جامعه‌‌شناسی

کل اخبار:398

  • ۱۳۹۹-۰۷-۳۰ ۱۷:۰۰

    شاگردان و همکاران توسلی درباره وی چه گفتند؟ نقش بی بدیل توسلی درحفظ وبقای علوم‌اجتماعی/ارتقای شان جامعه شناسی

    عباس کاظمی، استاد جامعه شناسی گفت: توسلی در دهه‌های اولیه بعد از انقلاب در مطبوعات کشور و سخنرانی‌های عمومی از علوم اجتماعی دفاع کرد همین امر در حفظ و بقای علوم اجتماعی یاری رسان بوده است.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۸ ۱۰:۳۰

    یادداشت نعمت‌الله فاضلی درباره متفکران علوم اجتماعی در ایران: آیا نیما یوشیج علوم اجتماعی ما زاده می‌شود؟

    علوم اجتماعی ایران نیازمند ذهن خلاق و آفرینشگری است که اندیشه‌ای متمایز و خاص در بستر تاریخ و جامعه معاصر ایران بیافریند. اگرچه «نظام دانش ما» در یک سده گذشته چهره‌های بزرگ معرفتی و دانشگاهی مانند غلامحسین صدیقی، احسان نراقی، جمشید بهنام، منوچهر آشتیانی، محمدامین قانعی راد و نام‌های دیگری را پرورش داده است، اما شاید هیچ یک در مقام «متفکر» قرار نگیرند.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۱۵ ۱۲:۰۰

    آخرین اثر مرحوم منوچهر آشتیانی؛ «درآمدی بر تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» منتشر شد

    کتاب «درآمدی بر تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» آخرین اثر مرحوم منوچهر آشتیانی از سوی انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری پگاه روزگار نو منتشر شد.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۱۴ ۱۴:۳۰

    معنادار بودن زندگی امری از پیش تعیین شده نیست/در جستجوی معنا

    استادیار گروه جامعه شناسی واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: معنای زندگی امری از پیش تعیین شده نیست که جایی موجود باشد و هر کسی که بدان دسترسی داشته باشد بتواند از آن برخوردار باشد.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۲:۳۰

    محبوس ویلچرنشین آپارتمانی بی‌آسانسور/ بازنشر شرح دیدار و گفت‌وگو با منوچهر آشتیانی، پیر جامعه‌شناسی و فلسفه به بهانه درگذشت او

    خانه دکتر منوچهر آشتیانی با ۸۹ سال سن در طبقه چهارم آپارتمانی بی‌آسانسور بود. شوک این واقعیت وقتی کامل شد که به داخل آپارتمان رفتیم و دیدیم پیرمرد روی ویلچر نشسته است. ایبنا به بهانه درگذشت این استاد جامعه شناسی و فلسفه بار دیگر این گزارش را باز نشر کرده است.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۰۹:۴۶

    منوچهر آشتیانی درگذشت

    منوچهر آشتیانی، جامعه‌شناس و مترجم پس از یک‌دوره طولانی بیماری درگذشت.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۸ ۱۴:۰۰

    اثر جدید منوچهر آشتیانی؛ «تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» به‌زودی منتشر می‌شود

    کتاب «درآمدی بر تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» نوشته منوچهر آشتیانی به‌زودی از سوی انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری پگاه روزگار نو منتشر می‌شود.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۷ ۱۵:۰۰

    کتاب «جامعه شناسی سیاسی حزب کومله تجدید حیات کردستان» بررسی کرد؛ نخستین سازمان سیاسی مدرن کردهای ایران

    سجادی در «جامعه شناسی سیاسی حزب کومله تجدید حیات کردستان» به ظهور حزب کومله تجدید حیات کردستان در سال‌های نخستین دهه 20 شمسی می‌پردازد و آن را حاصل شکل‌گیری گفتار ناسیونالسیم خاص‌گرا در میان کردهای ایران می‌داند.

  • ۱۳۹۹-۰۶-۲۹ ۱۲:۳۰

    اثر جدید استاد «منوچهر آشتیانی»: «تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» به زودی منتشر می‌شود

    کتاب «درآمدی بر تاریخ جامعه‌شناسی شناخت» نوشته «منوچهر آشتیانی» به زودی از سوی انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری پگاه روزگار نو منتشر می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۱۲-۲۷ ۱۷:۰۰

    نعمت الله فاضلی؛ برای نجات جامعه مسئولانه، خلاقانه، نقادانه و همکارانه مبارزه کنیم

    اولین کار مهم برای مبارزه با کرونا این است که این پرسش را بسیار جدی تلقی کرده و با خود و با دوستان و اطرافیان صحبت کنیم و از خود بپرسیم که «آیا مسئولیتی در این موقعیت برعهده ما هست یا نه؟»

  • ۱۳۹۸-۱۲-۲۰ ۱۲:۰۰

    نگاهی به مفهوم ایران فرهنگی از منظر جامعه‌شناسی

    طرح پژوهشی «رویکردی جامعه‌شناسی به مفهوم ایران فرهنگی با تأکید بر قلمرو شرقی آن» در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد.

  • سروش دباغ ۱۳۹۸-۱۱-۲۶ ۱۱:۴۳

    نگاهی انتقادی به یادداشت سروش دباغ در پاسخ به مقاله «جلال؛ روشنفکر بی‌دکان»؛

    با میراث روشنفکری خود بر سر مهر بیاییم

    نویسنده یادداشت «دلبسته میراث روشنگری‌ام» در متن اشاره شده که به اعتبار آثار این روشنفکران، چنین گزاره‌ای قابل استنتاج است، اما در ادامه ادله و رفرنسی برای اثبات آن ارایه نشده و درستی آن بدیهی در نظر گرفته شده است. در حالی که با ارجاع به مباحث آل‌احمد و شریعتی در آثارشان می‌توان نشان داد آنان یکسره میراث روشنگری را نفی نکرده‌اند و به ستیز با آن برنخاسته‌اند. جدای از این مساله باید توجه داشت فهم دقیق ماهیت اندیشه‌ها و ایده‌ها مستلزم این است که آنها را در کانتکس تاریخی-اجتماعی‌شان قرار دهیم در غیر این صورت در دام نظرورزی‌های انتزاعی می‌افتیم.

  • ۱۳۹۸-۱۱-۰۲ ۱۴:۳۰

    ترجمه «مقدمات جامعه‌شناسی» آنتونی گیدنز به‌زودی منتشر می شود

    «مقدمات جامعه‌شناسی» تألیف آنتونی گیدنز و فیلیپ ساتن با ترجمه‌ی هوشنگ نایبی به همت نشر نی به زودی منتشر می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۰۴ ۱۳:۰۰

    گفتاری از بیژن عبدالکریمی؛ روشنفکران ایرانی و آدرس‌های عوضی/ هنوز جامعه شناسی نداریم!

    عبدالکریمی در نشست نقد و بررسی مستند «تئوریسین خشونت» با بیان اینکه روشنفکران آدرس غلط به جامعه می‌دهند، گفت: در جامعه ما چیزی به نام جامعه‌شناسی در معنای اصیلش هنوز ظهور و بروز نیافته است.

  • ۱۳۹۸-۰۹-۲۰ ۱۵:۰۰

    محمد فاضلی: ترکیب بی اعتمادی و عدم شفافیت ظرفیت اصلاحات را از حکومت می گیرد

    محمد فاضلی در سومین نشست «شورش حاشیه بر متن؛ خوانش جامعه شناختی وقایع اخیر کشور» گفت: ترکیب بی اعتمادی و عدم شفافیت ظرفیت اصلاحات را از حکومت می گیرد.

  • والرشتاین ۱۳۹۸-۰۹-۰۹ ۱۰:۳۰

    والرشتاین و ما در گفتارهایی از تقی آزادارمکی، شروین وکیلی و خسرو خواجه‌نوری؛

    جامعه‌شناسی ایران را تحقیر نکنیم

    سازه نظری مارکس زورکی شرقی می‌شود. مشهور است که وقتی مساله اشغال هند پیش می‌آید و گزارش‌هایی که در این باره در روزنامه‌های انگلیسی منتشر می‌شود، بالاجبار متوجه هند و شرق می‌شود و در شرق استثمار و استعمار وجود دارد و حرف‌هایی می‌زند که به بحث شیوه تولید آسیایی مشهور شده است. وبر هم همین‌طور است. پرسش او در اصل سوال جهان غرب و پیدایش سرمایه‌داری در جهان غرب به خصوص اروپای غربی است و شرق را به واسطه دستگاه نظری‌اش می‌شناسد.

  • ۱۳۹۸-۰۹-۰۴ ۱۶:۰۰

    نشست «جامعه شناسی تاریخی والرشتاین» برگزار می شود

    نشست جامعه شناسی تاریخی والرشتاین در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۰ ۱۰:۳۰

    غلامرضا جمشیدیها: زبان جامعه شناسی یک زبان مرده است/ درس‌های ابن‌خلدون برای ما

    غلامرضا جمشیدیها، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران گفت: زبان جامعه شناسی یک زبان مرده است و فقط به درد دانشگاه می خورد. ما با این حرف ها نمی توانیم با مردم حرف بزنیم.

  • تورن ۱۳۹۸-۰۷-۰۸ ۰۹:۴۳

    تورن به چه کار جامعۀ ایرانی می‌آید؟

    مدرنیته در بن‌بست سنت

    یکی از مهم‌ترین ره‌آوردهای نظری تورن برای جامعۀ ایرانی کمک به داشتن درکی بهتر در رویارویی با مدرنیته است. چیزی که دست‌کم از زمان عباس ‌میرزا یکی از پیچیده‌ترین پرسش‌ها و دشواره‌های ما ایرانیان بوده است. اندیشه‌های تورن دربارۀ نوع مواجهه با مدرنیته برآمده از شناخت تاریخی عمیق او از صور مختلف مدرنیزاسیون در قرون اخیر است و می‌تواند دربرگیرندۀ اشاراتی ارزنده برای جامعۀ ایرانی باشد.

  • زبان فارسی ۱۳۹۸-۰۶-۱۷ ۰۹:۴۹

    دربارۀ چرایی حمله اصحاب جامعه‌شناسی به زبان فارسی و تبلیغ زبان بومی در سال‌های اخیر (۱)؛

    هم‌سرایی با دشمنان ایران

    حمله به زبان فارسی، رنگ و نشان کردن ستون فقرات تمدن و فرهنگ چندلایه و عظیم و خوانده‌نشدۀ ما در طول هزاره‌هاست، برای تیر انداختن و شکستن این ستون فقرات به ‌این گناه که تمدنی عظیم و تأثیرگذار را چون نخاعی در میان دارد و با باری از خرد و دانش و مشترکات فرهنگی باعث انسجام ملی است و به ‌این اعتبار نقش نهادی بسیار عظیمی‌ را در جهت انسجام ملی پذیرفته ‌است.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۱۱ ۱۱:۰۰

    امانوئل موریس والرشتاین جامعه‌شناس معاصر درگذشت

    امانوئل موریس والرشتاین (۱۹۳۰ - ۲۰۱۹)جامعه‌شناس معاصر، در سن ۸۹ سالگی درگذشت.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۵:۰۰

    آزادارمکی: طبقه پایین در جامعه ایرانی کنشگری ندارد/ تاکید بر تولید ایدئولوژی عوام‌گرایانه و سلبریتی

    تقی آزاد ارمکی می‌گوید: ما در ایران بیشتر شاهد عدم‌کنش‌گری طبقه پایین جامعه هستیم و سامان‌دهی اجتماعی و دموکراسی را اشتباه از دل متون مارکسی فهمیده‌ایم و به پوپولیسم رسیده‌ایم و ایدئولوژی عوام‌گرایانه و سلبریتی تولید کرده‌ایم.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۱ ۱۵:۳۰

    جامعه شناس مردمدار

    دیگری که در همه سخنرانی ها تکرار شد، حضور معنایی و شبکه ای قانعی راد در ساحت علم و جامعه بود. همه متفق القول بودند که قانعی راد همچنان ادامه دارد.

  • فوتبال ۱۳۹۸-۰۴-۱۱ ۱۲:۵۸

    نگاهی به مقوله فوتبال و جنسیت؛

    فراخوان فوتبال برای زنان

    فوتبال در ایران گفتمانی می‌سازد، گفتمانی که بدن زنان در آن حائز دلالت‌های فرهنگی خاصی می‌شود و فرهنگ جنسیتی غالب دچار چالش می‌شود، چالشی که عبارت است از کشیده شدن زنان از سویۀ طبیعی خود به قطب فرهنگی مردانه.

  • فاضلی ۱۳۹۸-۰۴-۱۰ ۱۱:۵۷

    نقد و بررسی کتاب «دغدغه ایران»؛

    جامعه‌شناسی در تلگرام

    ما دو الگوی روشنفکری در جامعه ایرانی داریم؛ نخست الگوی سیدجمال است که گفت‌وگو با رهبران سیاسی را هدف خودش قرار داده بود و الگوی دیگر شریعتی است که گفت‌وگو با مردم را مخاطب خودش قرار داد. تصور می‌کنم، محمد فاضلی به جای الگوی شریعتی، الگوی سیدجمال یعنی گفت‌وگو با رهبران سیاسی را برگزیده است.

  • شریعتی ۱۳۹۸-۰۴-۰۳ ۱۱:۱۲

    گزارشس از چهل‌ودومین سالگرد علی شریعتی در کانون توحید؛

    دکتر، ما و بحران‌های تو درتو

    همه تنازع شریعتی با روحانیت سنتی در همین جاست. روحانیت سنتی شریعتی را نمی‌فهمد، چون این روحانیت مدام مرز می‌کشد و شریعتی مدام مرزها را می‌شکند و درکی از دین ارایه می‌کند که به تعبیر خودش گاه بی‌دین‌ها با او همدلی بیشتری می‌کنند. بنابراین از دین قرائتی همساز با آن درک جهانی ارایه می‌کند. شریعتی شیعه را در پرتو زیست اسلامی و زیست اسلامی را در پرتو زیست شرقی می‌خواند و آنگاه از کل این فرهنگ شرقی می‌پرسد که تو چه سهمی در بازسازی یک زیست مسالمت آمیز جهانی داری؟

  • ۱۳۹۸-۰۴-۰۲ ۱۴:۰۰

    فراستخواه: تنها مصرف‌کننده دانش جهانی جامعه‌شناسی دینی هستیم

    مقصود فراستخواه گفت: ما تنها مصرف‌کننده دانش جهانی جامعه‌شناسی دینی هستیم آن هم مصرفی سنتی و نه مصرف علم به مثابه یک سبک زندگی.

  • ادبیات ۱۳۹۸-۰۳-۲۸ ۱۱:۴۲

    دربارۀ طفل یتیم جامعه‌شناسی ادبیات در ایران؛

    «جامعه‌شناسی ادبیات» یا «اجتماعیات در ادبیات»

    جامعه‌شناسی ادبیات در ایران تا مدت‌ها به‌صورت «اجتماعیات در ادبیات» تدریس می‌شد. چنان‌که می‌دانیم، کانون توجه جامعه‌شناسی ادبیات، رابطۀ میان اثر هنری، مخاطبانش و ساختار اجتماعی‌ای است که اثر در آن تولید و درک می‌شود و می‌خواهد ببیند یک اثر ادبی چگونه در شرایطی خاص به وجود می‌آید و سنت‌های فرهنگی و ترتیبات اجتماعی چه تأثیری بر تخیل نویسنده می‌گذارند. اما در «اجتماعیات در ادبیات» کوشش بر این است که ببینیم نویسنده یا شاعر چگونه مفاهیم جامعه‌شناسی را به زبان ادبی بیان کرده‌اند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۱:۰۰

    جامعه‌شناسی جنگ و درگیری آن با ایدئولوژی

    علیرضا شایان مهر می‌گوید: جامعه‌شناسی جنگ در ایران درگیر ایدئولوژی شده و نتوانسته بسیاری از پیامدهای پس از جنگ را ببیند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ۱۵:۰۰

    کنفرانس کثرت‌گرایی فرهنگی و جامعه‌شناسی دین برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی کثرت‌گرایی فرهنگی و جامعه‌شناسی دین مارس ۲۰۲۱ در میامی، ایالات متحده آمریکا برگزار می‌شود.