نظریه

کل اخبار:190

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۵:۴۰

    خسروپناه: ۴۱ نظریه درباره علوم انسانی ثبت شد

    دبیر هیأت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر در حوزه علوم انسانی کشور ما در منطقه جایگاه اول را دارد و اکنون ۴۱ نظریه درباره علوم انسانی ثبت شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۵:۰۰

    برگزاری همایش «نظریه علم اسلامی و کاربست آن در نظام آموزش و پرورش»

    همایش «نظریه علم اسلامی و کاربست آن در نظام آموزش و پرورش» در اسفندماه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۸ ۱۳:۴۰

    ۴۱ نظریه درباره علوم انسانی ثبت شد

    دبیر هیأت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر در حوزه علوم انسانی کشور ما در منطقه جایگاه اول را دارد و اکنون ۴۱ نظریه درباره علوم انسانی ثبت شده است.

  • فمنیسم ۱۳۹۷-۰۶-۰۳ ۱۳:۰۴

    نظریه فمینیستی

    جوزف دانون

    جوزفین دانون سنت فکری فمینیستی امریکا را با تمامی لطافت و پیچیدگی‌اش دوباره زنده می‌کند.

  • مذاکره ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۶:۱۴

    مذاکره با اشیا

    رحمان شریف‌زاده

    هنرِ نظریه کنشگر-شبکه، که لاتور از مؤلفان اصلی آن است، برقراری تقارن بسیار عام میان انسان‌ها و غیرانسان‌ها است

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۳ ۱۶:۲۰

    نقد نظریۀ اسلامی در علوم اجتماعی

    سیدجواد طاهایی می نویسد: بدون اتکاء بر تجربیات عملی در ایرانِ جدید، یعنی ایرانِ پس از نظام جمهوری اسلامی، ظهور نظریۀ دینی در ایران ناممکن است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۳ ۱۱:۴۰

    تلفیق نظریه ها با واقعیات عینی، رمز اثرگذاری کتاب های موفق است

    مراسم رونمایی از سه کتاب امیر دبیری مهر، پژوهشگر علوم سیاسی با عناوین «ملک سلطانی و نگین سلیمانی» ، «فرزانگی و جهان داری» و «خردمندی و پارسایی» در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۰۶ ۱۴:۴۰

    نظریه اتم­ گرایی در بین متفکران اسلامی/ اتم گرایی و متافیزیک

    نظریه اتم­گرایی در بین متفکران اسلامی در دنیای اسلام و در دوران شکوفایی علم، نیز مطرح شد. واژۀ یونانی اتوموس، عینا ترجمه شده و به جای آن واژۀ جزء لایتجزی، به معنای تجزیه­ ناپذیر جایگزین شد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۳۱ ۱۳:۴۰

    نظریه‌های کلاسیک جامعه‌شناسی به چاپ دهم رسید

    کتاب «نظریه‌های کلاسیک جامعه‌شناسی» نوشته‌ «تیم دیلینی» کتابی است که می‌تواند برای دانشجویان علاقه‌مند به مطالعه در مورد نظریه‌های جامعه‌شناسی مفید واقع شود.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۳ ۱۱:۲۰

    نظریه‌ای در باب اقتباس منتشر شد

    در کتاب نظریه‌ای در باب اقتباس، لیندا هاچن، کارشناس ادبی مشهور، فراگیر بودن اقتباس را در تمامی اشکال مختلف رسانه‌ای بررسی می‌کند.

  • اقتباس ۱۳۹۷-۰۴-۲۰ ۱۶:۱۸

    نظریه‌ای در باب اقتباس

    لیندا هاچن

    در نظریه‌ای در باب اقتباس لیندا هاچن، کارشناس ادبی مشهور، فراگیر بودن اقتباس را در تمامی اشکال مختلف رسانه‌ای بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۱ ۱۶:۳۵

    ۱۴ سال نگاه به ساعت برای اثبات نظریه نسبیت اینشتین!

    یک تیم تحقیقاتی با بررسی ۱۴ ساله یک ساعت اتمی، نتایج بسیار نزدیکی از آنچه آلبرت اینشتین برای معروف‌ترین نظریه خود پیش‌بینی کرده بود، یافت.

  • زیبایی شناسی ۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۲:۰۱

    مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛

    هنر در خدمت روشنگری

    این ایده که شعر، و شاید هنرهای دیگر، می‌توانند مجموعه کاملی از امکانات را برای عاطفه، انگیزه و کنش انسان بازنمایانند و با این توان و شدت همین کار را برای دعوت ما به سوی نیکی و دوری ما از بدی و شرارت انجام می‌دهند، خواه به عنوان نقدی بر علیه افلاطون در دیدگاه ارسطو باشد یا دفاع از افلاطون همانگونه که مدنظر سیدنی بود، برای قرن‌ها و پیش از شکلگیری رشته تخصصی زیبایی‌شناسی در قرن هیجدهم هسته اصلی  اندیشه غربی  درباره هنر بود.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۳:۴۰

    همچون دسته گلی زیبا/ مروری بر کتاب «بور و نظریه کوانتومی»

    استراترن تولد دانشمندانی مثل نیلز بور را محصول کاهش اهمیت «تجربه» در دنیای علم می‌داند. مطابق این تحلیل، از زمان گالیله علم به این رای مایل شده بود که حقیقت را با آزمایش می‌توان کشف کرد نه صرفا با تفکر.

  • نظریه ۱۳۹۶-۱۱-۲۱ ۲۳:۴۵

    نظریه‌های مطالعات کلاسیک

    لوئیس ا.هیچکاک

    کتاب حاضر چکیده‌ای است از نظریه‌های برجسته‌ترین اندیشمندان مطالعات کلاسیک و سایر رشته‌های علوم انسانی که آشنایی با آنها برای رشتة مطالعات کلاسیک ضرورت دارد.

  • سواد ۱۳۹۶-۱۰-۱۸ ۱۲:۴۲

    سواد در نظریه و عمل

    برایان استریت

    این کتاب نظریه بنیادین برایان استریت در حوزه سواد را تبیین می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۶:۰۰

    نظریه توطئه و فقر روش شناسی عبدالله شهبازی منتشر شد

    کتاب «نظریه توطئه و فقر روش شناسی» نوشته عبدالله شهبازی از انتشارات سوره مهر، از جمله کتاب‌هایی است که به بررسی «نظریه توهم توطئه» پرداخته است.

  • فوکو ۱۳۹۶-۰۸-۲۳ ۱۱:۴۵

    آیا تاریخ‌باوری جدید را می‌توان به‌مثابۀ یک نظریه قلمداد کرد؟

    تاریخ‌باوری جدید و نظریه

    در دیدگاه فوکو، تاریخ نوشتاری، یعنی متن تاریخی و ادبی که هم‌اکنون در دستان ماست، متنی است که متأثر از ساختارهای قدرت نمی‌تواند معنایی مطلق و غایی داشته باشد؛ چراکه از دیدگاه او، نظام‌های قدرت ما را تا اعماقِ وجودمان شکل می‌دهند و از همین روست که هر متنی که تولید می‌شود، سرکردۀ سازوکارهای قدرت زمانۀ خویش است.

  • فلسفه تاریخ ۱۳۹۶/۰۸/۱۰

    کاربست نظریه در تاریخ در گفت‌وگو با حسینعلی نوذری (۲)؛

    خانه‌تکانی تاریخ

    در قرن بیستم تحولاتی رخ داده است که این تحولات در برداشت‌ها و رهیافت‌های روش‌شناختی، این زمینه را طرح کرد که تاریخ نمی‌تواند نه دربست تابع ارزش‌ها و قواعد پوزیتیویستی باشد که مانند جامعه‌شناسی پوزیتیویستی چشم خود را بر واقعیت‌های انسانی می‌بندد و نه می‌تواند آن‌چنان در چارچوب‌های روش‌شناسی غیرعلمیِ غیرواقع‌گرایانه برود که فقط با مشتی نظریه‌پردازی روبه‌روست. این بحران در رهیافت‌ها و برداشت‌های روش‌شناسی موجب خانه‌تکانی اساسی در رویکردها و رهیافت‌هایی شد که به مطالعۀ تاریخ می‌پرداخت.

  • نوذری ۱۳۹۶/۰۸/۰۸

    کاربست نظریه در تاریخ در گفت‌وگو با حسینعلی نوذری (۱):

    گشودن افق‌های نظری پیش روی مورخان

    هر نوع تلقی یا برداشتی که از تاریخ داشته باشیم، چه تاریخ را علم بدانیم، چه تاریخ را نوعی گفتمان نظری یا نوعی گفتمان فلسفی بدانیم، بی‌تردید همۀ این سه حوزه برای گفتمان تاریخی سرشت نظری قائل‌اند. لذا خود را دور ساختن از نظریه یا ایجاد دیواری عظیم بین نظریه و تاریخ نه تنها امکان‌پذیر نیست، بلکه کاری عبث است.

  • توسعه ۱۳۹۶-۰۵-۲۳ ۱۰:۳۰

    نگرشی بر مواجهه ایرانیان با توسعه؛

    ما و توسعه

    بسیاری از محققان به این نتیجه رسیدند که تنها شاخص‌های اقتصادی و مقیاس‌هایی که نشان‌دهندۀ افزایش رشد و بهره‌وری و ظرفیت‌های اقتصادی هستند، نشان‌دهندۀ پیشرفت نیستند. عده‌ای توسعه را به معنای از بین رفتن نابرابری در جامعه و افزایش شاخص‌های اجتماعی مثل کاهش فقر، بیکاری، عدالت و ... دانستند. همچنین عده‌ای توسعه را در افزایش ضریب مشارکت مردم در مسائل اجتماعی و سیاسی و عده‌ای توسعه را با کارآمدی نظام سیاسی و دموکراتیک بودن نظام سیاسی یکی دانستند.

  • پایان نامه ۱۳۹۶-۰۵-۲۱ ۱۰:۲۰

    کاربست نظریه و بحران پایان‌نامه‌نویسی در رشتۀ تاریخ(۲)؛

    نگاه صورت‌گرایانه و فرمالیستی به طرح‌نامه‌ها

    بخشی از مشکلات ناشی از نگاه صورت‌گرایانه و فرمالیستی به طرح‌نامه‌ها یا پروپوزال‌هاست. در واقع اصرارهای نهادی و الزامات ساختاری دانشکده‌ها و قالب‌های بسته و یک‌شکل و ازپیش‌طراحی‌شدۀ این پروپوزال‌ها امکان ابداع و خلاقیت را از میان می‌برد. در برخی از این پروپوزال‌ها، اغلب اصرار می‌شود حتماً از یک چارچوبۀ نظری استفاده شود. بنابراین دانشجویان ناخواسته در دام نظریه‌ها گرفتار می‌شوند، بدون آنکه پایانه‌نامۀ آن‌ها بتواند نسبتی روش‌مند و عالمانه با این نظریه‌ها پیدا کند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۱۶:۰۰

    مناقشه روش و نظریه‌

    متن زیر معرفی کوتاهی است از کتاب «روش و نظریه در علوم اجتماعی» .

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۴ ۱۵:۴۰

    سیر تحول در مفهوم رشد کودک و نظریه‌های برخاسته از آن

    جان لاک (١٧٠٤-١٦٣٢)، فیلسوف و پزشک انگلیسی بود که تصویر گناهکار بودن کودک از آغاز تولد را به چالش کشید. موضع او بیشتر به‌عنوان تجربه‌گرا در برابر دیدگاه منطق‌گرای افلاطون مطرح شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۷ ۱۱:۰۰

    نظریه هنجاری کانت بررسی شد

    «کنستانتین پولاک» در قالب کتابی به بررسی نظریه هنجاری کانت پرداخته است.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۰:۲۶

    گفت‌وگو با ابراهیم توفیق؛

    موانع اندیشیدن به دولت در ایران

    با جسوپ، هابرماس، فوکو و...، با متفکران مختلف در سنت‌های مختلف بازی بدی می‌شود. مدام مشغول ترجمه مدرن‌ترین نظریه‌های جهان به فارسی هستیم. مثلا با سرعتی عجیب با ژیژک و آگامبن آشنا می‌شویم؛ درحالی‌که در آکادمی اروپا چند نفر هستند که حتی نام آگامبن را شنیده باشند؟ چرا باید حتما بدانیم که فوکو کیست؟ این فشار «علمی» برای آشنایی با آخرین «محصولات» نظری، گاه حتی فقط کلیدواژه‌هایشان، ناشی از چیست؟ آیا جز این است که ذیل این اداواطوارها از زیر توضیح آنچه زیر چشمانمان هرروزه اتفاق می‌افتد، فرار می‌کنیم؟

  • نظریه ۱۳۹۵-۱۲-۱۸ ۱۵:۳۳

    درآمدی بر نظریه‌سازی و نظریه‌آزمایی در جامعه‌شناسی

    ژانت. اس. چافتز

    در این کتاب، واژۀ «نظریه» تا اندازۀ زیادی به‌معنای مورد نظر «مرتن» به کار خواهد رفت. رهیافت‌ها و ملاحظاتی که مورد بحث قرار می‌گیرند، بر نیاز به ارتباط و پیوند مداوم میان نظریه و تحقیق و پیوند میان تبیین انتزاعی با واقعیت عینی، تأکید دارند.

  • سینمای مرگ ۱۳۹۵-۱۲-۱۰ ۱۱:۲۹

    جستاری پیرامون مرگ در چند نظریه‌ی سینمایی؛

    بازنمایی مرگ در سینما

    عکس چیزی جز جسم خارجی را به بیننده منتقل نمی‌کند. تئاتر به‌واسطه‌ی رابطه‌ی نزدیک بیننده و بازیگر، واقعیتی تئاتری را می‌آفریند که «واقعیتِ هستی‌شناختی چنین اجراهایی» است، ولی سینما افزوده‌ای دارد که خاص آن است: مرگ.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۱۷:۴۰

    کاتوزیان در بوته نقد

    کاتوزیان یک هستی‌شناسی، معرفت‌شناسی، روش‌شناسی و در عین حال مجموعه‌ای از نظریات را وارد عرصه سیاسی- اجتماعی ایران می‌کند که گرچه بی‌سابقه نبوده، اما تئوریزه کردن، تکرار مکرر و بازنمایی آنها در زمینه‌های متفاوت هنر، ادبیات، سیاست، اقتصاد، جامعه‌شناسی و تاریخ اهمیت داشته است و کل علوم اجتماعی و سیاسی ایران را متاثر می‌سازد.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۵ ۱۶:۲۰

    سعید زیباکلام تاکید کرد؛ ارزیابی نظریه‌ها براساس روش علمی

    سعید زیباکلام معتقد است دین می‌تواند در عرصه‌ وضع نظریه‌های علم حضور داشته باشد، ولی نقد و ارزیابی نظریه‌ها تنها براساس روش علمی انجام می‌گیرد. با همین رویکرد سعید زیباکلام، استاد دانشگاه تهران، سخنرانی خود را در مدرسه آزاد فکری ایراد کرد.