نیچه

کل اخبار:106

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۵ ۱۶:۴۰

    چهار کتاب از مجموعه «مواجهات پست‌مدرن» منتشر شد

    انتشارات «مهرگان خرد» چهار عنوان کتاب از مجموعه «مواجهات پست‌مدرن» به چاپ رسانده است. این کتاب‌ها دربردارنده دیدگاه‌هایی از فریدریش نیچه، امبرتو اکو، رولان بارت و لودویگ ویتگنشتاین درباره مسائلی مانند پست‌مدرنیسم، فوتبال، نشانه‌شناسی و روان‌کاوی هستند.

  • نیچه و سالومه ۱۳۹۴-۰۶-۰۹ ۰۹:۰۶

    به مناسبت يكصد و پانزدهمين سالمرگ فردريش نيچه؛

    شرحی بر رابطۀ فردريش نيچه و لو سالومه

    نيچه در مخالفت با هرگونه استيلاجويی، فمنيسم فلسفی را نيز تاب نياورد! از ظواهر امر چنان بر می‌آيد كه تلاش فمنيسم فلسفی معطوف به «نقادی» و «مشروعيت‌‌زدايی» از نمودهای جزميت مردانه است. اما در نگرش نيچه غايت فمنيسم فلسفی خلاف چنين تلقيِ ساده‌انگارانه‌ای از نقادی است.

  • نیچه هایدگر ۱۳۹۴-۰۵-۱۴ ۱۰:۱۰

    جیانی واتیمو و سانتیاگو زبالا؛

    نهیلیسمِ اروپا

    گرچه نهیلیسم فلسفی ارتباطی به باریکی مو با دلالت‌های روزمرۀ این اصطلاح دارد، اما اتحادیۀ اروپا توانسته است این مفهوم فلسفی را با اعمال خود تجسم ببخشد! آن هم از طریق تدابیری که توسط متخصصین خود تحمیل می‌کند؛ تدابیری که به‌نحو مقتدرانه‌ای نسبت به خواست‌ها و اشتیاق‌های اروپاییان بی‌تفاوت‌اند. هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم؟ همان‌جا که نیچه در «خواست قدرت» چنین وصفش می‌کند: نقطه‌ای که «والاترین ارزش‌ها خود را بی‌ارزش می‌کنند؟»

  • ابراهیم فیاض ۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۰:۱۳

    سخنرانی ابراهیم فیاض در نشست «دانشگاه در آینده»؛

    «اشرافیت‎زدگی» در واژه و مفهوم دانشگاه

    در مورد غرب این‌طور باید گفت که غرب قدیم با کانت شروع شد و با نیچه به پایان رسید. نیچه در دنیای غرب، خودش را تا الآن بازتولید کرده است، ولی ما در همان کانت مانده‎ایم. در غرب، آن ذهنیت سوژه‎محوری کانت کم‎کم از بین می‎رود و سیستم استاد و دانشجو که استاد سوژه و دانشجو ابژه است، به هم می‎خورد. دیگر سوژۀ استعلایی وجود ندارد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۴:۴۰

    روایت زرشناس از غرب مدرن در آغاز قرن ۲۰ تا مراحل انحطاط آن

    «آغاز یک پایان» به قلم شهریار زرشناس، غرب مدرن را از آغاز قرن بیستم تا مراحل انحطاط آن روایت می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۰ ۱۶:۱۰

    یک درس‌گفتار برای آشنایی با «سوبژکتیویسم»

    از مهم‌ترین مؤلفه ­های غرب مدرن، انسان­ محوری است که در تمامی ساحات اندیشه و عمل انسان مدرن ریشه دوانده است. این مفهوم در قالب فلسفه تحت عنوان «سوبژکتیویسم» به کار می­‌رود.

  • بلا تار ۱۳۹۴-۰۲-۲۰ ۰۹:۳۶

    تفسير سينمايی بلا تار بر فلسفۀ فردريش نيچه؛

    «آری‌گويی» به زندگی، به نكبت‌بارترين زندگی

    سخن گفتن از «ضد روشنگری» (counter enlightenment) در تاريخ انديشه‌ها با اتكاء به پژوهش‌های ارزنده‌ی آيزايا برلين كه واضع اصطلاح ضد روشنگری است، امر رايجي است. لكن يحتمل تعميم دادن آن به تاريخ سينما ابهامات و پرسش‌هايی را بر خواهد انگيخت...

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۴ ۱۱:۲۵

    کریم مجتهدی: علاقه‌ای به شوپنهاور و فروید ندارم

    دکتر کریم مجتهدی در این گفت‌وگو که به بهانه سومین چاپ کتاب «فلسفه در آلمان: از لوتر تا نیچه» انجام شده است، سخنی دارد درباره مباحث این کتاب و بیان علت بازنشر آن و طرح برخی مباحث دیگر درباره فلسفه آلمانی و انگیزه‌ها و اندیشه‌هایش درباره فلسفه در زندگی امروز ما.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۱۱:۲۰

    انتشار تفسیر جدیدی بر «زایش تراژدی از روح موسیقی» نیچه

    کتاب «زایش و مرگ تراژدی» نوشته حمیدرضا محبوبی آرانی از سوی نشر نی منتشر شد. این کتاب تفسیر جدیدی است بر کتاب «زایش تراژدی از روح موسیقی» اثر معروف نیچه در مبحث زیبایی شناسی.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۳ ۰۸:۴۵

    «زایش و مرگ تراژدی» منتشر شد

    «زایش و مرگ تراژدی، تفسیری بر زایش تراژدی از درون روح موسیقی نیچه»نوشته حمیدرضا محبوبی آرانی منتشر و روانه بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۹ ۱۱:۲۳

    روایت یاسپرس با ترجمه فولادوند منتشر شد

    ترجمه عزت‌الله فولادوند از کتاب «نیچه و مسیحیت»کارل یاسپرس منتشر شد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۸ ۱۳:۵۰

    فراخوان ثبت نام کارگاه «نیچه و نظریه اجتماعی»

    «کارگاه نیچه و نظریه اجتماعی» برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۱۹ ۱۳:۲۰

    با نیچه می‌توان غرب را به چالش کشید؟

    دکتر بیژن عبدالکریمی، استادیار فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد در نشست بررسی کتاب «رویکرد جامعه‌شناسی به شرق‌شناسی، پست‌مدرنیسم و جهانی‌‌شدن» گفت: برخورد با «شرق‌شناسی وارونه» همان تن دادن به گفتمان غرب‌شناسی است.

  • کامو ۱۳۹۳-۰۸-۱۷ ۰۰:۱۰

    نگاهی به زیبایی­‌شناسی نیچه و کامو؛

    امر وجودی در برابر امر پوچ

    کامو چنین کارکردی را برای هنر نمی‌­پذیرد. هنر چیزی را نمی‌­پوشاند؛ بدین معنا جهان کامو طاقت‌­فرساتر از جهان نیچه است، جهان نیچه در میان مرزهایش توسط تسکینی محصور شده است که به طور آنی به انسان در موقعیت وجودی‌­اش آرامش می‌­بخشد؛ هنر. چنین عامل تسلی‌بخشی در جهان کامو وجود ندارد.

  • زبان شناسی ۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۱:۰۸

    معنی­‌شناسی تاریخی واژه‌­ی هنر در زبان­های اروپایی و فارسی؛

    چیرگی سوژه بر ابژه

    در نوشتار زیر، معنی­‌شناسی تاریخی واژه‌­ی هنر در 4 زبان آلمانی، انگلیسی، فرانسوی و فارسی کاویده شده است. جالب توجه آنجاست که در هر 4 زبان، واژه­‌ی «هنر» نخست با دلالت‌های عینی به معنای «مردانگی و جنگاوری» بوده و سپس دلالت­‌های ذهنی و زیبایی­‌شناسانه به معنی «امر زیبا» گرفته است.

  • فرهادپور ۱۳۹۳-۰۲-۱۸ ۰۹:۱۷

    گفتاری از مراد فرهادپور؛

    كوتاه‎ترين سايه در آفتاب نيمروز حقيقت

    نیچه در مقاله «حقيقت و دروغ به مفهومی غيراخلاقی» می‎خواهد بگويد حقيقت چيزی نيست جز يك دروغ سودمند و يك استعاره بشری كه آرامش و ثبات و هستی ما را تضمين می‎كند و ربطی به واقعيت فی‎نفسه ندارد.