تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۷-۰۶-۲۴ ۱۱:۴۰

    محمد تهامی‌نژاد : فیلم‌ها تصویرگر واقعیت نیستند؛ تفسیر واقعیت‌اند

    محمد تهامی‌نژاد گفت:‌ فیلم‌ها بیش از آن که اطلاعاتی درباره موضوع و حوادث فراهم کنند، اسناد معتبری درباره سازندگان آن فیلم‌ها و روحیه زمانه خود هستند.

  • کمبریج ۱۳۹۷/۰۶/۲۱

    پاسخ جرج کلوسکو به پرسش‌های «فرهنگ امروز» درباب رویکرد مکتب کمبریج در تاریخ‌نگاری اندیشه؛

    آن‌ها در اشتباه‌اند!

    من از ایدۀ مجموعه‌ای از روش‌ها در تاریخ اندیشه حمایت نمی‌کنم. آنچه باید انجام شود، سؤالات معین و شرایط مشخصی است که باید مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد. من با این ایده موافق نیستم که چارچوب‌های معینی وجود دارند که باید مورد استفاده قرار گیرند. به‌نظرم این مسئله بیش‌ازحد سخت‌گیرانه و انعطاف‌ناپذیر است. چنین چارچوب‌هایی بیش از آنکه سودمند باشند، به احتمال زیاد به خطا یا سردرگمی منتهی می‌شوند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۸ ۱۷:۰۰

    جواد مجابی: مطالعه تاریخ یک امر ضروری است نه یک امر تفننی

    جواد مجابی می‌گوید: ما به عنوان یک ملت باید بدانیم در گذشته ما و جهان چه اتفاقی افتاده تا اکنون را بتوانیم بهتر بفهمیم و به طرف آینده حرکت کنیم.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۸ ۱۴:۲۰

    آموزش فرهنگ‌نگاری / سیدمسعود رضوی

    در دوران جدید، یعنی از هنگامه تجددگرایی در عصر مابعد مشروطیت، گرایش‌های نوینی در همه زمینه‌ها تجربه شد و فرهنگ‌نویسی نیز با نگاه به تجارب و حاصل کار غربیان، زمینه‌ها و انگیزه‌های تازه‌ای یافت. فرهنگ‌های ناظم‌الاطباء، لغتنامه دهخدا (که فرهنگنامه کبیر زبان و ادب و تاریخ ایران است)، فرهنگ معین، فرهنگ عمید، امثال و حکم دهخدا، دائره‌المعارف مصاحب و… تعدادی از آثار نوین در این عرصه محسوب می‌شوند و نزد اهل فرهنگ معروف و مشهورند.

  • بازنگری در جنبش مشروطه خواهی ایرانیان ۱۳۹۷/۰۶/۱۴

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۲)؛

    طبقات اجتماعی و بازتولید نظریه استبداد

    دریافت من به‌ویژه در بارۀ تاریخ ایران این است که نقش فرهنگ و فرداد تاریخی هیچ کم‌تر از طبقۀ اقتصادی نیست. مشروطه‌خواهی تقاطع برخوردی بود میان وارده‌های عصر مدرن و یک پیشینۀ فرهنگی بسیار سخت‌سر. به‌ویژه پس از مجلس اول از درون تعارض‌هایی که از کشمکش توفان‌های مدرن با ذهنیت فرهنگی و تاریخی و اجتماعی ایرانیان پدید آمد، مشروطیت فکر یا به تعبیر آدمیت ایدئولوژی غالبی را نیز پذیرا شد.

  • ناصر ۱۳۹۷-۰۶-۱۲ ۱۳:۱۷

    تاریخ و ادبیات ایران، عصر غزنوی ناصرخسرو

    محمد دهقانی

    ناصر خسرو را می‌توان به تعبیر امروزی، اومانیستی دانست که انسان را مرکز و محور خلقت الهی و از این رو صاحب آزادی و اختیار و مسئولیت کامل در قبال سرنوشتش می‌بیند

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۰ ۱۴:۰۰

    نظرات ادوارد براون، مسترلینچ انگلیسی و پاولیچ روسی درباره قرارداد ۱۹۰۷ به گواهی اسناد

    قرارداد ۱۹۰۷ روس و انگلیس از جمله وقایع مهمی است که تاثیری انکارناپذیر بر تاریخ معاصر ایران داشته است. این قرارداد با توجه به اهمیتی که دارا بود در روزنامه‌ها، جراید و تالیفات تاریخ‌نگاران انعکاس پیدا کرد. «ایبنا» در سالروز انعقاد این قرارداد بازتاب این واقعه تاریخی را در اسناد و منابع مکتوب داخلی و خارجی بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۷ ۱۶:۲۰

    کتاب‌های درسی از تاریخ و فرهنگ ایران تهی شده است

    اصغر دادابه گفت: متاسفانه امروز در کتاب های درسی توجهی به تاریخ و فرهنگ ما نمی شود و تهی شدن کتاب های درسی نتیجه اش شده این که جوان امروز نه علی را می شناسد و نه رستم را؛ یعنی نه نماد دین و تشیع را می‌شناسد و نه نماد تاریخی ملی اش را.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۶ ۱۷:۰۰

    نگاه کلان‌نگر هگل به تحلیل وضعیت ایران کمک می‌کند

    مهدی محمدی اصل می‌گوید: نگاه هگل نگاهی تاریخی و کلان است و از سوی دیگر رویکرد او توضیح مسائلی از بطن آنها و همراه شدن با آنها و توضیح نحوه حل تضادها و برآمدن تضادهایی دیگر است، می‌توان از فلسفه هگل در تحلیل وضعیت جوامع از جمله ایران مدد گرفت، به همین سبب نیز در سال‌های اخیر در ایران اقبال نسبتا خوبی به فلسفه هگل و رویکرد او در تحلیل مسائل شده است به این معنا که دست کم روش هگلی می‌تواند به ما در فهم مسائل و تحلیل آنها مدد برساند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۳:۴۰

    جهان‌بینی ارسطویی، جهان‌بینی نیوتنی و جهان‌بینی معاصر در یک نگاه

    کتاب «جهان‌بینی‌ها» (درآمدی بر تاریخ و فلسفه علم) عمدتا خطاب به کسانی نوشته شده که برای نخستین بار به تاریخ و فلسفه علم برمی‌خورند. اگر این تبصره شامل حال شمای مخاطب هم بشود، به کنکاش در قلمرویی جذاب خوش آمدید! کتاب در این باره تصویری نسبتا کلی و جذاب از مناسبات تاریخ، علم و فلسفه ارائه می‌دهد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۲:۴۰

    اعتضادالسلطنه در تاریخ نگاری نوین الگویی برای باقی مورخان شد

    زهرا امیری: اعتضادالسلطنه در شیوه تاریخ‌نویسی سنتی از اصل موضوع خارج می‌شد و بیشتر به فرعیات می‌پرداخت. این‌ها گرفتاری‌هایی است که در کتاب «اکسیرالتواریخ» دیده می‌شود که در بسیاری از موارد هم از جاده انصاف خارج می‌شوند. ولی وقتی تاریخ‌نگاری نوین در کنار سایر علوم از کشورهای اروپایی وارد ایران شد، تاریخ‌نگاری او خیلی متحول شد و اصلا او الگویی شد برای باقی مورخین که اغلب درباری بودند و شرح زندگی پادشاهان را می‌نوشتند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۹ ۱۳:۲۰

    اروپامداری تنها یک ادعاست/ مظاهر چندگانه اروپامداری

    «اروپامداری» بر این فرض استوار است که شباهتها و یکسانی های فرهنگی مشخص، مسیرهای تاریخی جوامع مختلف را شکل می دهد. اروپامداری تنها راه حل مسائل عصر ما را تقلید از مدلهای غربی می داند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۹ ۱۱:۲۰

    تالیفات ماندگار شیخ‌المستشرقین/ بارتولد بررسی تاریخ آسیای میانه را بر بنیان محکم پژوهشی استوار کرد

    واسیلی ولادیمیروویچ بارتولد، خاورشناس و ایرانشناس صاحب نام روسی که ملقب به «شیخ المستشرقین» است، تالیفات گرانبها و ماندگاری در زمینه شرق‌شناسی به یادگار گذاشته است که به مناسبت درگذشت وی (۱۹ اوت ۱۹۳۰) در این گزارش مروری کوتاه بر آن خواهیم داشت.

  • شیروانی ۱۳۹۷/۰۵/۲۹

    گفت‌‍وگو با محمد شیروانی در باب سینمای آوانگارد (۱)؛

    تاریخ سینما یعنی تاریخ امرِ نو

     از نظر من تاریخ سینما یعنی همان تاریخ آوانگاردیسم، در واقع تاریخ امر نو. ما وقتی از تاریخ سینما حرف می‌زنیم مدام داریم به جریان‌هایی اشاره می‌کنیم که درگیر امر نو بودند و سعی داشتند عادت معمول را به چالش بکشند؛ پس وقتی از امر نو یا همان آوانگاردیسم حرف می‌زنیم آن چیز دیگر سنت نیست.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۲:۲۰

    «جهان‌بینی‌ها» در آمدی بر تاریخ و فلسفه علم

    «جهان‌بینی‌ها»، در آمدی بر تاریخ و فلسفه علم اثر ریچارد دویت از سوی انتشارات ققنوس منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۶:۲۰

    انتخاب‌های یگانه احمد فردید

    مهدی اسحاقیان، روزنامه‌نگار پیشکسوت به مناسبت سالگرد درگذشت سیداحمد فردید در یادداشتی نوشته است: آنچه که از تاریخمندی هایدگر و فردید باید بیاموزیم این است که تنها راه برون رفت از وضعیت متصلب معاصر این است که به سرچشمه بازگردیم و با بازخوانی و بازیابی آن امکان دیگری را برای نجات هستی تاریخی خود برگزینیم.

  • تزلزل ۱۳۹۷-۰۵-۲۴ ۱۵:۱۷

    ردپای تزلزل رمان تاریخی ایران ۱۳۲۰-۱۳۰۰

    کامران سپهران

    این کتاب با مطالعه رمان‌های تاریخی این دوره و هم‌زمان نگاه به صحنه ادبیات جهانی، پرتوی تازه بر این حوزة مطالعاتی می‌افکند.

  • علی حاتمی ۱۳۹۷-۰۵-۲۳ ۱۲:۰۷

    نگاهی به سینمای علی حاتمی؛

    تاریخ مصور یا چهل تکۀ تاریخی؟

    حاتمی بارها این موضع را تکرار کرده است که بیش از تاریخ خود را ملزم به «رعایت مبانی درام» می‌دانسته و همواره کوشیده است که «تاریخ را به قواره درام دربیاورد». این در حالی است که منتقدان می‌گویند در برخی از این دستکاری‌های تاریخی، در نهایت چیزی هم عاید «درام» نشده است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۳ ۱۰:۴۰

    رقابت‌های محلی که بین امیرمؤید و سردارسپه بعد از کودتا صورت گرفت

    مصطفی نوری گفت: امیرمؤید با وجود این که همیشه به نظام متحد و دولت قوی توجه داشت و می‌گفت: «باید تفنگ را از دست سرباز محلی گرفت و به جای آن، کتاب به دستش داد»، اما رقابت‌های محلی نگذاشتند که امیرمؤید و رضاخان با هم به نتیجه مطلوب برسند. مذاکرات بسیاری بین آنها انجام شد که در نهایت هم امیرمؤید مغلوب شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۱ ۱۵:۱۵

    تجدد ایرانی همسو با سنت/ زیست سیاست ایرانی در گفت‌وگو با امیر مقدور مشهود پژوهشگر علوم سیاسی

    وقتی از زیست سیاست ایرانی صحبت می‌کنیم مراد سیاست‌هایی است که با تنظیم و ترتیب زندگی انسان‌ها به دنبال یکسان‌سازی و شبیه سازی آنها در سرزمین ایران است. بارزترین دوره اجرای زیست سیاست دوره پهلوی اول است. سیاست‌های مختلف اعم از یکسان سازی زبان و لباس و غیره همگی معطوف به هدفی بود که عنوان ملت سازی بر آن نهاده‌اند. پهلوی دوم هم با شرایط خاص دوره خود تقریبا به این سیاست‌ها ادامه می‌دهد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۰ ۱۲:۰۰

    عقده اودیپ، تفکر پاتریمونیال و چرخه استبداد و آزادی

    عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معتقد است تأثیر حکومت های پاتریمونیال و استبدادی مانند حکومت پهلوی بر جامعه این است که مردم به جای احساس مسئولیت همواره به دنبال قهرمان می گردند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۶:۲۰

    «خانه مشروطه» کجاست؟

    «تعدادی از پژوهشگران حوزه تاریخ تهران از نبود خانه مشروطه در تهران گله و پیشنهادهایی برای ایجاد این خانه در پایتخت مطرح کردند.»

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۱۶:۴۰

    تقی‌زاده و مشروطیت

    در تبریز نیز روس‌های ضدمشروطه تقی‌زاده را زیر فشار قرارداده بودند و او ناچار و از بیم جان پس از چهار ماه اقامت اجباری در تبریز از آنجا بیرون رفت و در بهمن ۱۲۸۹ وارد استانبول شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۱۶:۲۰

    علت مرگ در جنگ جهانی اول؛ گرسنگی یا بیماری؟ / الهام ملک‌زاده

    یادداشت الهام ملک‌زاده درباره تاثیر عوامل داخلی و خارجی در قحطی بزرگ ایران در طی جنگ جهانی اول (۱۲۹۳- ۱۲۹۸ هـ.ش) بر اساس اسناد منتشر نشده آرشیوی با تاًکید بر انگلستان و روسیه

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۳ ۱۵:۴۰

    انقلابی گمشده در غبار زمان/ سالروز امضای فرمان مشروطیت در گفت‌وگو با مسعود کوهستانی‌نژاد

    مشروطیت و انقلاب مشروطه، انقلابی گمشده در غبار زمان است. مشروطیت تنها چهار یا پنج سال در ایران دوام آورد و موج تفکر دولت‌گرا و دولت‌سالار در ایران و ساختار حکومتی کشور در آن زمان به سرکوب کامل انقلاب مشروطه منجر شد. این موج تنها ظواهری از انقلاب مشروطه را تا دهه‌ها بعد ادامه داد اما مانع از تحقق آرمان‌های اصیل مشروطه شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۰۳ ۱۴:۴۰

    نشست «مسجد در آیینه تاریخ ایران» برگزار می شود

    نشست مسجد در آیینه تاریخ ایران به همت گروه تاریخ و باستان شناسی خانه اندیشمندان برگزار می شود.

  • داروین ۱۳۹۷-۰۵-۰۲ ۱۱:۰۷

    نگاهی به کتاب مواجهه با داروین؛

    تاریخ رویارویی با داروین

    بسیاری از علمای مسیحی غربی که معنای تحت‌اللفظی متون مقدس را تنها روایت پذیرفتنی دربارۀ فرایند شکل‌گیری گونه‌های زنده می‌پنداشتند، نظریۀ داروین را از بستر علمی خود جدا و آن را صرفاً نظریه‎ای خداناباورانه می‌دیدند. پیوند ماده‌گرایی با نظریۀ داروین این برداشت را قوت بخشید و این نظریه نه به‌عنوان نظریه‌ای علمی که در جست‌وجوی تبیین طبیعی پدیده‌های زیستی است، بلکه به‌عنوان نوعی ایدئولوژی مادی ضددین شهرت یافت؛ بدین‌ترتیب، علمای مسیحی با ماده‌گرایان هم‌صدا شدند که نظریۀ داروین به ماده‌گرایی و ماده‎گرایی به بی‌دینی منتهی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۷ ۰۹:۲۸

    کمبریج کتابی درباره تاریخ روشنفکری ایرانی منتشر می‌کند

    انتشارات کمبریج کتابی تحلیلی با عنوان «هم شرقی، هم غربی» را درباره تاریخ روشنفکری ایران در سال جاری میلادی منتشر می‌کند که به ریشه‌های روشنفکری در ایران و ماهیت آن می‌پردازد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۴ ۱۳:۰۰

    اطلاعات چگونه اطلاعات شد

    متن زیر مروری دارد بر تاریخچه روزنامه اطلاعات.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۹ ۱۴:۲۰

    رونمایی از سردیس «بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی در تاریخ معاصر»

    سردیس بانوی مبارز و آزادیخواه تاریخ معاصر در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی می‌شود. این نشست همراه با معرفی کتاب «بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی در تاریخ معاصر» است.