سوسیالیسم

کل اخبار:39

  • سوسیالیسم ۱۳۹۴-۱۱-۳۰ ۱۱:۵۹

    یا سوسیالیسم یا بربریت از قرن آمریکا تا دوراهی سرنوشت‌ساز

    ایستوان مزاروش

    طرفداران واقعی سوسیالیسم بی‌تردید طرفدار جهانی‌شدن هنجارهای اجتماع و پیوند تمام جامعه بشری با یکدیگرند، اما به قول مزاروش، دست‌یابی به چنین هنجارهایی بدون برابری واقعی و اصیل ممکن نیست.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۶ ۱۳:۳۰

    بررسی آراء جماعت گرایان با محوریت آثار مایکل سندل

    لیبرالیسم و محدودیت های عدالت اثر مایکل سندل در نشست بررسی آراء جماعت گرایان نقد می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۱۵:۳۰

    گفت‌وگوی منتشرنشده، عنایت‌الله رضا : تاریخ به ما اثبات کرد راه سوسیالیسم اشتباه بود

    من معتقدم ماركس يك دانشمند بزرگ بود كه تحليل جامعه سرمايه‌داري زمان خودش را به شكل داهيانه‌اي در كتاب «كاپيتال» بيان كرد.

  • هاروی ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۰:۰۱

    مقدمه دیوید هاروی بر کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایه‌داری»؛

    بحران سرمایه‌داری و این‌بار ...

    بحران‌ها برای بازتولید سرمایه‎‌داری امری ضروری‌اند. در جریان بحران است که ناپایداری‌های سرمایه‌داری به چالش کشیده می‌شوند، تغییر شکل می‌یابند و از نو طراحی می‌شوند، تا نسخه جدیدی از ماهیت سرمایه‌داری ارائه دهند.

  • آلتوسر ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۹:۰۷

    مجید مددی؛

    مارکسیسم و علم تاریخ

    برخلاف تصور شاید همه‌ی ما، تاریخ صرفاً گزارش رویدادها نیست، تاریخ فرایند است، چیز «thing» نیست و این فرایند قوانین خود را دارد؛ در نتیجه تاریخ نه سوژه‌ی انسانی دارد و نه خدایان در آن نقشی دارند، بلکه خود بر اساس قوانین و قانونمندی‌های خودش عمل می‌کند که باید آن‌ها را کشف نمود. ؟ آلتوسر در تحقیقات خود به این نتیجه می‌رسد و می‌گوید موتور تاریخ مبارزه‌ی طبقاتی در جوامع انسانی است. آلتوسر وقتی می‌گوید مارکس قاره‌ی تاریخ را کشف کرد و علم تاریخ «Historical materialism» را به وجود آورد، این علم در حقیقت هنوز مارکسیسم نیست بلکه بخشی از آن است

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۵:۴۰

    ادوارد برنشتاین و سوسیالیسم تکاملی

    هرچند برنشتاین به اندازه کائوتسکی مشتاق اشاعه ی داروینیسم و نظریه تکاملی نبود؛ اما بی شک بر گسترش تجدید نظر طلبی در مارکسیسم تاثیر عمده ای گذاشت و از بانیان اصلی آن محسوب میشد.

  • داوری شریعتی ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۰:۰۳

    گفتاری از رضا داوری اردکانی درباره اندیشه دکتر علی شریعتی؛

    ایدئولوژی از نگاه اصلاح اجتماعی و تاریخی

    در نظر دکتر شریعتی، نجات از الیناسیون (از خود بیگانگی) به معنی بازگشت به گذشته نیست؛ بلکه آزادی از آن است. من هیچ جا در آثار او ندیدم که سفارش کند به گذشته برگردیم و هیچ‌کس دیگر هم خروج از الیناسیون را با بازگشت به گذشته یکی ندانسته است؛ ولی به هر حال تذکر نسبت به گذشته، شرط آزادی حقیقی است. بازگشت به خویشتن غیر از بازگشت به گذشته است.

  • هایک ۱۳۹۳-۱۰-۲۲ ۱۰:۲۴

    استیون هورویتز؛

    سوسیالیسم پس از هایک

    دیگر رکن بازسازی «پسا-هایکی» سوسیالیسم بورزاک دعوی او در باب بنگاه‌هایی است که کارگران صاحبان‌شان‌اند. همه‌ی توشه‌ی نظری مارکسی قدیم را در باب کار ضروری (مقدار کار و تولیدی که کارگر باید داشته باشد تا خود و خوانواده‌ش را اداره کند) و کار مازاد (مقدار کار و تولید که کارگر متجاوز از آن حد کمینه انجام می‌دهد) مسلم می‌گیرد. بورزاک اظهار می‌کند بنگاهی که سرمایه‌دار صاحب آن است، از خلال دست‌مزد قراردادی مقداری «مازاد» از کار و بازده را از کارگر «طلب» می‌کند...

  • دورکیم ۱۳۹۳-۰۹-۰۱ ۱۱:۱۷

    به مناسبت نود و هفتمین سالمرگ امیل دورکیم؛

    دورکیم، پوزیتیویسم و سوسیالیسم

    حساسیت دورکیم نسبت به وضوح و روشنی، او را به‌سوی موضعی طبیعت‌گرایانه سوق داد؛ این امر احتمالاً ناشی از انزجار او از سبک روشن‌فکری ادبی بود که در آن زمان در حیات روشن‌فکری شایع بود. وی قوت و استحکام مفهومی و روش‌شناختی را ترجیح می‌داد و با تحلیل‌های جامعه‌شناختی که آغشته به استدلالات جدلی و متافیزیکی باشد مخالفت می‌ورزید؛ ازاین‌رو به‌سوی طبیعت‌گرایی روش‌شناختی کشیده شد.