سید جواد طباطبایی

کل اخبار:168

  • پینکارد ۱۳۹۴-۱۱-۲۵ ۰۹:۲۹

    سیدجواد طباطبایی/ نگاهی به ترجمه کتاب «فلسفه آلمانی» تری پینکارد؛

    ایده آلیسم آلمانی در ایران

    یکی از موانع فهم ایده‌آلیسم آلمانی در ایران این بوده است که زبان گروه فلسفه در آغاز فرانسه بود و در دهه‌های اخیر به طور عمده انگلیسی جای فرانسه را گرفته است. از این‌رو، حتی اگر در میان اهل فلسفه علاقه‌ای به ایده‌آلیسم آلمانی وجود داشته، اما مانع زبان امکان نمی‌داد که همۀ ظرایف فلسفۀ آلمانی به درستی فهمیده شود

  • طباطبایی ۱۳۹۴-۱۱-۰۶ ۰۸:۳۳

    گزارش سخنرانی سیدجواد طباطبایی در دومین سمپوزیوم مناسبات ایران- قفقاز؛

    جست‌وجوی نظریه‌ای دربارۀ ایران

    من به‌عنوان یک شهروند صریح‌تر می‌توانم بگویم رهبران امروز عربستان بسیار ماجراجو و غیرواقع‌بین هستند. یعنی به مساله‌ای دامن زدند و در دشمنی با ایران نیروهایی را آزاد کردند که روزی دامنگیر خود آنها خواهد شد. البته این امکان برای ایران وجود دارد که از خود دفاع یا دفع ضرر آنها را کند اما برای بخش بزرگی از عرب‌ها به سردمداری عربستان این امکان بسیار کمتر از ایران است، یعنی خطر آن نیروها برای عربستان بیشتر از خطر آن برای ایران است. چون عربستان کشور نیست و ایران کشور است.

  • بستانی ۱۳۹۴/۱۰/۰۹

    گفت‌وگو با احمد بستانی؛

    طباطبایی فراتر از یک هگل‌پژوه است

    طباطبایی نخستین پژوهشگری بود که نگرشی منضبط، فلسفی و روشمند به تاریخ اندیشه‌ی سیاسی عرضه داشت. طباطبایی به تاریخ‌نگاری به‌مثابه شکلی از اندیشه‌ورزی است که در این زمینه او به‌ویژه متأثر از هگل است. طباطبایی تجدد و وضع کنونی را مبنای نگارش تاریخ‌نگاری اندیشه قرار می‌دهد و بر اهمیت پرسش‌های امروزین از متون کهن تأکید می‌ورزد. طباطبایی ایران را کانون نظریه‌پردازی خود قرار می‌دهد و در نهایت، ایشان بر نسبت و پیوند میان عمل و نظر، به‌مثابه مهم‌ترین پرسش در فلسفه‌ی سیاسی، در تاریخ‌نگاری اندیشه تأکید می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۶ ۱۳:۱۵

    بررسی سلوک فکری جواد طباطبایی در سالروز هفتاد‌سالگی/ قدیر نصری

    اجازه دهید به این پنج عنصر یک عنصر دیگر را اضافه کنم. اما جنس این عنصر آخر نه در تحسین و تایید که در نقد افکار طباطبایی است. به همین خاطر هم در پیشانی این نوشتار از اصطلاح «پنج منهای یک» استفاده کردیم. به‌عنوان یک دانشجوی اندیشه سیاسی مساله‌ای اساسی در هنگام مطالعه آثار و افکار سیدجواد طباطبایی آزارم می‌دهد و آن این است که دلالت عینی و تضمن عملی اندیشه ایرانشهری و ضرورت نقادی سنت و تمدن‌سازی بر مبنای میراث قدمایی کدام دستگاه سیاسی است؟

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۴-۰۹-۲۴ ۲۳:۵۱

    محمد ايمانى/ به مناسبت زادروز هفتادسالگی دکتر سیدجواد طباطبایی؛

    فیلسوف گذار

    طباطبایی نخستین کسی است که از آغاز مواجهۀ ما با تمدّن جدید غربی، تصوّری از غرب را در ایران مطرح کرد، که با تمام تصوّرات رایج درباره غرب، اعم از غرب ستیزی، غرب ستایی و برخورد گزینشی با غرب، متفاوت بود. او با تبدیل کردن غرب به ابژۀ تأمّل فلسفی، قوام غرب را، در طرح مدام بحران و داشتن تاریخی از نظریه های انحطاط می دید، و با تأکید بر اینکه فرهنگ ما از تضّاد و تعارض، تحاشی دارد، ویژگی متمایز فرهنگ غرب را، به درستی، خودآگاهی از بحران، و تبدیل کردن بحران به پرسش فلسفی برمی شمُرَد.

  • طباطبایی ۱۳۹۴-۰۹-۰۹ ۱۳:۲۹

    سیدجواد طباطبایی؛

    تبیین فلسفی گرایش به داعش در اروپا

    به‌دلیل این‌که شبح امت و خلافت مانع جذب آنها در نظام شهروندی ملی کشوری مثل فرانسه شده است بنابراین می‌بینیم که به‌ محض این‌که پرچم خلافت بلند می‌شود و یک خلیفه اعلام موجودیت می‌کند، بخشی از این نسل به زیر پرچم او می‌روند./حاکمان عربستان گمان می‌کردند که این مساجدی که در اروپا ساخته‌اند باعث جذب مسلمانان به آن‌ها می‌شوند در حالی‌که دیدیم که نمازگزاران این مساجد با ابوبکرالبغدادی بیعت کردند.

  • فکوهی 22 ۱۳۹۴-۰۹-۰۴ ۱۲:۴۸

    واکنشی به یادداشت ناصر فکوهی با عنوان «فیتیله‌ای که نباید شعله‌ور شود»؛

    ناصر فکوهی کجا ایستاده است؟

    جناب فکوهی در کمال تعجب دل‌بستگی اقوام ایرانی به زبان فارسی و هویت مشترک را پشت کردن به علایق ناحیه‌ای و زبان مادری ترجمه می‌کند/باید پرسید زمانی که نظامی گنجوی در ادامه‌ی سنت باستانی ایران‌زمین «ایران را دل عالم» می‌نامید نیز در خدمت شرق‌شناسان بود؟ برخی از روشن‌فکران بدون شناخت کافی از تاریخ و فکر ایرانی این جمله‌ی نظامی را خودمحورانه دانسته‌اند که از میان آنان باید به جناب مصطفی ملکیان اشاره کرد.

  • تقی ازاد ارمکی ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۰:۴۵

    گفتاری از تقی آزاد ارمکی در نشست «ابن‌خلدون و جامعه‌شناسی اسلامی»؛

    از ابن‌خلدون جامعه‌شناسی اسلامی بیرون نمی‌آید

    مطالعات دوباره‌ی من بر ابن‎خلدون مرا به این نتیجه رساند که ما ابن‎خلدون را تاکنون خوب نخوانده‌ایم. شاید این سؤال پرسش بسیار مهمی باشد که آیا ابن‎خلدون تناسبی با جامعه‎شناسی اسلامی دارد یا خیر؟ خوانش‌هایی که در مورد ابن‎خلدون تاکنون صورت گرفته است همگی خارج از متن ابن‎خلدون و از بیرون بوده است. یکی از خوانش‌های غالب، خوانش جناب آقای طباطبایی است که به نظر من خوانشی است خارج از ابن‎خلدون و در آن به جای آنکه ابن‎خلدون خوانده شود، مدرنیته توضیح داده می‌شود.

  • سیداحمدیان 3 ۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۱:۳۲

    سیدجواد طباطبایی؛

    فتح بابی برای «هجی کردن» هگل

    انتشار رساله‌ی سیداحمدیان آغازی نو در مطالعات هگلی در ایران است و هرکسی که بخواهد ازاین‌پس قدم در این راه بگذارد باید سرمشق کار او را دنبال کند. بدیهی است که منتقدان می‌توانند اشکالاتی بر این مجموعه بگیرند، اما تردیدی نیست که با انتشار این اثر نمی‌توان مانند گذشته ترجمه‌هایی از سنخ «پدیدارشناسی جان» یا «پدیدارشناسی ذهن» و انبانی از اطلاعات نادرست از سنخ «افکار هگل» را به‌عنوان مطالعات هگلی به خوانندگان تحویل داد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۵ ۲۱:۰۳

    دور جدید درسگفتارهای ایده‌آلیسم آلمانی سیدجواد طباطبایی برگزار می‌شود

    از جمله نکات مثبت این دوره از درسگفتارها می‌توان به کاهش هزینه ثبت نامی دانش پژوهان اشاره کرد که از سوی موسسه مزبور و دکتر طباطبایی تامین شده است.

  • شماره هفتم ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۰:۵۷

    شماره هفتم فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره هفتم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    هم‌زمان با یک سالگی نشریه فرهنگ امروز شماره هفتم این نشریه با آثاری از علی پایا، شاپور اعتماد، سیدجواد طباطبایی، شاهرخ حقیقی، فخرالدین عظیمی، مارک گازیوروسکی، عبدالله شهبازی و ...روانه پیشخوان مطبوعات و کتابفروشی‌ها شد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۹ ۱۲:۰۰

    سیدجواد طباطبایی: واقعا از دیدن هزار شلاق شوکه شدم!

    دکتر سید جواد طباطبایی در تماشاخانه سنگلج به تماشای هزار شلاق نشست!

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۴-۰۴-۰۸ ۰۹:۵۷

    به مناسبت چاپ ویراست جدید «جدال قدیم و جدید در الهیات و سیاسات»؛

    موانع معرفتیِ درک پروژه فکری سیدجواد طباطبایی

    ایدۀ مُدرن، که منظور طباطبایی نیز هست، برخلاف آن‌چه در بادی امر به نظر می‌رسد، واقعیّتی خیالی یا «پندارگون» نیست. بنا به تفسیر او، مطلق یا روح در فلسفۀ هگل معادل «ایده» است که صرفاً به مثابه «حرکت وجود دارد». «ایده» مساوق است با خودِ حرکت و «بازگشت به امر متناهی»، از این حیث که «فراتر رفتن از امر متناهی است»، و حرکتی «در خویشتن خود» است.

  • طباطبایی ۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۱۲:۳۱

    سیدجواد طباطبایی در مراسم رونمایی از کتاب «تاریخ جامع ایران»؛

    ایرانیان، ملتی آگاه از ملت بودن‌شان

    ما در شرایط دهه‌های اخیر در منطقه‌ای قرار گرفته‌ایم که کشورهایی که ایجاد شده‌اند کشور در معنای دقیق کلمه نیستند، جعل‌های جدید تاریخی هستند، بنابراین تاریخ ندارند و مهم‌تر اینکه تاریخ ملی ندارند. اما یکی از اتفاقاتی که دارد می افتد، غارت تاریخ ملی ماست/ آذربایجان تاریخی در نهایت بیست‌ساله دارد. نه اسمش از خودش است و نه تاریخ بیست‌ساله‌اش. اگر بخشی از تاریخش را جزو ایران و بخشی را جزو امپراتوری تزارها نداند در این صورت تاریخ بیست‌ساله دارد.

  • قوچانی ۱۳۹۴/۰۳/۱۷

    پاسخ‌های محمد قوچانی به پرسش‌های فرهنگ امروز؛

    سلفی‌گری فرزندخوانده روشنفکری دینی است

    روشن نیست ما با کدام استاد ملکیان مواجه‌ایم. خود ایشان از سن ۱۷سالگی تاکنون (که عمرشان دراز باد) قائل به ۵ ملکیان‌اند: بنیادگرا، سنت‌گرا، تجددگرا، اگزیستانسیالیست و استاد امروز که از پروژه «عقلانیت و معنویت» سخن می‌گویند. گرچه ایشان از همه‌ی این ادوار عبور کرده‌اند اما بی‌شک از هر دوره رگه‌های فکری و نظری‌ای هنوز در استاد زنده‌اند./ ما حتی نمی‌دانیم سلفی‌گری در تعریف استاد چه معنایی دارد که خود را به اتصاف بدان مفتخر بدانیم یا این تهمت را از خود دور کنیم. راستش را بخواهید در فهم مفهوم سلفی‌گری و نوع نفوذ آن در روشنفکری دینی بنده خودم متاثر از استاد مصطفی ملکیان هستم!

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۲:۱۰

    همکاران مجموعه «تاریخ جامع ایران» چه کسانی بودند؟

    بیش از ۱۷۰ نویسنده و محقق در گردآوری مجموعه ۲۰ جلدی «تاریخ جامع ایران» که ۲۶ خردادماه رونمایی می‌شود، همکاری داشته‌اند.

  • شماره پنجم ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۱:۰۹

    شماره پنجم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    فرهنگ امروز در شماره پنجم خود درصدد برآمده با گشودن پرونده «روشنفکری و قدرتمندی» به بررسی نسبت روشنفکران با حاکمیت سیاسی در عصر پهلوی دوم بپردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۵۰

    اعلام برنامه درس‌گفتارهای بهار ۹۴ مؤسسه پرسش

    در ادامه درسگفتارهای مؤسسه مطالعات سیاسی ـ اقتصادی پرسش، درسگفتارهای متعددی در بهار سال جاری برگزار می شود.

  • قائم مقام ۱۳۹۴-۰۱-۰۵ ۰۱:۳۲

    سیدجواد طباطبایی؛

    قائم‌مقام‌فراهانی و تحولی در فهم منافع ملی

    با قائم مقام فراهانی تحولی در فهم منافع ملی و دفاع از آن پیدا شد اما عجیب است که پشتوانه فکری آن هیچ وقت به وجود نیامد. میرزا متوجه شده بود که حفظ منافع ملی مهم است و همه امور دیگر منوط به آن است.

  • الهیات و سیاسات ۱۳۹۳-۱۲-۲۸ ۱۷:۱۶

    جدال قدیم و جدید در الهیات و سیاسات

    سیدجواد طباطبایی

    ویراست جدید دفتر نخست از جلد اول تاریخ اندیشه سیاسی جدید در اروپا، با تجدید نظر کامل سیدجواد طباطبایی منتشر شد. این کتاب در حال حاضر در نسخه‌های محدود و با تخفیف ویژه برای علاقمندان، تنها از طریق دفتر انتشارات مینوی خرد قابل تهیه خواهد بود و توزیع گسترده آن پس از برگزاری نمایشگاه کتاب انجام خواهد شد.

  • تیتر 1 کتاب ۱۳۹۳-۱۲-۲۶ ۱۳:۲۴

    بستۀ پیشنهادی «کتاب» فرهنگ امروز؛

    بهاری برای خواندن

    وقتی تلاش کردیم کتاب‌های چاپ شده در سال ۹۳ در حوزه‌ی علوم انسانی را مرور کنیم تا از بین آن چند کتاب را برای تعطیلات نوروز به خوانندگان «فرهنگ امروز» پیشنهاد کنیم با بی‌شمار کتاب بی‌اهمیت چه در حوزۀ تالیف و چه در حوزه ترجمه مواجه شدیم که البته این حسن را داشت که کنار نهادن بسیاری از آنها کار چندان مشکلی نباشد. اما از معدود کتابی که باقی ماند برخی از آنها از نگاه «فرهنگ امروز» خواندنی‌تر به نظر رسید که در زیر معرفی می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۸ ۱۳:۴۰

    سیدجواد طباطبایی: تاريخ ايران، تاريخ قبض و بسط مرزهاي ايران است

    در نخستین نشست از سلسله کنفرانس‌های هویت ایرانی «ایران: ملیت، تاریخ و فرهنگ»،دكتر سيد جواد طباطبايي بود كه گفت: تاريخ ايران، تاريخ قبض و بسط مرزهاي ايران است. ايران بخش‌هاي زيادي از خود را در جنگ‌هاي ايران و روس از دست داد.

  • شماره چهارم ۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۴:۴۶

    شماره چهارم ماهنامه فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره چهارم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    فرهنگ امروز در شماره ویژه نوروز خود در بخش پیشخوان با انتشار مقاله‌ای مفصل از سیدجواد طباطبایی با عنوان «بحثی در رعایت ظرافت‌ها و دقایق زبانی در ترجمه متون اندیشه سیاسی» به برخی دشواری های تاریخنگاری اندیشه پرداخته است.

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۰۹:۴۷

    محمد ایمانی؛

    فراهم آمدن مقدمات «تأسیس» اندیشه‌ی سیاسی جدید ایران

    اما از این تمایز که بگذریم، اثر طباطبایی در مقایسه با معدود آثاری که به زبان فارسی درباره‌ی «تاریخ اندیشه‌ی سیاسی غرب» به‌اصطلاح «تألیف شده‌اند»، اثری منحصربه‌فرد و غیرقابل مقایسه است. از عزیزی و پازارگاد و عنایت، تا ترجمه‌های تألیفی! دو، سه دهه‌ی اخیر، برای خواننده‌ای که این آثار را خوانده باشد چیز قابل مقایسه‌ای برای مقایسه با اثر طباطبایی وجود ندارد.

  • سنت ۱۳۹۳-۱۱-۰۲ ۰۹:۰۶

    مواجهه‌ی آگاهانه با گذشته؛

    ضرورت بازخوانی سنت

    دلایل بنیادی نگاه به سنت به‌عنوان یک امر برخاسته از احوالات گذشته، امید به آینده است؛ زیرا بدون نگاه به گذشته ما قدرت تبیین و تفسیر جهان امروز را نداریم، و اگر نتوانیم امروز را تبیین کنیم، آینده از آن ما نخواهد بود. بنابراین سنت به‌عنوان یک دستاورد در گذشته، نیاز به بازتفسیر دارد و از دل این تفسیرها راه خروج از وضعیت متصلب هموار می‌شود.

  • نظام‌های نوآئین ۱۳۹۳-۱۰-۲۲ ۱۷:۲۹

    نظام‌های نوآئین در اندیشه‌ی سیاسی

    سید جواد طباطبایی

    لاک در نخستین سال‌های سده‌ای که «عصرروشنگری» خوانده شده است، روی در نقاب خاک کشید، اما هم‌او بود که با اندیشه‌ی فلسفی و سیاسی خود راه سده‌ای را هموار کرد که انقلاب‌های دموکراتیکی چهره‌ی اروپا و آمریکا را به طور بی‌سابقه‌ای دگرگون کردند.

  • دانشگاه ۱۳۹۳-۰۶-۲۵ ۱۳:۰۱

    امیر کیان‌پور؛

    آکادمی، بیرون آن و مسئله‌ی خارج

    فرهادپور با نقد ارزش جوهری، برتری و مرکزیت انتزاعی‌ای که ترجمه‌ی آگاه در برابر ترجمه‌ی ناآگاه به خود می‌گیرد، خود ترجمه را همچون فضایی شکاف‌خورده و بی‌مرکز برجسته می‌کند. ترجمه استعاره‌ای می‌شود برای آگاهی تفکر نسبت به وضعیت خویش و یکی شدن آن با این وضعیت که خود چیزی جز زیست تفکر در فضای مخاطره، در دل تنش‌ها و تناقضات و گرداب امر منفی نیست.

  • سیدجمال-سیدجواد ۱۳۹۳-۰۳-۳۱ ۰۹:۱۳

    سیدجواد طباطبایی؛

    دربارۀ ميزان دانش سیدجمال و مسئلۀ پروتستانیسم اسلامی

    او نیز مانند آخوندزاده اطلاع چندانی از جنبش اصلاح دینی در اروپا نداشت و بیشتر از آن که دریافت درستی از پروتستانیسم و احتمال امکان آن در اسلام داشته باشد، با توجه به تصوری که از اهمیت و ضرورت اصلاح دینی در اسلام پیدا کرده و با تکیه بر اطلاع بسیار سطحی که از منابع روزنامه‌ای از نتایج اجتماعی پروتستانیسم به دست آورده بود، گمان می‌برد که پیشرفت‌های اجتماعی اروپا از پیامدهای اصلاح دینی است.

  • خواجه نظام الملک طوسی ۱۳۹۳-۰۳-۱۴ ۱۲:۵۵

    خواجه نظام‎الملک طوسی

    سيدجواد طباطبايى

    این دفتر رساله‎ی کوتاهی درباره‎ی برخی از وجوه تاریخ اندیشه‎ی سیاسی ایران در دوره‎ی اسلامی با تاکیدی بر اندیشه و عمل خواجه نظام‎الملک طوسی است. در واقع دفتر حاضر نظریه‎ی بنیادین رساله‎ی درآمدی بر تاریخ اندیشه‎ی سیاسی در ایران اسن که جریان عمده‎ی اندیشه‎ی سیاسی ایران در دوره‎ی اسلامی را دنبال می‎کند.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۶:۰۰

    حسین کچویان: سیدجواد طباطبایی از پذیرفتن نتیجه منطقی بحث استنکاف کرد

    حسین کچویان دربارۀ مناظرۀ بحث‌برانگیز خود با سیدجواد طباطبایی گفت: طباطبایی در پایان بحث از پذیرفتن نتیجۀ منطقی بحث استنکاف کرده و این ناشی از موضع سیاسی اوست.