-
۱۳۹۸-۰۳-۲۱ ۱۰:۴۲
نگاهی به منازعات فکری در تبریز/ رسول جعفریان؛
بازگشت غلوّ به تفکر شیعی در قرن سیزدهم
نخستین بار، مسأله علم امام کی مطرح شد؟ این سوالی است که علاقه مندان به علم کلام شیعی باید پاسخگوی آن باشند. در این باره شاید، و افزون بر آنچه غالیان افراطی در زمان امام صادق (ع) در باره مقام امام مطرح می کردند، بتوان نخستین مورد را در میان محدثان شیعه و متکلمان نخست، زمانی دانست که امام جواد(ع) با سن کم به امامت رسید و شیعیان در باره علم امام، به این معنا که آیا او چه قدر در دین دانش دارد که بخواهد در مقام امامت، هدایت شیعیان را به عهده بگیرد، روبرو شدند.
-
۱۳۹۸-۰۳-۲۰ ۱۱:۱۱
شهریارِ ماکیاوللی: علوم سیاسی یا هجویۀ سیاسی؟* (۱)؛
یک تناقض بسیار عجیب!
هرغم اینکه شیوه و بیشتر فرضیات شهریار تا حدی مشمول اندیشۀ ماکیاوللیاند و نتیجتاً این کتاب نمیتواند به قلم فرد دیگری بهجز او نوشته شده باشد، اما شهریار از جنبههای مهم و مشخصی -شامل بعضی از تکاندهندهترین لطیفهها- با هر چیز دیگری که ماکیاوللی تا آن زمان نوشته بود و نیز با هرآنچه که ما دربارۀ زندگی وی میدانیم، از در تضاد درمیآید؛ و هرکسی که این موضوع را به نحوی از انحا مورد مطالعه قرار داده، به این تضاد پی برده است.
-
۱۳۹۸/۰۳/۱۹
پاسخ مکتوب مازیار بهروز به چند پرسش فرهنگ امروز؛
غلبۀ قرائت استالینی از مارکسیسم در تاریخنگاری
برتری مسائل نظری بر قرائت تاریخی به درجات متفاوت بر چپ ایران تأثیر داشته است و نمیتوان این واقعیت را کتمان کرد. اما برخی جریانات چپ (به خصوص جریانهای طرفدار چین و شوروی) در روند تاریخنگاری خود تأثیر بیشتری گرفته بودند؛ برای نمونه احسان طبری که پژوهشگر قادری بود، در کارهای علمی خود با در نظر گرفتن چهارچوب نظری شورویها دست به تحلیل میزد
-
۱۳۹۸-۰۳-۱۸ ۱۲:۴۶
پیشینه گفتوگوهای چالشگرانه در ادبیات ایران چیست؟
یادی از دیرینگی چالشنامهها
ویژگی بسیار ارزشمند چالشنامه این است که در این گونۀ ادبی، به بهانۀ گفتوگوی دو چالشگر ستیزنده در سخن خواننده، پژوهنده میتواند به آگاهی و شناختی شایسته از دو سوی چالش برسد. تواناییها، ناتوانیها، تنکمایگیها، فزونمایگیها، راستیها، کجیها را نزد دو چالشگر بهروشنی و آشکارگی میتوان یافت.
-
۱۳۹۸-۰۳-۱۲ ۱۲:۱۵
موضوع ایران در رویارویی با غرب(۲)؛
بازتاب نزاع میان دو تمدن
وضعیت جزمانگارانه در ایران باعث شده طی سدهها سال و حتی تاکنون، نظام اندیشیدن در ایران در نقطۀ ضعف خود مسکوت بماند و نتواند بهطورقطع از چنگال آن خلاص شود. این در حالی است که در نظام معرفتی غرب به دلیل اینکه تعارض و تقابل میان استدلالهای منطقی که در میان فلاسفه در جریان است، آنتیتزی مکرر پدید میآورد که در برابر فکرِ جزمانگارانه مقاومت میکند. این اصل مهم در واقع نقطۀ قوت نظام معرفتی در غرب را نشان میدهد. ولی همین تعارضات و تقابلی که به صورت «حرکت مار» در نظام معرفتی غرب وجود دارد، سبب میشود که فرایند معنابخشی و طلب کردن توجیه در هنجارسازی به یک نوع تنازع دامنهدار مبدل شود که غایت آن نوعی فلسفۀ پوچانگاری (نیهیلیسم) را در پی دارد. بدیهی است که این مشکل عمده در ساختار نظام معرفتی در غرب همیشه بحرانساز است و این مهم، در حقیقت همان نقطۀ ضعف آن به شمار میآید.
-
۱۳۹۸-۰۳-۱۱ ۱۱:۰۰
تأملی در نقش جهانبینی ایرانی در پیدایی و پویایی فلسفه یونانی؛
مورخان چه میگویند؟
در مورد افلاطون نیز صحبتهای بسیاری در باب تأثیرپذیری او از ایران و جهانبینی ایرانی شده است و محققان برجستۀ بسیاری در این زمینه به تتبع و تحقیق پرداختهاند که ذکر همۀ آنها از حوصلۀ بحث ما خارج است. ما در اینجا به نقل مطالبی از دو خاورشناس برجسته، نخست پروفسور دوشمن گیمن و پروفسور پانوسی اکتفا میکنیم؛ دوشمن گیمن در این خصوص میگوید: «در مورد افلاطون، تماس او با ایران به یک امر تقریباً معلوم تاریخی است و مسلم است که آکادمی با نظریههای ایران آشنا بوده. این نظریهها، رواجی روزافزون داشت.»
-
۱۳۹۸-۰۳-۰۸ ۱۲:۰۲
موضوع ایران در رویارویی با غرب(۱)؛
ردی بر نظریۀ کارل یاسپرس- «وحدت تاریخ جهان»
از نگاه یاسپرس تضاد تاریخی و تقسیمبندی میان شرق و غرب گویا همیشه به نفع غرب متمایل بوده است. به باور یاسپرس، «باخترزمین روشنترین تقسیمبندیهای تاریخ و غنیترین آفرینشها و ظریفترین نبردهای روحی و معنوی را دارد.» بدین وجه که کارل یاسپرس در حقیقت مبدأ تحول فکری در یونان باستان را ملاک داوری برای وحدت تاریخ جهان قرار میدهد. همانطور که در سطور بعدی روشن میشود، او با تکیه بر این تحول بنیادین، نظریۀ خود را قادر میسازد تا طرح وحدت تاریخ جهان را پیریزی کند.
-
۱۳۹۸-۰۳-۰۷ ۱۱:۲۹
تقریراتی در فرضیۀ جهانهای موازی؛
آن خطاط سه گونه نوشتی
حرکت در وجوه مختلفی در هستی به شکل خط قابل مشاهده است. یکی از وجوه این حرکات در سیر خطی، خط مستقیم است که خود شامل سه وجه میل به بالا، پایین و راست خواهد داشت. خطوط سهگانۀ فوق در سیر خلق، تکامل و معاد قرار دارند و با توجه به سه حالت جسمی، عقلی و روحانی به صورت موازی در عوالم سهگانۀ هستی در حال حرکت هستند؛ بنابراین، این سه حالت که بیان داشتیم در چند نقطه و اوقات بر هم منطبق میشوند، خود موجب شکلگیری جریانات و مکاتب معرفت علمی، فلسفی و عرفانی شده است.
-
۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۲:۳۲
نگاهی به برخی از فیلم های جشنواره کن؛
تارانتینو، کن لوچ و دیگران
انگل به اندازه کافی کمیک، هیجان انگیز و جذاب است و می تواند یکی از معدود غافلگیری های کن امسال باشد./ تارانتینو هیچ وقت فیلم ساز محبوبم نبوده، هیچ وقت دلم برای تماشای فیلمی از او تنگ نشده، چه پالپ فیکشن، چه بیل را بکش، و چه فیلمی که بیشتر از بقیه دوست داشتم (جکی براون). فیلم تازه اش هم از این قاعده مستثنی نیست.
-
۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ۱۱:۴۶
معرفی منطق تفکرات و شرحی بر سکولاریسمِ حوزه اندیشه (۲)؛
نوع دوم و سوم منطق تفکرات
پژوهشگر شهیر حوزه اسلامی، بسّام تیبی نیز رویکرد دوگانۀ اسلامگرایان در مورد عقل را نیمهمدرن میخواند: «آنها حاصل مدرنیته را به کار میبرند درحالیکه ریشهاش را لگد میکنند.» نتیجهای که نویسندگان میگیرند این است که جوامع اسلامی صرفاً میتوانند به تاکتیک و تکنیکهای مدرن نایل شوند، ولی سرکوب فکر و عقل و دودلی نسبت به عقل مدرن، آنها را از نیل به ابداعات علمی و گسترش علم و تکنولوژی واقعی بازمیدارد، مگر اینکه در مبانی الهیاتی خود شک و تردیدها را برانگیزانند.
-
۱۳۹۸-۰۳-۰۱ ۱۳:۲۰
مروری بر شکلگیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۲)؛
برخورد داووس
فریدمن، کاسیرر را گزینۀ مناسبی برای جمع میان دو سنت تحلیلی و قارهای میداند، زیرا از لحاظ سیاسی مدافع جمهوری وایمار بود و هرگز شیفتۀ دو موضع سیاسیاجتماعی افراطی هایدگر و کارناپ نشد. او خود را در قلمرو فلسفه، نمایندۀ معاصر فلسفۀ کلاسیک میدانست که آن را ایدئالیسم فلسفی جدید مینامید و در قلمرو سیاست، خود را نمایندۀ سنت بزرگ کلاسیک، یعنی اندیشۀ سیاسی لیبرالجمهوریخواه بهشمار میآورد و ازاینرو موضع او در هر دو قلمرو مسالمتآمیز بود.
-
۱۳۹۸-۰۲-۳۱ ۱۱:۴۴
معرفی منطق تفکرات و شرحی بر سکولاریسمِ حوزه اندیشه (۱)؛
نوع اولِ منطق تفکرات؛ منطق علمی-عقلانی
مدلهای ریاضی، زبان و چارچوب اکثر فرضیههای علمی را تشکیل میدهند. تبیینهای حاصله از فرمالیسم ریاضی از قیدوبند شرایط مکانی، موردی و کنونی آزمایش و پدیده مورد مطالعه، رها هستند و قادرند در پیکان زمان رو به جلو حرکت کنند؛ ازاینرو، توانایی پیشبینی کردن را به نظریهها میبخشند. به علاوه، عینیت فرمالیستی، مانع تفاسیر موردی و مصلحتاندیشانۀ نتایج تجربیات میشود، زیرا ملاکی عینی برای پذیرش و نقد نظریه فراهم میسازد.
-
۱۳۹۸-۰۲-۳۰ ۱۳:۰۱
پاسخهای علی پایا و حسین پایا به پرسشهایی در باب نقش روشنفکران در عرصه عمومی؛
هیچ جامعهای بینیاز از روشنفکران نیست
در تفسیر گرامشی، «روشنفکر سنتی» مدافع نظم پیشین است. «روشنفکر ارگانیک» نیز در تعبیر ایدئولوژیک و طبقاتی او، نقش خاصی را در خدمت یک ایدئولوژی خاص ایفا میکند. اما اگر بخواهیم مدل گرامشی را که نظیر هر مدل دیگر مواجه با محدودیتهای زمان و مکان خود بوده است، با شرایط کنونی منطبق سازیم، باید بگوئیم روشنفکر سنتی از دیدگاه او مدافع نظم مستقر است و با تحول و تغییر (بخصوص تحولات اساسی) موافق نیست.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۹ ۱۱:۱۸
مروری بر شکلگیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۱)؛
تقابل فلسفۀ تحلیلی و فلسفۀ قارهای
فلسفۀ تحلیلی همچون مارکسیسم دوست دارد خود را در قالب مخالفت با ایدئالیسم معرفی کند و ایدئالیسم را آن چیزی میداند که مورد انکار این فلسفه است. / فلسفۀ قارهای بهمعنای اخص، برآمده از فلسفۀ نیچه است و در آن اندیشهها و گرایشهای ضدعقلگرا همچون پسامدرنیسم وجود دارند، اما این فلسفه بهمعنای اعم، ایدئالیسم آلمان، مارکسیسم و دنبالۀ آنها در دورۀ معاصر مثل نظریۀ انتقادی را دربرمیگیرد.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۸ ۱۱:۴۰
«نقد نو» و جبههگیری کرسیهای دانشگاهی مقابل آن؛
نقد دانشگاهی و نظریه
پاسداران نقد دانشگاهی، بهویژه در گروه ادبیات فارسی، تفسیر معرفتی را بر تفسیر تحلیلی ترجیح میدهند، زیرا ارزیابی علم یا معرفتِ بهکاررفته در تفسیر، مثل رجوع به مآخذ و منابع متعدد و ارائۀ کتابنامهای مطول، بسیار مطمئنتر و آسانتر است تا ارزیابی تفسیری که بر مفروضات مارکسیسم یا فرویدیسم یا پدیدارشناسی استوار باشد.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۵ ۱۱:۵۹
نگاهی به نحوۀ تدریس ادبیات معاصر ترکی در دانشگاههای ترکیه؛
دانشگاه زندگان؛ ادبیات مردگان
الفبای لاتین قدمتی کمی بیشتر از هشتاد سال در ترکیه دارد و طبیعی است که این تغییر رسمالخط دگرگونی بزرگی در زبان و ادبیات را با خود بههمراه داشت. برنارد لوئیس، که آثار بسیار مهمی پیرامون خاورمیانه، خاصه ترکیه دارد، مینویسد: درست است که ترکی شامل لغات اتخاذشدۀ بسیاری از فارسی و عربی است، ولی ساختار آن با هر دو زبان کاملاً تفاوت دارد و دامنۀ اشکال و صداهای آن چنان وسیع است که رسمالخط عربی قادر به رساندن مفهوم آن نیست.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۴ ۱۱:۰۹
یادداشتی دربارۀ نظریه و تاریخ اجتماعی؛
نه آنکه عطار بگوید...!
مهمترین کلیدواژه در بستر تفهمی مطالعات تاریخ اجتماعی، «جهانِ زیسته» است و این محور، آنچنان مستحکم است که اجازه نمیدهد نظریههای بیگانه با زمانه و زمینۀ بومیِ یک پژوهش، در چنان مطالعهای، ارج و قدر و اهمیتی داشته باشند. حتی بهترین نظریههای برآمده از زمانهها و زمینههای دیگر و حتی آنهایی که مبتنی بر دانش تفصیلیِ راجعبه زیستجهانهای دیگرند، باز نمیتوانند بهطور عام برای همۀ زیستجهانها به کار آیند.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۲ ۱۴:۲۶
لویی آلتوسر؛
تضاد و فراتعیینکنندگی
راه حل تئوریک پیشنهادیی انگلس در مورد مسئلهی رابطهی بین تعیین کنندگی امر اقتصاد در وهلهی نهایی و آن تعیین کنندگیهای ویژهای که توسط روبناها تحمیل میشوند، [یعنی] سنن ملی و اتفاقات بینالمللی را در این بررسی کنار مینهم. در اینجا برای من حفظ آنچیزی از او کافی است که بی شک میبایست نام آن را انباشت تعیینکنندگیهای موثرِ (ناشی از روبناها و وضعیتهای ویژهی ملی و بینالمللی) بر تعیین کنندگی در وهلهی نهایی بواسطهی امر اقتصادی، نهاد. به نظرم میآید، اینجاست که اصطلاح پیشنهادی من یعنی فراتعیین تضاد میتواند روشن بشود.
-
۱۳۹۸-۰۲-۲۱ ۱۰:۲۱
تأملی بر مقالۀ «سید حسن تقیزاده؛ سه زندگی در یک عمر»، نوشتۀ محمدعلی همایون کاتوزیان؛
خود را در آینۀ تقیزاده دیدن
یکتکه ندیدن زندگی تقیزاده بهعنوان یکی از اصلیترین روشنفکران مشروطه تاکنون و همچنین یکسر خائنانه ندیدن کنشهای سیاسی-اجتماعی وی حاکی از رویکرد منطقیتری به این چهرۀ تاریخی ایران معاصر است؛ رویکردی که با سیطرۀ نگاه ایدئولوژیزده و شبهامنیتی تلاش دارد تا از مشروطه یک انحراف موقت که با وقوع انقلاب اسلامی از بین رفت، بسازد و چهرههای اثرگذار در آن را اعضای مخوف لژهای فراماسونی، مزدوران دینستیز، خودفروخته و خودباخته و مترسکها و آلت دستهای ابرقدرتهای زمانۀ خود خصوصاً انگلستان نشان دهد.
-
۱۳۹۸-۰۲-۱۸ ۱۳:۴۰
گسترش دانش فلسفی در سطح بینالمللی به شیوۀ گعدهنشینان پژوهشگاه علوم انسانی؛
راهنمای انتشار مقاله در ژورنالهای خارجی
گذشته از نگارش غلط عنوان مقاله انگلیسی پورحسن و مهدوی، از این مقاله هیچ اثری در اینترنت و پایگاه اینترنتی مجلۀ ذکرشده نیست! خود مجله هم شعبدهای است. به تارنمای مجله که رجوع کنید،۱ میبینید که هیئت تحریریه آن افرادی از ترکیه و آفریقای جنوبی و مصر گرفته تا هند و روسیه و بنگلادش هستند، اما در کمال شگفتی درمییابید که تقریباً تمام نویسندگان مجله ایرانیاند! بااینحال، نامی از آقای دکتر پورحسن در میان نیست.
-
۱۳۹۸-۰۲-۱۷ ۱۱:۵۰
گزارشی از سخنرانی پژوهشگران ایرانی در سمپوزیوم «مولانا و مهاجرت عرفانی»؛
حق شب قدر است در شبها نهان
خود واقعی ما امری بدون صورت است و دارای صورت نیست. اگر با هر کدام از این امور صورتدار احساس یگانگی کردم، خودم را گم کردهام یا به تعبیر دقیقتر، خودم را به دست نیاوردهام و پیدا نکردهام. سفر اصلی مولانا، سفر از این خودهای دروغین به یک خود راستین است که بیصورت است و به گفته عارفان همان معنا و روح است و به تعبیر دینی، «المعنی هوالله» یعنی معنا خداست. روح همان خداست.
-
۱۳۹۸/۰۲/۱۶
گفتوگو با محمدجواد جزینی (۲)؛
رمان نویسان جوان درگیر فرم
نویسندگان جوان گاهی اوقات از سر ناپختگی مبهم مینویسند. آن پیچیدگی که ما بهعنوان ارزش به آن نگاه میکنیم در بعضی از نویسندگان جوان باعث دردسر شده است؛ برای مثال، رمانی را چند بار میخوانیم و اصلاً متوجه نمیشویم چه میگوید! این مسئله به ناپختگی، کمتجربگی، بیتجربگی و ناتوانی نویسنده در بسامان کردن آن داستان بازمیگردد.
-
۱۳۹۸/۰۲/۱۵
علم و اخلاق در گفتوگو با دکتر موسی اکرمی؛
از ضرورت اخلاق حرفهای تا شرایط تحقق رفتار اخلاقی در فعالیت علمی
مدرکگرایی و غفلت از شایستهسالاری باعث شدهاند که به نسبت تقاضا، مراکز زیادی در آموزش عالی ایجاد شوند و خود در عرضۀ کالا به ایجاد تقاضا نیز دامن بزنند. در چنین جامعهای گرایش به ایجاد مراکز آموزش عالی زیاد شده که در ایجاد انواع «دانشگاه» دولتی و غیردولتی تجلی یافته در حالی که بخش عظیمی از اینها حتی کالج کوچک نیز نیستند تا چه رسد به دانشگاه. امتیاز شمار زیادی از دانشگاههای غیردولتی بر پایۀ رانتخواری به اشخاص حقیقی یا حقوقی داده شده.
-
۱۳۹۸-۰۲-۱۴ ۱۴:۵۳
نگاهی به موانع ایرانی ارتباط و گفتوگو با جهان عرب؛
ما چه نسبتی با جهان عرب داریم؟
هرچند پس از انقلاب اسلامی زبان عربی بهعنوان زبان دینی و مذهبی در قالب آموزشهای ابتدایی و متوسطه اجباری شد، اما ناگفته پیداست که وضع ایرانیان در یادگیری زبان عربی هیچ پیشرفت قابل توجهی نسبت به دوران پهلوی و قاجار پیدا نکرده است. چنانچه در دوره قاجار نخبگان فرهنگی-دینی و در دوره پهلوی دانشگاهیان فرهیختۀ بسیاری زبان عربی بلد بودند، اما در دوره کنونی عموماً روحانیون حوزههای علمیه نیز از یک بحث و استدلال منطقی دینی به زبان عربی عاجز هستند.
-
۱۳۹۸/۰۲/۱۱
سید علی آلداود از ظرافتهای فهم امیرکبیر از لابهلای منابع تاریخی میگوید (۲)؛
خیالات اتابکی امیر
مرحوم دکتر آدمیت میگوید امیرکبیر یک رسالۀ خیالات اتابکی نوشته و هدف او این بوده که بعد از آنکه ایران قدرت یافت، مشروطهخواهی را در ایران برقرار کند؛ ولی خود دکتر آدمیت هم میگوید که این رساله به دست نیامده است. آدمیت در رسالۀ خیالات اتابکی حدس میزده که هدف امیرکبیر این بوده که در ایران بهتدریج حکومت مشروطه برقرار کند، اما آن زمان پشتیبان نداشتند و نیروهای اجتماعی حامی نداشتند.
-
۱۳۹۸/۰۲/۱۰
گفتوگو با محمدجواد جزینی (۱)؛
«رمانهای کشویی»؛ واقعیت نامرئی!
برخی نویسندگان جوان بهشدت تکنیکی هستند، یعنی از آن طرف بام افتادهاند. از آنجایی که جوان هستند تصور میکنند هرچه تکنیکیتر بنویسند جذابتر است. هنگامی که رمان آنها را میخوانید به نظر میرسد که آکنده از اطوارها و تکنیکهای ادبی است، اما جوهرۀ داستانی ندارد؛ بنابراین نویسندگان جوان یا کاملاً عوامپسندانه مینویسند (صرفنظر از اینکه بگوییم عوامپسندانه خوب است یا خیر) و یا میخواهند روشنفکر باشند.
-
۱۳۹۸-۰۲-۰۹ ۱۲:۲۴
نگاهی به کتاب تاریخنگاری و عکاسی؛
تاریخنگاری با دوربین
رولان بارت معتقد است دو عنصر در عکسها وجود دارد: استودیوم و پونکتوم. استودیوم بخشی از شناخت فرهنگی ماست که به ما در تفسیر معنای عکس کمک میکند. پونکتوم چیزیست که سخت بتوان تعریفش کرد؛ عنصری در عکس که بیدرنگ موجد واکنش ما میگردد.
-
۱۳۹۸/۰۲/۰۸
سید علی آلداود از ظرافتهای فهم امیرکبیر از لابهلای منابع تاریخی میگوید (۱)؛
امیر در خامۀ مورخان
انتقادی که میتوان به دکتر آدمیت وارد کرد این است که او از نقد شخصیت امیرکبیر پرهیز داشته و همان خصلت قهرمانپروری ایرانیان در او هم وجود داشت. او آنقدر با روش درست و علمی کار کرده که این حس قهرمانپروری در طول کتاب پنهان و مخفی است؛ اما واقعیت این است که اگر کسی با دید محققانه به این کتاب بنگرد، انگیزۀ جانبداری از امیرکبیر در آن دیده میشود؛ او کوشش میکند تا نقطهضعفهای امیرکبیر را بپوشاند.
-
۱۳۹۸-۰۲-۰۷ ۱۱:۰۳
نقد فیلم گناهکار (The Guilty) از آثار سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر؛
امواج صدا را دریاب
در تریلر روان شناختی «گناهکار»، داده های صوتی راهی برای رمزگشایی از موقعیت مکانی سوژه می شود. در واقع می توان براساس «نظریه کنش گفتار»، شیوه روایی فیلم «گناهکار» را مبتنی بر گفتار به مثابه شکلی از کنش دانست اما مهارت فیلمنامه نویس در قالب سازی این شیوه براساس ساختار پرده ای فیلمنامه همان روند آشنای سه مرحله ای «موقعیت، کشمکش، حل و فصل» را شکل می بخشد.
-
۱۳۹۸/۰۲/۰۴
ماهیت ساختار اقتصاد سیاسی ایران در گفتوگو با پرویز صداقت؛
نولیبرال در مقام یک پروژه طبقاتی
حاکمیت یک ابژه مستقل از جامعه نیست. یک رابطه اجتماعی است که به همراه خودش پیامدهای اجتماعی در شکلگیری طبقات فرادست و فرودست جامعه دارد. منتقدان نولیبرالی دانستن برنامههای اقتصادی در ایران، حاکمیت را از جامعه منتزع میکنند و یک الگوی اقتصادی ارایه میدهند و میگویند در این الگوی اقتصادی چون این اجزا نولیبرالی نیست پس کل آن نولیبرالی نیست.