جامعه‌‌شناسی

کل اخبار:398

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۳:۲۰

    متفکر مصائب مدرنیته و نظم جهانی

    زیگمونت باومن (١٩٢٥-٢٠١٧) یکی از مهم‌ترین جامعه‌شناسان دهه‌های اخیر اروپا، دوشنبه  گذشته در خانه‌اش، در شهر لیدز انگلستان، از دنیا رفت. شهرت باومن بیشتر به‌خاطر ابداع نظریه «مدرنیته سیال» بود.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۳:۰۰

    بررسی «جنگ، فرهنگ، جامعه» در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات

    نشست «جنگ، فرهنگ، جامعه» با حضور دو کارشناس در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۲ ۱۱:۴۰

    مبانی جامعه‌ شناسی توسط سازمان «سمت» منتشر شد

    کتاب «مبانی جامعه‌ شناسی» نوشته «مایکل هیوز» و «کرولین جی. کرولر» با ترجمه مهرداد هوشمند و غلامرضا رشیدی و با توضیحات و ملحقات دکتر علی‌محمد حاضری، توسط سازمان «سمت» منتشر شد.

  • شماره 15 ۱۳۹۵-۱۰-۲۰ ۱۰:۲۷

    شماره پانزدهم فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره پانزدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    جامعه شناسی در دادگاه فلسفه عنوان پرونده اندیشه شماره پانزدهم نشریه فرهنگ امروز است که علاوه بر بررسی ارتباط میان فلسفه و جامعه شناسی مورد خاص یوسف اباذری را زیر ذره بین برده است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۳:۲۰

    مراسم نکوداشت دکتر ناصر تکمیل همایون برگزار می‌شود

    مراسم نکوداشت استاد فرهیخته دکتر ناصر تکمیل همایون از بزرگان علوم انسانی کشور، دوشنبه ۱۳ دی ماه برگزار خواهد شد.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۵:۲۰

    دلاوری: کاتوزیان مورخ نیست بلکه اقتصاددان بزرگی است/ چرا از کاتوزیان با نام «فوگل ایرانی» یاد می‌شود؟

    ابوالفضل دلاوری در نشست «تبارشناسی و نقد نظری نظریه‌های جامعه‌شناسی محمدعلی همایون کاتوزیان» با اشاره به این که کاتوزیان، مورخ نیست بلکه او یک اقتصاددان بزرگ است، گفت: چرا از کاتوزیان با عنوان «فوگل ایرانی» یاد می‌شود؟ به این دلیل که او و فوگل دغدغه‌های مشترک داشته‌اند و درک و دغدغه مشترک، نظریات مشابهی را بروز می‌دهد.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۴:۲۰

    کتاب «وهابیت و خشونت‌گرایی اسلامی از منظر جامعه‌شناسی» نقد و بررسی می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب «وهابیت و خشونت‌گرایی اسلامی از منظر جامعه‌شناسی» به همت گروه جامعه‌شناسی کشورهای اسلامی ماه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۸ ۱۵:۴۰

    تغییر «جامعه‌شناسی» پشت درهای بسته/ ابراز نگرانی اساتید دانشگاهی رشته جامعه‌شناسی از تغییر محتوای دروس

    در جلسه ۱۷ آذرماه ۱۳۹۵ در وزارت علوم به ریاست رئیس کارگروه علوم اجتماعی شورای تحول و ارتقای علوم انسانی دکتر غلامرضا جمشیدی‌ها، پیش‌نویس تغییر دروس دانشگاهی جامعه‌شناسی تقدیم شد که اغلب حاضران که مدیرگروه‌های علوم اجتماعی دانشگاه‌های سراسر کشور بودند، با برخی تغییراتی که این کارگروه قصد دارد در سرفصل دروس مقطع کارشناسی رشته جامعه‌شناسی ایجاد کند، مخالفت کردند.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۱:۲۰

    تفکر شریعتی، معطوف به عمل و تغییر است/ ایدئولوژی از منظر شریعتی

    پرویز امینی گفت: اندیشه معطوف به عمل و تغییر در شریعتی وی را در برابر هر چیزی قرار می‌دهد که یا نسبت به واقعیت‌های زندگی انسان‌ها بی‌تفاوت است یا خود را از مسئولیت تغییر آن معاف کرده است.

  • کودک ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۰:۱۸

    نقد نشانه‎شناختی و جامعه‎شناختی کتاب لک‎لکی در کار نیست(۲)؛

    لباسی که در قامت ما نیست

    نگارنده به‌هیچ‎وجه منکر وجود معضلات در جامعۀ خودمان نیست. آنچه که در اینجا ‎به‌عنوان‎ نقد آورده شده است، در واقع به نوعی لزوم وجود چنین کتابی (بدون در نظر گرفتن امکان اشکالاتی در محتوای آن) در جامعۀ آمریکا را تبیین می‎کند که حتی مورد تشویق برخی از افراد در آمریکا قرار گرفته است. اما نقد نگارندۀ این متن به ترجمۀ کتاب است، زیرا اولاً، مطالب آن با فرهنگ ایران متناسب نیست، ثانیاً، معضلاتی که این کتاب سعی در تعدیل آن‎ها دارد با معضلاتی که در جامعۀ ما وجود دارد همخوانی ندارد؛ ازاین‎رو، معضلات آمریکا متناسب با موضوع کتاب است.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ ۱۸:۰۰

    زندگی عجیب آقای جامعه‌شناس

    نراقی یکی از آخرین رفقای بازمانده صادق هدایت و از قضا یکی از کسانی بوده که در روزهای آخر زندگی هدایت با او در تماس بوده است. هدایت قبل از خودکشی قصد سفر به ژنو را داشته و به ادعای نراقی که آن زمان ساکن ژنو بوده، او در حال حل مشکل صدور ویزای هدایت بوده که خبر خودکشی‌اش را می‌شنود.

  • خانواده ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ ۰۹:۲۷

    نقد نشانه‎شناختی و جامعه‎شناختی کتاب لک‎لکی در کار نیست(۱)؛

    لک‎لکش دانی که چیست؟

    آیا کتاب لک‌لکی در کار نیست، مفاهیم یک‌سانی را در ذهن کودک ایرانی و کودک آمریکایی ایجاد می‎کند؟ نشانه‎های این کتاب چگونه ارتباطی را با ذهن کودک ایرانی ایجاد می‎کند؟ در ذهن کودک آمریکایی چگونه؟ برای پاسخ به این سؤال باید نشانه‎ها را بررسی کنیم. با توجه به اینکه کتاب آموزشی است بنابراین، از دیدگاه هرمنوتیکی، نیت مؤلف در متن ارجح است و فهم از متن باید مؤلف‎‌محور باشد؛ به‌عبارت‌دیگر، نویسنده و طراح شکل‎های کتاب، برای کودکان ایرانی کتاب را به‌صورتی دیگر می‎نوشتند.  

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۱۶:۳۰

    فرهنگ جمعی و رسانه‌های نو / هادی خانیکی

    مشکل دیگری که در زمینه صنعتی شدن فرهنگ رسانه‌ای بروز پیدا می‌کند، انفعال مخاطبان و تقلیل فعالیتهای فکری آنهاست که عمدتاً به دلیل گسستگی و پراکندگی عناصر فرهنگی منتشر شده از طریق وسایل نوین ارتباط جمعی به وجود می‌آید.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۱۲:۰۰

    «جامعه شناسی آموزش وپرورش،دیروز،امروز، فردا» توسلی نقد می شود

    کتاب «جامعه شناسی آموزش وپرورش،دیروز،امروز، فردا» نوشته غلامعباس توسلی به همت انجمن جامعه شناسی ایران نقد و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۱۱:۰۰

    فوکو فیلسوف جامعه است نه جامعه شناس/ جنون در ادوار تاریخ

    معتمدی، نویسنده «زایش جنون در اندیشه فوکو» با بیان اینکه فوکو فیلسوفِ جامعه است و نه جامعه شناس، گفت: فوکو فیلسوفی در قد و قواره ویتگنشتاین و هایدگر است ولی عمق فلسفی اش کاویده نشده است.

  • دعوت به جامعه شناسی ۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۸:۲۲

    دعوت به جامعه شناسی

    زهره روحی

    این کتاب در پانزده گفتار مکمل تدوین شده است و با طرح نگرش‌های جامعه‌شناختی پی‌یر بوردیو در باب جوانی آغاز می‌شود و پس از طرح آراء جامعه‌شناسان بزرگ دیگر، با سخن بوردیو دربارة «وظیفة پژوهشگر علوم اجتماعی» پایان می‌یابد.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۱ ۱۶:۴۰

    امکان یا امتناع؟/ جامعه‌شناسی دین در نشست نقد و بررسی کتاب «روشنفکری و اندیشه دینی»

    نشست نقد و بررسی کتاب «روشنفکری و اندیشه دینی» با عنوان «رهیافتی جامعه‌شناختی به آثار و اندیشه دکتر علی شریعتی» در ادامه سلسله سمینارهای «جامعه شناسان ایرانی و جامعه ایرانی»، طی روزهای اخیر، در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و به همت انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۰ ۱۰:۲۰

    عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی: وزیر ارشاد زمینه را برای مشارکت نخبگان فراهم کند

    رئیس سابق انجمن جامعه‌شناسی ایران گفت: متاسفانه نخبگان فرهنگی به نوعی انفعال و بی‌تفاوتی دچار شده‌اند و باید آن‌ها را به‌نحوی با نیازهای اجتماعی و فرهنگی کشور آشتی داد.

  • قانعی راد ۱۳۹۵-۰۸-۱۰ ۰۹:۰۲

    گزارشی از سمینار «امر اجتماعی چیست؟» (۱) ؛

    قبض و بسط جامعه

    به هنگام اندیشیدن به امر اجتماعی یکی از آغازگاه‌های نامناسب که به طرح معماهای لاینحل و اتلاف وقت منجر می‌شود، فرد است، خواه به معنای زیست‌شناختی و روان‌شناختی و خواه در مقام فاعل شناسایی یا خاستگاه مطلق اندیشه و عمل در معنای مورد نظر دکارت. وقتی با فرد منزوی شروع می‌کنیم، با معمای لاینحل دیگران یا اگوهای دیگر مواجه می‌شویم و کارمان به فلسفه‌بافی‌های بی‌سرانجام می‌انجامد و از اندیشیدن به امر اجتماعی بازمی‌مانیم.

  • رفتارگرایی ۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۰۹:۰۹

    واقعیت‌های جامعوی از نگاه موریس مندلباوم (۲)؛

    نقدی بر غیرقابل تقلیل و تحویل بودن واقعیت‌های جامعوی

    مسلماً آنان که مایل هستند که انتقاد هستی‌شناسی را مطرح کنند، شاید اصرار داشته باشند که در یک زمانی دور در تاریخ نژاد انسان‌ها افرادی بودند که در جامعه موجود و متشکل متولد نشده باشند، این افراد سازمان جامعوی را برحسب الگوهای معینی از کنش‌های مکرر میان افراد شکل داده‌اند، بدین‌ترتیب، آنان در صدد این خواهند بود که اصرار کنند همۀ واقعیت‌های جامعوی در رفتار افراد ریشه دارند، اما چنین استدلالی یک اشتباه است.

  • واقعیت ۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۰۹:۳۰

    واقعیت‌های جامعوی از نگاه موریس مندلباوم (۱)؛

    غیرقابل تقلیل (و تحویل) بودن مفاهیم جامعوی

    گرچه مفاهیم جامعوی را نمی‌توان بدون باقی‌مانده به مفاهیم روان‌شناختی انتقال داد (این گرچه ممکن نیست)، اما ضروری است که یک ترجمۀ ناتمام و جزئی (partial) از آن انجام داد. همواره برای ما ضروری است که اصطلاحاتی نظیر «ایدئولوژی»، «بانک» یا «یک سیستم ازدواج تک‌همسری» را به زبان اندیشه و کنش فرد انتقال دهیم، مگر ‎اینکه در انجام چنین کاری ما احتمالاً ابزار تأیید گزاره‌هایی را نداریم که در رابطه با این واقعیت‌های جامعوی ارائه دهیم.

  • تقی ازاد ارمکی ۱۳۹۵-۰۷-۳۰ ۱۵:۴۸

    صوت/نشست «ابن‌خلدون و جامعه‌شناسی اسلامی»

    تقی آزاد ارمکی

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۰۹:۰۰

    جامعه در متن تاریخ/ نگاهی به آثار سی. رایت میلز به فارسی

    میلز را بیشتر به خاطر کتاب «مارکسیست‌ها» می‌شناسند. کتاب حجیمی که اوایل دهه گذشته با ترجمه خشایار دیهیمی به فارسی منتشر شد.

  • جامعه2 ۱۳۹۵-۰۷-۱۹ ۱۶:۱۶

    تاریخ اندیشه‌های جامعه‌شناسی جلد دوم: از پارسونز تا اندیشمندان معاصر

    میشل لالمان

    تاریخ اندیشه‌های جامعه‌شناسی یک کتاب درسی برای آموزش نظریه‌های جامعه‌شناسی در دوره‌ی کارشناسی و کارشناسی ارشد است که در دو جلد تدوین یافته است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۷ ۱۷:۰۰

    «بحران در جامعه‌شناسی» چاپ شد

    کتاب «بحران در جامعه‌شناسی (نیاز به داروین)» به این موضوع می‌پردازد که بحران در جامعه‌شناسی هنگامی اجتناب‌ناپذیر شد که ما از تعهدات نخستین بنیان‌گذاران این رشته منحرف شدیم؛ تعهداتی که می‌گفت بدون قوانین کلی هیچ نوع جامعه‌شناسی علمی وجود نخواهد داشت.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۲:۲۰

    مدل بدیل هویت‌سازی

     نشست «علم جامعه‌شناسی و ایران باستان» از مجموعه پیش نشست‌های همایش علمی «کورش بزرگ» طی روزهای اخیر و با سخنرانی آیت‌ میرزایی، استاد جامعه‌شناسی و مدیر گروه سابق جامعه‌شناسی تاریخی انجمن جامعه‌شناسی ایران و شروین وکیلی، جامعه‌شناس و مدرس دانشگاه به همت انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۶:۰۰

    راه‌اندازی رشته جامعه شناسی دفاع مقدس

    معاون آموزشی وزارت علوم از راه اندازی رشته جامعه شناسی دفاع مقدس در دوره ارشد خبر داد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۷:۲۰

    فردا در «سمت»؛ نسخه بومی مطرح‌ترین کتاب جامعه‌شناسی دنیا رونمایی می‌شود

    کتاب «مبانی جامعه شناسی»، از آثار مطرح جامعه‌شناسی دنیا که توسط سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) منتشر شده است فردا رونمایی می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۳ ۱۷:۴۰

    کتاب «مبانی جامعه شناسی» رونمایی می‌شود/ بومی‌سازی کتاب پرفروش آمریکایی

    کتاب «مبانی جامعه شناسی» در سازمان انتشارات سمت رونمایی می‌شود. این کتاب می‌تواند افق دید دانشجویان را درباره موضوعات و مسائل اجتماعی و انسانی از جمله نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی گسترش دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۳۱ ۱۰:۴۰

    نشست «توسعه از دیدگاه نهادگرایی» برگزار می‌شود

    گروه تخصصی جامعه شناسی توسعه انجمن جامعه شناسی ایران نشست «توسعه از دیگاه نهادگرایی» را برگزار می کند.