نمایش همه
  • کتاب هرمنوتیک ۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۳۵

    هرمنوتیک

    محمدابراهیم باسط

    آنچه در کتاب حاضر می‌خوانید مهم‌ترین دست‌نوشته‌های باقی‌مانده از او درباره‌ی هرمنوتیک است

  • کتاب رخداد ۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۲۶

    رخداد

    امیررضا گلابی

    اسلاوی ژیژک در این کتاب می‌کوشد چارچوبی برای فکر کردن به این تغییر، که نام فلسفی آن «رخداد» است، فراهم کند.

  • جامه بزرگ ۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۱۲

    متن گفتگوی رسانه تصویری بهمن با بهزاد جامه بزرگ

    مواجهه ما با غرب قاجاریزه است

    برخورد ایرانیان با تفکر و تمدن غرب در یکصد سال اخیر مورد توجه اهل فکر و فلسفه بوده است. نویسنده‌ی《گنگ خواب دیده》اما معتقد است که با وجود تحولات تاریخی، مواجهه‌ی ما با غرب چندان تفاوتی با گذشته نکرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۱ ۱۱:۰۴

    جایزه جهانی کتاب سال فراخوان داد

    سی‌امین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی فراخوان داد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۲۱

    کتابخوان‌های ایرانی مطالعه رمان‌های ساده را بر آثار عمیق ترجیح می‌دهند/ دشواری انتقال مفاهیم عمیق در فضای محدود داستان‌کوتاه

    کامران پارسی‌نژاد، پژوهشگر ادبی تاکید دارد که خواندن داستان‌های کوتاه عمیق نیازمند اشراف خوانندگان به مفاهیم و موضوعات بیشتری برای درک مطلب نویسنده است، بنابراین اغلب کتابخوان‌ها ترجیح می‌دهند برای کسب لذت مطالعه به سراغ رمان‌های شسته رفته و ساده بروند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۹

    بررسی کرونولوژی ایران باستان از پادشاهی ایلام تا ساسانی

    کتاب «سالشمار تاریخ ایران باستان: ایلام، ماد، هخامنشیان، سلوکیان، اشکانی، ساسانی» نوشته مهرداد نوری مجیری توسط نشر ندای تاریخ منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۸

    هستهٔ پنهانِ تماشا؛ تأملی در انواع نیایش| سروش دباغ

    «نیایش» مدلولی فراختر از «دعا» دارد و لزوماً بارمعنایی دینی ندارد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۴

    اسلامی‌ندوشن یکی از ایرانی‌ترین دانشمندان ایران بود

    دادبه گفت: اسلامی ندوشن عشق مجسم به ایران بود. هرگاه می‌گویم ایران منظورم یک تکه خاک نیست، به تعبیر او با یادگارهایی که در این خاک هست یعنی فرهنگ، اگر این پیوند نباشد، خاک معنا ندارد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۳

    چه بر سر پرمخاطب‌ترین نشریه دوران مشروطه آمد؟

    امروز سالروز تولد صور اسرافیل، نشریه‌ای است که باید آن را پرمخاطب‌ترین مطبوعه عصر مشروطیت دانست. این هفته نامه ۸ خرداد ۱۲۸۶ پا به عرصه مطبوعات گذاشت. قتل فجیع سردبیر آن، پاسخ مستبد وقت ایران محمدعلی شاه به نشریه‌ای بود که سخت او را آزرد. گزارش زیر به این نشریه می‌پردازد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۲

    انسان و معنی حیات / غلامحسین ابراهیمی دینانی

    «دانستن درست» همان چیزی است که «دانستن دانستن» یا «علم به علم» خوانده می‌شود. کسی که می‌داند، ولی نمی‌داند که می‌داند، در واقع دانا نیست. «آگاهی» به علم مرکب اطلاق می‌شود و «علم مرکب» در جایی تحقق می‌پذیرد که شخص عالم نسبت به چیزی علم پیدا می‌کند و از علم خود نسبت به آنچه معلوم او واقع می‌شود نیز آگاهی دارد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۱۰

    قاسم پورحسن: فارابی و ابن سینا اگر می‌خواستند مقلد باشند دیگر فیلسوف نبودند

    ذات فلسفه استقلال در فکر است ما نباید بپنداریم که فارابی و ابن سینا راه تقلید در پیش گرفتند، فارابی و ابن سینا اگر می‌خواستند مقلد افلاطون و ارسطو باشند دیگر فیلسوف نبودند

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۰۹

    الکساندر چولوخادزه درباره نسخ خطی «انستیتو ککلیدزه تفلیس» سخن گفت

    الکساندر چولوخادزه، رئیس مرکز شرق‌شناسی دانشگاه گرجستان، به دعوت مدیریت همکاری‌های علمی بین‌المللی، از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دیدن کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۱۰ ۱۵:۰۸

    مجیدزاده حق زیادی به گردن باستان‌شناسی ایران دارد/ باید بزرگترین موزه تاریخ در ایران شکل بگیرد

    سیدمحمد بهشتی گفت: مجیدزاده حق زیادی به گردن باستان‌شناسی ایران دارد و باید خیلی زودتر از این‌ها ابراز حق‌شناسی می‌کردیم. نباید از حق بگذریم که در باستان‌شناسی مواردی را پایه‌گذاری کرد که فکر می‌کنم بعد از آن خیلی با آن فاصله داریم.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۹ ۲۱:۲۲

    منطقِ عکس! / محمد زارع شیرین کندی

    شاید بتوان منطق حاکم بر روابط و مناسبات میان دولت و ملت را در وضع کنونی و بویژه در سالهای اخیر و با توجه به برخی رخدادهای فاجعه آمیز، « منطقِ عکس » خواند و با همین منطق پاره ای از معضلات بغرنج و پیچیده را روشن تر تبیین کرد .

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۹ ۱۱:۰۳

    حکم خیانت زن به شوهر در قوانین کیفری چیست؟

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۷

    «نیم قرن تا ناکامی» در کتاب «نبرد مخفی علیه ایران»

    انتشارات دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گامی نو در حوزه نشر و پژوهش برداشت و ترجمه کامل کتاب «نبرد مخفی علیه ایران» نوشته رونن برگمن را به همراه نقد آن با عنوان «نیم قرن تا ناکامی» به چاپ رساند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۶

    دورکیم و تعیین مرزهای جامعه‌شناسی در گفت‌وگو با مترجم «قواعد روش جامعه‌شناختی»

    هدف دورکیم از تألیف کتاب «قواعد روش جامعه‌شناختی» (1895)، تعیین مرزهای جامعه‌شناسی به‌عنوان علمی مستقل از فلسفه، روان‌شناسی و نیز عرفانی‌گری بود.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۴

    نگاهی به «سفرنامه اسکات وارینگ در ایران»

    «سفرنامه اسکات» حاصل دیده‌ها و شنیده‌های این سیاح انگلیسی است. در این سفرنامه اطلاعات جالبی از مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور ارائه شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۴

    پژوهشی درباره تاریخ تشیع در منطقه بحرین قدیم

    کتاب «تاریخ تشیع در منطقه بحرین قدیم» تالیف محمدکاظم رحمتی از سوی نشر دارزین العابدین منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۸ ۱۶:۵۳

    گفت‌وگو با مولفان کتاب «استشهادنامه‌های ایران دوره اسلامی»

    ما بر آنیم که بسیاری از گره‌های تاریخی را به مدد این اسناد بگشاییم. زیرا بسیاری از رازهای تاریخی در این اسناد که اغلب به دلیل عدم خوانش و بررسی مغفول مانده و در کنج کتابخانه‌ها و گنجه‌ها فراموش شده‌اند نهفته است. بهتر است بگویم خوانش، بررسی و غور در اسناد، از محورهای مهم جامانده در بررسی‌های تاریخی است که نویسندگان با توجه به حوزه تخصصی تاریخ ایران اسلامی، متوجه یکی از کاستی‌ها در میان منابع تاریخی شده‌اند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۴۵

    انتشار کتاب «جنگ‌های صلیبی» ازسوی مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی

    کتاب «جنگ‌های صلیبی» تألیف عبدالله ناصری طاهری از سوی انتشارات مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۴۴

    یادبودی برای اسلامی ندوشن

    مراسم یادبود محمدعلی اسلامی ندوشن برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۴۳

    رونمایی «سپهر مجد»؛ جشن‌نامۀ «یوسف مجیدزاده»

    آیین بزرگداشت «یوسف مجیدزاده»، استاد برجستۀ باستان‌شناسی ایران و رونمایی کتاب «سپهر مجد؛ باستان‌شناسی دنیای ایرانی و سرزمین‌های پیرامون: جشن‌نامۀ دکتر یوسف مجیدزاده» که در اسفند ١۴٠٠، از سوی انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) منتشر شد، برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۴۱

    حسن ذوالفقاری: ایران به «سازمان ملّی فولکلور» نیاز دارد

    حسن ذوالفقاری با دادن هشدار درباره خطر نابودی بسیاری از مباحث فرهنگ عامّه از لزوم تأسیس نهادی که تمام مواد فولکلوریک ایرانی را گردآوری و حفظ کند، می‌گوید.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۴۰

    ارفعی: من گِرهی از نقش قالی فرهنگ ایران زمین هستم

    استاد عبدالمجید ارفعی مترجم منشور کوروش و متخصص زبان‌های باستانی در مراسم «تماشای خورشید» که به بهانه بزرگداشت وی در موزه ملی ایران برگزار شد، تاکید کرد: این مراسم نه بزرگداشت من که پاسداشت تمام اساتیدی است که به من آموختند؛ من گرهی از نقش قالی فرهنگ ایران زمین هستم.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۹

    محیط طباطبایی:فرهنگ ایرانی مانع از رک‌گویی در خاطره‌نویسی است

    احمد محیط طباطبایی گفت: ثبت یادداشت‌های روزانه چندان در ایران رعایت نمی‌شود. شاید این نقیصه به فرهنگ ایرانی برمی‌گردد. باید سوال کرد، چرا خاطره‌نویسی در ایران مانند نوشتن خاطرات یک فرد انگلیسی نیست؟ چون یک فرد انگلیسی در خاطراتش تقریباً همه چیز را می‌نویسد و معایب کارش را هم بیان می‌کند اما در ایران ساختارهای تربیتی به شکلی است که چندان انتقاد کردن از خود مرسوم نیست.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۸

    فقه شیعه و تأمین اجتماعی

    بیمه، مفهومی مدرن و مربوط به دوره ماست. اولین مواجهه‌ای که در فقه‌مان با بیمه داشته‌ایم حدوداً به صد و اندی سال قبل برمی‌گردد. من سعی کردم چالش‌هایی را نیز که فقهای مطرح قرن بیستم در ارتباط با بیمه مطرح کرده‌اند، در فصلی مجزا بیاورم.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۶

    اندیشه حوادث و صحنه‌های شاهنامه مغفول نشود

    یوسفعلی میرشکاک، در دومین روز اردوی آفتابگردان‌ها با موضوع «جهان فردوسی» گفت: باید حواسمان باشد تا حوادث و صحنه‌های شاهنامه، ما را آن‌گونه مجذوب خود نکند که از اندیشه آن غافل شویم.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۴

    بدون هیدِگر، هرگز!

    هیدِگر پرسش بزرگ دوره جدید (پرسش از وجود) و بخش عمده‌ای از سایر پرسش‌های مهم زمانه را به صورت بسیار باریک بینانه و موشکافانه طرح کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۰۷ ۱۴:۳۳

    دوره دو جلدی کتاب «قصص الخاقانی» منتشر شد

    چاپ نخست دوره دو جلدی کتاب «قصص الخاقانی، تاریخ صفویه از آغاز تا پایان عصر شاه عباس دوم» نوشته ولی قلی خان شاملو توسط انتشارات سروش منتشر شد.