کل اخبار:398
-
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۱:۱۲
ماهیت زنانگی و مردانگی
کتاب «جامعهشناسی جنسیت» مقوله جنسیت را در عرصههای گوناگون و از زوایای متفاوت بررسی کرده است.
-
۱۳۹۶-۰۵-۱۱ ۱۱:۰۳
فراستخواه: داعش چرک و خون زخم های اجتماعی است/ چهار سطح فهم داعش
فراستخواه، جامعه شناس گفت: داعش حاصل تراکم، درد و عفونت زخمهای پیکر اجتماعی است که به مرور زمان مزمن می شود. به عبارتی می توان گفت، داعش چرک و خون زخم های اجتماعی است.
-
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۰۹:۳۰
نگاهی به الگوی فعالیت احسان نراقی در ارتباط با نهاد حاکمیت دوران پهلوی؛
کنش اجتماعی در کارزار سیاسی
نراقی بر دو نفر بهعنوان کلید جلوگیری از خشونت در کشور و حل مسالمتآمیز درگیریهای ناشی از انقلاب تأکید ویژه داشت: مرتضی مطهری و مهدی بازرگان. او عنوان میکند که «بازرگان هم به درد رژیم شاه میخورد و هم به درد انقلاب، ولی قدرش را هیچیک از دو رژیم ندانستند. چون مسئولان، دوراندیشی لازم را نداشتند. من از ابتدا خیلی به مطهری و بازرگان کشش داشتم و معتقد بودم تعامل این دو معجونی است که هم روشنفکر حقش محفوظ میماند و هم روحانی.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۹ ۱۴:۲۰
پذیرش طلاب در دکتری جامعه شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه براساس مجوز وزارت علوم از میان برادران حوزوی برای نیم سال دوم تحصیلی ۹۶_ ۹۷ در رشته دکتری جامعه شناسی دانشجو می پذیرد.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۸ ۰۹:۳۷
نگاهی به جامعهشناسی تاریخی امانوئل والرشتاین؛
دورۀ تاریخی والرشتاین
با توجه به اینکه تعریفی که والرشتاین از سرمایهداری میدهد با تعریف اکثریت متفکران مارکسیست تمایز آشکار دارد، تعریف او از سوسیالیزم نیز صورتی دیگر دارد. والرشتاین سوسیالیزم و امکان بروز انقلاب سوسیالیستی را در چهارچوب دولتهای ملی غیرممکن میداند، از نظر او سوسیالیزم نیز (مانند نظام جهانی) یک سیستم اقتصادی جهانی است، سیستم اقتصادیای که برخلاف نظام جهانی مدرن بر مبنای استثمار بنا نمیشود.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۱ ۱۶:۲۰
مروری بر نظریات و زندگی علمی پیتربرگر/مخالف جنبش «مرگ خدا»
انجمن بینالمللی جامعهشناسی کتاب «ساخت اجتماعی واقعیت» برگر را بهعنوان یکی از پنج کتاب تأثیرگذار جامعهشناسی در قرن بیستم برگزیده است.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۵:۴۰
پیتر برگر، جامعه شناس شهیر درگذشت
پیتر برگر استاد جامعه شناس اتریشی الاصل آمریکایی دانشگاه بوستون که در حوزه جامعه شناسی دین و پدیدارشناسی شناخته شده است، در سن ۸۸ سالگی در بروکلین درگذشت.
-
۱۳۹۶-۰۴-۱۰ ۱۲:۴۰
به مناسبت درگذشت پیتر برگر؛
واکاوی روش پیتر برگر در فهم دین
اگر تصویر دین با توجه به جامعهشناسی معرفت، تصویری اساساً غمانگیز و تأسفبار است، و آن را محصول آدمی میداند، برگر میکوشد تا نشان دهد که این فرشینه و تابلو با یک قلم جامعهشناسانه ترکیب شده است و نباید بهعنوان سخن نهایی درباره دین قلمداد شود.
-
۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۱:۰۰
فهرست دروس رشته کارشناسی جامعه شناسی نهایی شد
رئیس کارگروه علوم اجتماعی شورای تحول، فهرست دروس برنامه کارشناسی جامعه شناسی نهایی شده و به زودی سرفصل های آن تدوین می شود.
-
۱۳۹۶-۰۳-۲۸ ۱۴:۲۰
آغاز دوره ای جدید در تاریخ
متن زیر گزارشی است از نشست «صلح، خلیج فارس مناسبات منطقهای و جهانی».
-
۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۱۳:۴۰
از فلسفه به جامعهشناسی
کتاب «کانت و فلسفه معاصر» تز دکترای لوسین گلدمن است که در ١٩٤٥ به زبان آلمانی نوشته است.
-
۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۱۱:۵۹
تفکر جدید دربارۀ شالودۀ علوم اجتماعی (۳)؛
آیا میتوان به قانون کلی دست یافت؟
ما نباید چنین فکر کنیم که دنیای اجتماعی بهمثابه سیستمی از پدیدهها است و نباید انتظار داشته باشیم که میتوانیم پایۀ نیرومند نظم و ترتیبی را پیدا کنیم، بلکه پدیدههای اجتماعی بهشدت متنوع بوده و تابع شکلهای مختلف علیت هستند؛ بنابراین، نتیجه این است که نیرومندترین نظم و ترتیبی که میتوان مشاهده کرد، عبارت از نظم و ترتیب پدیدهای استثناپذیر است که در اینجا و در پیشبینیهایی با کیفیت بالایی از نظم و ترتیب میباشد که از تحلیل ساختاری کارگزار حاصل میشود.
-
۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۱:۲۰
واکاوی نظر ملاصدرا درباره عدالت در جامعه
به نظر ملاصدرا عدالت در جامعه بسیار نقشآفرین است و میتواند بنیاد و پایههای یک تمدن را پیریزی کند؛ به تعبیر صدرالمتألهین: «در حِصن عدالتش جهانیان در امن و امان» است.
-
۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۰:۱۴
تفکر جدید دربارۀ شالودۀ علوم اجتماعی (۱)؛
پدیدۀ ناهمگن اجتماعی
علمای اجتماعی و مورخان به این نتیجه رسیدهاند که ماهیت «فرهنگی» رفتار اجتماعی غیرقابل تقلیل (irreducible) است. انسان دنیای خود را میسازد و با فعالیت خود مجموعهای از ارزشها، هویتها و درک و فهم را به وجود میآورد که در محلهای متفاوت تغییر میکنند و در پیامدهای کلان اجتماعی، تفاوتهایی ایجاد میکنند.
-
۱۳۹۶-۰۲-۲۶ ۱۲:۰۰
مدارا و تسامح در متون عرفانی ما جایگاه بسیار رفیعی دارد
مدیرگروه جامعه شناسی دین انجمن جامعه شناسی ایران گفت: در متون عرفانی ما تساهل و تسامح جایگاه بسیار رفیعی دارد.
-
۱۳۹۶-۰۱-۲۹ ۱۰:۴۰
امکان جامعه شناسی بدیل/ نیازمند روش جدید در جامعه شناسی هستیم
برونو لاتور، فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی گفت: باید رویکرد و روشی جدید در جامعه شناسی وارد کنیم که می گوید به جای در نظر گرفتن افراد جدا از هم باید هم پوشانی میان آن ها را در نظر گرفت.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۸ ۱۵:۳۳
درآمدی بر نظریهسازی و نظریهآزمایی در جامعهشناسی
ژانت. اس. چافتز
در این کتاب، واژۀ «نظریه» تا اندازۀ زیادی بهمعنای مورد نظر «مرتن» به کار خواهد رفت. رهیافتها و ملاحظاتی که مورد بحث قرار میگیرند، بر نیاز به ارتباط و پیوند مداوم میان نظریه و تحقیق و پیوند میان تبیین انتزاعی با واقعیت عینی، تأکید دارند.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۳:۰۰
تجربه تاسیس دانشگاه های دینی در ایران بازخوانی می شود
نشست «بازخوانی جامعه شناختی تجربه تاسیس دانشگاه های دینی در ایران پس از انقلاب» برگزار می شود.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۲:۲۰
آوردگاه علوم انسانی
ماجرای حاشیههای «شورای تحول و ارتقای علوم انسانی» که هر روز دامنهدارتر میشود/ موافقان: خود دانشگاهها کمکاری کردند شورای تحول اسلامیسازی، بومیسازی، غنیسازی و کارآمدی علوم اجتماعی را انجام میدهد منتقدان: علوم انسانی و اجتماعی به تحول نیاز دارند اما نه اینگونه! حاکمیت باید چتر بیاعتمادی را از سر این حوزه بردارد
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۱۱:۲۰
داوریاردکانی: توسلی با درنیامیختن علم و ایدئولوژی به جامعهشناسی ایران خدمت کرد
رضا داوری اردکانی گفت: توسلی خدمت بزرگی به جامعهشناسی کرده و با تعلق خاطر، استقلال رای، مناعت طبع، اعتقاد به علم، رعایت مقام علم و درنیامیختن علم با ایدئولوژی به جامعهشناسی ایران خدمت کرده است.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۷ ۰۹:۳۰
محمدی: آثار توسلی بر ساحت استقرار جامعهشناسی معنا مییابد
رحیم محمدی در آیین بزرگداشت دکتر غلامعباس توسلی گفت: آثار و فعالیتهای غلامعباس توسلی نشان میدهد که او بیشتر بر ساحت استقرار جامعهشناسی کوشیده است.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۵ ۱۱:۲۰
منوچهر آشتیانی: تحت تأثیر هدایت، فردید و نیما بودم/ هایدگر، عارف است نه فیلسوف
با منوچهر آشتیانی، از نسل اول جامعه شناسان ایرانی درباره خاطرات دوران جوانی، حیات فکری و تحصیلات او به گفتگو نشستیم و نظر او را درباره جریانات چپ و انقلاب اسلامی جویا شدیم.
-
۱۳۹۵-۱۲-۱۱ ۱۱:۰۰
مهرآیین: امتناع به چه معناست؟
مصطفی مهرآیین گفت: پروژه فکری سید جواد طباطبایی عقیم و خودش مصداق امتناع است. این به امنیتی شدن اندیشه منجر میشود اما اکنون سید جواد طباطبایی کارش مچگیری شده است. درصورتی که این اندیشه نیست. اندیشهورزی قبل از هرچیزی یک فرم است و فرم ساده آن احترام به طرف مقابل است.
-
۱۳۹۵-۱۱-۲۷ ۰۹:۳۰
نامه حداد عادل به رئیس جمهور درباره برنامه درسی رشته جامعه شناسی
رئیس شورای تحول و ارتقا علوم انسانی در نامه ای به رئیس جمهور پیش نویس برنامه درسی جدید دوره کارشناسی رشته جامعه شناسی را تشریح کرد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۱۸:۰۰
جرج ریتزر: نقش امریکا در عرصه جهانی کمتر میشود
جورج ریتزر، استاد جامعه شناسی دانشگاه مریلند با تأکید بر نقش دین در جهانی سازی، گفت: در حال حاضر، ایالات متحده امریکا حداقل در دوره ترامپ به نقش کمرنگ تری در عرصه جهانی دل بسته است.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۴:۳۶
توسعه نمادین در برابر توسعه ابزاری/ سخنرانی محمدامین قانعیراد در سمپوزیوم جامعهشناسی و مسائل اجتماعی
توسعه نهادین یک نوع توسعه ابزارگرایانه و با یک نوع نگاه از بالا و اقتدارگرایانه و دارای رویکرد ارادهگرایانه و خاصگرایانه نیست، بلکه توسعهای است که از دل گفتوگوهای اجتماعی در بیاید. در همین استان اردبیل باید این را عملیاتی کنید. شما شرایطی فراهم کنید که دانشگاهیان و مسوولان بنشینند و صحبت کنند با چه کسی؟ با آدمهای معتاد، با آدمهای سارق و با آدمهای دزد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۵:۲۰
جامعه به مثابه آزمایشگاه/ نگاهی به آرای فیلسوف جامعهشناس، آگوست کنت
آگوست کنت، بنیانگذار پوزیتیویسم است؛ جنبشی فلسفی و سیاسی که نفوذ بسیار گستردهای در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی داشته است.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۰۹:۳۳
سلفی با فجایع منشا روانشناختی دارد/ نیازمندان به «دیده شدن»!
یک جامعهشناس معتقد است نبود امکانهای مناسب و کافی برای ارضا نیاز به دیده شدن موجب میشود برخی به دنبال ارضا این احساس حتی در بحرانهایی مانند فروریختن ساختمان پلاسکو باشند.
-
۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۱۵:۴۰
«جامعهشناسی پدیداری و تحلیل ایرانی؛ تحلیل و ارزیابی جامعهشناسی برگر» نقد میشود
سمینار «جامعهشناسی پدیداری و تحلیل ایرانی؛ تحلیل و ارزیابی جامعهشناسی برگر» بر پایه پنجاهمین سال انتشار کتاب «برساخت اجتماعی واقعیت» برگزار میشود.
-
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۴:۲۰
به سوی ابدیت سیال */ در باب زیگمونت باومن
تحلیل باومن از مدرنیته مبتنی بر دو سطح است: فراسطح (جهانیشدن) و سیاست زندگی (مدرنیته سیال). از نظر باومن، شکل اصلی دنیایی که ما در آن میزییم شکل جهانی است.