-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۲:۵۶
به مناسبت درگذشت محمد علی اسلامی ندوشن نخستین مترجم بودلر
شاعر شهر مدرن
به محضِ دیدن یا شنیدنِ خبر درگذشت هرکدام ازاستادان بارع، متفکران ژرفاندیش و دقیقالنظر، نویسندگانباریکبین، شاعران گرانمایه و دانشمندان برجسته این سرزمین، بیاختیار به یاد آموختههایم از آنها و آثارشان میافتم. با خواندنِ خبر درگذشت روانشاد دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن، یادم آمد که نخستینبار با شارل بودلر، شاعر شهیر فرانسوی در قرن نوزدهم، به واسطه اثری درخور و با اهمیت از ایشان آشنا شدم.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۱ ۱۲:۲۵
سفری بیگذرنامه برای گفتوگو بر سر سرطان
سرزمینی سختتر و دشوارتر برای زندگی. هر یک از ما از نخستین روز تولد، تابعیت دوگانه داریم و به دو کشور تعلق داریم. کشور سلامت و کشور بیماری. هرچند همه ما ترجیح میدهیم که همواره گذرنامه خوب سرزمین سلامت در دستان مان باشد، اما دیر یا زود، حتی اگر برای مدت کوتاه، وادار میشویم با گذرنامه سرزمین بیماران، تردد کرده و درآنجا اقامت کنیم. آنچه میخواهم به شرح و بررسیاش بپردازم، مهاجرت و سبک زندگی در هر یک از این قلمروها نیست؛ بلکه بررسی احساسات و تعبیرهای خیالپردازانهای است که با وضعیت بیماری گره خورده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۹:۰۱
پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن
مراسم پاسداشتی برای محمدعلی اسلامی ندوشن برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۸
جایگاه ایرانیان باستان در جزیرةالعرب / اشکان زارعی
چندین دهه است که همسایگان جنوبی ایران با نادیده گرفتن گزارشها و نشانههای تاریخی٬ تنها بر پایهی رویکرد و نگرشهای نژادی و سیاسی میکوشند نام کهن خلیجفارس را دگرگون سازند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۶
چهار شباهت اسلامی ندوشن به سعدی
مصطفی ملکیان در نوشتاری به شباهتهای محمدعلی اسلامی ندوشن به سعدی پرداخته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۵۵
در هوای لودویگ و سهراب| سروش دباغ
در این نوشتار بلند به بررسی تطبیقی آرای لودویگ ویتگنشتاین و سهراب سپهری ذیلِ پنج موضوع «معنای زندگی»، «امر متعالی»، «ایمانورزی»، «نگرش به هستی» و «مرگ» خواهم پرداخت.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۹
آموزه مهدویت و الهیات امید| همایون همتی
دکتر همایون همتی در جمع طلاب و دانشجویان به مناسبت نیمه شعبان در سخنرانیای که به صورت مجازی برگزار شد از آموزه مهدویت و الهیات امید سخن گفت. متن تحریر شده این سخنرانی در اختیار دینآنلاین گذاشته شده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۶
ضرورت سیرشناسی در مطالعات هایدگر
شریفمنش با بیان اینکه برای مطالعه هایدگر سیرشناسی ضرورت دارد، گفت: عناصر مهمی از دوران پختگی او به زبان ساده و واضح در این دوران ابتدایی وجود دارد. از جمله این عناصر مفهوم دازاین است. وقتی به این دو اثر مراجعه میکنیم با مفاهیم تجربه تاریخ، تجربه بیمیانجی زیست خویشتن مواجه میشویم که پدران مفهوم دازایناند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۴
تشیع و تصوف؛ عامل احیا مفهوم ایران
صفویه علیرغم همه دلخوریهایی که از آن وجود دارد، دورهای بود که مفهوم ایران احیا شد. چرا مفهوم تاریخی ایران در این دوره احیا توانست احیا شود ؟ پاسخ را باید در زمینه تاریخی که درآشتی دو عنصر تشیع و تصوف در دوره مغول اتفاق افتاد جست. این دو مفهوم در دوره تیموری و ایلخانی وقتی با هم آشتی میکنند بدل به عاملی برای احیا هویت تاریخی ایران در دوران صوفی میشوند. مساله زبان فارسی و جغرافیا هم هست اما در برآمدن صفویان، این صوفی و شیعه بودنشان بود که به ایشان قدرت داد تا ایرانی متحد و بزرگ را بسازند و نه زبان واحد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۴۱
اعوانی: اگر مطهری بود وضع فرهنگ به گونه دیگری بود/ دینانی: مطهری فلسفه اسلامی را در دانشگاه مطرح کرد
غلامرضا اعوانی ضمن اشاره به ویژگیهای شخصیتی شهید مطهری بیان کرد: اکنون افراط و تفریطهای زیادی دیده میشود ولی اگر ایشان بود از بسیاری از این کجرویها جلوگیری میکرد و غلامحسین دینانی معتقد است شهید مطهری از کسانی بود که از حوزه با تحصیلات کامل وارد دانشگاه شد و فلسفه اسلامی را در دانشگاه مطرح کرد و از این جهت خیلی مدیون خدمات ایشان هستیم.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۳۸
استاد مطهری همواره به مسائل و پرسشهای زمان میاندیشید
رضا داوری اردکانی در پیامی تصریح کرد: استاد مطهری همواره به مسائل و پرسشهای زمان میاندیشیده و آنها را در آثار و گفتارهای خود آورده است و آنچه در مورد زبان و قوم ایرانی گفته شد یکی از آنهاست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۱۰ ۱۸:۳۶
اسلامی ندوشن به چه ایرانی معتقد بود؟
حسین مسرت میگوید: چنانچه از آثار دکتر اسلامی ندوشن برمیآید، به ایرانی به دور از ریا و تزویر و سراسر با اخلاق ایرانی معتقد است و این موضوع در آثارش هوایداست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۳۰
رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد
مهدی رمضانی با حکم وزیر ارشاد به عنوان دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور منصوب شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۶
روایتهایی کم حجم از تاریخ معاصر ایران عرضه میشود
مرکز اسناد انقلاب اسلامی چهار کتاب جیبی کم حجم از تاریخ معاصر ایران را برای مطالعه به مخاطبان پیشنهاد میکند. این کتابها را در اتوبوس و مترو نیز میتوان مطالعه کرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۴
نقش شیخ بهایی در شکلگیری تمدن ایرانی اسلامی
شیخ بهایی در قریب هشتاد سال عمر با برکت خود بیش از ۱۲۰ جلد کتاب و اثر علمی در علوم مختلف از خود بجای گذاشت. او دانشمندی فقیه، اصولی، حکیم، عارف، ریاضیدان، فیزیکدان، شیمیدان، منجم و ستارهشناس، شاعر و ادیب و در تمامی علوم زمان خود متبحر بود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۲۲
قرآن؛ کتابی سیاسی، اجتماعی و اسراری/ کتاب «پیام جاودانه» را بخوانید!
قرآن همیشه اولین و یکی از چهار منبع شناخت احکام اولیه در شیوه فقهای امامیه برای استنباط احکام شرعی دانسته شده است. این موضوع شاید در طول تاریخ باعث شده است که شناخت خود قرآن و موضوع بسیار مهم قرآنشناسی آنطور که باید و شاید در علوم اسلامی به آن پرداخته نشده باشد. این مهم (معارف قرآنشناختی) همیشه در صدر دغدغههای علامه شیعیاندیش و اسلامشناس نواندیش، استاد محمد رضا حکیمی بوده است. ایشان به همین منظور یکی از مجلدات آثار خود را با عنوان پیامجاودانه [سخنی چند پیرامون «قرآن کریم» و آفاق آن] تألیف کرده اند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۳:۰۷
اعمال محدودیت برای روزهناداران؛ آری یا خیر| عباسعلی منصوری
آیا اعمال محدودیت در خوردن و آشامیدن در ماه رمضان برای کسانی که روزه نمیگیرند، اخلاقاً رواست؟ آیا این کار سبب حفظ حرمت رمضان و به نفع دین است؟
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۲:۵۲
نشست شهید مطهری و امتداد اجتماعی حکمت و فلسفه اسلامی برگزار میشود
نشست «شهید مطهری و امتداد اجتماعی حکمت و فلسفه اسلامی» توسط مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه اسلامی در روز شنبه، ۱۰ اردیبهشت به صورت مجازی برگزار میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۹ ۱۲:۵۰
غلامی: باید با رقبای تمدنی دیالوگ برقرار کنیم
رئیس مجمع علوم انسانی اسلامی در نشست هماندیشی تمدنپژوهان بر ضرورت برقراری دیالوگ با رقبای تمدنی و درگیر کردن کارشناسان و اساتید سایر حوزههای علمی در رویکرد تمدنی تاکید کرد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۹
هایدگر در ترکیب نگاه اشپیلینگری و وبری به دانشگاه موفق نیست/ ایده دانشگاه به معنای فلسفه آن نیست
مصباحیان گفت: هایدگر تلاش میکند هم به فراخوان اشپیلینگری مبنی بر اینکه به تجدید حیات معنوی آلمان و تجدید یک حیات قهرمانانه به عنوان یک نیاز ملی توجه کند و در همان حال هم به تقاضای وبر پاسخ دهد که در مطالعات دانشگاهی سختگیری داشته باشند. او سعی میکند این دو دیدگاه را باهم ترکیب کند اما موفق نیست.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۶
نه یهودی، نه مسیحی، بلکه دین ابراهیم(ع)| محمدتقی سهرابیفر
قرآن هر جا که از دین ابراهیم سخن میگوید بر مشرک نبودن او نیز تصریح میکند. با توجه به فرمایش علامه طباطبائی که علّتِ به وجود آمدنِ شرک در دین را انشعابات و ضمائمِ به وجود آمده در دین میداند، به این نتیجه میرسیم که دین ابراهیم (ع) خالی از انشعابات و ضمائم بوده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۴
محمدعلی اسلامی ندوشن درگذشت
محمدعلی اسلامی ندوشن، شاعر، منتقد، نویسنده، مترجم، حقوقدان و پژوهشگر نامدار ایرانی درگذشت.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۲
هجرت مهمترین فصل در زندگی انبیای الهی/ تعالی انسان سقف ندارد
محمدعلی انصاری ضمن تفسیر آیات سوره صافات به مسئله هجرت حضرت ابراهیم اشاره کرد و گفت: هنگامی که پیامبران احساس میکنند باید پویایی جدیدی در کار خودشان ایجاد کنند و شرایط را بیش از نمیتوانند متاثر کنند دنبال شرایط جدیدی میگردند که برای توسعه فزونتر آیین الهی اقدام کنند.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۱
کسی که ذهنیت جمعی از ایرانیها را شکل داد
کامیار عابدی میگوید: محمدعلی اسلامی ندوشن یکی از موفقترین نویسندگان حوزه غیرداستانی در ایران معاصر در ۶۰ سال اخیر است که مخاطبان زیادی برای خود دستوپا کرده بود. همچنین میتوانیم دکتر اسلامی ندوشن را یکی از شکلدهندگان ذهنیت بخشی از ایرانیها نسبت به فرهنگ، ادبیات و تاریخ ایران در طول این صدساله بدانیم.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۲۰
در سوگ استاد سترگ ادبیات فارسی
استاد فقید اسلامی ندوشن پس از بازنشستگی به سال ۱۳۵۹، ارتباط خویش را با دانشگاه تهران و دیگر محافل علمی و آکادمیک قطع نکرد و در کنار پژوهشهای ادبی و ترجمه کماکان به پرورش شاگرد ادامه داد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۶
محمدجعفر یاحقی: اسلامی ندوشن، قطعه بزرگی از پازل ادبیات فارسی معاصر بود
محمدجعفر یاحقی، پژوهشگر و استاد دانشگاه فردوسی مشهد تاکید دارد که محمدعلی اسلامی ندوشن در کنار امثال زریاب خویی، خانلری و ژاله آموزگار از قطعههای اصلی فرهنگ و ادبیات معاصر کشورمان بود که فقدانش خلا بزرگی محسوب میشود.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۴
انتشار «ملاحظات و محاکمات» با اضافات و الحاقات
کتاب «ملاحظات و محاکمات» به جز اهمیتی که در تاریخِ دیپلماسی نانوشته دوره قاجار دارد، برای آگاهی از راه و روش، و تجربه زیسته مأمور و دیپلماتی همچون میرزا محبعلیخان که پرورده مکتب میرزا تقیخان امیرکبیر و میرزا جعفرخان مشیرالدوله بود، مفید و آموزنده است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۳
در کوی بهدینان، خاکستری ز کاروان رفته به دور
کتاب «روزها، (سرگذشت)» دربردارنده سرگذشت مردی است که روزگاران گذشته با روزگار کنونی در سرشت وی پیوند خورده است. افزون بر این ویژگی اسلامیندوشن در کشوری که پُل میان شرق و غرب بوده زیسته است.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۷ ۱۸:۱۱
تفسیری بدیع از حکمت سهروردی با تاسیس حکمت اشراق
هفتمین نشست از مجموعه درسگفتارهایی دربارهی سهروردی به «حکمت در اندیشه سهروردی» اختصاص داشت که با سخنرانی دکتر مجید احسن چهارشنبه ۳۱ فروردین برگزار شد.
-
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۱:۰۰
اندرز به زمامداران باکو به بهانه برگزاری کنگره به اصطلاح آذریهای جهان؛
این نیل نشیمن نهنگ است
اکنون تهران برای هزارمین بار با پیامدهای تلخ ولی واقعی اقدامات دولت باکو در حمایت لخت و عریان از جریانهای جداییخواه بویژه با برگزاری کنگرهی به اصطلاح آذریهای جهان آنهم به این شکل تند و بیپروا در شهر شوشی، که خود روزگاری نه چندان دور بخشی از جهان ایرانی بوده و هنوز نیز نشانههای فراوانی از ایرانیگری بر پیشانی دارد، روبرو شده است. باکو در این راه به بیراهه رفته است. اما تردیدی نیست که در این رویارویی تهران نیز هیچ ابتکاری ندارد. سردرگم است. دریغ از کوچکترین واکنش. وزارت خارجه به محاق رفته است.