رضا داوری اردکانی

کل اخبار:348

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۶:۰۰

    شب کرگدن برگزار می شود

    به مناسبت انتشار یکصدمین شماره مجله کرگدن، مراسمی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۴ ۱۳:۴۰

    «خرد و توسعه»، جدیدترین کتاب داوری اردکانی منتشر شد

    کتاب «خرد و توسعه» جدیدترین اثر رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم که در واقع جلد دوم کتاب پر اهمیت «خرد سیاسی در عصر توسعه نیافتگی» محسوب می شود به همت انتشارات سخن منتشر شد.

  • آل احمد ۱۳۹۷-۰۶-۱۹ ۱۱:۰۷

    رضا داوری اردکانی/ ملاحظه‎ای دربارۀ آل‎احمد و غرب‎زدگی؛

    جلال؛ مثال روشنفکری ایران

    آخرین بار که دیدمش قبل از سفر بی‎بازگشتش به شمال بود، با لحنی خداحافظی کرد که کمتر با آن لحن سخن می‎گفت، گویی مرگ را دیده بود. مرگ با ماست ولی ما سعی می‎کنیم از آن غافل شویم زیرا یاد مرگ کار دنیا را مختل می‎کند، ولی وقتی زمانش نزدیک می‎شود فراموش کردنش آسان نیست و چه‌بسا که آثار نزدیک شدنش در حرکات و سکنات آدمی نیز ظاهر ‎شود. در هنگام خداحافظی به فردید گفت لااقل این (به من یعنی داوری اشاره کرد) و من می‎توانستیم حرف‎هایت را بنویسیم اما خود نخواستی.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۷:۰۰

    تفاوت عقل و هوش / رضا داوری اردکانی

    عقل دوران تجدد عقل تاریخی است البته همیشه و همه جا تنها آدمیانند که باید به حکم عقل کار کنند. ظهور عقل هم در وجود آدمیان است معهذا عقل وجودی مستقل از افراد و اشخاص دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۱۳:۴۰

    طرح گزینش از تجدد، سودایی خام و بیهوده است/ تفاوت عقل و هوش

    داوری اردکانی در سرمقاله شماره جدید نشریه فرهنگستان علوم با بیان اینکه تاریخ، فروشگاه و انبار کالا نیست، می نویسد: طرح گزینش از تجدد، سودایی خام، محال و بیهوده است و در عمل محقق نمی شود.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۷ ۱۳:۰۰

    یکی از مشکلات تلقی ما از علوم اجتماعی است

    رئیس فرهنگستان علوم گفت: یکی از مسائل و مشکلات ما مسئله علوم اجتماعی و تلقی از این علم است.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۰:۲۴

    دانشگاه باید کانون تجلی حقیقت طلبی باشد نه کارگاه تولید مقاله

    دانشگاه باید کانون دانش و پژوهش و جایگاه تجلی روح و نشاط فرهنگ و حقیقت طلبی باشد و نه صرفاً کارگاه تولید مقاله. دانش هر کشور برای اینکه قوام و نشاط پیدا کند باید به مسائل کشور بپردازد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۹ ۱۲:۴۰

    شایگان؛ جامع غرب و اسلام و ایران و عرفان/ آثار منتشر نشده شایگان

    داوری اردکانی در مراسم بزرگداشت مرحوم داریوش شایگان که در خانه هنرمندان برگزار شد، گفت: در وجود شایگان غرب واسلام و ایران و عرفان می توانست با هم جمع شود و مشکلی هم به وجود نیاورد.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۷ ۱۳:۰۱

       یادداشت رضا داوری اردکانی در سوگ دکتر محمدامین قانعی­ راد

    رضا داوری اردکانی طی یادداشتی درگذشت محمدامین قانعی راد را تسلیت گفت.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۱ ۱۴:۰۰

    دکتر احمدی در دانشمندی و در کار فلسفه، جامع قدیم و جدید بود

    دکتر احمدی در دانش و دانشمندی و حتی در کار فلسفه با اینکه جامع قدیم و جدید بود داعیه نداشت.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۷:۰۰

    فلسفه، توسعه و روشنفکری در گفت‌وگو با رضا داوری اردکانی

    در وضع سیاسی موجود دیگر به روشنفکر نیازی نیست و مگر نمی‌بینیم که در اروپا و امریکا دیگر روشنفکران جایی ندارند نه فقط پایان ایدئولوژی بلکه پایان علم جامعه‌شناسی هم اعلام شده است مع‌هذا سخنان بعضی دانشمندان علوم اجتماعی و اهل فلسفه هنوز هم متضمن تذکر به حکومت‌هاست.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۶:۲۰

    تفکر چیست، متفکر کیست؟ / بیژن عبدالکریمی

    آثار، شخصیت و سلوک داوری شما را، برخلاف خیل انبوه اصحاب نظر در جامعه ما، همواره به امری فراتر از خویشتن دعوت می‌کند. این «امر فراتر از خویشتن» همان ساحتی است که چشم اکثر قریب به اتفاق تجددخواهان و به اصطلاح سنت‌گرایان ما بدان کور است و به دلیل بیگانگی با همین ساحت است، که وجودشان، برخلاف رضا داوری، تهی از لطف و وداد و دوستی نسبت به دیگری است.

  • شماره 22 ۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۱:۴۲

    شماره ۲۲ فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره ۲۲ فرهنگ امروز منتشر شد

    شماره جدید فرهنگ امروز، پیش از توزیع و تنها با انتشار جلد آن در شبکه‌های اجتماعی واکنش‌های زیادی به همراه داشته و توجه بسیاری از اهالی علوم انسانی را به خود جلب کرده است. واکنش به پرونده تاریخ این شماره که به بهانه کشف جسد منتسب به رضاشاه در شهر ری منتشر شده است همچون قضاوت‌های تاریخی در مورد رضاشاه متناقض و متعارض بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۲۹ ۱۳:۰۰

    فیلسوف درباره نیایش چه حکمی می‌کند

    رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در بیست و دومین همایش بزرگداشت ملاصدرا با عنوان «فلسفه، پرستش و نیایش» گفت: «نیایش فارابی» نمونه‌ای از جمع فلسفه و دین و امکان نیایش در فلسفه است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۴:۰۰

    درباره نقد / دکتر رضا داوری اردکانی

    ما هنوز نقد نداریم. نقد با «اراده تغییر و اصلاح» مناسبت دارد. ارادۀ تغییر نیز با «شناخت» امکان‌ها ملازم است و چون اراده از «قدرت» جدا نمی‌شود، نقد را می‌توان از آثار و نشانه‌های قدرت دانست.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۶ ۱۶:۰۰

    باید درباره مدرنیته بیشتر تأمل کنیم/ از جامعه شناسان گلایه دارم

    رئیس فرهنگستان علوم با تأکید بر ضرورت تأمل بیشتر بر مدرنیته گفت: وضع ما وضع خاصی است و گلایه من از جامعه شناسان این است که چرا این وضعیت را تحلیل نمی کنند.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۳ ۱۶:۴۰

    صد و پنجاه سال بی‌فکری/ هگل و فیلسوفان اسلامی در گفتارهایی از رضا داوری‌اردکانی، محمدرضا بهشتی و ‌حمید طالب‌زاده

    انتشار کتاب «هگل و فیلسوفان اسلامی» نوشته سیدحمید طالب‌زاده اتفاق خوشایندی در فضای فلسفی ایران محسوب می‌شود، از آن حیث که نویسنده این کتاب آشنایی ژرف و عمیقی با فلسفه اسلامی دارد و سال‌ها در دانشگاه فلسفه‌های معاصر غربی به خصوص فلسفه‌های کانت و هگل را مبتنی بر ترجمه‌های انگلیسی تدریس کرده است، مهم‌تر اینکه طالب‌زاده در این کتاب نکوشیده نشان دهد که آرای فیلسوفان اسلامی مشابه فیلسوفان غربی است یا یکی را به نفع دیگری تخطئه کند، بلکه چنان‌که خودش تاکید می‌کند، به معاصرت اندیشه و یافتن راهی برای مشکل توسعه‌یافتگی ما از منظری فلسفی می‌اندیشد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۵ ۱۶:۰۰

    «فلسفه معاصر ایران»داوری اردکانی، به زبان ترکی استانبولی ترجمه شد

    کتاب «فلسفه معاصر ایران» توسط بهروز دیجوریان، به زبان ترکی استانبولی ترجمه و از سوی انتشارات «وصال» ترکیه چاپ و منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۴ ۱۷:۰۰

    یادداشت رضا داوری اردکانی در سوگ داریوش شایگان

    او می توانست زیر آسمان های جهان به سر برد و به همه فرهنگ ها احترام بگذارد و ایران را نیز عاشقانه دوست بدارد

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۰:۲۰

    کنفرانس بین‌المللی امانوئل کانت برگزار می‌شود

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی امانوئل کانت در روزهای ۳۰ تا ۳۱ ژانویه ۲۰۱۹ در استانبول، ترکیه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۶ ۱۳:۴۰

    فراخوان چهارمین دوره‌ جایزه‌ رضا داوری‌اردکانی

    مرکز فرهنگی شهر کتاب فراخوان برگزاری چهارمین دوره‌ جایزه‌ دکتر رضا داوری‌اردکانی را منتشر کرد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۵ ۱۱:۲۰

    توسعه یک ضرورت اخلاقی است و نه انتخاب/ خردِ پیشرفت و توسعه چیست؟

    داوری اردکانی در آخرین شماره نشریه فرهنگستان علوم در سرمقاله ای که می توان آن را مانیفست او در باب توسعه دانست، به ضرورت پیمودن راه توسعه و تشریح خرد توسعه پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۳ ۱۳:۰۰

    داوری اردکانی: امکان علم دینی را نفی نمی کنم

    دکتر داوری اردکانی در نشست «ماو علوم انسانی» موضعش درباره علم دینی را شفاف‌تر کرد

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۲ ۱۳:۲۰

    آینده نگری ضرورت جهان در حال تحول کنونی است

    داوری اردکانی در افتتاحیه همایش روز جهانی آینده گفت: در قدیم موضوع «آینده» مانند امروز مطرح نبود، اما جهان جدید جهان متحول شونده است از این رو آینده نگری ضرورت این جهان است.

  • داوری ۱۳۹۶-۱۲-۱۲ ۱۰:۰۰

    آیا سخنان رضا داوری اردکانی تازه بود؟

    جهل جامعه شناسانه درباره داوری

    داوری اردکانی در مصاحبه ها، سخنرانی ها، گفتارها و از همه مهمتر در مقالات چند سال اخیر خود بارها درباره علم، برنامه ریزی برای توسعه علمی، موانع رشد علم، امکان و امتناع تولید علم و مخاطرات بحث درباره دین و علم سخن به میان آورده است، اما گویا تا کنون گوش شنوایی برای سخنان خود نیافته بود. از بداقبالی داوری اردکانی یکی هم این است که باید معلمی متوسط الاحوال سخنش را بشنود و در گوش خویش تازه یابد و در کانال تلگرامش فحاشی را به او را آغاز کند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۰۹ ۱۶:۴۲

    تکلیف مان با علوم انسانی مشخص نیست

    رئیس فرهنگستان علوم صبح امروز در نشست «ما و علوم انسانی» با بیان اینکه علوم انسانی برای حل بحران های جامعه مدرن به وجود آمده است، گفت: ما با علوم انسانی تکلیف مان را روشن نکردیم.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۶-۱۱-۲۵ ۱۰:۱۹

    رضا داوری اردکانی (۲)؛

    در حسرت توسعه

    جهان توسعه‌نیافته جهان قبل از توسعه نیست. جهان در حسرت توسعه نشسته و به توسعه نرسیده است. پس برای اینکه در هر راه دیگری قرار گیرد باید از این وضع آزاد شود، اکنون همه جهان و اذهان جهانیان و حتی تفسیرهایی که از متون مقدس و از معرفت و حکمت قرون سلف می‌شود پر از اندیشه‌ها و در آمیخته با قواعد و نظرهای پراکنده متعلق به تجدد است و تا این معنی درک و دانسته نشود هیچ گشایشی در کار نخواهد بود .اگر تاریخ دیگری در زندگی آدمیان رقم خواهد خورد کسانی که مرزهای پایانی مدرنیته را می‌شناسند و زشت و زیبای آن را به جان آزموده‌اند، بخت بیشتری برای قدم گذاشتن در آن دارند.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۶-۱۱-۲۳ ۱۱:۰۰

    رضا داوری اردکانی (۱)؛

    خردِ پیشرفت و توسعه

    فهم سیاست جهان جدید و خرد توسعه گرچه در ظاهر به اشخاص ممتاز تعلق دارد اما در حقیقت فهم خاص جهان متجدد است و آن اشخاص هم تا در این فهم شریک نشوند، مسائل سیاست و توسعه را درنمی‌یابند. اما فهم عام نمی‌پذیرد که جهان جدید در جوهر و ماهیت و از حیث فهم متفاوت با جهان‌های قدیم باشد.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۱۵ ۱۷:۰۰

    فیلسوف زندگی؛ گفت وگو با دکتر رضا داوری

    غرب‌محوری صرف یک داعیه نیست که با آن مخالف باشیم و با مخالفت خود آن را از میان برداریم. البته با داعیه غرب‌محوری می‌توان مخالف بود، اما غرب‌محوری نظر نیست، بلکه غرور قدرت است.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۶-۱۰-۲۰ ۱۱:۳۳

    نقدی از رضا داوری اردکانی به جایزه جهانی مصطفی(ص)؛

    داوری نوبل اسلامی

    در جهان کنونی اعطای جایزه می‌تواند رسمی تقلیدی و تکراری و نوعی ادای وظیفه اداری و اجرای مقررات باشد. برای اینکه چنین نباشد باید فکر کنیم که این کار چه لزومی دارد و ما به آن چه نیازی داریم و اگر از رسم جهانی پیروی می‌کنیم غافل نباشیم که بسیاری از مراسم پرشکوه تشریفاتی در زمان ما با اغراض سوداگری برگزار می‌شود ولی پیداست که ما در کار اعطای جایزه قصد و غرض سوداگری و بهره‌برداری تبلیغاتی نداریم و صرفا برای شرکت در یک رسم خوب و رعایت ادب و حفظ حرمت صاحبان دانش و هنر و معرفت و خردمندی در این کار وارد شده‌ایم.