کل اخبار:45
-
۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۰۹:۱۰
پاسخ به تناقضات بیشمار سروش در مناظره «بسط تجربه نبوی»
به چه دلیل متن دینی همواره صامت، مبهم و تفسیرپذیر است؟ متن میتواند روشن، محکم و مفصل بوده و تفسیرهای متعدد را برنتابد. قرآن کریم نیز بر این حقیقت مهر تایید زده که مدلول برخی ازآیات روشن و آشکار است.
-
۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۰:۵۸
مقدمهای بر نقد رؤیاهای رسولانه از عبدالکریم سروش؛
شراب و شناخت در شعر حافظ
استوارت همروف و راجر پنرز صاحبان نظریه اُرک-اُر (Orch-Or) بیان میکنند که مغز انسان یک سیستم فرا-الگوریتمی (محاسبهناپذیر) است. در اینجا تلاش میشود موضوع شناخت نزد حافظ با بخشی از مطالب مربوطه نیز مقایسه شود. در آنجا موضوع با تعریف خودآگاهی آغاز شده است و جنبهی علمی دارد، در شعر حافظ «شراب» را بهعنوان روشی از شناخت و تأثیر آن بر درونیات آدمی مطالعه میکنیم.
-
۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۸:۰۰
نقد آراء عبدالکریم سروش و حامد ابوزید در کتاب «انکار قرآن»
همایش رونمایی و نقد و بررسی کتاب «انکار قرآن» با حضور عبدالله نصری، نویسنده این کتاب و اعظم پویازاده، عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه تهران در بخش مکتوب نمایشگاه قرآن برگزار شد.
-
۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۴:۵۰
حائری یزدی «سروش» را فاقد شناخت درست حرکت جوهری میدانست
مرتضی پویان، گردآورنده کتاب «شرح حرکت اسفار» میگوید: آیتالله مهدی حائری یزدی اعتقاد داشت که عبدالکریم سروش بهدرستی متوجه مبحث «حرکت جوهری» ملاصدرا نشده است.
-
۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۲:۳۰
مهمترین آرای سروش در یک کتاب نقد و ارزیابی میشوند
عبدالحسین خسروپناه و حسن پناهی آزاد، نویسندگان کتاب «سروش، دین و نواندیشی: نقد و ارزیابی دیدگاههای دکتر عبدالکریم سروش» به طرح، نقد و ارزیابی مهمترین دیدگاههای دکترعبدالکریم سروش پرداختهاند.
-
۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۰۹:۲۴
نقد و بررسی کتاب «در جستجوی علوم انسانی اسلامی» (۲)؛
علم و علم دینی در مقام ثبوت و تحقق خارجی
علم در مقام ثبوت، باور مطابق با واقع است و باور مطابق با واقع، شرقی و غربی و اسلامی و غیر اسلامی ندارد. اين که علم در مقام ثبوت يکی بيشتر نيست و بالطبع دينی و غير دينی ندارد، آنچه که واقعا علم است يکی بيش نيست. اما بايد توجه داشت که علم در بحث علم دينی، علم در مقام ثبوت و نفس الامر نيست، بلکه علم در مقام اثبات يا تحقق خارجی است.
-
۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۱۱:۴۸
نقدی بر کتاب «در جستجوی علوم انسانی اسلامی» نوشته عبدالحسین خسروپناه (۱)؛
تحول علوم انسانی، پروسه یا پروژه؟
بدیهی است برخی از متفکران در مواجهه با تقریرهای ضعیف ایده تحول علوم انسانی و تولید علم دینی و با دیدن برخی از رفتارهای نادرستی که در دهههای گذشته ذیل این ایده (در ایران و دیگر کشورهای اسلامی) انجام شده است، از در مخالفت با آن برآیند و ضعفهای نظری و آسیبهای اجرایی این ایده را گوشزد کنند.
-
۱۳۹۳-۰۵-۱۸ ۱۱:۰۹
نگاهی به سیر تحولات گفتمانی روشنفکری دینی/ بخش دوم؛
دینداری مدرن یا مدرنیته دینی!؟
آنها گرچه از صیانت دیانت سخن میرانند، اما اگر نیک بنگریم و از منظری فوقانی به پروژهی آنها نظر کنیم، میبینیم که گامبهگام اسلام محمدی را لخت کرده و پیراهنی از تار و پودهای پارادایم حاکم بر تن آن میکنند. به تعبیر آقای اشکوری پروژهی روشنفکران دینی «مدرن کردن اسلام» است، نه «اسلامی کردن مدرنیته»!
-
۱۳۹۳-۰۵-۱۴ ۱۱:۲۹
نگاهی به سیر تحولات گفتمانی روشنفکری دینی/ بخش اول؛
روشنفکری دینی: ظهور، تحول، بحران
روشنفکران دینی در وهلهی اول در تلاشند تا قوانین اجتماعی، سیاسی دین که میبایست در جامعهی دینی به اجرا درآیند را تاریخگذشته و در حال حاضر بیفایده و ناعادلانه نشان داده و در وهلهی دوم، اِعمال هرگونه قوانین اجتماعی و سیاسی را منوط به رأی اکثری مردم میدانند.مبنای این تلاش، بیانیهی حقوق بشر و اندیشههای لیبرالیستی و ترجیح آنها بر قوانین اجتماعی، سیاسیِ دینی از جمله ولایت سیاسی و جزائیات است.
-
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۶:۱۸
روشنفکری دینی و روششناسی پسامدرن؛
وقتی دین به مشق شب کودکان شبیه میشود!
به روایت روشنفکران دینی، بهترین فراوردهی پسامدرنیسم، میل به تأمل بیشتر است، تأمل در این مسئله که بنیادی وجود ندارد و به جای آن کثیری از خردها حضور دارد. اگر گفتمان دیوانگی میتواند از حاشیه به متن برگردد، پس سنت این موقعیت را مییابد که خود را عرضه کند و اسطوره میتواند بهعنوان مهمترین شالودهی عرصهی فرهنگ موضوعیت یابد.
-
۱۳۹۳-۰۳-۰۱ ۱۰:۴۴
یادداشت میهمان/ به بهانه پاسخ جواد طباطبایی به منتقدانش(2)؛
تاسیس اندیشه سیاسی جدید ایران از درون بحران ایران
آقاجری که به دانشجویان کریتیک متن یاد میدهد هنوز نمیداند فرق بین زمینه و بافتی که طباطبایی در یک نشست تحت عنوان "کجا ایستادهایم؟" در یک شرایط تاریخی مشخص برای حوزه عمومی سخنرانى کرده با روش و نظریه تاریخ او یکی نیست، از آنجا که گویا دیری است تا در پی اشارت عبدالکریم سروش سردمدار روشنفکران دینی به دنبال اثبات انتحال در آثار طباطبایی میگردد، خطر میکند تا این شخص را پیدا کند.
-
۱۳۹۳-۰۲-۲۱ ۱۰:۰۵
لیبـرالیـسم در اندیشۀ عبدالکریم سـروش؛
هم مرکـب راه و هم مـقصـد راه
سابقۀ عمل و افکار عبدالکریم سروش بهعنوان منتقد جدی مارکسیسم در بحبوحهی پیروزی انقلاب و سالهای پس از آن و گرایش آشکار او به متفکرانی نظیر «کارل پوپر»، «کارل همپل» و «جان هیگ» او را در میان روشنفکران دینی با گرایش لیبرالیستی قرار میدهد.
-
۱۳۹۳-۰۲-۰۳ ۰۸:۴۶
بحثی در نسبت اخلاق و روشنفکری دینی؛
دباغ، حجاب و ارتداد
سروش دباغ اگرچه در پارهای از مکتوبات خویش رویهای مبتنی بر تحلیل و تحقیق را پیشه میکند؛ اما در نوشتههای اخیر او در زمینهی اخلاق و فلسفهی اخلاق گویی نوعی کمدقتی، فزونی گرفته است. البته پایاننامهی دکتری او در این میان یک استثنا است.
-
۱۳۹۲-۱۲-۲۸ ۱۴:۴۹
بهزاد جامه بزرگ؛
چه کسی متهم میکند؟
با گذشت قریب به یک ماه از انتشار مصاحبۀ مصطفی ملکیان با فرهنگ امروز تحت عنوان «با پارادوکس خود چه میکنید؟» واکنشها همچنان به این مصاحبه ادامه دارد. پس از واکنش محمد مجتهد شبستری، عبدالکریم سروش، محمود صدری، عبدالعلی بازرگان و حسن یوسفی اشکوری، به فن این مصاحبه و پاسخ به مدعیات مصطفی ملکیان، اینک گسترۀ واکنشها به مصاحبهکننده رسیده است.
-
۱۳۹۲-۱۲-۱۱ ۱۱:۱۸
بحثی در نسبت اخلاق و روشنفکری دینی؛
چرا روشنفکری دینی به تبیین اخلاق روی آورده است؟
سرخط این قصه را باید در آثار سروش جستوجو کرد، شاید «اخلاق خدایان» وی، اولین نشانهی بیرونی از عطف عنان روشنفکران دینی به سمت اخلاقپژوهی باشد. البته نگرش فرااخلاقی سروش را باید در اثر مهم او یعنی «دانش و ارزش» پی گرفت؛ اما آیا واقعاً او بر همان است که بود؟