کل اخبار:1410
-
۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۱:۲۰
فاطمه رستمی: تاریخ میانه ایران بستر رقابت اهل شمشیر و اهل قلم بوده است
رستمی میگوید: «به لحاظ سیاسی گروه امارت عهدهدار تثبیت حاکمیت بودند و وزیران هم در جایگاه وزارت و دیوانسالاری متصدی نظارت برآنان بودند. کنش و واکنش این دو نهاد هم در متون تاریخی و هم در بافت اجتماعی توامان مورد توجه قرار گرفته شده است. به طوریکه گروه امیران عمدتا از هنر نویسندگی و خرد ملکداری بیبهره بودند لذا تولید دانش و سلطه عمدتا به سود کفه وزارت بود و در متون دوره تیموری هرگاه که وزیران با حاکمان و امیران سایش داشته انعکاس این تقابل در ادبیات این دوره میتوان مشاهده کرد.»
-
۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۱۷:۰۰
عروس خطوط (نستعلیق)
امبیز دیرباز بازیگر ۳۹ ساله سینما و تلویزیون ۲۹ اردیبهشت صاحب فرزند شد.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۵:۴۰
تاریخ سیاسی و اجتماعی از میان خاطرات مردی که تودهای نبود
پرسه در میان خاطرات کریم کشاورز درباره بوشهر به مناسبت نوزدهم آذر ۱۳۳۱، روزی که به تصمیم دولت وقت بندر بوشهر بندر آزاد شناخته شد.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۳:۲۵
صوت/ تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۱)؛
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۳:۲۰
سیاستمداری که دغدغه اجتماعی داشت و به مردم مینگریست/ به مناسبت ۱۷ آذر سالروز درگذشت حسین مکی
حسین مکی، سیاستمداری که در بزنگاههای تاریخ سیاسی و اجتماعی معاصر، ملجاء مردم بوده است و نمیتوانسته در برابر مردم با گفتمان قدرت و سیاست حاکم کاملا همراه شود از این رو سعی میکرده است واسطهای باشد میان این دو تکه از هم گسسته مردم و حکومت.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۲:۲۰
از حصار صفوی تا سومکا
داریوش شهبازی گفت: برخی حوادث گذشته را مانند چاشنی غذا باید مدام چشید و مانند شعر حافظ پیوسته زمزمه کرد تا در خاطرمان حاضر باشد. سابقه اسناد مربوط به تاریخ تهران، خیلی گسترده است. اطلاعات مزبور به دویست سال اخیر هم برمیگردد اما مسائلی مربوط به تاریخ تهران است که قدیمیتر هستند.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۲:۴۰
مطالعه فکر اسپینوزا از منظر تاریخ اندیشه سیاسی جدی شده است
کتاب «متافیزیک قدرت: درآمدی بر فلسفه سیاسی» از منظر تحلیل بنیانهای متافیزیکی فلسفه سیاسی اسپیونوزا صورت میگیرد. در اغلب تفاسیر مربوط به اسپینوزا نظریه او در باب مقولات مابعدالطبیعه، علم النفس، معرفتشناسی، علمشناسی و نظریه اخلاق او بررسی میشود و به سنجش نسبت این ابعاد فکر فلسفی وی با الگوی آرمانیاش در باب امر سیاسی و قدرت سیاسی پرداخته نمیشود. در دهههای اخیر است که مطالعه فکر اسپینوزا از منظر تاریخ اندیشه سیاسی جدی شده است و پروژه اسپینوزا به منزله فیلسوف سیاسی موضوع مطالعه متفکران لیبرال و رادیکال قرار گرفته است.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۰:۲۰
تاریخنگاری شاهنشاهی و بیعلاقگی دانشجویان به تاریخ!/ ماجرای چلوکباب خوردن دانشجویان چه بود؟
حرکت اعتراضی دانشجویان در ۱۶ آذر در جامعه آن روز ایران تاثیر بهسزایی به جای گذاشت. در سطوری از کتاب «شریعتی و تاریخ معاصر ایران، جنبش دانشجویی و تفکرات شریعتی از منظر نقی لطفی» آمده است: «نیکسون که معاون رئیسجمهور آمریکا بود از ایران دیدن کرد و این دیدار مخالفتهایی را در پی داشت که بهصورت ایده و نقطه عطفی در جنبشهای دانشجویی نمودار شد.»
-
۱۳۹۷/۰۹/۱۴
تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۱۰)؛
از موبد-شاهی تا اومانیسم
محرک آغازین پیشرفت و توسعه همان محرک آغازین مدرن شدن است، چون پیشرفت و توسعه در نظر و در عمل از نتایج یک دگرگشت بزرگ تمدنی است که بیگمان تکعلتی نمیتواند باشد و فروکاست همۀ علتها به یک وجه از هستی اجتماعی با واقعیات نمی خواند . یکی از حیطههای مهم علمی که جای پرداختن به پرسش شماست تاریخ است، اما نه تاریخ به مفهوم تاریخنویسی مورخان قدیم که به تاریخ فرهنگ و اجتماع و اندیشهها توجهی نداشتهاند و تاریخنویسیشان غالباً و عمدتاً وقایعنگاری دربارها و فتوحات و جنگها یا به دیگر سخن تاریخ از بالا بوده است.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۳ ۱۵:۴۰
کنفرانس بینالمللی «تاریخ و ویژگیهای آن» برگزار میشود
بیست و دومین کنفرانس بینالمللی«تاریخ و ویژگیهای آن» نوامبر ۲۰۲۰ در سنگاپور برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۳ ۱۱:۰۰
کنفرانس بینالمللی «تاریخ و ویژگیهای آن» برگزار می شود
بیست و دومین کنفرانس بینالمللی«تاریخ و ویژگیهای آن» نوامبر ۲۰۲۰ در سنگاپور برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۲ ۱۷:۲۰
حسنیفر: برای نقد کاتوزیان باید تاریخ ایجابی مثبت از ایران داشته باشیم!
عبدالرحمن حسنیفر گفت: در نقد کاتوزیان باید توجه داشت ما اگر تاریخ مثبت ایجابی تاریخ ایران را نداشته باشیم نمیتوانیم او را نقد کنیم چون جذابیت رهایی از استبداد ایرانی و جامعه کوتاه مدت برای ایرانیانی که دل در گرو آزادی دارند و قلت منابع گرد آوری شده درباره تاریخ مثبت ایران کار را درباره نقد کاتوزیان سخت میکند.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۰ ۱۶:۴۰
الهامبخشترینهای تاریخ سینما معرفی شدند
گروهی از محققان در ایتالیا با بررسی بیش از ۴۷ هزار فیلم، اقدام به معرفی تاثیرگذارترین و الهامبخشترین فیلمها، کارگردانان و بازیگران تاریخ سینمای جهان کردند.
-
۱۳۹۷-۰۹-۱۰ ۱۲:۰۰
هدف ادبیات پاسخ نیست بلکه طرح پرسش است
مسعودفرهمندفر میگوید: ادوارد سعید در مقاله «تاریخهای ناممکن» میگوید: وظیفه ادبیات خوب طرح سوالهای بهجاست و در این رمان محسن حمید به خوبی توانسته یک گفتمان درباره ایدئولوژی غربی ارائه دهد.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۵:۰۰
کنفرانس فلسفه هگل و فلسفه تاریخ برگزار میشود
بیست و یکمین کنفرانس بینالمللی فلسفه هگل و فلسفه تاریخ در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه ۲۰۱۹ در رم، ایتالیا برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۳:۰۰
کنفرانس فلسفه هگل و فلسفه تاریخ برگزار می شود
بیست و یکمین کنفرانس بینالمللی فلسفه هگل و فلسفه تاریخ در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه ۲۰۱۹ در رم، ایتالیا برگزار میشود.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۶ ۱۴:۲۰
مجموعهای شامل ۱۰۰ کتیبه از ۱۴ بنای تاریخی بخارا
کتاب «گزیدهای از کتیبههای بخارا» به چاپ رسید. این کتاب در «نخستین کنفرانس بینالمللی حکومت ایلخانان و تاثیر آن بر راه ابریشم» در دانشگاه زنجان رونمایی شد.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۶ ۱۳:۰۰
۲۷ نوامبر؛ سالروز ایجاد بزرگترین و جنجالیترین جایزه علمی جهان
جایزه نوبل را میتوان معروفترین جایزه علمی جهانی به شمار آورد اما در عین حال جنجالیترین جایزه نیز هست. بنیانگذار این جایزه آلفرد نوبل شیمیدان، مبتکر و اسلحهساز سوئدی است. او گرچه اختراعات و ابداعات مختلفی دارد اما در جهان وی را به واسطه ماده منفجرهای میشناسند که با استفاده از نیتروگلیسیرین ساخت و در قالب دینامیت توانست موفقیت تجاری فوقالعادهای را به دست آورد و انقلابی در بهره برداری از معادن را ایجاد کند.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۷:۰۰
چرا تمرکز کتابفروشیهای تهران به راسته انقلاب منتقل شد؟
نخستین کتابفروشیهای ایران کتابهای خود را چگونه تهیه میکردند؟چه شد که تمرکز کتابفروشیهای تهران به راسته انقلاب منتقل شد؟ پیش از آن کتابفروشیها در کجا متمرکز بودند؟ اینها پرسشهایی است که در این گزارش به آنها پاسخ داده شده است.
-
۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۶:۴۰
واروژان شاخصه پوستاندازی موسیقی ایران در دهههای ۴۰ و ۵۰ است
انتشار کتاب «واروژان» شروعی برای شناخت این چهره فرهنگی است / حسین عصاران به تازگی دست به انتشار کتابی با عنوان «واروژان» زده است که در این اثر نگاهی تاریخی به زندگی این شخصیت تاثیرگذار موسیقی و ترانه داشته است. او معتقد است که انتشار این کتاب آغاز راه شناخت «واروژان» و تحولات ۴۰ و ۵۰ موسیقی و ترانه است و با انتشار این کتاب کار تمام نشده است
-
۱۳۹۷/۰۹/۰۵
گفت و گوی فرهنگ امروز با مجید کیانی در مورد تغییر و تحولات موسیقی سنتی ایرانی؛
صدای ساز ما باید ایرانی باشد
متأسفانه موسیقیای که ما دهههای قبل از رادیو یا موسیقی گلها شنیدیم، معمولاً حالتی تخدیری دارد. در واقع رادیو وسیلهای است که میخواهد ارتباط موسیقی را با مردم برقرار کند و بهناچار باید گرایشهای مردمپسند داشته باشد. اما در این گرایشها بخشهای حماسهمانند و فردوسیگونهاش یا سعدی و مولانا و حافظمانندش کمی ضعیف میشود و موسیقی مقداری حالت تخدیر به خود میگیرد و اندیشمندانه با آن برخورد نمیشود.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۷:۴۰
فرمانفرما از دریچه نگاه فرمانفرماییانها/ خاندانی تصویرگر ماکتی از ایران
قصه خاندان منتسب به عبدالحسین میرزا فرمانفرما که از شاهزادگان به نام قجری است سالها در سیاست و تاریخ معاصر کر و فری داشته است، قصه بلندبالا و مفصلی چونان مثنوی هزار من کاغذ؛ این طویل بودگی روایت این خاندان از چند منظر قابل درک است.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۴:۰۰
میراث سیاسی و پیشینه نهاد دولت در ایران از نگاه حمید احمدی
انحراف دولت و رهبران سیاسی از اندیشه عدالت موجب دور شدن فره ایزدی از آنها خواهد شد. این مسأله، شکافی میان طبقه حاکم و مردم ایران به وجود خواهد آورد که گسستهای تاریخی و سرزمینی را به دنبال خواهد داشت.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۲:۴۰
آقاجری: به دو قرن سکوت اعتقادی ندارم
هاشم آقاجری گفت: من اصلاً معتقد نیستم ایران در دو قرن اول هجری سکوت کرده بوده است. در این دو قرن درگیری و جدال میان گفتمانهای مختلف شدید بوده است و به همین دلیل نمیتوان گذار از این دو قرن را «پایان دو قرن سکوت» نامید.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۱:۴۰
یک تاریخنگار چطور میتواند به اطلاعات جدیدی از دل منابع قدیمی برسد؟
بریان گفت: شخصیت داریوش حتی در منابع فارسی چندان درخشان نیست. در منابع فارسی هم دارا فردی است که شکست خورده و مسئولیت شکست بر شانههایش سنگینی میکند. بر اساس همین منابع بود که من به این نتیجه رسیدم که چطور یک تاریخنگار میتواند به اطلاعات جدیدی از دل منابع قدیمی برسد. به همین دلیل بخشی را به اختلافات امپراطوری فارس و مقدونیه اختصاص دادم و هدف این بود که داریوش را از زیر سایه اسکندر بیرون بکشم.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۱۰:۲۰
نام کوروش، داریوش و خشایارشا تا پیش از «تاریخ ایران باستان» پیرنیا مجهول بود
۲۹ آبانماه درگذشت حسن پیرنیا (۱۳۱۴ خ) نامور به مشیرالدوله سیاستمدار و نخست وزیر قاجار است. تاریخ سه جلدی «ایران باستان» دستاورد سالها تلاش و تحقیق ارزشمند اوست که هر یک از مجلد آن گنجینهای برای شناخت پیشینه تاریخی و فرهنگی ایران است و هرکه بخواهد در تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران باستان این مرز و بوم کاری انجام دهد ناگزیر است تا از این آثار بهره جوید و این خود بهترین راه برای زنده نگاه داشتن یاد آن بزرگمرد است.
-
۱۳۹۷-۰۸-۳۰ ۰۹:۵۹
بهزاد جامهبزرگ/ چرا آکادمیسینها و روشنفکران ایرانی از اندیشیدن در باب جنگ در هراسند؟
اندیشیدن جنگ را
در ایران سدههای اخیر و پس از شکلگیری نخستین مواجههها با غرب تاکنون که همواره سایۀ جنگ بر سر این سرزمین وجود داشته، کمتر تأمل نظری متناسب با شرایط جدیدی که به آن وارد شدهایم از سوی هواداران سنت قدمایی و یا منورالفکران و روشنفکران دربارۀ جنگ انجام شده است. پس از تأسیس دانشگاه در ایران نیز تا به امروز، دانشگاه بیش از اینکه علاقهمند باشد به مسائل تاریخی و مبتلابه جامعۀ ایرانی بیندیشد، بیشتر ترجیح داده است که در خلوت خود و بدون اینکه نسبتی با جامعۀ خود برقرار کند، از مُدهای فکری زمانه تبعیت کند.
-
۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۷:۲۰
جواد علیزاده : چون کاریکاتور بازرگان را نکشیدم اخراجم کردند
جواد علیزاده گفت: کاریکاتور وسیلهای فرهنگی است. یکی از شاخههایش میتواند مسائل سیاسی باشد. از نظر من هرکاری که انسان را به فکر وادارد کاری فرهنگی است.
-
۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۵:۲۰
سومین شماره دوفصلنامه پژوهشی، تاریخ نامه انقلاب منتشر شد
سومین شماره دوفصلنامه پژوهشی، تاریخ نامه انقلاب به صاحب امتیازی پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی منتشر شد.
-
۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۴:۰۸
ابوریحان بیرونی تاریخ و ادبیات ایران، عصر غزنوی
محمد دهقانی
هیچ مبالغه نکردهایم اگر ابوریحان را یکی از معدود دانشمندان جهان بشمریم که، با عدول از معیارهای فکری و عقیدتی حاکم بر روزگار خودشان، بنیادهای تازهای برای دانش بشر پی افگنده و زمینههای تحول آن را فراهم کردهاند.