ایران

کل اخبار:1017

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۰ ۱۴:۳۰

    نعمت‌الله فاضلی: آیا در ایران بلبشوست؟

    نعمت‌الله فاضلی در یادداشتی مطالعه کتاب «بلبشو؛ جستاری در یک وضعیت» را توصیه کرده و می‌گوید: خواندن این کتاب می‌تواند به بازسازی جامعه ایران کمک کند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۹ ۱۷:۰۰

    ما و میراث هایدگر

    حضور مارتین هایدگر در ایران بیش از یک مجموعه از مقولات نامرتبط به هم یا مسائلی مبتنی بر مدهای زودگذر است. چرا؟

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۶ ۱۲:۰۰

    گزارش نشست « مروری بر تاریخ مفهومی؛ بررسی مفهوم ایران در سکه‌ها»

    گروه تاریخ سیاسی پژوهشکده تاریخ پنجمین نشست از سلسله سخنرانی‌های حوزه «مفهوم، روش و نظریه» را با حضور دکتر صفورا برومند سکه شناس و دکتر نیره دلیر مدیر گروه تاریخ سیاسی در تاریخ 25 شهریور 98 در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور علاقه‌مندان برگزار کرد.

  • یزدی ۱۳۹۸-۰۷-۰۶ ۰۹:۲۱

    آیا بازرگان و یزدی می‌توانستند مانع بروز جنگ ایران و عراق شوند؟

    مسیر ناهموار صلح

    خاطرات صلاح عمر العلی نشان می‌دهد که این مبنای نادرستی است که بگوییم ادامه گفت‌وگوهای دولت موقت از آغاز جنگ جلوگیری می‌کرد. او می‌گوید پس از دیدار با صدام، من با ایشان گفت‌وگو کردم و خودم خیلی خوشحال و خوش‌بین بودم که بحرانی که میان دو کشور به وجود آمده از بین برود. ایشان نقل می‌کند که بعد از ردوبدل شدن چند پرسش و پاسخ، صدام گفت: «صلاح! چه صلحی؟ قرار است چه مشکلی میان ما و ایران حل شود؟» صدام می‌گوید این یک فرصت تاریخی است که چند قرن یک بار اتفاق می‌افتد، حال این فرصت به دست آمده است.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۶ ۱۵:۳۰

    ​«مفهوم ایران در سکه‌ها» بررسی می‌شود

    نشست «مروری بر مبنای تاریخ مفهومی بررسی مفهوم ایران در سکه‌ها» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۶ ۱۴:۳۰

    نشست «ایده ایران در کتیبه ها» برگزار می‌شود

    نشست «ایده ایران در کتیبه ها» در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۴ ۱۰:۰۰

    ایران در قرون اولیه به روایت محمدعلی موحد

    کتاب تازه‌ای از محمدعلی موحد مورخ، مولوی‌پژوه و حقوقدان برجسته ایرانی در روزهای آینده توسط نشر ماهی منتشر خواهد شد. این کتاب که «در کشاکش دین و دولت» نام دارد.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۱۳ ۱۵:۳۰

    روایت موحد از ورود اسلام به ایران به‌زودی منتشر می‌شود

    کتاب «در کشاکش دین و دولت» با گزارشی فشرده از دوران سی ساله پس از رحلت پیغمبر اکرم(ص) در سال 11 هجری تا صلح امام حسن(ع) و معاویه در سال 41 هجری آغاز می‌شود.

  • بینای مطلق ۱۳۹۸/۰۶/۰۲

    گفت‌وگو با سعید بینای مطلق دربارۀ نگرش هگلی به فرهنگ و سنت ایرانی (1)؛

    نیاز به عقلانیت دکارتی برای فهم سنت

    من با دو گروه اصلاً نمی‌توانم کنار بیایم. یکی آن‌هایی که می‌خواهند عقلانیت مدرن را تا جایی که به ساختار جامعه مربوط می‌شود، نفی بکنند؛ چه به نام سنت، چه به نام هایدگر! و دیگر کسانی که می‌خواهند با کنار گذاشتن عقلانیت دکارتی، دنبال نوع دیگری از عقلانیت باشند! این شدنی نیست. پذیرش همین عقلانیت است که به ما امکان می‌دهد بتوانیم دربارۀ سنت، هویت و هرآنچه در ما مشترک است، فکر کنیم. با نفی این نیست که می‌توانیم به هدف مورد نظر برسیم.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۹ ۱۶:۰۰

    داریوش رحمانیان: مفهوم ایران ریشه‌های خیالین و عاطفی ندارد/ تاریخی که برساخته نیست

    داریوش رحمانیان می‌گوید: مفهوم ایران ریشه‌های خیالین، پندارین، احساسی و عاطفی ندارد و این‌گونه نیست که بگوییم برساخته است و یکسری ناسیونالیسم جمع شده‌اند و می‌خواهند ایران را این‌گونه روایت کنند.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۰۱ ۱۰:۴۰

    نامورمطلق: سده نوزدهم قرن تاریکی تاریخ ایران است

    نامورمطلق با اشاره به این‌که قرن نوزدهم سده تاریکی تاریخ ایران است، گفت: شرق‌شناسان هر کدام با یک پیشینه وارد ایران شدند و گوبینو با اندیشه فلسفی وارد ایران شد و شیفته افرادی مثل ملاصدرا و سهروردی بود.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۰

    تأملات محمد فاضلی درباره کتاب «شدن» اثر میشل رابینسون اوباما/ چرا خواننده ایرانی از «شدن» میشل اوباما استقبال می‌کند؟

    محمد فاضلی نوشت: چرا خواننده ایرانی حاضر است از «شدن» میشل اوباما استقبال کند اما حداقل در پیش چشم‌مان سیاستمداری نیست که کتابش را خواننده ایرانی با همان اشتیاقی بخرد و بخواند که کتاب «شدن» را ظرف چند ماه علی‌رغم قیمت نسبتاً گران آن خریده است؟

  • نجف لکزایی ۱۳۹۸/۰۴/۲۹

    بررسی رابطۀ تفسیر سیاسی قرآن و فقه سیاسی در گفت‌وگو با نجف لکزایی؛

    فقه سیاسی در معرض تکانه‌های شدید

    می‌توان گفت در جهان معاصر هم در ایران و هم در جهان اسلام توجه به مباحث اجتماعیات و سیاسیات قرآن افزایش یافت. البته در تفاسیر قدما نیز بحث‌های سیاسی قرآن وجود دارد و با مراجعه‌ای که به تفاسیر آن‌ها می‌کنیم این مطلب خودش را نشان می‌دهد، اما در دورۀ معاصر مسلمانان متوجه شدند که نسبت به غرب دچار عقب‌ماندگی شده‌اند. پرسشی که پیش آمد این بود: چرا ما از قافلۀ تمدن و آنچه در مغرب‌زمین در جریان است عقب ‌مانده‌ایم؟

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۸ ۱۶:۰۰

    ابن خلدون درباره کتاب‌سوزی در دوران فتح ایران تردید می‌کند

    کارشناس تاریخ مرکز ملی پاسخ‌گویی به شبهات دینی می‌گوید: شبهه کتاب‌سوزی توسط مسلمانان در منابع معتبر نیامده و بعد از 700 سال ابن خلدون آن‌را با عبارتی معادل «شنیده می‌شود» روایت می‌کند.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۶ ۱۵:۰۰

    دیدگاه عباس کیارستمی درباره جایگاه شعر در ایران و جهان

    زنده‌یاد عباس کیارستمی معتقد بود که درد و شعر به‌ هم آمیخته است و از این رو ایران سرزمین تولید شعر و مخاطب شعر است.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۵:۳۰

    نشست «مفهوم ایران در دوره میانه» برگزار می‌شود

    نشست «مفهوم ایران در دوره میانه» با سخنرانی نگین یاوری در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۲۵ ۱۴:۳۰

    کلیت‌سازی عجیب نویسنده نسبت به تاریخ ایران در کتاب/ انتقاد از نگاه یکنواخت تاریخی

    نجم‌آبادی کلیت‌سازی عجیبی در کتاب «زنان سیبیلو، مردان بی‌ریش» می‌کند که از او بعید است و به کل تاریخ ایران نگاه یک‌دستی می‌کند.

  • مازیار بهروز ۱۳۹۸/۰۳/۱۹

    پاسخ مکتوب مازیار بهروز به چند پرسش فرهنگ امروز؛

    غلبۀ قرائت استالینی از مارکسیسم در تاریخ‌نگاری

    برتری مسائل نظری بر قرائت تاریخی به درجات متفاوت بر چپ ایران تأثیر داشته است و نمی‌توان این واقعیت را کتمان کرد. اما برخی جریانات چپ (به خصوص جریان‌های طرف‌دار چین و شوروی) در روند تاریخ‌نگاری خود تأثیر بیشتری گرفته بودند؛ برای نمونه احسان طبری که پژوهشگر قادری بود، در کارهای علمی خود با در نظر گرفتن چهارچوب نظری شوروی‌ها دست به تحلیل می‌زد

  • ۱۳۹۸-۰۳-۱۸ ۰۹:۳۰

    تصویر پیشرفت دانشگاههای ایرانی در آینه رتبه بندی های جهانی

    نظام‌های رتبه بندی دنیا با شاخص های مورد نظر خود عملکرد دانشگاه های دنیا را ارزیابی می کنند و تصویر دانشگاه های ایران در آینه رتبه بندی ها نشان از رشد و درخشش در میان برترین های جهان دارد.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۱۱ ۱۲:۳۰

    کشورهای عربی در سواد رسانه‎ای بالاتر از ایران

    میربخش در ارتباط با کشورهایی که سواد رسانه‌ای را در برنامه‌های تخصصی و سازمان‌ها اجرا کرده‌اند به کشورهای قطر، اردن، لبنان، مراکش، عربستان، تانزانیا و مصر اشاره کرد و گفت: جای ایران در این بخش خالی است چون در حوزه سیاست‎گذاری هنوز برنامه مدونی نداریم که به سوی آموزش‎های رسمی حرکت کنیم.

  • یاسپرس ۱۳۹۸-۰۳-۰۸ ۱۲:۰۲

    موضوع ایران در رویارویی با غرب(۱)؛

    ردی بر نظریۀ کارل یاسپرس- «وحدت تاریخ جهان»

    از نگاه یاسپرس تضاد تاریخی و تقسیم‌بندی میان شرق و غرب گویا همیشه به نفع غرب متمایل بوده است. به باور یاسپرس، «باخترزمین روشن‌ترین تقسیم‌بندی‌های تاریخ و غنی‌ترین آفرینش‌ها و ظریف‌ترین نبردهای روحی و معنوی را دارد.» بدین وجه که کارل یاسپرس در حقیقت مبدأ تحول فکری در یونان باستان را ملاک داوری برای وحدت تاریخ جهان قرار می‌دهد. همان‌طور که در سطور بعدی روشن می‌شود، او با تکیه بر این تحول بنیادین، نظریۀ خود را قادر می‌سازد تا طرح وحدت تاریخ جهان را پی‌ریزی کند.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۰۴ ۱۰:۰۰

    یادداشت وارده؛ به بهانه یادبود، به دلیل قصور: گذری بر زندگی متفکر تنها و تأملی بر وضع اسفناک روشنفکری در ایران

    محسن قانع بصیری بسیار دقیق نیازهای حال حاضر جامعه ایرانی را درک کرده بود. عجب آنکه آخرین آثارش در نقد جریان روشنفکری و نیز وضعیت دموکراسی در ایران دقیقاً نشان از این واقعیت دارد.

  • علی پایا ۱۳۹۸-۰۲-۳۰ ۱۳:۰۱

    پاسخ‌های علی پایا و حسین پایا به پرسش‌هایی در باب نقش روشنفکران در عرصه عمومی؛

    هیچ جامعه‌ای بی‌نیاز از روشنفکران نیست

    در تفسیر گرامشی، «روشنفکر سنتی» مدافع نظم پیشین است. «روشنفکر ارگانیک» نیز در تعبیر ایدئولوژیک و طبقاتی او، نقش خاصی را در خدمت یک ایدئولوژی خاص ایفا می‌کند. اما اگر بخواهیم مدل گرامشی را که نظیر هر مدل دیگر مواجه با محدودیت‌های زمان و مکان خود بوده است، با شرایط کنونی منطبق سازیم، باید بگوئیم روشنفکر سنتی از دیدگاه او مدافع نظم مستقر است و با تحول و تغییر (بخصوص تحولات اساسی) موافق نیست.

  • محمد مالجو ۱۳۹۸-۰۲-۱۴ ۱۴:۳۷

    صوت/ «نظام اقتصادی حاکم بر ایران چگونه نظامی است؟»

  • ۱۳۹۸-۰۲-۰۳ ۱۰:۰۰

    الگوی اروپا برای برون رفت از معضل «شهرهای پیر» در ایران

    سفیر مرکز تحقیقاتی تبادلات دانشگاهی آلمان در ایران در نشست نقد و بررسی کتاب «شهر از نو» گفت: آدم‌های قبل از بحران با آدم‌های بعد از بحران تفاوت‌های زیادی دارند و «شهر از نو» روایت پسافاجعه است.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۸-۰۱-۲۸ ۱۳:۲۸

    رضا داوری اردکانی؛

    ایران و مسائل و مشکلاتش

    استادان ایرانی ادب و علوم انسانی شاغل در اروپا و آمریکا و استرالیا و … نیز روی هم رفته آثاری بهتر از همکاران خود که مقیم وطنند پدید می آورند. چنانکه بعضی از بهترین آثاری که در ادب و تاریخ معاصر ایران نوشته شده است، اثر دانشمندان و صاحبنظران ایرانی مقیم خارج است (شأن پژوهندگان مقیم کشور را کوچک نمی انگارم بلکه به روحیه و فرصت ها و شرایطی نظر دارم که در خارج از کشور برای پژوهندگان فرهنگ و ادب و تاریخ فراهم است).

  • علوم انسانی دیجیتال ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۵:۰۶

    چرا علوم انسانی در ایران توسعه پیدا نکرده است؟

    علوم انسانی و زندگی تراژیک 

    واقعیت آن است که ما در یک حالت دوگانگی و برزخی قرار داریم و همین وضعیت بر ماهیت علوم انسانی ما تاثیر گذاشته و شاید نوعی «شبه علوم انسانی» را دامن زده است. آمیختگی مفاهیم و  تلقی مبنی بر انطباق ناپذیری  نظریه های غربی با وضعیت تاریخی و زیستی ما،  موجب شده که به بسیاری از این نظریه ها  به دیده تردید نگاه کنیم و حتی آنها را در محافل دانشگاهی کمتر مورد استفاده قرار دهیم.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۴:۴۰

    «سینمای ایران» در ترکیه منتشر شد

    کتاب «سینمای ایران» نوشته رضا ایلوم، به زبان ترکی استانبولی و در ۱۶۰ صفحه از سوی انتشارات seyyah ترکیه منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۹ ۱۶:۴۰

    جلایی‌پور: تحلیل وبر از دولت ـ ملت قوی، قابل تسری برای ایران است

    جلایی‌پور گفت: تحلیل عقل‌پسندی که وبر از دولت ـ ملت قوی ارائه می‌دهد قابل تسری برای ایران نیز هست. اتفاقا مشکلاتی که کشور ایران با آن روبرو است برای رویارویی با آنها به دولت ـ ملت قوی نیاز دارد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۳ ۱۰:۳۰

    رهگذر: اسطوره‌های ایرانی را در جریان صنعت سرگرمی فراموش نکنیم

    مراسم رونمایی از نخستین جلد رمان گرافیکی «ارشیا» با حضور نویسنده و طراح کتاب و جمعی از علاقه‌مندان عصر روز چهارشنبه 8 اسفندماه در باغ کتاب برگزار شد.