تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۷ ۱۵:۳۰

    معرفی و بررسی «تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه»: نهاد متمرکز مرجعیت تقلید شیعی در اواسط دوره قاجار پدید آمد

    نویسنده «تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه» معتقد است، در دوره پهلوی اول تحولات نهاد روحانیت را می‌توان در سایه تمرکز فزاینده در نهاد دولت مورد ارزیابی قرار داد.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۷ ۱۴:۰۰

    گفت‌وگو با محمد ابراهیم محجوب درباره کتاب «ایران روی خط تاریخ» بدون تاریخ آدمی آلزایمر دارد

    من در درجه اول می‌خواهم خودم را بشناسم و با خودم آشنا شوم. آشنایی با خودم جز در توجه به سیر تاریخی میسر نیست. هیچ روان‌شناس و مردم‌شناس و جامعه‌شناسی بهتر از تاریخ نمی‌تواند به من نشان بدهد که چه کسی هستم. من اگر این نگاه را نداشته باشم، مثل کسی می‌مانم که آلزایمر دارد و حرکات و تصمیماتم بی بنیاد می‌شود. من وقتی تاریخم را می‌خوانم، با نقاط قوت و ضعف خودم آشنا می‌شوم.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۲ ۱۶:۰۰

    چرا هنرمندان گذشته را تغییر می‌دهند؟

    نشست «بوطیقای تاریخ در هنر معاصر؛ چرا هنرمندان گذشته را تغییر می‌دهند؟» ۴ مرداد در خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۱ ۱۰:۴۰

    نامورمطلق: سده نوزدهم قرن تاریکی تاریخ ایران است

    نامورمطلق با اشاره به این‌که قرن نوزدهم سده تاریکی تاریخ ایران است، گفت: شرق‌شناسان هر کدام با یک پیشینه وارد ایران شدند و گوبینو با اندیشه فلسفی وارد ایران شد و شیفته افرادی مثل ملاصدرا و سهروردی بود.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۳۱ ۱۴:۳۰

    منوچهر آشتیانی: فرزند لحظات تاریخی هستیم/ یک پا در جمهوری و یک پا در فئودالیسم باقی‌ ماندیم

    منوچهر آشتیانی می‌گوید: با اینکه بزرگترین تحول اجتماعی تاریخی را انجام دادیم و از نظام شاهنشاهی به جمهوری رسیدیم ولی همچنان بین جمهوری و فئودالیسم باقی‌ماندیم.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۳۰ ۱۱:۳۰

    چرا استاد همایی کتاب «تاریخ اصفهان» را منتشر نکرد؟ / گله زنده‌یاد جلال الدین همایی از پخته‌خواران و کاسب‌کاران نشر

    کسانی که دعوی حمایت از این آثار (تاریخ اصفهان) را دارند اغلب پخته‌خوار و در پی کسب و کارند.

  • هستی مندی ۱۳۹۸-۰۴-۲۹ ۱۷:۰۴

    هستی مندی و تاریخ مندی

    منوچهر آشتیانی

    این کتاب جدیدترین اثر مکتوب منوچهر آشتیانی است که در آن به صورت موجز به بررسی دو مسئله از اساسی‌ترین مسائل فلسفی که بشر از ابتدای تاریخ فلسفه تاکنون با آن درگیر بوده است، پرداخته است: «انسان و تاریخیت وجود او». نویسنده به دور از هرگونه اطناب و شرح و حواشی زائد، این دو مسئله اساسی را با فراخوانی تاریخ فلسفه غرب و مقایسه مدام آن با فلسفه شرقی و دینی و نیز فلسفه اسلامی پی گرفته است

  • ۱۳۹۸-۰۴-۲۹ ۱۳:۰۰

    دخالت‌های انسانی که در طول تاریخ منجر به تعادل زیستی شده است

    فریدون مجلسی گفت: موضوع اصلی کتاب «فروپاشی» دخالت‌های انسانی و فعالیت‌هایی است که در طول تاریخ به عدم تعادل زیستی در دنیا منجر شده است.

  • حضرتی ۱۳۹۸-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۵

    به بهانه انتشار ویراست جدید روش پژوهش در تاریخ‌شناسی اثر حسن حضرتی؛

    در گیر و دارِ فرم

    روش پژوهش در تاریخ‌شناسی حسن حضرتی اثر آموزشی حائز اهمیتی در روش تحقیق دانش تاریخ آکادمیک ایرانی است که در قوام‌بخشی به فرمالیسم پژوهش‌های این رشته نقش مهمی ایفا می‌کند. اما این فرمالیسم روشی برداشتی از رویکرد معرفت‌شناختی پوزیتیویستی است که براساس اسطوره علم وجه هژمونیک یافته؛ ارزش‌ها و مبانی این رویکرد غالب در دانشگاه ایرانی چنان در ذهن و زبان دانشجویان و پژوهشگران نهادینه شده که طرح روش‌ها و رویکردهای متفاوت در رشته تاریخ آکادمیک، آب در هاون کوفتن را ماند.

  • ملاصالحی ۱۳۹۸/۰۴/۲۵

    گفت‌وگو با حکمت‌الله ملاصالحی به بهانۀ انتشار کتاب «انسان تاریخی و تاریخ متعالی»؛

    تاریخ، خدای انسانِ عالمِ مدرن است

    تصادفی نیست که تنها انسان عالم مدرن روی آوار معابد گذشته، موزه به مفهوم مدرن آن بنیاد می‌نهد؛ و تنها انسان دورۀ جدید وجب به وجب و لایه به لایه تا آن‌سوی مرزهای تاریخ و جغرافیای طبیعی ارض، تاریخ و عقبۀ تاریخی انسان را زیر جراحی‌های بی‌امان خود گرفته است. انسان عالم مدرن دیگر انسان زائر معبد عالم غیب و قدس نیست، در آسمان و در فراتاریخ و در پیشگاه و حضور امر متعال حضور خویش را در جهان نمی‌بیند و نمی‌فهمد و نمی‌جوید.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۰

    ویژه نامه ماهنامه «تاریخ» پاریس به تاریخ هخامنشیان اختصاص یافت

    ماهنامه «تاریخ» در فرانسه در ویژه نامه شماره ۴۶۰ خود به تاریخ ایران در دوره هخامنشیان پرداخته است.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۲۲ ۱۵:۳۰

    تالیف کتاب‌های تاریخی از ترجمه پیشی گرفت/ تهرانی‌ها پیشتاز بودند

    47 عنوان کتاب در حوزه تاریخ در بازه زمانی یکم تا 15 تیرماه 98 براساس پایگاه اطلاعاتی موسسه خانه کتاب منتشر شده است. در این آمار تالیف از ترجمه پیشی گرفته و تهرانی‌ها پیشتاز چاپ کتاب‌های تاریخی بوده‌اند.

  • خرافات ۱۳۹۸-۰۴-۱۶ ۱۱:۰۸

    بررسی ساختار خرافه؛

    وقتی ساحر سنگی به شکم خود می‌بندد

    رازها جهان را قابل تحمل می‌سازند؛ اما واقعیت‌های پیشاپیش رمزگذاری‌شده باید از طریق روش‌ها و ابزارها به صورت معقول مورد رمزگشایی و کشف قاعده قرار گیرند. فیسک معتقد است که واقعیت‌ها (امر واقع) در نظامی قانونمند از نشانه پیش‌تر رمزگذاری شده‌اند که آحاد یک فرهنگ به آن پایبندند. در هر فرهنگی آنچه واقعیت خوانده می‌شود محصول رمزگان همان فرهنگ است و ممکن است واقعیتی عینی و یا تجربی باشد؛ اما اگر هیچ شیوۀ جهان‌شمول یا عینی برای ادراک و فهم آن وجود نداشته باشد آن واقعیتِ از قبل رمزنگاری‌شده بنا به قابلیت‌ها و ظرفیت‌های فرهنگ آن قوم کشف نمی‌شوند.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۵ ۱۲:۰۰

    ​تدفین مردگان در مسیر تاریخ چگونه بوده است؟

    «مردگان در مسیر تاریخ» نوشته ابراهیم بستان از سوی انتشارات معتبر منتشر شد. او در این کتاب به تدفین مردگان از دوره پیش از تاریخ تا روزگار کنونی پرداخته ایت.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۴:۰۰

    کتاب «تاریخ فلسفه غرب» نقد و بررسی می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب «تاریخ فلسفه غرب» نوشته آنتونیو کنی در سرای اهل قلم برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۰

    حاکمی از دودمان قاجار که چشم گنجشک‌ها را با میخ و چاقو درمی‌آورد!

    می‌گویند قساوت و بی‌رحمی ظل‌السلطان به اندازه‌ای بود که مظفرالدین شاه، هر وقت می‌خواست کسی را به قساوت و بی رحمی مثال بزند، می‌گفت: شما این آقا (ظل‌السلطان) را نمی‌شناسید، این آقا عینا مثل «ظل‌السلطان» است.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۱ ۱۳:۳۰

    نگاهی به زندگی و آثار جریر طبری/ اهمیت تاریخ طبری در چیست؟

    همزمان با سالروز درگذشت «محمدبن جریر طبری»، نویسنده، مورخ و مفسر قرآن، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) زندگینامه او و نیز برخی از مهم‌ترین آثار این فیلسوف مسلمان را مرور کرد.

  • مراد ثقفی ۱۳۹۸/۰۴/۱۰

    «نه طبقه، نه متوسط» در گفت ‌و گو با مراد ثقفی؛

    در دفاع از طبقه متوسط

    در ادبیات چپ‌گرایان نوعی تحقیر و تفرعن طبقه متوسط وجود دارد. مثلا بوردیو جایی آنقدر بد می‌گوید که خودش هم متوجه می‌شود و می‌گوید من منظورم این قدر هم بد نیست اما کاملا معلوم است، منظورش تحقیر است به خصوص جایی که می‌گوید، افراد این طبقه یک بچه بیشتر ندارند و تولیدشان کم است!

  • ۱۳۹۸-۰۴-۰۴ ۱۶:۳۰

    سردرگمی و سرگشتگی پژوهشگران تاریخ درباره ذوالقرنین یا کورش هخامنشی

    مساله «ذوالقرنین» موضوع پیچیده‌ای است که از دیرباز مورخان و مفسران را سرگشته و سردرگم کرده است. این نام در کتاب مقدس و قرآن کریم آمده است، قرآن کریم او را یکی از پادشاهان کهن می‌داند و از وی به نیکی یاد می‌کند.

  • مشروطه ۱۳۹۸-۰۴-۰۲ ۱۱:۱۹

    اعتبارسنجی وقایع از دل «ناگفته‌های مشروطیت» خاطرات میرزا محمدعلی‌خان یاور سالار معتضد؛

    سخن از ناگفته‌ها

    متأسفانه نگاه ما به موضوع مشروطه، قداست‌وارانه است و این مسئله ما را از کنه ماجرا به‌دور می‌اندازد. در همین دوران، یعنی ۱۲۹۰، قشون بختیاری و مجاهدان حامی مشروطه نیز رفتارهای غارتگرانۀ زیادی انجام داده‌اند که نمی‌توان از آن‌ها چشم‌پوشی کرد. این منبع به‌خوبی نشان می‌دهد ملتی که عادتش غارت است و مردمی که به این سبک قشون‌داری عادت کرده‌اند، یک‌شبه تغییر نخواهند کرد.

  • ایران شناسی ۱۳۹۸/۰۳/۲۷

    ناهید غنی/ تاریخ یک ملت تا چه اندازه در ساختار هویت فرهنگی او دخیل است؟

    انکار فرهنگ ایرانی، انکار خرده‌فرهنگ‌های ایرانی است

    نیروی آموزش‌گر تنها نباید یک گویشور با تحصیلات تربیت معلم باشد، باید از ساختار دستوری و واژگانی و نحوه تدریس آن گویش و ارتباط آن با گویش‌های دیگر و با زبان فارسی مطلع باشد. این در حالی است که بهترین گزینه می‌توانند گویشوران فارغ‌التحصیل فرهنگ و زبان‌های باستان باشند اما چند نفر از آنها جذب شده‌اند، فعالان زبان مادری استان‌های مختلف آیا زمینه‌های لازم را فراهم کرده‌اند یا فراهم می‌بینند؟ به صرف مطرح کردن یک خواسته ولی در عین حال بی‌برنامه بودن و انکار هویت خود به اسم قوم‌گرایی، متاسفانه نمی‌توان به مطلوب رسید.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۷ ۱۱:۳۰

    اختلاف نظر فاحش مورخان بر سر تاریخ ظهور زرتشت

    «تاریخ واقعی ظهور زرتشت بر مبنای یافته‌های جغرافیایی» نوشته حسن احمدی کرویق از سوی انتشارات مازیار منتشر شد. در این پژوهش فقط به نوشته‌های اصل اوستا و متون پهلوی کهن تکیه نشده است.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۴:۳۰

    کلیت‌سازی عجیب نویسنده نسبت به تاریخ ایران در کتاب/ انتقاد از نگاه یکنواخت تاریخی

    نجم‌آبادی کلیت‌سازی عجیبی در کتاب «زنان سیبیلو، مردان بی‌ریش» می‌کند که از او بعید است و به کل تاریخ ایران نگاه یک‌دستی می‌کند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۰ ۱۵:۳۰

    چیستی و چرایی تاریخ نظریه‌ای و مفهومی بررسی می‌شود

    تاریخ نظریه‌ای و تاریخ مفهومی به رغم اهمیت فراوان تاکنون چندان نزد صاحب‌نظران ایران مورد بحث و کنکاش قرار نگرفته است. این موضوع طی نشستی بررسی خواهد شد.

  • فلسفه ۱۳۹۸-۰۳-۱۱ ۱۱:۰۰

    تأملی در نقش جهان‌بینی ایرانی در پیدایی و پویایی فلسفه یونانی؛

    مورخان چه می‌گویند؟

    در مورد افلاطون نیز صحبت‌های بسیاری در باب تأثیرپذیری او از ایران و جهان‌بینی ایرانی شده است و محققان برجستۀ بسیاری در این زمینه به تتبع و تحقیق پرداخته‌اند که ذکر همۀ آن‌ها از حوصلۀ بحث ما خارج است. ما در اینجا به نقل مطالبی از دو خاورشناس برجسته، نخست پروفسور دوشمن گیمن و پروفسور پانوسی اکتفا می‌کنیم؛ دوشمن گیمن در این خصوص می‌گوید: «در مورد افلاطون، تماس او با ایران به یک امر تقریباً معلوم تاریخی است و مسلم است که آکادمی با نظریه‌های ایران آشنا بوده. این نظریه‌ها، رواجی روزافزون داشت.»

  • یاسپرس ۱۳۹۸-۰۳-۰۸ ۱۲:۰۲

    موضوع ایران در رویارویی با غرب(۱)؛

    ردی بر نظریۀ کارل یاسپرس- «وحدت تاریخ جهان»

    از نگاه یاسپرس تضاد تاریخی و تقسیم‌بندی میان شرق و غرب گویا همیشه به نفع غرب متمایل بوده است. به باور یاسپرس، «باخترزمین روشن‌ترین تقسیم‌بندی‌های تاریخ و غنی‌ترین آفرینش‌ها و ظریف‌ترین نبردهای روحی و معنوی را دارد.» بدین وجه که کارل یاسپرس در حقیقت مبدأ تحول فکری در یونان باستان را ملاک داوری برای وحدت تاریخ جهان قرار می‌دهد. همان‌طور که در سطور بعدی روشن می‌شود، او با تکیه بر این تحول بنیادین، نظریۀ خود را قادر می‌سازد تا طرح وحدت تاریخ جهان را پی‌ریزی کند.

  • ز عدن ۱۳۹۸-۰۳-۰۷ ۱۶:۵۴

    از عدن تا تبعید

    دیوید رال

    این کتاب یقینا دندان قروچه‌ها فراوانی برخواهد انگیخت، به ویژه در محافل دانشگاهی، اما من هم انتظاری جز این ندارم. من چیزهایی را گفته ام که وجدانم گفت بگو، و باید چیزهایی را از بنیادهای سنت گرا بشنوم که وجدانم گفت بشنو. از کجا معلوم؟ شاید روزی حصارهای این بنیادها نیز، مثل حصار آریحا فروریزد، و سرانجام قبول کنند که «یوشع شهری را ویران کرد که واقعا وجود داشت.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۵:۰۰

    محمد مهدی اردبیلی: هرگونه تاریخ فلسفه‌نویسی ناگزیر خیانتی است به فیلسوفان

    هرگونه تاریخ فلسفه‌نویسی ناگزیر خیانتی است به فیلسوفان. فیلسوفان بزرگی که حتی برای شرح جامع یکی از آثارشان نیاز به ده‌ها کتاب است، همگی در عباراتی کوتاه معرفی می‌شوند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۱:۳۰

    حاکمیت تاریخی ایران بر خرمشهر به روایت مشیرالدوله

    میرزا جعفرخان مشیرالدوله در مورد حقوق حاکمیت ایران بر خرمشهر و سرزمین‌های واقع در سواحل شرقی اروندرود دلایل محکمی ارائه می‌دهد.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ۱۴:۳۰

    شهرام زرگر : بسیاری از آثار تریلر، رویکرد روانشناختی دارند/ امکانات تئاتر در در ژانر وحشت شناخته‌شده نیست

    شهرام زرگر گفت: بعد از جنگ جهانی دوم، با شکل‌گیری یک تهدید پنهانی در جهان، تهدید سرخ‌ها، تهدید روسیه کمونیست، تهدید بمباران اتمی و... که سایه‌ ترسش بر سر مردم بود، ژانر تریلر در کشورهای مرفه شکل گرفت.