کل اخبار:56756
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۳۲
مفهوم علم در متون کلامی، (آثار قاضی عبدالجبار، فخر رازی و سیف الدین آمدی) / رسول جعفریان
گزارشی است از آنچه این سه متکلم در سه دوره مختلف تاریخی در باره مساله تعریف علم مطرح کرده اند. متن حاضر هم شامل گزارش آراء و هم انتخابی از نوشته های آنهاست.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۵
انسان و معنی حیات / غلامحسین ابراهیمی دینانی
موازین اخلاقی اگرچه مطلق است، ولی بهواسطه امر الهی مقیّد میشود و به حالت تعلیق درمیآید. حقیقت دین بیش از آنکه از طریق برهان و استدلال منطقی برای انسان اثبات گردد، از راه خشیت به ظهور میرسد. البته امید به رستگاری نیز در این باب نقش مهمی را ایفا میکند.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۰
معرفتشناسی اجتماعی تحمیل خواستههای جامعه بر دین / یاسین حسینی
هر جهان بینی، زمانی که امکانات مشخصی را برای فعالیت باز میکند، همان فعالیتی را که قادر میسازد محدود و جهتگیری میکند. بدون جهان بینی، هیچ گروه انسانی نمیتواند روابط اجتماعی خود را تولید، بازتولید یا تغییر دهد. اما هر جهان بینی معینی امکانات تولید، بازتولید و دگرگونی روابط اجتماعی را که ممکن ساخته است محدود کرده و جهت میدهد.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۷
کتاب «دنیای دینانی» منتشر شد
کتاب «دنیای دینانی(در شناخت اندیشه و آثار غلامحسین ابراهیمی دینانی)» نوشته محمدجعفر محمدزاده از سوی انتشارات اطلاعات به بازار نشر عرضه شده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۳
کامیار عبدی: بنیانهای تمدن امروز بشری در بینالنهرین باستان پیریزی شده است
کامیار عبدی میگوید: تاریخ بینالنهرین بر اساس منابع میخی تدوین شده که بومی تمدن بینالنهرین است، اما ترجمه و تحلیل آن در صد و پنجاه سال اخیر بیشتر کار زبانشناسان غربی بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۲
خودآگاهی و تاریخپژوهی یادنامه استاد عبدالهادی حائری
عبدالهادی حائری، استاد دانشگاه فردوسی در گستره بیرونق تاریخنگاری ایران، یک نوآور واقعی بود. شاید اگر شالودهشکن، به عنوان کسی که مسائل و موضوعات را از هم تفکیک میکند، تعریف شود. او را میتوان یک شالودهشکن و یا ویرانگر واقعی پهنه تاریخ معاصر ایران انگاشت.»
-
۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۱
تفاوتهای فلسفه اسلامی و فلسفه غرب در گفتو گو با آیتالله محققداماد
محقق داماد گفت: فلسفه اسلامی بیشتر تمرکزش روی بعد متافیزیک است و از بعد متافیزیک جلوتر از فلسفه غرب است ولی از بعد فلسفه دنیایی به این معنا که سر سفره زندگی امروزه ما باشد عقبتر از فلسفه غرب است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۳۱ ۱۲:۴۷
آثار نظامی روح انسان را لطیف و با عشق آشنا میکند
شکرخدا گودرزی، استاد دانشگاه هنرهای زیبای تهران در نشست تخصصی نظامیپژوهی در تبریز بیان کرد:خواندن آثار نظامی میتواند روح انسان را لطیف کرده و با عشق آشنا کند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۳۰ ۱۵:۵۸
حدگذاری بر دموکراسی
محمد رجبی مهوار
دموکراسی محبوبترین ارزش سیاسی دوران مدرن است. امروز استبدادیترین و مخوفترین رژیمهای سیاسی دنیا نیز از غیردموکراتیک خواندن خود اباء دارند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۳۰ ۱۵:۵۰
مخاطبان پوپر و هگل در ایران چه کسانی هستند؟
پوپر در کتابش هگل را نیایِ نازیسم معرفی کرده است و این مدعا در میان روشنفکران و روزنامه نگاران تبدیل به «دانشی مشترک» شد، حتی تأثیراتش همچنان در فضای روشنفکری ما وجود دارد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۸ ۱۸:۴۳
بررسی «قانون علیه انسان» با مرد عوضی هیچکاک و محاکمه کافکا
هفتمین رویداد دوزیستگاه با موضوع «قانون علیه انسان» با محوریت رمان «محاکمه» کافکا و فیلم «مرد عوضی» هیچکاک یکشنبه ساعت ۱۷ در خانه اندیشهورزان برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۸ ۱۸:۴۱
مروج فرهنگ و ادب فارسی در میان ایرانیان در آمریکا / حسن انصاری
مرحوم مهدوی دامغانی در آمریکا و اروپا سخنرانیهای مذهبی داشت و به مقام اهل بیت خالصانه عشق میورزید. در آمریکا بجز ادبیات، فقه هم تدریس میکرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۸ ۱۸:۳۶
ایرانشناسی با نام جعفریدهقی گره خورده است
ژاله آموزگار گفت: جعفریدهقی یکی از کسانی است که کمر خدمت بسته تا سهم بسزایی در معرفی آثار فرهنگی دامنهدار این سرزمین داشته باشد. «دادِستان دینی» رساله ارزشمند وی است، کاری مشکل و پرزحمت که ایشان با استادی این پژوهش را به پایان رسانده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۲۰:۴۶
دیالکتیک اخلاق و عدالت در فریادهای خاموش/افروغ صدای فرودستان است
سخنرانان در آیین رونمایی و معرفی کتاب «فریادهای خاموش» گفتند که دیالکتیک اخلاق و عدالت در این کتاب مطرح است و نویسنده عدالت را در مقامی بالاتر مینشاند. عماد افروغ صدای فرودستان جامعه است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۲۰:۴۲
مفهوم طب در کاربرد کهن / احمد پاکتچی
در زبانهای سامی ریشه فعلی " طبب/ طب " در کهنترین معنا، معادل " اجرای کردن آیین خاص " بوده، در مرحله میانی معنایی معادل " معالجه کردن " به خود گرفته و در مرحله آخر به معنایی معادل " حاذق بودن، دانا بودن " رسیده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۲۰:۳۹
نشست «قصص هرمسی در نزد ابواسماعیل حسین بن علی طغرایی» برگزار میشود
نشست «قصص هرمسی در نزد ابواسماعیل حسین بن علی طغرایی: با تأکید بر داستان سلامان و ابسال» از سوی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۱ ۱۷:۵۱
سندی که میگوید فارسی زبان رسمی هندوستان بوده
دستنویسی که متعلق به سدۀ ۱۷ میلادی است، نشان میدهد فارسی بهمدت چند قرن زبان رسمی هندوستان بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۲۱ ۱۷:۲۹
داوری اردکانی: فلسفه، کار روشنفکری نمیکند
چهره ماندگار فلسفه گفت: خلط میان فیلسوف و روشنفکر موجب شده است که از فلسفه توقع روشنفکری داشته باشند و روشنفکران را فیلسوف بدانند ولی فلسفه کار روشنفکری نمیکند.
-
۱۴۰۱/۰۳/۲۰
گفتوگو با علیاصغر فانی دربارۀ آنچه که در دوران وزارتش بر سند تحول گذشت؛
ریلگذاری برای قطاری که شتابزده به راه افتاد
اولین مشکل، مشکل کمبود فضای آموزشی بود که پیشبینی نشده بود. لذا مجبور شدیم نمازخانهها و آزمایشگاهها و حتی انبارها را تبدیل به کلاس کنیم تا آنها بتوانند بچههای ششم را، که مهمان ناخواندة مدارس ابتدایی بودند، جای دهند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۷:۵۰
این کتاب درباره مدرسان اروپایی است که غرب را ساختند
کریم مجتهدی میگوید: کتاب «مدرسان سرشناس اروپایی در قرون وسطی» بکر است و بسیار تازگی دارد چون اشاره به نکاتی دارد که قبلا هیچ گاه در ایران به این صورت بحث نشده است. صحبت از مدرسان و استادانی است که سالها تدریس کردند و در تحول افکار اروپایی تاثیرگذار بودند و غرب را اینها ساختند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۷:۴۷
ایرانشناسی در روسیه خالی از خوی استعماری است
غلامعلی حدادعادل در ششمین همایش ایرانشناسان و اساتید زبان و ادبیات فارسی اوراسیا گفت: ایرانشناسی در روسیه خالی از خوی استعماری است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۳:۰۶
تأویل جهان رمزها و استعارهها در رسالـهی الابراج سهروردی / دکتر زهرا بهرهمند
رسالـهی الابراج یا کلمات ذوقیه از رسائل رمزی عربی سهروردی است با جهانی آکنده از رمزها و استعارهها که مخاطب را به بازگشت به وطن میخواند. اما این رمزها و استعارهها چه نقشی در فهم متن دارند و چگونه باید آنها را تأویل کرد؟
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۲:۵۸
انتشار نظریه هنر و زیباییشناسی از دیدگاه شیخ نجمالدین کبری
زیبایی یکی از مسائلی است که در هر دوره از زندگی انسان، به نحوی ذهن اندیشمند او را درگیر ساخته است. شاید زیباییشناسی بهمنزله حوزهای مدون و تفکیک شده از فلسفه، محصولی از اندیشهورزی مدرن به نظر آید؛ در حالیکه آخرین جلوه از التفات انسان به زیبایی و پرسشگری او در این باره بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۲:۵۶
زیبایی اثر هنری در گرو عشق و اشتیاق
یازدهمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی با عنوان «شأن وجودی و معرفتشناختی زیبایی (امر زیبا) در فلسفهی سهروردی» ۲۸ اردیبهشت به صورت مجازی در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۲:۵۵
مراسم بزرگداشت «ویلفرد فردیناند مادلونگ» اسلام شناس برجسته آلمانی
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی چهارشنبه هجدهم خردادماه ۱۴۰۱ مراسم بزرگداشت «ویلفرد فردیناند مادلونگ» اسلام شناس و شیعه شناس مشهور آلمانی را در فضای مجازی برگزار میکند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۶ ۲۰:۵۰
اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقعبینانه و روشنی از سیاست داشت
رئیس فرهنگستان علوم گفت: اسلامی ندوشن سیاسی نبود اما درک واقع بینانه و روشنی از سیاست داشت و بر اهمیت و نفوذ سیاست بخصوص مقام آن در ایران و اثرش در زندگی مردم تاکید میکرد.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۶ ۲۰:۴۴
گفت و گو با موسی اکرمی
میراث حکمی ملاصدرا: نقدها و ظرفیتهای شناخته و ناشناخته
ملاصدرا در بهرهگیری از آرای فلسفی و کلامی و آموزههای عرفانی و معارف قرآنی وحدیثی متفکران گذشته و تأمل در بارۀ آنها و با هدف ایجاد پیوند میان آنها در قالب یگانهای که «حکمت متعالبه» نام گرفت
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۲:۰۴
کتابهای نفیس ایرانشناسی و شاهنامه با اقبال بیشتری مواجهاند/ کتابهای ویترینی بهترین گزینه برای پیشکشی
برخی از ناشرانی که کتابهای نفیس منتشر میکنند بر این باورند که کتابهای ایرانشناسی و شاهنامه با استقبال بیشتری روبهرو هستند و این آثار بیشتر جنبه هدیهای دارد و بیشتر مردم برای عیدی در نوروز از آن استفاده میکنند.
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۳۵
هرمنوتیک
محمدابراهیم باسط
آنچه در کتاب حاضر میخوانید مهمترین دستنوشتههای باقیمانده از او دربارهی هرمنوتیک است
-
۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۱۲
متن گفتگوی رسانه تصویری بهمن با بهزاد جامه بزرگ
مواجهه ما با غرب قاجاریزه است
برخورد ایرانیان با تفکر و تمدن غرب در یکصد سال اخیر مورد توجه اهل فکر و فلسفه بوده است. نویسندهی《گنگ خواب دیده》اما معتقد است که با وجود تحولات تاریخی، مواجههی ما با غرب چندان تفاوتی با گذشته نکرده است.