علم

کل اخبار:408

  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۶ ۱۳:۰۰

    یادداشتی از محمدرضا تقوی؛ علوم آکادمیک بر سوبژکتیویسم دکارتی استوار است/ علم بدون جهت نیست

    هیچ فاعل شناسایی به هنگام مطالعه پدیده ها، نمی تواند مبادی فلسفی مورد باور خود را کنار بگذارد؛ بنابراین، می توان گفت که هیچگاه علم بدون جهت نخواهد بود.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۳۱ ۱۴:۰۰

    شاپور اعتماد با اعلام خبر انتشار مجموعه‌ای 80جلدی گفت: در ایران نمایشنامه علمی نداریم/ «فرمان به دیوان» را برای برجام و مسئولان ترجمه کردم

    شاپور اعتماد با اشاره به اینکه در ایران نمایشنامه علمی نداریم گفت: ما نه تنها در ایران این‌گونه نمایشنامه نداریم؛ بلکه به شخصه معتقدم که جامعه هنری ایران در مقابل علم گارد دارد و انگار هنر و علم با هم سر ناسازگاری دارند.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۳۰ ۱۳:۰۰

    منتقدان از «فلسفه علم کانت» می‌گویند

    نشست بررسی و نقد کتاب «فلسفه علم کانت» با حضور کارشناسان ۳۰ تیرماه برگزار می‌شود.

  • حضرتی ۱۳۹۸-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۵

    به بهانه انتشار ویراست جدید روش پژوهش در تاریخ‌شناسی اثر حسن حضرتی؛

    در گیر و دارِ فرم

    روش پژوهش در تاریخ‌شناسی حسن حضرتی اثر آموزشی حائز اهمیتی در روش تحقیق دانش تاریخ آکادمیک ایرانی است که در قوام‌بخشی به فرمالیسم پژوهش‌های این رشته نقش مهمی ایفا می‌کند. اما این فرمالیسم روشی برداشتی از رویکرد معرفت‌شناختی پوزیتیویستی است که براساس اسطوره علم وجه هژمونیک یافته؛ ارزش‌ها و مبانی این رویکرد غالب در دانشگاه ایرانی چنان در ذهن و زبان دانشجویان و پژوهشگران نهادینه شده که طرح روش‌ها و رویکردهای متفاوت در رشته تاریخ آکادمیک، آب در هاون کوفتن را ماند.

  • خرافات ۱۳۹۸-۰۴-۱۶ ۱۱:۰۸

    بررسی ساختار خرافه؛

    وقتی ساحر سنگی به شکم خود می‌بندد

    رازها جهان را قابل تحمل می‌سازند؛ اما واقعیت‌های پیشاپیش رمزگذاری‌شده باید از طریق روش‌ها و ابزارها به صورت معقول مورد رمزگشایی و کشف قاعده قرار گیرند. فیسک معتقد است که واقعیت‌ها (امر واقع) در نظامی قانونمند از نشانه پیش‌تر رمزگذاری شده‌اند که آحاد یک فرهنگ به آن پایبندند. در هر فرهنگی آنچه واقعیت خوانده می‌شود محصول رمزگان همان فرهنگ است و ممکن است واقعیتی عینی و یا تجربی باشد؛ اما اگر هیچ شیوۀ جهان‌شمول یا عینی برای ادراک و فهم آن وجود نداشته باشد آن واقعیتِ از قبل رمزنگاری‌شده بنا به قابلیت‌ها و ظرفیت‌های فرهنگ آن قوم کشف نمی‌شوند.

  • داوری ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۰:۰۷

    رضا داوری اردکانی؛

    شرایط اخلاقی و تاریخی پیشرفت علم

    آیا راهی جز راه طی شده جهان توسعه‌یافته می‌شناسند؟ اگر افق تازه و راه دیگری گشوده و پیدا شود دیگر پیمودن راه توسعه وظیفه نیست و باید از آن منصرف شد اما تا زمانی که راه دیگر پیدا نشده است بیش از دو انتخاب پیش روی آن‌ها نیست. یکی ماندن در وضع توسعه‌نیافتگی و دیگر رفتن به سوی توسعه. انتخاب دوم رفتن به سوی ایده‌آل نیست اما انتخاب اول ماندن در رخوت و بیهودگی و ملال و ناتوانی و پرحرفی و بیهوده‌کاری و فقر و پریشانی و بیماری و فساد است. از این وضع باید رهایی یافت. سیاستمداران و دانشمندان وظیفه دارند که در تمهید مقدمات و فراهم آوردن شرایط گذشت از این وضع بکوشند.

  • منطق ۱۳۹۸-۰۲-۳۱ ۱۱:۴۴

    معرفی منطق تفکرات و شرحی بر سکولاریسمِ حوزه اندیشه (۱)؛

    نوع اولِ منطق تفکرات؛ منطق علمی-عقلانی

    مدل‌های ریاضی، زبان و چارچوب اکثر فرضیه‌های علمی را تشکیل می‌دهند. تبیین‌های حاصله از فرمالیسم ریاضی از قیدوبند شرایط مکانی، موردی و کنونی آزمایش و پدیده مورد مطالعه، رها هستند و قادرند در پیکان زمان رو به جلو حرکت کنند؛ ازاین‌رو، توانایی پیش‌بینی کردن را به نظریه‌ها می‌بخشند. به علاوه، عینیت فرمالیستی، مانع تفاسیر موردی و مصلحت‌اندیشانۀ نتایج تجربیات می‌شود، زیرا ملاکی عینی برای پذیرش و نقد نظریه فراهم می‌سازد.

  • فلسفه و دانشگاه ۱۳۹۸/۰۲/۱۵

    علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛

    از ضرورت اخلاق حرفه‌ای تا شرایط تحقق رفتار اخلاقی در فعالیت علمی

    مدرک‌گرایی و غفلت از شایسته‌سالاری باعث شده‌اند که به نسبت تقاضا، مراکز زیادی در آموزش عالی ایجاد شوند و خود در عرضۀ کالا به ایجاد تقاضا نیز دامن بزنند. در چنین جامعه‌ای گرایش به ایجاد مراکز آموزش عالی زیاد شده که در ایجاد انواع «دانشگاه» دولتی و غیردولتی تجلی یافته در حالی که بخش عظیمی از این‌ها حتی کالج کوچک نیز نیستند تا چه رسد به دانشگاه. امتیاز شمار زیادی از دانشگاه‌های غیردولتی بر پایۀ رانت‌خواری به اشخاص حقیقی یا حقوقی داده شده.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۰۷ ۱۵:۳۰

    شیخ رضایی: آموزش علم به شیوه داستان برای کودکان جذاب‌تر است

    یک استاد فلسفه معتقد است آموزش مفاهیم علمی با ارائه داستان برای کودکان جذاب‌تر است.

  • ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۵:۰۰

    افزایش دوره‌های مشترک با دانشگاههای خارجی/برگزاری روز علم در خارج

    معاون همکاری‌های علمی و سازمان‌های تخصصی وزارت علوم از برگزاری حدود ۵۰ دوره مشترک با دانشگاه های خارجی خبر داد و گفت: در سال جدید برگزاری این دوره ها افزایش خواهد داشت.

  • فارم هال ۱۳۹۷-۱۲-۰۸ ۱۲:۴۸

    دربارۀ کتاب فارم هال؛

    علم بر صحنۀ نمایش

    ایدۀ جدایی «علم» از «جامعه-سیاست» پندار خامی‎ است که باید از ذهن دانشمندان کنار گذاشته شود و باید آن‌ها این را به‌عنوان یک قاعده بپذیرند که هم تکوین و حفظ یک نظام علمی به‌شدت وابسته به شرایط اجتماعی-فرهنگی موجود است و هم اینکه تحقق و موجودیت ‎یافتن یک نظام علمی امری خنثی نیست و تبعات اجتماعی-سیاسی خُرد و کلان دارد.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۴ ۱۳:۴۰

    وزیر علوم: تحولات سریع علم بازنگری در رشته‌های دانشگاهی را الزامی کرده است

    وزیر علوم گفت: تحولات سریع در حوزه‌های مختلف علم و فناوری که حاصل پیشرفت‌های اعجاب انگیز در فناوری اطلاعات است؛ بازنگری سریع و دقیق در رشته‌های دانشگاهی را الزامی کرده است.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۰

    علم بدون اعتقاد به وجود نیامده است/ انتقادی که به فردید می کنند

    داوری اردکانی در مراسم یادبود سیداحمد فردید گفت: اخلاق قبل از علم قرار دارد. هیچ جا در تاریخ، علم بی اعتقاد یا تعلق بوجود نیامده است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۶ ۱۶:۰۰

    آیا واقعا علم بد است؟

    کتاب از دست رفته در ریاضیات جزو آن دسته از کتاب‌هایی است که به نقد برخی نظریات جالب در حوزه علم فیزیک می‌پردازد نویسنده معتقد است نظریه‌ای صحیح است که قابل آزمایش باشد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۰:۰۰

    «علم برای همه» از ریاضیات تا تکامل بدن انسان

    کتاب «علم برای همه» مجموعه‌ای از شگفتی‌های شش علم است که دانشمندان برای عموم مردم تالیف کرده‌اند. این کتاب جزو محبوب‌ترین کتاب‌های علمی برای عموم مردم در سال ۲۰۱۸ شناخته شده است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۵:۲۰

    سومین شماره فصل نامه بابل منتشر شد

    شماره سوم «بابل؛ فصل‌نامه علم و سیاست» با طرح مفهوم «سخن» و چگونگی  امتداد آن در زندگی منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۴:۰۰

    بحث روش شناسی علوم تا پیش از ابن سینا مطرح نشده بود

    غلامرضا اعوانی، چهره ماندگار فلسفه گفت: بحث روش شناسی علوم را برای اولین بار ابن سینا مطرح کرد و تا پیش از ابن سینا این بحث مطرح نشده بود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۴:۲۰

    عالمان علوم انسانی و علوم اجتماعی درباره اخلاق در علم توجه کنند

    رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت:اگر قرار است در باب آموزش عالی و علم تاملی صورت بگیرد، عالمان علوم انسانی و علوم اجتماعی هستند که بایستی به این بحث توجه کنند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۳:۲۰

    عدالت معرفت شناختی در عرصه دانش حاکم شود/حل مشکل «کشتن معرفت»

    استاد دانشگاه سنگاپور گفت: باید یک عدالت معرفت شناختی در عرصه دانش وجود داشته باشد، تا مشکل جهانی «کشتن معرفت» را حل کند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۲ ۱۵:۲۰

    کنفرانس سالانه علم فهم و آگاهی برگزار می شود

    بیست و ششمین کنفرانس سالانه علم فهم و آگاهی ژوئن ۲۰۱۹ در اینترلکان، سوئیس برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۷:۰۰

    جدیدترین شماره از دوفصلنامه «پژوهش‌های علم و دین» منتشر شد

    جدیدترین شماره از دو فصلنامه علمی ـ پژوهشی «پژوهش‌های علم و دین» به صاحب امتیازی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، مدیر مسئولی مهدی معین‌زاده و سردبیری عبدالرزاق حسامی‌فر منتشر شد.

  • زبان ۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۱:۳۲

    زبان چه نقشی در تولید دانش دارد؟

    زبان، آگاهی و دنیاهای متفاوت

    زبان‌ها عینک‌های ذهنی هستند که ما همواره از منظر آن‌ها به دنیای ابژکتیو می‌نگریم. پدیدارها آن‌گونه که هستند (وجودی در خود و فی‌نفسه) برای ما قابل شناخت و دسترس نیستند، مگر با واسطۀ زبان. ما حتی وقتی در خلوت خویشتن به موضوعی می‌اندیشیم، باز هم مستقر در میدان زبان هستیم، چراکه در یک گفت‌وگوی زبانی دوطرفه با خویشتن به سر می‌بریم. ازاین‌رو بود که هایدگر، فیلسوف زبان‌اندیش قرن‌بیستمی نهیب می‌زد که «زبان خانۀ هستی است»،

  • ۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۷:۲۰

    پشت کردن به حکمت و عرفان نمی تواند راه پیشرفت علم را هموار کند

    پازوگی گفت: با توجه به اینکه دیدگاه حکمی و عرفانی اصولا از سنخ تفکر علمی نیست، پشت کردن به حکمت و عرفان هیچ گاه نمی‌توانند هموار کننده راه پیشرفت علم باشد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۵:۰۰

    نتایج نامطلوب علم فعلی ریشه در سکولاریسم دارد/حکمت فراموش شده است

    مهدی گلشنی اظهار کرد: تمام نتایج نامطلوب علم فعلی ریشه در حاکمیت و جهان بینی سکولار در عالمان معاصر دارد که از حکمت دور هستند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۲ ۱۳:۰۰

    فلسفه علم باید به شرایط تاریخی و امکان های توسعه علم بپردازد

    رئیس فرهنگستان علوم در سرمقاله اخیر خود در نشریه فرهنگستان علوم نوشت: فلسفه علم اگر به شرایط تاریخی و امکان های توسعه علم نپردازد، راهنمای پیشرفت علم کشور نمی شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۱۱:۴۰

    همه رشته ها باید علوم انسانی بیاموزند/ علم تجربی و سوالات بنیادی

    عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: سوالاتی در علم وجود دارند که علم تجربی نمی تواند آنها را جواب دهد. حتی خداناباوران هم این موضوع را مطرح کرده اند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۹ ۱۵:۲۰

    نشست «علم معاصر نیازمند یک نگرش جامع‌تر است» برگزار می شود

    نشست «علم معاصر نیازمند یک نگرش جامع‌تر است» با سخنرانی مهدی گلشنی ۲۰ آبان ماه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۹ ۱۵:۰۰

    نشست معرفی و بررسی کتاب «علم چیست؟» برگزار شد

    نشست معرفی و بررسی کتاب «علم چیست؟ جستارهایی دربارۀ فلسفه، پژوهش و آموزش علم» در سرای اهل قلم برگزار شد.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۵:۴۰

    گروه فلسفه و علوم در تمدن اسلامی تشکیل می‌شود

    اولین جلسه شورای علمی گروه «فلسفه و علوم در تمدن اسلامی» در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به ریاست «علی‌اکبر ولایتی» برگزار شد.

  • علم ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۱:۵۲

    علم و دیپلماسی

    پیر برونو روفینی

    مطالعات مربوط به حوزه علم، فناوری و نواوری با هم ارتباط متقابل دارند و به تبع آن، سیاست‌های مرتبط با این حوزه‌ها و مطالعات درباره این سیاست‌ها نیز با هم در پیوند هستند.