تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۲:۲۰

    اقبال به کاتوزیان از سر بخت نیست

    دکتر کاتوزیان، نویسنده آثاری عمومی و معیار چون «ایرانیان» است که هر فرد ناآشنا به ایرانی می‌تواند با مراجعه به آن، دیدگاهی روشن و بی‎‏طرفانه و به دور از کلیشه‌های رایج شرق‌شناختی، از تاریخ و فرهنگ ایران به دست آورد. ارتباط مثمرثمر و مثبت کاتوزیان با مطبوعات و رسانه‌ها و حضورش در فضای عمومی ایران با وجود دوری از کشور، دیگر خصلت پسندیده اوست.

  • داوری ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۲:۰۲

    رضا داوری اردکانی؛

    دفاع بدون تعصب اما صمیمانه از فرهنگستان

    درست است که فرهنگستان پیر است اما درد اصلیش پیری نیست و صرف جوان‌شدن آن را چندان کارآمد نمی‌کند که چند سال دیگر بتواند همه هدف‌های مذکور در اساسنامه را متحقق سازد و دیگر کسی نپرسد که فرهنگستان چه می‌کند؟ کسانی که می‌پرسند فرهنگستان چه کرده است به اعتباری حق دارند ولی کاش پیش از آن می‌پرسیدند چه می‌توانسته است بکند و اصلاً در کشور چه کارها می‌توان کرد و چه کارها نمی‌توان کرد. اگر دانشمندان و دانشگاهیان و سیاستمدارانی که از بیرون نظارتی بر کار فرهنگستان دارند بگویند که فرهنگستان علوم با امکان‌های مادی و معنوی و سازمانی که دارد چه می‌توانسته بکند که نکرده است منت بزرگی بر فرهنگستان و شاید بر علم کشور می‌نهند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۰۹:۵۶

    چرا دودمان ساسانی پرمنبع‌ترین دوران تاریخ ایران باستان به‌شمار می‌آید؟

    آزرمیدخت فرهیخته والا در مجموعه سه جلدی «تاریخ اندیشه ایرانی» کوشیده است جریان‌های فکری و فرهنگی برآمده در دوران بلند سه هزار ساله تاریخ ایران باستان را موضوع پژوهش‌هایش کند. تکیه بر منابع و یافته‌های دست اول ایرانی و منابع خارجی اصلی‌ترین ویژگی این کتاب‌هاست.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۲ ۱۳:۴۰

    ریشه های تاریخی گسترش تشیع در هندوستان

    بسیاری از مورخان ریشه های تاریخی گسترش تشیع در هندوستان را مهاجرت بسیاری از ایرانیان به این سرزمین در سالهای پس از حمله مغولان به ایران دانسته اند.

  • صنعتی ۱۳۹۷/۰۸/۲۲

    گفت ‌و گو با محمد صنعتی در موضوع تفکر فلسفی در ایران؛

    مقابله با تاریخ نخ‌نما

    آیا ما جرات داریم که بر شاهنامه نقد بنویسم؟! آیا جرات می‌کنیم بر حافظ نقد بنویسیم؟! خیر! زیرا شاهنامه و دیوان حافظ و مثنوی معنوی برای مردم ایران مقدس‌ هستند! این طور نیست؟! من باید یک جا بتوانم این حرفم را بزنم که چرا نمی‌شود، شاهنامه و حافظ و مولوی و عطار را تحلیل نقادانه کرد؟ سانسور روشنفکری ما گاه سختگیرترتر از سانسور حکومتی است!

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۶:۲۰

    درگذشت احمد فخاری و نگاهی به فعالیت‌های او

    «احمد فخاری»، هفدهمین مدیر تاریخ کتابخانه ملی ایران، شنبه ۱۲‌ آبان‌ماه در ۸۰ سالگی و به سبب کهولت سن از دنیا رفت.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۱:۴۰

    مامور اطلاعاتی که در جنگ جهانی اول به ایران اعزام شد

    «ماموریت به ایران، ایران در جنگ جهانی اول» نوشته مارتین هنری دانوهو با ترجمه شهلا طماسبی از سوی انتشارات ققنوس منتشر شد. دانوهو در اوایل جنگ جهانی اول به عنوان خبرنگار دیلی کرونیکل در بالکان، به مأموریتی اطلاعاتی در ایران اعزام می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۱:۰۰

    بسترهای فرهنگی و اجتماعی تأثیرگذاری زنان در دوران ایلخانی

    پژوهشگر مرکز ایرانشناسی آکادمی علوم اتریش گفت: دستیابی به جزئیات تاریخ ایران زمین در بازه زمانی حکومت مغول و دوران ایلخانی بدون داشتن اطلاعات کامل در خصوص نقش و تأثیرگذاری زنان و بسترهای فرهنگی و اجتماعی آن، عملی و مبتنی بر حقیقت نیست.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۳ ۱۶:۲۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه، تاریخ و علیت برگزار می شود

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه، تاریخ و علیت مارس ۲۰۱۹ در سنگاپور برگزار برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۳ ۱۴:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه، تاریخ و علیت برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه، تاریخ و علیت مارس ۲۰۱۹ در سنگاپور برگزار برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۳ ۱۱:۴۰

    کوروش در نگاه موافقان و مخالفان چگونه است؟

    «کوروش در نگاه موافقان و مخالفان» با حضور استادان تاریخ ایران باستان دانشگاه فردوسی مشهد بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۲ ۱۶:۴۰

    مورخی که رعیت در تاریخ او جایی نداشتند

    محمدبن خاوندشاه بن محمود معروف به «میرخواند»، تاریخ‌نگار، مورخ و نویسنده معروف عهد تیموری است. وی کتاب تاریخ ارزشمندی با نام «روضه الصفا» دارد، روضه الصفا کتابی هفت جلدی است و در واقع به مثابه یک تاریخ عمومی محسوب می‌شود. به مناسبت سالروز درگذشت این مورخ نگاهی به مهمترین اثر وی داشته‌ایم.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۲ ۱۰:۲۰

    کتاب «زنان ایران در عهد مغول» رونمایی می‌شود

    نشست علمی «گرایش‌های جدید در مطالعات تاریخ ایران در دوره مغول و ایلخانی» و رونمایی از کتاب «زنان ایران در عهد مغول»، دوشنبه ۱۴ آبان برگزار می‌شود.

  • تاریخ ۱۳۹۷-۰۸-۰۹ ۱۲:۵۸

    یادداشت مدیرمسئول؛

    تاوان کم‌کاری

    آنگاه که اهل درس و بحث و دانشگاه که تخصص حوزه تاریخ را دارا هستند و همچنین مسئولین مرتبط، با معضلات رشته تاریخ با خونسردی عبورکرده و تلاشی برای عرضه تاریخ برای نسل نو نمی‌کنند شاهد اتفاقاتی در کف جامعه هستیم که چیزی جز تاوان کم‌کاری آنان نیست.

  • عدالت ۱۳۹۷-۰۸-۰۹ ۰۸:۵۱

    معرفی و بررسی کتاب تاریخ مختصر عدالت توزیعی؛

    تقدم فلسفه سیاسی بر اندیشه اقتصادی

    ساموئل فلای شاکر با اذعان به تحولات مفاهیم معطوف به عدالت معتقد است که اگرچه ارسطو مطالبی درباره آنچه «عدالت توزیعی» می نامید نوشته است، و افلاطون هم مطالبی پیرامون چگونگی تقسیم دارایی در جامعه مطلوب دارد، و حتی در برخی متون قدمایی و الهیاتی نظیر تلمود مباحثی درباره دعاوی مالکانه متعارض برمی خوریم اما با تصویری گمراه کننده در این زمینه مواجهیم، نویسنده سپس دو فرضیه باطل‌کننده تصویر رایج باستانی بودن عدالت توزیعی را اینچنین مطرح می کند

  • ۱۳۹۷-۰۸-۰۵ ۱۵:۰۰

    مسعود کوهستانی‌نژاد: روح حاکم بر رمان فارسی مشروطه، روح رمانتیک است

    مسعود کوهستانی‌نژاد درباره دو مجموعه «مشروطیت ایران و رمان فارسی و رمان خارجی» گفت: روح حاکم بر این رمان‌ها، روح انسانی است که می‌خواهد آزاد باشد. روح رنسانس حاکم بر اروپا است. این رنسانس به طور خاص، ضد مذهب نیست. روح انسانی است که از جامعه‌اش در حال کنده شدن است و می‌خواهد آزاد باشد. شما تاریخ تطور غرب را که از قرن چهاردهم در نظر بگیرید، اغلب کاراکترهای ادبیات این دوره، انسان‌های رمانتیکی هستند که می‌خواهند از جامعه خودشان کنده شوند. آنان شورش‌گر مثبت هستند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۰۵ ۱۴:۰۰

    تاریخچه علوم انسانی در ایران/ ۱۰ دستاورد انقلاب ما در علوم انسانی

    حجت الاسلام خسروپناه در نشستی با موضوع با موضوع انقلاب اسلامی و توسعه علوم انسانی به ده دستاورد انقلاب اسلامی در حوزه علوم انسانی اشاره کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۰۵ ۱۲:۰۰

    مسئله تاریخ و خلاء هویتی نسل جدید/ لزوم بازنگری در رشته تاریخ

    محسن الویری گفت:خودآگاهی نسبت به وضعیت کنونی کشور و ظرفیتهای بالای رشته تاریخ برای برون‌رفت کشور از مشکلات و بحران‌های کنونی حتی در جنبه اقتصادی با سرپنچه اصحاب تاریخ گشودنی است.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۰۵ ۱۱:۰۰

    اسطوره شناسی به عنوان فهم تاریخ و فرهنگ/ نمایش بعد از ظهر سگی

    نشست«اسطوره شناسی به عنوان فهم تاریخ و فرهنگ» با سخنرانی « بهار مختاریان» استاد دانشگاه هنر اصفهان و نشست «شنبه‌های سینما و فرهنگ» با نمایش فیلم «بعد از ظهر سگی» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۱۶:۲۰

    جلسه سوم از سلسله «نشست های نظریه تاریخی انقلاب اسلامی»

    پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی جلسه سوم از سلسله «نشست های نظریه تاریخی انقلاب اسلامی» را با حضور موسی نجفی برگزار می کند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۱۳:۲۰

    نشست «جنگ جهانی اول و میسیونرها در ایران» برگزار می شود

    به همت پژوهشکده علوم تاریخی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و انجمن ایرانی تاریخ نشست «جنگ جهانی اول و میسیونرها در ایران» برگزار می شود. 

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۱۱:۲۰

    نشست «جنگ جهانی اول و میسیونرها در ایران» برگزار می‌شود

    به همت پژوهشکده علوم تاریخی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و انجمن ایرانی تاریخ نشست «جنگ جهانی اول و میسیونرها در ایران» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۳ ۱۰:۲۰

    آلمان، فرانسه و انگلستان چگونه پدید آمدند؟

    پتر آرنز، متولد ۱۹۶۱، که متخصص آلمان‌شناسی و تاریخ روم از دانشگاه‌های آلمان و فرانسه است، کتاب «کوچ ژرمن‌ها در اروپا» را با هدف بازشناسی بنیادهای تمدنی و تاریخ کهن کشور خود نوشته است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۲ ۱۷:۰۰

    فراستخواه: پروژه دانشگاه در ایران شکست خورده است

    کتاب «تاریخ دانشگاه در ایران» نقد و بررسی شد

  • کوبا ۱۳۹۷-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۱

    کوبا و آنگولا جنگ برای آزادی

    هری وییه‌هاس «پومبو»

    این روایت ادای سهم بی‌نظیر کوبا برای آزادی افریقا از بلایای آپارتاید است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۱ ۱۷:۰۰

    ما به تاریخ نگاه ابزاری داریم/ غایت تاریخ را نمی توان حدس زد

    بیژن عبدالکریمی در نشست «نظریه تاریخی انقلاب اسلامی» گفت: ما باید در یک حقیقت تعین ناپذیر خانه کنیم. تاریخ از امکانات پیش بینی ناپذیر برخوردار است و غایت تاریخ را نمی توان حدس زد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۱ ۱۴:۲۰

    گفت‌وگو با الکس روزنبرگ، فیلسوف و نویسنده: داستان ما را از فهم تاریخ بازمی‌دارد

    الکس روزنبرگ، فیلسوف و استاد فلسفه دانشگاه دوک می‌گوید: «من خودم قربانی داستانم». او در کتاب جدیدش امیدوار است که خوانندگان را قانع کند که داستان و علی‌الخصوص داستان تاریخی به عنوان ابزاری برای آگاهی ناقص است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۱۵:۰۰

    ادبیات عصر قاجار

    ادبیات معاصر ایران به علت آن‌که در قرون اخیر شعرای برجسته و بزرگی چون فردوسی و حافظ و سعدی در آن ظهور نکرده‌اند، تا حدودی تحرک خود را از دست داده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۱۰:۴۰

    کتاب «خانه اسلام: تاریخ جهانی» منتشر شد

    کتاب «خانه اسلام: تاریخ جهانی» اثر اد حسین توسط انتشارات بلومزبری منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۷ ۱۶:۲۰

    کتاب «زبده التواریخ» درباره تاریخ اسلام به چاپ رسید

    کتاب «زبده التواریخ» نوشته کمال بن جلال منجم یزدی با موضوع تاریخ اسلام منتشر شد.