کل اخبار:398
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۱ ۱۱:۱۹
سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیلهای کلان اجتماعی (۲)؛
سازگاری روانکاوی با تحلیلهای کلان اجتماعی
فروید جامعه مدرن را سرکوبگر میداند چون فرد را ملزم میکند که اختیار خود را به جامعه بدهد. به بیان دیگر، تمدن آن جایی شکل میگیرد که این تفویض اختیار با توافق و تمکین فرد انجام شود. پس به اعتقاد فروید تمدن آزادی را به ارمغان نمیآورد، بلکه برای فرد این شرط را میگذارد که تو، اگر در جامعه ادغام شوی و استلزامهای این ادغام را قبول بکنی، میتوانی آزادی و شادکامی داشته باشی.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۰:۲۱
نگاهی به رشته جامعهشناسی هنر؛
شناخت جوهر اجتماعی هنر
جامعهشناسی نومارکسیستی هنر از تحلیلهای مارکسیست سنتی گام فراتر گذاشته، دیگر آثار هنری را صرفاً بهمثابه «بازتابهای» طبقاتی یا نیروهای اقتصادی تلقی نمیکند، بلکه به دیگر عوامل مؤثر نیز توجه دارد. ازجمله نویسندگان این مکتب میتوان به گرامشی، آدرنو، آلتوسر و گلدمان اشاره کرد که در تدوین چنین تحلیلهایی پیشگام بودهاند.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۸ ۱۵:۲۰
تقی آزاد ارمکی: دفاعم از جامعهشناسی مرتبط با واقعیتهاست تا مبتنی بر ایدئولوژی!
تقی آزاد ارمکی با اشاره به ایدهاش در کتاب «جامعهشناسی و رنجهایش» گفت: من سعی کردم از جامعهشناسی به معنای آن چیزی که با جامعه ایرانی ارتباط دارد دفاع کنم. در این راستا هم دفاعم مرتبط با واقعیتهاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! نقد من در این آثار به فضای ایدئولوژیکی است که بر آثار سلطه پیدا کرده است.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۸ ۱۱:۲۴
سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیلهای کلان اجتماعی (۱)؛
روانکاوی، درمان فرد یا اجتماع؟
اگر جامعهشناسی را شکلی از روانشناسی بدانیم، به طریق اولی میتوانیم این گزاره را مطرح کنیم که روانکاوی یک جور روانشناسیِ اجتماعی است. برای نمونه، عقدهی اُدیپ را در نظر بگیرید. این عقده یک پدیده بینافردی است. برای شکل گرفتن عقدهی اُدیپ باید یک گروه سهنفره وجود داشته باشد. در واقع مطابق با سناریوی فرویدی، هر مرحله از رشد روانیـجنسیِ فرد، توأم با فرایندهای اجتماعی رخ میدهد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۳:۲۰
کتاب جامعهشناسی روحانیت ایران معاصر منتشر شد
کتاب «جامعهشناسی روحانیت ایران معاصر» اثر «سلیمان خاکبان» از سوی پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به چاپ رسید.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۳ ۱۴:۲۰
جامعه متلاطم جامعه مهاجرفرست
در این کشورها مهاجران اولیه باعث شکلگیری مهاجرتهای دیگر هموطنانشان شدهاند. در واقع میتوان گفت به همان میزان که در مقطعی مهاجرفرستی برای یک کشور اتفاق میافتد، اگر شرایط داخلی بهبود پیدا نکند، مهاجرفرستی ادامه پیدا میکند.
-
۱۳۹۷-۰۲-۱۶ ۱۶:۲۰
کتاب «مونتسکیو و روسو؛ پیشگامان جامعهشناسی» منتشر شد
کتاب«مونتسکیو روسو پیشگامان جامعهشناسی» اثر «امیل دورکیم» با ترجمه «یونس اکبری» و «مسعود زمانی مقدم» توسط انتشارات تیسا منتشر شدهاست.
-
۱۳۹۷-۰۲-۱۱ ۱۵:۲۰
جامعهشناسی تشیع در ایران
سارا شریعتی در نشست «موسسات حوزوی و جامعهشناسی تشیع»: «جامعهشناسی تشیع» از تاریخچه چندانی برخوردار نیست.
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۸ ۱۴:۰۰
ویرایش دوّم «روایت ایرانی جامعه شناسی دین» منتشر شد
ویرایش دوم کتاب «روایت ایرانی جامعه شناسی دین» تالیف «حسن محدثی گیلوایی» با تغییرات زیاد و در دو جلد (جلد اول: مبانی) توسط انتشارات تیسا منتشر شدهاست.
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۲ ۱۳:۲۰
قانعیراد: باید از بیان اصطلاحات مدیریتی در ادبیات انسانشناسی و جامعهشناسی فاصله بگیریم
قانعی راد با اشاره به به کارگیری اصطلاحات مدیریتی در اثر دکتر فاضلی گفت: او در کتاب «وضعیت علوم انسانی و اجتماعی در ایران» بهصورت سیستمی تنها به مسئله فرهنگی نپرداخته و شیوههای دیگری را هم مطرح کرده که باعث میشود کتاب از عدم انسجام رنج برده و ارزش کار انسانشناسی وی را کاهش دهد. به گفته داورپناه نیز به دلیل نبود انسجام در مقالات کتاب، این سئوال برای مخاطب طرح میشود که آیا میتوان فاضلی انسانشناس و فعال در حوزه مطالعات فرهنگی را در این کتاب دید؟
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۷:۴۰
عباس کاظمی وریچ: کتابهای جامعهشناسی برای فهم زندگی مردم نوشته نمیشوند
عباس کاظمی وریچ، عضو هیات علمی مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری میگوید: تحقیقات کتابهای حوزه جامعهشناسی نوشته نمیشوند که فهم شوند و بر زندگی مردم تأثیر بگذارند. کمتر کتابی مانند کتاب جامعهشناسی آنتونی گیدنز داریم که برای مردم عادی نوشته شده که بر زندگی آنها تاثیر بگذارد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۵:۴۰
«جامعهشناسی آموزش عالی» به روایت پاتریشیا جی.گامپورت
کتاب «جامعهشناسی آموزش عالی» نوشته پاتریشیا جی.گامپورت با ترجمه مرتضی مردیها منتشر شده است.
-
۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۳:۰۰
بعثت پیامبرانه: رویدادی انفسی معطوف به تحوّلی آفاقی
زیست انفسی پیامبر منجر به پذیرش تعهّدی اجتماعی-سیاسی شد و محمّد سرانجام در ادامه این فرآیند برنامهای برای جامعهسازی و جهانسازی را دنبال کرد؛ جهانی انسانی و اجتماعی از گونهای دیگر.
-
۱۳۹۷-۰۱-۲۶ ۱۰:۳۳
بهزاد جامهبزرگ/ آیا پاسخگویی به مسائل امروزین علوم انسانی و اجتماعی با تفسیر ابنخلدون ممکن است؟
چراغ جادوی «مقدمه»
تولید و تکثیر آثار پرشمار از جانب اندیشمندان جهان اسلام در فضای دانشگاهی و روشنفکری پیرامون اندیشۀ ابنخلدون در قیاس با سایر چهرههای حاضر در تاریخ تفکر و تمدن اسلامی را نمیتوان رخدادی از سر تفنن و یک مد فکری و ژست روشنفکرانه در جهان اسلام قلمداد کرد. این توجه و تأمل دربارۀ ابنخلدون حاکی از یک احساس نیاز است، احساس نیاز به مرجعی الهامبخش برای طرح پرسشهایی که پس از سدهها غفلت رفتهرفته ذهن اهلنظر و تفکر این بخش از جهان را در مواجهه با تمدن جدید غرب درگیر خود میکند.
-
۱۳۹۷-۰۱-۲۱ ۱۴:۲۰
برگزاری کنفرانس جامعهشناسی منابع دینی و جامعهشناسی کلاسیک
کنفرانس بینالمللی جامعهشناسی منابع دینی و جامعهشناسی کلاسیک ژوئن ۲۰۱۹ در بارسلونا، اسپانیا برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۱-۱۹ ۱۰:۲۰
مناقشاتی در باب ایده «زائر-محقّق»/ بازیگر یا تماشاگر؟
چندی پیش حسن محدثی، جامعه شناس دین در مورد ایده خود با عنوان «زائر-محقق» توضیحاتی ارائه کرد که با واکنش هایی همراه بود.
-
۱۳۹۷-۰۱-۱۵ ۱۰:۴۰
«زائر-محقق» امکانات بیشتری برای فهم جهان زندگی دینی دارد
حسن محدثی، جامعه شناس دین با بیان اینکه انسان به دلیل فقر وجودی اش به زیارت و مکان مقدس نیازمند است، گفت: وقتیکه شما هم محقق و هم زائر هستید، امکانات بیشتری برای فهم درستتر دارید.
-
۱۳۹۷-۰۱-۱۴ ۱۰:۴۰
کتاب «بررسی در جامعهشناسی فرهنگی ایران» به چاپ دوم رسید
کتاب «بررسی در جامعهشناسی فرهنگی ایران» نوشته منوچهر محسنی به چاپ دوم رسید.
-
۱۳۹۷-۰۱-۱۴ ۰۹:۲۰
حل مسائل زیست محیطی نیازمند رویکرد فلسفی است
امروزه و به خصوص در دهه اخیرحل مسائل محیط زیستی جدای از امور فنی نیازمند رویکرد جدیدی شامل رویکردهای جامعه شناختی، اخلاقی، فلسفی و .... است.
-
۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۵:۴۰
جامعهشناسی پس از پستمدرنیسم منتشر شد
کتاب جامعه شناسی پس از پستمدرنیسم اثر دیوید اوئن با ترجمه «محمدرضا زمردی» از سوی انتشارات ماهریس در ۴۰۸ صفحه منتشر شد.
-
۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۳:۰۰
نابسامانی اخلاقی فردگرایی خودخواهانه
همایش دو روزه یک قرن پس از دورکیم که روزهای سه شنبه و چهارشنبه، پانزدهم و شانزدهم اسفندماه در تالار ابوریحان دانشگاه خوارزمی برگزار شد.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۳:۲۰
محدثی: آثار دورکیم اصلاحطلبانه است تا بحث علمی!/ جامعهشناسی ۱۷۰ سال درجا زده است!
دومین روز همایش «خوانش انتقادی جامعه شناسی دورکیم و مسائل جامعه ایران» به محلی برای گفتوگویی چالشی بین سارا شریعتی و حسن محدثی تبدیل شد. محدثی بیان کرد که آثار دورکیم اصلاحطلبانه است تا بحث علمی! در آراء او مباحث فراجامعهشناسی بر جامعهشناسی سیطره پیدا کرده است. به اعتقاد او جامعهشناسی ۱۷۰ سال است از بنیانگذارانش فاصله نگرفته و درجا زده است. اما شریعتی معتقد بود ما زود از خواندن آثار کلاسیک در جامعه شناسی خسته شدیم و اساسا پرستش بنیانگذاران جامعهشناسی در ایران اعتبار ندارد.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۲:۴۰
همایش «خوانش انتقادی جامعه شناسی دورکیم و مسائل جامعه ایران» برگزار شد
مسعود گلچین عضو هیات علمی گروه جامعهشناسی دانشگاه خوارزمی در همایش «خوانش انتقادی جامعه شناسی دورکیم و مسائل جامعه ایران» گفت: دورکیم به دنبال علم الاجتماع و جامعهشناسی علمی است و کتاب «قواعد روش جامعهشناسی» او به طور شگفت انگیزی اندیشه و روش دورکیم را بازتاب میدهد.
-
۱۳۹۶-۱۲-۱۶ ۱۲:۴۷
نگاهی به مدیریت سیاسی بحرانهای قومی؛
رویکردی جامعه شناسی - تاریخی به قومیتها
دکتر حمید احمدی معتقد است هنگامیکه دولت در بستر تاریخ وجود نداشته باشد، ملت نیز تشکیل نمیشود. در پیشینۀ سیاسی ایران بهروشنی میتوان وجود دولت را مشاهده کرد. از سوی دیگر، وقتی به تاریخ ایران نگاه میکنیم، درمییابیم که فرهنگ مشترک نیز یکی دیگر از وجوه اشتراک ایرانیان بوده است. گروههای قومی مانند کردها، بلوچها و آذریها نیز از بومیان ایران بودهاند و به زور سرنیزه یا از طریق مهاجرت ساکن ایران نشدهاند.
-
۱۳۹۶-۱۲-۰۹ ۰۹:۴۰
جامعهشناسان از «خوانش انتقادی جامعهشناسی دورکیم» میگویند
نشست «خوانش انتقادی جامعهشناسی دورکیم و مسائل جامعه ایران» ۱۵ و ۱۶ اسفند در دانشگاه خوارزمی با حضور استادان جامعهشناسی برگزار میشود.
-
۱۳۹۶-۱۲-۰۸ ۰۹:۱۵
غلطهای روششناختی نظریۀ انتقادی؛
مردهریگ مکتب فرانکفورت در ایران
فرهنگ و روانشناسی اجتماعی هر جامعهای سخت متأثر از متغیرهای مذهبی، قومی، تاریخی، اقتصادی، خصوصاً سیاسی خاص آن جامعه است؛ معالوصف در پژوهشهای اجتماعی نباید نظریه را بر واقعیت تحمیل کنیم، باید فرضیاتی داشته باشیم که بر اساس آن دست به پژوهش بزنیم؛ اما اینکه واقعیت را بهزور با نظریه منطبق کنیم، ربطی به آنچه پوپر تقدم مسائل بر مشاهده (Observation) مینامد، ندارد. همانطور که گفتم باید خود را نسبت به اقتضائات ویژۀ هر جامعهای مقید بدانیم.
-
۱۳۹۶-۱۱-۱۶ ۱۰:۰۰
عبدالحسین نیکگهر چه کتابهایی را ترجمه میکند؟
عبدالحسین نیکگهر این روزها مشغول ترجمه «جامعهشناسی ارزشها» است و به زودی کتابهای «عامل انسانی» و «از غرب چه مانده است؟» نیز با ترجمه او منتشر میشوند.
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۴ ۱۲:۴۲
صوت/ گفتگوی تاریخ، اقتصاد و جامعه شناسی (۲)
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۴ ۱۰:۴۰
جهان زائرانه با جهان محققانه متفاوت است/ زیارت؛ از نیاز تا نهاد
حسن محدثی در نشست جامعه شناسی زیارت گفت: جهان زائرانه با جهان محققانه متفاوت است اما زمانی که این دو با هم جمع می شوند راه وصول به حقیقت آسان تر می شود.
-
۱۳۹۶-۱۰-۳۰ ۱۵:۲۱
صوت/ گفتگوی تاریخ، اقتصاد و جامعه شناسی (۱)