ادبیات

کل اخبار:891

  • صلح جو ۱۳۹۷-۰۷-۳۰ ۰۸:۲۸

     علی صلح‌جو؛

    ویرایش ساختاری، حلقۀ مفقود رمان جوان ایران             

    ویراستار داستان ممکن است داستانی ننوشته باشد و اساساً نتواند بنویسد، اما دو قابلیت لزوماً باید در او باشد: آگاهی از اصول و ظرافت‌های داستان‌نویسی از یک سو؛ و خواندن داستان‌های گوناگون در ژانرهای متفاوت. ناتوانی ویراستار داستان در خلق اثر ادبی مانعی در کار او نیست. نوشتن کاری فعالانه است، حال آنکه ویرایش امری انفعالی است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۹ ۱۴:۴۰

    ادبیات روی بوم؛ نگاه دموکرات به نقاشی

    علی پیروز، نقاش جوان متولد همدان، بیش از ۳۰ نقاشی پرتره از شخصیت‌های ادبی ایرانی کشیده است. او تقریبا آثار بیشتر این شخصیت‌های ادبی را خوانده‌ است؛ اما این اشخاص را براساس علاقه شخصی انتخاب نکرده و بیشتر نگاه دموکرات به نقاشی داشته است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۸ ۱۷:۰۰

    شهریار وقفی‌پور : سرمایه‌داری و حضور سلبریتی‌ها در ادبیات

    شهریار وقفی‌پور با بیان این‌که ورود سلبریتی‌ها به ادبیات اشکالی ندارد، می‌گوید: سلبریتی‌ها به خاطر نگاه سرمایه‌داری کتاب می‌نویسند و ناشران هم به همین دلیل کتاب‌های‌شان را چاپ می‌کنند.

  • زهره زرشناس ۱۳۹۷-۰۷-۲۸ ۱۶:۱۲

    آیا ایران‌شناسی در ذیل سنت خاورشناسی استعماری قرار می‌گیرد؟/ زهره زرشناس؛

    نگاهی به گفتمان ایران‌شناسی در ایران

    پژوهش‌های پسااستعماری همواره کوشیده‌اند با نقد و تحلیل گفتمان «خاورشناسی» نشان دهند که بازنمایی «غرب» از «شرق» یک‌سویه، خودمحورانه و به سود غرب بوده و آن چهرۀ شرق، که برساختۀ غرب است، منفی، غیرواقعی و مخدوش نمایانده شده است. بر این پایه، مطالعات ایران‌شناختی، به‌عنوان جزئی از مفهوم کلی خاورشناسی نیز به چالش کشیده شده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۴ ۱۰:۰۰

    بررسی اثری از هنینگ مانکل در نشست ادبیات ملل

    پنجاه‌وهشتمین جلسه بازخوانی ملل به رمان «پنجمین زن» اثر هنینگ مانکل اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۲۱ ۱۶:۴۰

    در جهان روایت با چه چیزی مواجه هستیم؟

    در میزگرد کتاب «سواد روایت» چهار متخصص حوزه نقد ادبی، درخصوص ویژگی‌های این کتاب و کم‌وکیف نظریات پورتر ابوت (نویسنده کتاب) صحبت کردند. آنها بر این باورند کتاب سواد روایت می‌تواند دایره‌المعارفی کوچک برای شناخت مباحث مطرح در حوزه روایت‌شناسی باشد، اما هنوز در اول راه هستیم و به ترجمه و تالیف‌های گسترده‌تری در این حوزه احتیاج داریم.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۱۵:۰۰

    ادبیات عصر قاجار

    ادبیات معاصر ایران به علت آن‌که در قرون اخیر شعرای برجسته و بزرگی چون فردوسی و حافظ و سعدی در آن ظهور نکرده‌اند، تا حدودی تحرک خود را از دست داده است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۰۹:۰۹

    حسن ذولفقاری: مطالعه در حوزه «قصه‌شناسی» در کشور ما دیر رشد کرده است

    حسن ذوالفقاری، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید: مطالعه در حوزه قصه‌شناسی یک فرایند است که در کشور ما خیلی دیر رشد پیدا کرد و همین حالا هم مردم خیلی کم با این پدیده‌های علمی آشنا هستند یا حتی محققانی که علاقه‌مندند و فرهنگ‌های بومی خودشان را جمع‌آوری کنند، هیچ وقت دست به طبق‌بندی قصه‌ها و یافته‌های خود نمی‌زنند!

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۷ ۱۱:۲۰

    نقدوبررسی اثری از ادبیات کرواسی در خانه کتاب نشر دف

    برنامه داستان‌خوانی کتاب و قهوه هفته آینده به کتابی از اسلاونکا دراکولیچ اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۶ ۱۶:۱۰

    محمد دبیرسیاقی درگذشت

    سیدمحمد دبیرسیاقی، پیشکسوت ادبیات و از شاگردان علامه دهخدا، در سن ۹۹سالگی درگذشت.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۵ ۱۴:۴۰

    شاملو هم درباره سهراب تجدید نظر کرد

    محمود معتقدی، شاعر و منتقد ادبی، معتقد است صحبت‌های شاملو درباره سهراب افراطی بود و بعدها نیز خود شاملو به همین موضوع پی برد و به همین دلیل نظرش را تغییر داد. به اعتقاد من شاملو در شرایط سیاسی آن روزها و در روزگاری که «ابراهیم در آتش» و «شکفتن در مه»‌ را چاپ کرده بود، نمی‌توانست با شاعری مثل سهراب هم نظر باشد و همین موارد باعث شده بود تا او آن دیدگاه‌ها را نسبت به سهراب داشته باشد اما وقتی آب‌ها از آسیاب افتاد شاملو هم به این نتیجه رسید که درباره حرف‌های گذشته تجدید نظر کند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۵ ۱۲:۴۰

    نسل من‌، نسل تو/ نگاهی به رمان «آن مادران این دختران»

    حامد حسینی پناه کرمانی، نویسنده، روزنامه‌نگار و منتقد در یادداشتی به بررسی رمان «آن مادران این دختران»، اثر بلقیس سلیمانی پرداخته است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۰۹:۴۵

    ضرورت بررسی کج‌فهمی‌ها از مولانا در ادبیات امروز

    به گفته منتقدان، در دو دهه‌ گذشته اگر چه آثار فراوانی درباره مولوی و مولاناپژوهشی منتشر شده اما بخش قابل توجهی از این آثار، به ویژه آثاری که به صورت رمان یا پژوهش منتشر شده، با کج‌فهمی‌ها و کژتابی‌هایی همراه بوده‌است؛ موضوعی که بررسی انتقادی این آثار را به یک ضرورت تبدیل کرده‌است.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۸ ۱۰:۰۰

    اقبال افراطی به فانتزی و غفلت از ادبیات رئالیستی

    مرجان فولادوند با اشاره به لزوم وجود ادبیات فانتزی و اهمیت کارکردی آن در تقویت تخیل و وسعت دادن به تجربه‌های ناممکن برای مخاطب، بر تأثیر ادبیات واقع‌گرا در زندگی کودکان تأکید کرد و آن را بستر مناسبی برای شنیدن صداهای متفاوت دانست.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۱ ۱۷:۰۰

    روبه رشد و ماندگار/ کوتاه پیرامون روایت دفاع مقدس در رمان‌نویسی ایران

    هرگاه که حرف از ادبیات جنگ پیش می‌آید، خودبه‌خود نام‌هایی چون احمدمحمود با رمان «زمین‌سوخته» و قاسمعلی‌فراست با رمان«نخل‌های بی‌سر» به یادمان می‌آید. دلیل این‌ یادآوری ذهنی هم به آن خاطر است که نویسندگان مزبور از نگاه منتقدان و پژوهشگران ادبیات دفاع مقدس، به عنوان نویسندگان نسل‌اول شناخته شده‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۳۱ ۱۶:۲۰

    احکام کلی با ادبیات چه می‌کنند؟

    یکی می‌گوید صدور حکم کلی برای ادبیات ایران خصلت جهان سومی است و دیگری می‌گوید می‌خواهند ادبیات را به حاشیه ببرند. یکی می‌گوید می‌خواهند میدان را به نفع ترجمه خالی کنند، دیگری هم می‌گوید با این کار می‌خواهند خود را بزرگ کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۶ ۱۱:۴۰

    جبار رحمانی: ادبیات محلی و داستان‌نویسی در ایران را نمی‌توان بدون نفت فهمید

    جبار رحمانی درباره کتاب «تحولات اجتماعی شهرهای نفتی: تاریخ یکصدساله نفت در مناطق نفت خیز جنوب» در یادداشتی نوشت: این کتاب به خوبی نشان داده است که تاریخ محلی مناطق مختلقی از ایران را نمی‌توان بدون ملاحظه نفت دید،‌ زیرا نفت نه تنها یک عامل مهم،‌ بلکه نقشی کلیدی و حیاتی در صورت‌بندی اجتماعی و تحولات تاریخی و فرهنگی منطقه داشته است. نه تنها حکومت‌های محلی مانند شیخ خزعل و خان‌های بختیاری،‌ بلکه ادبیات محلی و داستان‌نویسی این منطقه را هم بدون نفت نمی‌توان بررسی کرد و فهمید.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۶ ۱۱:۰۰

    «بهین‌نامه» ویژه شهریار مندنی‌پور منتشر شد

    در این شماره مطالبی از علی خدایی، حسن میرعابدینی، کورش کمالی سروستانی و فرح نیازکار درباره آثار مندنی‌پور می‌خوانیم.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۴ ۱۴:۰۰

    چرا ادبیات و تصوف در اواخر دوره صفویه دچار رکود شدند؟

    کتاب «تصوف و طریقت: نگاهی تاریخی» ترجمه دو مدخل بلند «تصوف» و «طرقیت» از ویرایش دوم دایره‌المعارف اسلام است. محتوای این مقالات به اقتضای شکل دایره‌المعارفی آنها سامان خاصی یافته، از جمله اینکه از تفصیل مطالب اجتناب شده و هر مقاله بخش‌بندی تاریخی و جغرافیایی متنوعی پیدا کرده است تا تقریبا همه ادوار اسلامی در همه کشورهای مهم اسلامی را در برگیرد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۴ ۱۱:۰۰

    برگزاری دوره مشترک ادبیات فرانسه بین دانشگاه فردوسی و سوربن

    با موافقت وزارت علوم و رایزنی های صورت گرفته از سال تحصیلی ۹۷-۹۸ دوره مشترک ادبیات فرانسه میان دانشگاه های فردوسی مشهد و سوربن فرانسه برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۹ ۱۶:۲۰

    گفتمان دانشگاه شکست‌خورده‌است

    پرسش بنیادین این است که در جدال بین تقی رفعت و بهار چه کسی پیروز میدان بود؟ در جدال بین گروه ربعه و سبعه چه کسی پیروز شد؟ در جدال بین حمیدی شیرازی و شاملو چه کسی پیروز بود؟ ما هنوز گویا از تاریخ درس نگرفته‌ایم!

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۷ ۱۵:۴۰

    شعر دیگر یک شکل ادبی فراموش شده نزد فرانسوی‌هاست

    رضا افشارنادری، دانش‌آموخته دکتری ادبیات فارسی از دانشگاه سوربن می‌گوید: شناختی که فرانسوی‌ها از شعر فارسی دارند، بیشتر محدود به شعر کلاسیک است. البته شاعرانی چون سعدی، حافظ و خیام در میان فرانسوی‌ها شناخته شده هستند و می‌توان گفت که در میان فرانسویان، معروف‌ترین شاعر ایرانی خیام و محبوب‌ترین آن‌ها حافظ است و معروف است که ایرانی‌ها همیشه، خیام در جیب‌شان و حافظ در قلب‌شان است. متاسفانه فردوسی که در رابطه مستقیم با هویت و ماهیت ایرانی و زبان فارسی است را خیلی کم می‌شناسند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۴ ۱۵:۰۰

    حسن انوری: فروزانفر خیلی بالاتر از همایی بود، شفیعی‌کدکنی جانشین فروزانفر است

    فروزانفر خیلی بالاتر از همایی بود، چون حافظه بسیار غنی و سرشار و قوی داشت. درحالی‌که همایی چنین نبود. البته این را اضافه کنم که استاد همایی، استاد بسیار بزرگی بود. در این روزگار استاد دکتر محمدرضا شفیعی‌کدکنی را داریم که جانشین فروزانفر است.

  • ناصر ۱۳۹۷-۰۶-۱۲ ۱۳:۱۷

    تاریخ و ادبیات ایران، عصر غزنوی ناصرخسرو

    محمد دهقانی

    ناصر خسرو را می‌توان به تعبیر امروزی، اومانیستی دانست که انسان را مرکز و محور خلقت الهی و از این رو صاحب آزادی و اختیار و مسئولیت کامل در قبال سرنوشتش می‌بیند

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۱ ۱۶:۲۰

    نشستی با موضوع موسیقی و ادبیات

    اولین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی بینارشته‌ای در موسیقی با عنوان «موسیقی و ادبیات» این هفته در فرهنگستان هنر برگزار می‌شود.

  • مردن ۱۳۹۷-۰۶-۱۱ ۱۳:۰۷

    هنر مردن

    پل موران

    موران را نویسنده دنیای مدرن خوانده‌اند، کسی که جغرافیای ادبیات را گسترش داده است

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۶:۰۰

    ارزشِ افزوده در زبان مقصد/ آنچه در ترجمه بدست می آید

    مترجم ادبی بازرگانی است که ادویه ای را از سرزمینی دور می آورد، این محصول عجیب را باید با معیاری دیگر قضاوت کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۱:۴۰

    ایرانیان عصر قاجار مکالمات خیالی را برای انتقاد از متون غربی‌ها گرفتند

    علی باغدار دلگشا مولف کتاب «مکتوبات خیالی» می‌گوید: نمونه‌هایی متعددی از مکتوبات خیالی که در عصر مشروطه می‌بینیم پیش از آن در ادبیات ایتالیا و فرانسه وجود دارد. البته این الگوی انتقادی را ایرانیان دوره مشروطه احتمالا از آثار غربی اتخاذ کرده‌اند و نگاه ایرانیان متجدد و دگراندیش در این دوره به متون غربی در تقلید از ساختار الگوی نگارشی مکالمات خیالی بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۰:۴۰

    گفت‌وگوی جاشوا کوهن با هارولد بلوم

    هارولد بلوم نویسنده و منتقد ادبی امریکایی از زمان انتشار اولین رمانش در ۱۹۵۹ تا کنون بیش از ۴۰ کتاب نوشته است که به بیش از ۴۰ زبان ترجمه شده‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۴ ۱۶:۲۰

    سخت‌ترین آثار فرانسوی زبان که نمی‌توان خواند کدام‌ها هستند؟

    جیمز جویس، مارسل پروست، گوستاو فلوبر، مارتین هایدگر یا هگل... آثار کدام یک از این نویسندگان سخت‌ترین آثار برای فهم مخاطب به شمار می‌آیند؟-