کل اخبار:1410
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۹ ۱۴:۲۰
رونمایی از سردیس «بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی در تاریخ معاصر»
سردیس بانوی مبارز و آزادیخواه تاریخ معاصر در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی میشود. این نشست همراه با معرفی کتاب «بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی در تاریخ معاصر» است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۷ ۱۰:۴۰
کتابی که سعی میکند آن چیزی را که از خاطرات شهرنشینان رفته افشا کند
اهرابیان صدر در نشست نقد و بررسی کتاب «حافظه شهری (تاریخ و فراموشی در شهر مدرن)» گفت: کتاب فقط به کالبد و بناهای شهر محدود نمیشود و تحلیلی از رمانها و داستانهای شهری به مثابه بخشی از تاریخ شهر را ارائه میکند. در کتاب بیان میشود که چگونه حافظه شهری خیلی وقتها یادآوری گذشته نیست و گاهی بسیاری از چیزها را از یاد میبرد. کتاب سعی میکند آن چیزی را که از خاطرات شهرنشینان رفته افشا کند.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۲ ۱۲:۲۰
منتقد لیبرالیسم/ دومینیکو لوسوردو فیلسوف ایتالیایی در ۷۷ سالگی درگذشت
شاید مشهورترین اثر لوسوردو «لیبرالیسم: یک ضدتاریخ» است. موضوع این کتاب نه تفکر ناب و انتزاعی لیبرال بلکه لیبرالیسم، جنبش لیبرال و نیز جامعه لیبرال است در واقعیت ملموس و انضمامی.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۴:۴۰
جامعه شناسی تاریخی (مفاهیم، نظریه ها، نقد و بررسی) منتشر شد
کتاب جامعه شناسی تاریخی (مفاهیم، نظریه ها، نقد و بررسی) تالیف «مجید کافی» از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۱ ۱۴:۰۰
زنده یاد فؤاد سزگین و تاریخ نگارشهای عربی
دکتر فؤاد سزگین، از همان سالهای نخستین ورود به آلمان (۱۹۶۱م) با این نیت که کار سترگِ کارل بروکلمان با نام تاریخ ادبیات عرب(GAL) را با افزودن دستنویسهای موجود در کتابخانههای استانبول، دنبال و تکمیل نماید، نگارش کتابشناسی کمنظیر و ارزنده خود با نام تاریخ نگارشهای عربی(GAS) را شروع کرد.
-
۱۳۹۷-۰۴-۱۰ ۱۳:۲۳
تا چه شود؟
سیروس سعدوندیان
حضور اجتماعی و نفوذ سیاسی صنف بازرگان و تاجر در تحولات ایران معاصر یکی از مضامین مهم و شناختهشده تاریخ کشور است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۳ ۱۶:۲۰
چه کسی آقای نویسنده را کشت؟
همه میدانند که ویژه نامه آرش چند ماهی پس از مرگ صمد بهرنگی منتشر شد و آن موقع هم دوستان نزدیک صمد بر مرگ او مشکوک بودند. با اطلاعاتی که از جریانات تابستان ۴۷ داشتند کشته شدن صمد را وسیله عملههای رژیم که شاید ساواک هم مستقیما در آن دست نداشته باشد دور از انتظار نمیدانستند.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۳ ۱۶:۰۰
عملیات جاسوسی شوروی در ایران در دوره رضاشاه
متن زیر مقاله ای است در باب عملیات جاسوسی شوروی در ایران در دوره رضاشاه بر اساس زندگی و خاطرات ژرژ آقابکف ۱۳۰۷- ۱۳۰۵ شمسی.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۳ ۱۴:۴۰
روزی که به سر مردم ایران کلاه گذاشتند
ماجرای دستور تبدیل کلاه لبهدار به کلاه شاپو در ۲۸ خرداد ۱۳۱۴ چه بود؟
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۲ ۱۳:۴۰
بی توجهی جامعه تاریخی به موضوع جنگ جهانی اول/کمبود پژوهش های جدی
صالحی، پژوهشگر تاریخ حوزه عثمانی در نشست «روحانیت و جنگ جهانی اول» گفت: در پژوهش های جدی درحوزه جنگ جهانی اول کمبود داریم و جامعه تاریخی به موضوع جنگ جهانی اول بی توجه بوده است.
-
۱۳۹۷-۰۴-۰۲ ۱۱:۰۰
کجای تاریخ ایستاده ایم/ صورت مسئله غلط و جواب های ما
بسیار تفاوت می کند دیدگاه و عملکرد کسانی که دوره و زمانه را دوران اعتلا و تمدن می دانند با کسانی که فکر می کنند در عصر انحطاط و اضمحلال زندگی می کنند.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۷ ۱۶:۰۵
تاریخ پزشکی
ویلیام باینوم
ویلیام باینوم در این اثر با بیانی روان،و گاه طنز آمیز،دوهزار و پانصد سال تاریخ پزشکی را به اختصار ولی بسیار عمیق عرضه می کند.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۳ ۱۶:۲۰
شهر ایرانی، اینجا و اکنون
در نگرش ما به زندگی شهری واقعی و انضمامی، حضور ندارد و اتفاقا ما زیست شهری خود را در فراموشی و نسیان کامل و شاید عمدی آن سامان میدهیم، یعنی تعمدا آن را روی طاقچه میگذاریم و کارکردش را به نقشی موزهای و یادمانی تقلیل میدهیم، تا بتوانیم راحتتر به شیوهای که «همگان» زندگی میکنند، زندگی کنیم.
-
۱۳۹۷-۰۳-۲۱ ۱۲:۴۰
تاریخ اندیشه سیاسی غرب از روشنگری تا افول لیبرالیسم
جان مکللند در جلد دوم کتاب «تاریخ اندیشه سیاسی غرب» میکوشد برخلاف شیوه مرسوم در تدوین تاریخ فلسفه سیاسی، رویه بی طرفی را کنار بگذارد و ضمن برخورد فعال با اندیشمندان سیاسی، دربارهشان داوری کند. مولف مباحث خود درباره تک تک این اندیشمندان را به گونهای پیش میبرد که با مسائل جاری اندیشه غرب همخوانی داشته باشد و همین بر تازگی اثر حاضر میافزاید.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۵:۰۰
استعداد یا توهم نویسندگی/ از استالین تا عاشقانههای صدام حسین
بسیاری از دیکتاتورها در طول تاریخ سعی کردند خودشان را نویسنده نشان دهند ولی وقتی به کتابهای منتشر شده از آنها نگاه کنیم متوجه توهم آنها خواهیم شد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۴:۰۰
کنفرانس بینالمللی فلسفه، تاریخ و رویکردهای هرمنوتیک
بیست و یکمین کنفرانس بینالمللی فلسفه، تاریخ و رویکردهای هرمنوتیک در روزهای ۲۲ تا ۲۳ آوریل ۲۰۱۹ در نیویورک- ایالات متحده برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۲:۰۱
مقدمهای بر تاریخ زیباییشناسی مدرن؛
هنر در خدمت روشنگری
این ایده که شعر، و شاید هنرهای دیگر، میتوانند مجموعه کاملی از امکانات را برای عاطفه، انگیزه و کنش انسان بازنمایانند و با این توان و شدت همین کار را برای دعوت ما به سوی نیکی و دوری ما از بدی و شرارت انجام میدهند، خواه به عنوان نقدی بر علیه افلاطون در دیدگاه ارسطو باشد یا دفاع از افلاطون همانگونه که مدنظر سیدنی بود، برای قرنها و پیش از شکلگیری رشته تخصصی زیباییشناسی در قرن هیجدهم هسته اصلی اندیشه غربی درباره هنر بود.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۵ ۱۵:۴۸
اینک مارکس: پایان نزدیک است ... فقط نه آنطور که خیال میکردیم
بنبست تاریخی مارکسیسم فقط در این واقعیت نهفته نیست که به بحران نهایی سرمایهداری امید بسته، و در نتیجه نمیتواند دریابد که چطور سرمایهداری از هر بحران قویتر از پیش بیرون میآید. در بدنه کلاسیک مارکسیسم خطای به مراتب غمانگیزتری در کار است که ولفگانگ اشتریک آن را به بهترین شکل توصیف کرده: مارکسیسم درباره «بحران نهایی» سرمایهداری راست میگفت.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۵ ۱۲:۳۸
اندیشۀ اصلاح دین در ایران مقدمهای تاریخی جلد دوم: دوره پهلوی
سید مقداد نبوی رضوی
آنچه در این پژوهش «اندیشه اصلاح دین در ایران» خوانده میشود، آموزههایی است که بر ضرورت پالایش دیدگاههای وارداتی نادرست از سنتهای دینی ایران (اسلام شیعی) دست میگذارد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۵ ۱۱:۲۰
کتاب «تاریخچه خشونت؛ افکار انتقادی پسا جنگ» منتشر شد
کتاب تاریخچه خشونت: افکار انتقادی پسا جنگ، اثر براد ایوانز توسط انتشارت زدبوکس منتشر شد.
-
۱۳۹۷-۰۳-۰۱ ۱۶:۴۰
مظفر بقایی و تشکیل حزبی میانمایه
در روز ۳۰ اردیبهشت ۱۳۳۰ حزب زحمتکشان ملت ایران به دبیرکلی مظفر بقایی کرمانی تاسیس شد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۹ ۱۶:۵۰
سقوط ۱۱۷۷
اریک اچ.کلاین
این کتاب در درجه نخست درباره سقوط تمدنهای عصر مفرغ و عوامل آن در بیش از سه هزار سال پیش است، با این حال حاوی درسهایی درباره جوامع جهانی و چندملیتیشده امروز نیز هست.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۹ ۱۴:۳۸
تجربههای تاریخی کلاس درس با نگاه تاریخ اجتماعی
کتاب «تبارشناسی کلاس درس در ایران» نوشته سید محمود نجاتی حسینی منتشر شد. نویسنده با مرور ادبیات بومی و جهانی مطالعات کلاس درس تلاش کرده است تصویری معرف از مسایل و مضامین مطالعات کلاس درس ارائه دهد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۹ ۱۲:۴۰
کتاب «تاریخ جامع فلسفه» رونمایی شد
کتاب تاریخ جامع فلسفه، اثر آیت الله سید محمد خامنه ای در بیست و دومین همایش بزرگ ملاصدرا رونمایی شد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۶ ۱۴:۰۰
پیروز مجتهدزاده: شاهنامه تنها منبع تاریخی که اسکندر را عادلانه قضاوت میکند
پیروز مجتهدزاده، کارشناس مسائل و مطالعات سیاسی با اشاره به اهمیت شاهنامه فردوسی در بررسی تاریخ ایران اظهار کرد: شاهنامه فردوسی اطلاعات بسیاری درباره تاریخ ایران ارائه میدهد. این اثر بزرگ تنها منبع تاریخی است که قضاوت درست و عادلانهای از اسکندر مقدونی ارائه میکند. معتقدم اگر منابع خود را دقیق بخوانیم حقایق بسیاری از رویدادها و شخصیتهای تاریخی برای ما روشن میشود.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۳ ۱۵:۴۰
آواز ایرانی، حرکت در مسیر اندوه تاریخی
آواز ایرانی که پیشینه ای درخشان و طلایی را در تاریخ موسیقی ایران به ثبت رسانده، اکنون با گذشت زمان و از دست رفتن استادان بزرگ فن و تحولات و تغییرات اجتماعی، دوران بی مهری و فراموشی را سپری می کند و به توجه بیشتر مسئولان نیاز دارد.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۳ ۱۵:۰۰
ترجمه؛ مهمتر از تالیف/ نگاهی به نهضت ترجمه در قرن سوم و چهارم هجری
ترجمه یک فعالیت فرهنگی مولد و ابداعی است به همان اندازه که تالیف چنین است.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۳ ۱۰:۴۶
میشل فوکو و ارتباط آثار وی با جهان سوم؛
گفتمان و قدرت در توسعه
دریافتها و بینشهای فوکو پیرامون کنترلِ تولیدِ گفتمان و نحوه عمل قدرت و دانش ما را قادر خواهند ساخت که تفسیر رادیکالِ مجددی از نظریه توسعه و پراکتیس بدست دهیم. موضوع کلی چنین بازتفسیرهایی میتوانند به اشکال زیر بیان شوند: اینکه بدون بررسی توسعه به مثابهِ یک گفتمان قادر به فهم راههای منظمی نخواهیم بود که کشورهای توسعه یافته غربی از رهگذر آن توانستند کشورهای جهان سوم را کنترل و مدیریت کنند.
-
۱۳۹۷-۰۲-۲۲ ۱۰:۰۰
در برابر جزم اندیشی/ آیینهوند و اخلاق تاریخ پژوهی در گفتاری از داود فیرحی
دکتر آیینهوند به سنت تاریخنگاری از برخی جهات بسیار علاقه داشت. اشاره شد که از تاریخ روایی عبور کرده است، اما یکی از ویژگیهایی که از سنت تاریخی ما به ارث برده بود، خطبه اول نوشته بود. یعنی در آن بخش آغازین باور خود را نشان میداد. این سنتی زیباست.
-
۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۳:۰۰
جزئیاتی از چگونگی ساخت نخستین شهر شطرنجی ایران
سجاد ثقفی: سلماس شهری در آذربایجان غربی با قدمتی بالغ بر ده هزار سال سکونت انسان در دشتهایش و دارای قدیمی ترین روستای مسکونی ۹ هزار سال قبل به نام کول تپه، هم اکنون نیز به عنوان اولین شهر شطرنجی ایران معروف است.