداز مدرنیته یا تاریخ معاصر نیست
ابراهیم توفیق در نشست نقد و بررسی کتاب «سرقت تاریخ» گفت: «گودی در نقد نگاه شرقشناسانه از یک مرحلهای دچار خطایی میشود که حداقل در حوزه جامعهشناسی تشخیص سره از ناسره را ناممکن میسازد.» آقاجری در رد این نگاه معتقد است: «جک گودی جامعهشناس، نظریهپرداز مدرنیته یا تاریخ معاصر نیست، وی مردمشناس است و نباید بار اضافه بر هر کتابی بگذاریم.»
-
۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۶:۰۰
درباره روشنفکری دینی
سلسلهسمینارهای «جامعهشناسان ایرانی و جامعه ایرانی» چندی است با هدف بررسی نسبت آرا و افکار جامعهشناسان ایرانی با جامعه ایرانی بحث خود را روی آثار غلامعباس توسلی، استاد جامعهشناسی قرار داده است.
-
۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۰۹:۴۶
علم دستوری جواب نمی دهد/ ابنخلدون و علوم اجتماعی در گفتوگو با حسن حسينی، استاد دانشگاه تهران
با وجود همه اينها، اما امروزه نميتوانيم بگوييم كه ابنخلدون جامعهشناس است. جامعهشناسي محصول دنياي مدرن و پسامدرن است. ميخواهم بگويم كه دوران صنعتي شدن، كشف بخار، ماشين و شهري شدن جديد با دوراني كه ابنخلدون جامعه بدوي و مدني را مقايسه ميكرد، فرق ميكند. در دوران ابنخلدون و دورانهاي نزديك به ابنخلدون تا دوره ماشيني شدن و صنعتي شدن، شهرهاي ما روستاهاي بزرگشدهاي بودند كه بخشي از صنايع و علوم هم در آنجا رشد كرده بود.
-
۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۰۹:۳۲
رضا داوری اردکانی/ گزارش نشست «تجربه ایرانی مواجهه با علوم انسانی مدرن» (۱)؛
گِله از جامعهشناسان
از جامعهشناسان گله دارم چون به این مسئله که در جامعهی ما مطرح شده و لااقل یک وجه آن درست است، فکر نکردهاند؛ آن وجه این است که علوم انسانی موجود بر مبنای دینی استوار نیست. لابد جامعهشناسان فکر میکنند این مسائل مربوط به فلسفه است و ما راجع به مبادی بحث نمیکنیم، بلکه جامعهشناس وظیفه دارد بر روی جامعه بحث کند نه بر مبادی.
-
۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۰۹:۰۸
گزارشی از اولین مجمع اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی علوم اجتماعی کشور (۲)؛
در باب مسئولیت دانشگاه
ما در جامعهای هستیم که با شکست اخلاقی مواجه هستیم، برای رفع این شکست اخلاق نیاز است که از طریق این مکانهای سوم عمل کرد؛ در این وضعیت بازار شکستخورده است، نهادها شکستخورده، دانشگاه شکستخورده، دولت شکستخورده و از طریق این فضاهای عمومی است که مشغلهی علمی پیدا میکنیم، یادگیری فعال را یاد میگیریم، خودفهمی علمی را یاد میگیریم، فعالیتهای میانرشتهای را یاد میگیریم.
-
۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۱:۳۰
یوسف اباذری؛
گلایه نكنید، یاد بگیرید
یك طفولیتی در ما ایرانیان هست كه من آرزو میكنم بازار آزاد آن را درمان كنم چرا كه بازار آزاد یك طرف دیگر هم دارد كه میگوید بخواهید و نخواهید من جای گلایه باقی نمیگذارم. آن رژیم سابق بود كه میخواست باج دهد و البته خشونت هم داشت. بازار آزاد میگوید یا میمیرید یا میمانید. بیخود نیست كه حرفهای آقای فراستخواه ناگهانی ظهور میكند. این صحبتها به دنبال یك اخلاق هستند كه به نظر من وجود ندارد.
-
۱۳۹۵-۰۱-۳۰ ۰۹:۱۶
درآمدی بر اثباتگرایی در جامعهشناسی؛
جامعهشناسی سلاحی بر ضد نیروهای نظمناپذیر انقلابی
جامعهشناسی سلاحی است که باید بر ضد نیروهای نظمناپذیر انقلابی به کار گرفته شود. جامعهشناسی به سوژههای رامنشدنی میآموزاند که نمیتوانند بدون کیفر از نظم خودانگیخته و طبیعی امور سرپیچی کنند، این امر نیروهای هژمونیک اجتماعی و سیاسی را در شرایط امنیت پایدار قرار خواهد داد.
-
۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۱۳:۰۰
فلسفه به مثابه معماری
تذكر يكي دو نكته ضروري است، يكي اينكه كار تحليلگر فلسفي با كار روانكاو يا رواندرمانگر متفاوت است، يعني او كاري به انگيزشهاي رواني و نفساني فيلسوف ندارد، اگرچه ممكن است اين رانهها يا سائقها نقشي كليدي در پيشبرد كار فلسفي باشند. همچنين كار تحليلگر فلسفي با جامعهشناس و تاريخپژوه نيز متفاوت است، ايشان به بررسي زمينههاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي ظهور انديشههاي فلسفي ميپردازند
-
۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۲:۴۳
خاطرات ملک منصورخان قشقایی
ملک منصورخان قشقایی
آنچه در این اثر بیش از هر چیز دیگر در خور توجه میباشد، اهمیت مباحث آن از لحاظ جامعهشناسی سیاسی جوامع در حال گذار است.