سنت

کل اخبار:96

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۷:۰۰

    سید حسین نصر وآسیب شناسی تمدن اسلامی

    مشخصا مرزبندی بین تمدن اسلامی وتمدن غربی از مباحثی است كه بعد از رنسانس شكل تازه تری به خود گرفت و رابطه تنگاتنگی با نحوه شكل گیری تمدن مدرن و تاریخ سیر تكاملی آن وبه تعبیرآقای نصرانحطاط فعالانه آن ودر مقابل ركود وخمودگی تمدن اسلامی از معیارهای اصیل وبنیادین اش دارد.او دلیل تخاصم بین این تمدنها را دوری از جنبه های ظاهری وپیام باطنی ادیان می داند .

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۳ ۱۳:۳۰

    نگاهی به پراگماتیسم در مقام یك سنت فلسفی

    پیش از همه پراگماتیسم یك منظر یا نگرش معرفت‌شناختی است كه در تداوم كلیدی‌ترین پرسش حوزه معرفت‌شناسی مطرح می‌شود: مناط و معیار (criterion) صدق یا حقیقت چیست؟ پرسشی كه به خصوص در فلسفه جدید در نتیجه وضعیت پیش آمده در فلسفه مدرسی سده‌های پایانی قرون وسطی به لاادری‌گری (agnosticism) انجامید بود و بار دیگر با شك دستوری رنه دكارت به جریان افتاده بود. راه دست یافتن به حقیقت چیست و چگونه می‌توانیم مدعی شویم كه به هستی معرفت داریم و آنچه می‌دانیم گمان و باور و خطا نیست؟

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۲ ۱۵:۰۰

    محمد عابد جابری و چالش سنت و تجدد

    نشست علمی محمد عابد جابری و چالش سنت و تجدد به همت و میزبانی پژوهشکده علوم اسلامی پژوهشگاه بين المللي المصطفي(ص) برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۷ ۱۷:۰۰

    مجتهد‌شبستری: مورد «تحدی» پیروان کتاب و سنت واقع شده‌ایم/ لزوم رفع انسداد در مطالعات معرفت‌شناسی دینی

    استاد مجتهدشبستری در نشست «هرمنوتیک قرآن» با اشاره به ظهور فلسفه‌های جدید در جهان گفت: «برخی پیروان کتاب و سنت، شیعیان را مورد «تحدی» قرار داده‌اند که تا تکلیف خود را با فلسفه‌های جدید روشن نکنند نمی‌توانند به تفسیر قابل دفاع از کتاب و سنت برسند.» حجت‌الاسلام قائمی‌نیا نیز اظهار کرد: مطالعات معرفت‌شناسی دینی در ایران به انسداد رسیده و نمی‌توان با میراث گذشته به رفع این انسداد پرداخت.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۷ ۰۹:۱۵

    برگزاری کرسی ترویجی «بررسی تطبیقی نگرشی جوامع شیعی و سنی درباره نظام پادشاهی»

    کرسی ترویجی «بررسی تطبیقی نگرشی جوامع شیعی و سنی درباره نظام پادشاهی» در موسسه امام خمینی (ره) برگزار می شود.

  • ماکیاولی ۱۳۹۴-۱۱-۰۴ ۰۹:۲۵

    بازخوانی رسالۀ «دربارۀ نظام رایش»(۱)؛

    ماکیاوللی در آثار هگل

    «منشورات رایش» به مجموعۀ نوشته‌هایی گفته می‌شود که سنّتی حقوقی و مختّص تاریخ آلمان و متمایز از فرانسه و انگلستان را تشکیل می‌دهد. این سنّت پس از سقوط امپراتوری رُم و زاییدۀ موقعیت بوجود آمدۀ ویژۀ سرزمین‌های آلمانی‌زبان پس از رفرماسیون و در بستر مناسبات پیچیده بین منافع قیصرها و بیش از سیصد حکومت محلّی و همینطور اصناف و طبقات رایش، قبایل و امیرنشین‌ها شکل گرفت و بعدتر تحت تأثیر آموزۀ ماکیاوللیاییِ «Staatsräson» و آموزۀ حاکمیّت ژان بُدَن قرار گرفت. محققان این سنّت را مسیر ویژۀ آلمان در پیوستن به عصر جدید دانسته‌اند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۲ ۱۰:۰۰

    از سرو بلندقامت یلدا تا کاج کریسمس

    در حالی که مسیحیان سرتاسر جهان خود را برای برگزار جشن کریسمس در 25 دسامبر آماده می‌کنند ایرانی‌ها نیز برای برگزاری یکی از مهمترین جشن‌های باستانی خود در 21 دسامبر که مصادف با شب انقلاب زمستانی و طولانی‌ترین شب و کوتاهترین روز سال است ا آماده می‌شوند؛ شب یلدا یا شب چله تولد دوباره خورشید است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۱۱:۱۵

    نگاه جدید مطالعات اسلامی به سنت

    حجت‌الاسلام سید محمدعلی ایازی، قرآن‌پژوه در نشست نقد و بررسی مجموعه «مطالعات قرآن و حدیث» گفت: یکی از نکات برجسته در مجموعه «مطالعات قرآن و حدیث» خوانش اسلام و سنت از نگاه «دیگران» است.

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۰۸:۱۷

    داود فیرحی؛

    سنت و تجدد دو الگوى معرفت‏‌شناختى در تحليل دانش سياسى مسلمانان

    سنت با ديدگاه‌ها و مبانى متفاوت تفسير شده است; «تفسير مبتنى بر تجدد غرب‌» و نيز، «فهم سنتى از سنت‌». روش نخست كه «شرق‌شناسى‌»، (Orientalism) ناميده شده است، به لحاظ معرفت‌شناختى، بيرون از سنت‌سياسى دوره ميانه قرار گرفته و دانش سياسى اين دوره را به اعتبار دوران، (Epoch) غيريت‌سازى، كه متغاير با دوران جديد غرب است، اما بر مبناى تجدد اروپايى، ارزيابى مى‌كند. ليكن روش دوم، دانش سياسى دوره ميانه را نه به اعتبار دورانى كه سپرى شده است، بلكه به مثابه دوره‌اى، (Period) از سنت اسلامى تلقى مى‌كند كه پرسشهاى آن مى‌بايست در درون سنت و با توجه به الزامات آن طرح شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۳:۴۵

    در فقدان سنت و انديشه

    ديروز اول نوامبر بود، روز جهاني مولف. اما اين مساله چه ربطي به ما مي‌تواند داشته باشد؟ وقتي مي‌گوييم مولف منظورمان چيست؟ آيا ما اصلا مولف داريم؟

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۱۸:۰۰

    تلاقی سنت و مد‌‌رنیته د‌‌ر نقاشی سقاخانه ای

    د‌‌ر اینجا هنر مد‌‌رن به عنوان یك جنبش وارد‌‌اتی د‌‌ر ایران به یك جنبش ایرانیزه تبد‌‌یل شد‌‌كه نقش مایه های مذهبی شیعی را د‌‌ر د‌‌ل خود‌‌د‌‌اشت. نقوش و عناصر بصری استفاد‌‌ه شد‌‌ه د‌‌ر سقاخانه ها كه ریشه ای عمیق د‌‌ر فرهنگ اسلامی شیعی د‌‌ر ایران د‌‌ارد‌‌مورد‌‌استفاد‌‌ه مجد‌‌د‌‌قرار گرفت و این باعث ارتباط بسیار سریع با تود‌‌ه جامعه شد‌‌و پیام هنرمند‌‌را هر چه سریع‌تر به مخاطب و مخاطبان بیشمار رساند‌‌. د‌‌ر این روند‌‌مستشرقین بیشماری نیز جذب آثار خلق شد‌‌ه د‌‌ر این مكتب شد‌‌ند‌‌و موجبات معرفی این مكتب ملی د‌‌ر سطح جهان را فراهم آورد‌‌ند‌‌.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۸ ۱۸:۰۰

    خوش‌گذرانی سنتی و مدرن

    مشخصه‌ی خوش‌گذرانی سنتی، جستجو برای لذتهایی است که با کارهای کاملا ویژه‌ای چونان خوردن، نوشیدن، رابطه‌ی جنسی و امثال آن ارتباط دارد. استراتژی متفاوت و مدرن‌تر، در پی جنبه‌های لذت‌بخش در همه‌ی تجربه‌هاست.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۱۶:۰۰

    تلفیق سنتِ آشنا با مدرنیته در حال اتفاق

    گروه موسیقی «اَوان» ۱۶ مهر ماه سال جاری در مجموعه فرهنگی، هنری «آزادی» روی صحنه می‌رود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۴:۴۷

    موضوع گفت‌وگو میان دو نسل

    امروزه این فردیت است که اصالت پیدا کرده و متاسفانه برخی چنان در این راه پیش رفته‌اند که برای جامعه، کشور و مردم ارزشی قایل نیستند. این افراد تصور می‌کنند که این حق را دارند برای رسیدن به منافع خود حق دارند دیگران را فدا کنند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۵:۲۰

    مدل ژاکوپنی تقابل سنت و مدرنیته در انقلاب مشروطه و تشکیلات جنبش جنگل

    واقعیت آن است که در فرهنگ و ادبیات سیاسی و مدنی ایران تقابلی که سنت و مدرنیته، تجدد و تهجر و یا به تعبیر دیگر جدال قدیم و جدید نامیده شده، دست کم از انقلاب مشروطیت تا امروز در کانون و محور تحولات اجتماعی کشور قرار داشته و در بسیاری از مقاطع تاریخی هر شکل دیگری از مبارزه را در کلیت خود به حاشیه و یا دست کم به اهمیت درجه دوم رانده است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۲:۵۰

    مصطفی بیات« تاريخ پس فردايي عالم» را نوشت

    کتاب«تاریخ پس فردایی عالم»نوشته مصطفی بیات توسط موسسه انتشارات اميركبير وابسته به سازمان تبليغات اسلامي برای نخستین بار روانه بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۲ ۱۱:۳۰

    چالش‌های سنت و مدرنیسم تهران چیست؟

    کتاب «تهران و چالش‌های سنت و مدرنیسم» (جلد اول: قاجار تا رضاخان) نوشته سید ابوالحسن ریاضی منتشر شد. رویکرد این کتاب بررسی بنیادهای فکری تکوین این شهر و در نتیجه بحثی تاریخی است که در بستر جغرافیایی شکل می‌گیرد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۹ ۱۵:۵۰

    «شعور معماری ایران» با هدف پیوند اندیشه و سنت ایرانی منتشر می‌شود

    دکتر سید موسی دیباج ــ نویسنده و استادیار گروه فلسفه دانشگاه تهران ــ از انتشار جدیدترین اثر خود با عنوان «شعور معماری ایرانی» خبر داد و گفت: این کتاب در تلاش برای پیوند اندیشه و سنت ایرانیان در امر معماری است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۳ ۱۲:۳۰

    مناسبات فقه و حقوق در فقه حکومتی

    ما در طول قرون متمادی به این دلیل که از حکومت فاصله داشته‌ایم و فقهای ما در بستر حکومت نبوده‌اند، معمولاً وقتی که به سراغ کتاب و سنت رفته‌ایم، آیات و روایات را با نگاه فقه فردی مطالعه کرده‌ایم.

  • فلسفه تحلیلی ۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۸:۴۷

    تاریخ فلسفه تحلیلی، از بولتسانو تا ویتگنشتاین

    اندرس ودبرگ

    فلسفه تحلیلی به عنوان یکی از دو سنت معاصر فلسفی غالب در باختر زمین، مدتی است که مورد توجه متعاطیان فلسفه در ایران قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۵:۱۰

    آداب روزداری و اهمیت تلاوت قرآن به روایت بارنز

    بررسی آداب و فرهنگ رمضان در بین ایرانیان عصر قاجار ما را بر آن داشت تا سراغ کتاب «افسانه‌های آسیایی» اثر ژوزف آرتور کنت دوگوبینو، «سرزمین آفتاب» تالیف هاینریش کارل بروگش، «سفرنامه بارنز: سفر به ایران در عهد فتحعلی‌شاه قاجار» اثر آلکس بارنز، «ارواق ایرانی» نوشته کلود آنه و سفرنامه «ایران در یک قرن پیش» اثر چارلز جیمز ویلز برویم.

  • ابراهیم فیاض ۱۳۹۴-۰۴-۲۰ ۱۰:۱۳

    سخنرانی ابراهیم فیاض در نشست «دانشگاه در آینده»؛

    «اشرافیت‎زدگی» در واژه و مفهوم دانشگاه

    در مورد غرب این‌طور باید گفت که غرب قدیم با کانت شروع شد و با نیچه به پایان رسید. نیچه در دنیای غرب، خودش را تا الآن بازتولید کرده است، ولی ما در همان کانت مانده‎ایم. در غرب، آن ذهنیت سوژه‎محوری کانت کم‎کم از بین می‎رود و سیستم استاد و دانشجو که استاد سوژه و دانشجو ابژه است، به هم می‎خورد. دیگر سوژۀ استعلایی وجود ندارد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۰

    توسعه‌ی علم با صرف بودجه‌های کلان ممکن نیست

    معاون علمی و فناوری رییس‌ جمهوری در جمع دانشگاهیان استان ایلام گفت: در حوزه پژوهش نگرش‌ها باید اصلاح شود و بر مزیت‌ها و سنت‌های سرزمینی تکیه شود.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۴ ۰۹:۴۰

    استاد تاریخ دانشگاه برکلی: مدرنیته باعث برجستگی مباحث سنت‌گراها شد

    مارتین جی، شارح معروف مکتب فرانکفورت، معتقد است مفهوم سنت فقط در پاسخ به تغییرات برخاسته از مدرنیته در غرب توسعه و گسترش پیدا کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۰۹:۴۰

    مدرنیته باعث برجستگی مباحث سنت‌گراها شد/ نقد مفروضات سنت‌‌گرایی

    مارتین جی، شارح معروف مکتب فرانکفورت، معتقد است مفهوم سنت فقط در پاسخ به تغییرات برخاسته از مدرنیته در غرب توسعه و گسترش پیدا کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۸ ۱۲:۳۰

    نسبت‌سنجی علوم عرفی با علوم قرآنی

    «مطالعات میان‌رشته‌ای با عنایت به قرآن» زیرساخت‌های محکمی را می‌طلبد. آنچه ما به عنوان علوم‌انسانی می‌شناسیم همچون اقتصاد، علوم‌سیاسی، حقوق و... در فضای عرفی دانشگاهی شکل گرفته‌است. علوم‌انسانی در مقام مقایسه با علوم دینی و مطالعات قرآنی، در نگاه اول در مبانی، متفاوت به نظر می‌رسند؛ چرا که در «مطالعات قرآنی» پیرامون علومی برآمده از «سنت» و در مطالعات مربوط به «علوم عرفی»، پیرامون علومی برآمده از «مدرنیته» صحبت می‌کنیم.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۵ ۱۰:۲۰

    آیت‌الله هاشم‌زاده هریسی: حوزه باید سنت و مدرنیته را در هم آمیزد

    عضو مجلس خبرگان رهبری معتقد است که حوزه علمیه باید سنت‌های اصیل و روش‌های جدید را در هم آمیزد تا ضمن رسیدن به تحول، پاسخگوی نیازهای روز باشد.

  • هویت ۱۳۹۴-۰۳-۲۴ ۱۰:۰۰

    تأملی در باب نسبت هویت و سنت؛

    هویت ماجرایی انسانی است

    عموماً بحران هویت را ناشی از زمینه نداشتن در سنت و گسست ریشه‌ها از سنت (سنت‌ها) می‌دانند. اما در این چشم‌انداز و در این صورت‌بندی جدید گویی با تغییر پرسش پاسخ آن نیز دچار دگردیسی می‌شود. سنت نتیجه و محصول هویت است نه بالعکس. در وضعیت بحران دیگر سنتی وجود نخواهد داشت تا به فکر ریشه دواندن در آن باشیم. سنت افکندنِ طرحی آگاهانه و آزادانه در آینده و به تبع آن معنا دادن به امر سپری شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۳ ۱۶:۵۰

    آیت الله رشاد: وضعیت آموزشی و علمی در حوزه های علمیه مطلوب نیست

    رئیس شورای حوزه های علمیه استان تهران با بیان مقایسه ای از وضعیت آموزش حوزه های علمیه در گذشته و حال گفت: وضعیت آموزشی و علمی موجود در حوزه های علمیه مطلوب نیست.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۲:۱۰

    کتاب «احیای سنت‌ها با رویکرد نو» منتشر شد

    انتشارات سوره مهر، کتاب «احیای سنت‌ها با رویکرد نو» پایان نامه و تالیف عین الله مسیب‌زاده کار‌شناس ارشد موسیقی را منتشر کرد.