علوم انسانی

کل اخبار:1236

  • موسی حقانی ۱۳۹۳/۰۵/۰۵

    بررسی ورود نهادهای آموزشی مدرن به ایران در گفت‌وگو با موسی حقانی/بخش دوم؛

    پهلوی اول از «دانشگاه» چه می‌خواست؟

    تأسیس دانشگاه تهران گام مثبتی بود و جمع کردن این دانشکده‌ها می‌توانست از پراکندگی جلوگیری کند و به حل این امر کمک می‌کرد. مشکل ما تأسیس ساختمان نبود، کمااینکه بعدها ساخته شد و در حال حاضر نیز در حال ساخته شدن است، شما در دور افتاده‌ترین جاهای ایران نیز می‌بینید که دانشگاه آزاد و پیام نور زده شده است. آیا مشکلی حل کرد!؟

  • موسی حقانی ۱۳۹۳/۰۵/۰۲

    بررسی ورود نهادهای آموزشی مدرن به ایران در گفت‌وگو با موسی حقانی/بخش اول؛

    تکیۀ مدرسه بر جای مکتب‌خانه

    در حوزه‌ی فرهنگی تفکر غربی را فرانسوی‌ها در ایران نمایندگی می‌کردند، برخی از این میسیونرهای تبشیری که به ایران می‌آمدند، نازاریست‌ها فرانسوی‌اند و میسیونرهای آمریکایی هم وارد ایران می‌شدند و آن‌ها نیز کار خود را انجام می‌داند و نهایتاً شما تأثیر دبیرستان البرز را می‌بینید که آمریکایی‌ها آن را در ایران تأسیس می‌کنند و مدارسی که نازاریست‌ها در آذربایجان و تهران و ... داشتند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۱:۲۶

    تنها یک طرح کلان علوم انسانی مورد حمایت قرار گرفت

    رئیس مرکز سیاست علمی کشور در خصوص آخرین وضعیت طرح های کلان حوزه علوم انسانی گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، طرح فرهنگ جامع زبان فارسی را به صورت سالانه 750 میلیون تومان حمایت می کند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۰:۰۴

    ابلاغ سرفصل تعدادی از دروس علوم انسانی طی چند ماه آینده

    عضو شورای تحول علوم انسانی اعلام کرد: در چند ماه آینده سرفصل تعداد زیادی رشته‌های علوم انسانی در شورای عالی تحول علوم انسانی نهایی و ابلاغ می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۹ ۱۷:۵۶

    وظیفه سنگین برای تحول علوم انسانی

    رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به تاکید مجدد مقام معظم رهبری بر لزوم «تحول در علوم انسانی» گفت: این تأکیدات معظم له وظیفه ما را سنگین‌تر می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۷:۴۸

    شورای تحول سرفصلها و کتب جدید علوم انسانی را تدوین می‌کند

    رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: تدوین کتب و سرفصل‌ها با شورای تحول علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی است دانشگاه علامه نقشی درآن ندارد.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۲:۰۳

    نقد 3000 کتاب علوم انسانی

    شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی هم اكنون داراي 13 گروه تخصصي در حوزه‌هاي مختلف علوم انساني است و با رويكرد تقويت تفكر انتقادي در بدنه علوم انساني كشور و نيز نقد وضعيت موجود حوزه علوم انساني، تاكنون به بررسي و نقد حدود 3000 متن اصلي و كمك درسي علوم انساني دانشگاه ها اقدام کرده است.

  • مباحثه حوزه علمیه ۱۳۹۳-۰۴-۱۵ ۱۲:۰۴

    چرایی فقدان تولید علوم اجتماعی در حوزه‌های علمیه/ قسمت اول؛

    جریان‌شناسی آرا و اندیشه‌های حوزوی در باب تولید علوم اجتماعی

    جریان اول در برخورد با مسأله‌ی مدرنيته و غرب، تحول و دگرگونی اجتماعی و فرهنگی بنیادی ناشی از ورود موج مدرنيته يا تجدد را جدی و اساسی تلقی نمی‌كند و در نتيجه موضع و نسبتش با غرب در بسیاری از حوزه‌های مواجهه در يك وضعيت انفعالی قرار دارد.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۴ ۱۶:۰۴

    اولویت‎های جهاد دانشگاهی در پژوهش‎های علوم انسانی

    معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی از هدف‎های اصلی پژوهشگاه‎های علوم انسانی جهاد توضیح دادو گفت:ایجاد ادبیات غنی علمی در حوزه هویت پیوند ملی از بزرگترین هدفهای مهم جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی است.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۰ ۱۱:۳۹

    برنامه‎ریزی مجدد در علوم انسانی

    رئیس جهاد دانشگاهی از برنامه ریزی های مجدد جهاد در حوزه آموزشی خبر داد و گفت: از شورای گسترش مجوزهایی برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دریافت کرده ایم و بر آنیم تا بر اساس طبقه بندی های شاخص خود در چهار حوزه جهاد به توسعه دکتری پژوهشی بپردازیم.

  • محمدامین قانعی‌راد ۱۳۹۳/۰۴/۰۹

    سرنوشت دانشگاه در ایران در گفت‌وگوی فرهنگ امروز با محمدامین قانعی‌راد؛

    کاریکاتوری از دانشگاه

    دانشگاه‌های ایران در فهم بنیان‌های علوم انسانی مشکلات اساسی دارند. سیستم کنونی این فهم را به چالش می‌کشد و روزبه‌روز کاهش می‌دهد، درک عمیق را در دانشگاه بلاموضوع کرده است. مقاله‌سازی و پایان‌نامه‌سازی به هدف تبدیل شده است. درک جدی مفاهیم علوم انسانی کار و زحمت می‌خواهد و دانشجویان راحت‌تر هستند که شما به آن‌ها بگویید که یک مقاله بنویسید تا آنکه بگویید کتاب هابرماس را خوب بخواند و فهم کند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۰۷ ۰۹:۲۰

    آزمون سراسری در گروه علوم انسانی آغاز شد

    آزمون سراسری سال ۹۳ از روز پنج‌شنبه آغاز شده است و از صبح امروز داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی به رقابت می‌پردازند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۰۳ ۱۵:۵۵

    برنامه‎های پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در بيست و دومين نمايشگاه بين‎المللی قرآن كريم

    پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در بيست و دومين نمايشگاه بين المللي قرآن كريم با حضور در دو بخش مكتوب و بخش دانشگاهيان آخرين دستاوردهاي خود را در زمينه تحوّل علوم انساني در معرض ديد عموم قرار می‎دهد.

  • عبدالکریمی-منوچهری ۱۳۹۳-۰۴-۰۲ ۱۳:۱۹

    گزارشی از نقد و بررسی کتاب «شریعتی و آینده تفکر ما»؛

    شریعتی در سیاق انحطاط تاریخی روشنفکران روزگاران ما

    شریعتی با ایدئولوژی چه نسبتی دارد؟ آیا چنان‎که روشنفکرانی مانند «شایگان» و «طباطبایی» مطرح کرده‌اند، شریعتی دین را تبدیل به ایدئولوژی کرد؟ آیا نمی‌توان گفت به تعبیر شایگان، او بود که سنت تاریخی ما را به ایدئولوژی تبدیل کرد و مانع بزرگی شد برای آن که بتوانیم عقل مدرن را بپذیریم؟ یکی از مشکلات بنیادین ما در این مباحث، فقدان روش در خواندن متن است؛ در واقع یکی از موانع فهم اندیشه مرحوم شریعتی، به ضعف روش در علوم انسانی برمی‎گردد.

  • فیاض ۱۳۹۳/۰۳/۲۰

    ابراهیم فیاض در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    غلبۀ ساختار علوم فنی بر علوم انسانی

    حاکم شدن ساختار سکولاریزه‎ی علوم فنی بر علوم انسانی و تحمیل شاخصه‎‎های آن بر این حوزه، چرخه‎ی علمی را در کشور نابود کرده است؛ چرخه‎ی علمی که باید بین تئوری و واقعیت در حرکت باشد. با این ساختار، دانشگاه‎ها به شدت با واقعیت اجتماعی و جامعه فاصله گرفته‎اند و در دنیای خود، و در اوج انتزاع در حال حرکت هستند.

  • تهمورث شیری ۱۳۹۳/۰۳/۱۲

    طهمورث شیری در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    جدال دانشجویان با روش‌تحقیق

    دانشجوی ما دنبال این است که کار را زودتر جمع کند، او می‎خواهد پایان‎نامه‎اش را زودتر دفاع کند و مدرکش را بگیرد. اتفاقاً بسیاری از کسانی که دنبال زودتر انجام دادن مطالعات هستند، شاغل هم نیستند یعنی دنبال ارتقای شغلی نیستند، بلکه یک تب است که همه‎گیر شده است و آن هم تب مدرک‎گرایی است.

  • سلیمی-محمدی ۱۳۹۳-۰۳-۰۸ ۱۱:۵۸

    گزارشی از برنامه زاویه؛

    سلیمی: نمی‌توانیم به اساتید امرونهی کنیم/ محمدی: باید با اساتید وارد تعامل شد

    حسین سلیمی: نمی‎توانیم اساتید را کنار هم جمع کنیم و بگوییم این درس را اینگونه تدریس کنید. چرا که اساتید نسل جدید کسانی هستند که خود ذهنی منتقد و دیدگاه انتقادی دارند./ منوچهر محمدی: ما زمینه هم‎اندیشی با اساتید را فراهم می‎کنیم تا بتوانیم باعث باروری اندیشه شویم و از تقلید کورکورانه محض دوری کنیم.

  • محمدعلی مرادی ۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۶:۲۲

    گفتاری از محمدعلی مرادی؛

    آیا مهندس ِمسلمان ممکن است؟

    مسلمانان ناگزیرند که یا در مبانی متافیزیک خود تجدیدنظر کنند یا اینکه بدون طراحی و تجدیدنظر در مبانی متافیزیک، پروژه‌ی متفاوت در چارچوب علوم طبیعی و تکنولوژی را به گونه‌ای منفعل مورد استفاده قرار دهند و در این روند تمامی تمدن و فرهنگ خود را از جنبه‌ی محتوا تهی کرده و تنها به ظاهر امر بسنده کنند.

  • نعمت الله فاضلی ۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۶:۱۷

    نعمت‎الله فاضلی؛

    فرهنگ خاطره‌‏ساز؛ خاطره‌های فرهنگ‌ساز

    در دنیای امروز مرز خاطرات و فرهنگ درهم‌ تنیده‌تر و پیچیده‌تر شده ‌است. امروز به کمک پیشرفت‌های فناورانه توانسته‌ایم دنیای خاطرات را توسعه دهیم. ما می‌توانیم بگوییم امروز هرکس به اندازه‌ای که از تکنولوژی‌های خاطره استفاده بیشتری می‌کند به همان اندازه سهم بیشتری در فرهنگ دارد و هرکس در فرهنگ امروز مشارکت بیشتری دارد از قدرت و جایگاه بالاتری در زندگی اجتماعی برخوردار است.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۰۴ ۱۵:۲۵

    زرشناس: علم مدرن غیر دینی و سکولار است

    منتقد علوم انسانی مدرن با بیان اینکه علم مدرن در جهان‌بینی عصر روشنگری نطفه‌اش بسته شده و موضوع آن علوم انسانی است، گفت: این علوم ذاتا سکولاریستی متولد شده‌اند و بالندگی‌ آن در قرن نوزدهم روی داده است.

  • فصلنامه روش شناسی علوم انسانی ۱۳۹۳-۰۲-۳۱ ۱۵:۴۸

    روش‎شناسی علوم انسانى (ویژه‎نامه علوم‎انسانی پیچیده)

    شماره 76

    «علم پیچیدگی و خط‎مشی‎گذاری عمومی» و «مبانی فلسفی نظریه سیستم‎های پیچیده» از جمله مقالاتی است که در این شماره می‎خوانید.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۱۵:۵۴

    برگزاری بیش از 1000کارگروه تخصصی در شورای تحول علوم انسانی

    رئیس شورای تحول علوم انسانی گفت: شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی تا کنون 84 جلسه و بیش از هزار کارگروه تخصصی برگزار کرده است.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۹ ۱۶:۱۲

    رضا غلامی: علوم انسانی تنگه احد نظام اسلامی است

    رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا با بیان اینکه علوم انسانی تنگه احد نظام اسلامی است، گفت: در انگلستان، مالزی و پاکستان غیرمسلمانان در بانک‌های اسلامی سرمایه‌‎گذاری می‌کنند.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۳/۰۲/۲۹

    بررسی مديريت پژوهش در علوم انسانی در گفت‌وگو با مهدی معین‌زاده/قسمت دوم؛

    ذات علم جدید پژوهش است

    تحقیق یا پژوهش درست علمی پاسخ به سؤالاتی است که از زیستن‌ محقق برآمده است، اما ما این جرات را نداریم؛ چون فکر می‌کنیم علم تافته‌ی جدا بافته‌ای از جامعه است؛ چراكه علم ما از جامعه‌ی ما برنیامده است، در اينجا همیشه محقق و عالم برج‌عاج‌نشین بوده است.

  • یونگ ۱۳۹۳-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۲

    مفهوم کهن الگوها در نظریه‌ی یونگ؛

    امکان یا امتناع روان‌کاوی

    یکی از ابعاد مهم در پارادایم یونگی از نقطه‌نظر تکامل روحی و روانی این است که هدف و مقصد نهایی رسیدن به نوعی از تمامیت است. در پارادایم یونگی این تمامیت زمانی محقق شده است که شکاف بین ناآگاهی و آگاهی هرچه کم‌رنگ‌تر می‌شود.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۳/۰۲/۲۷

    بررسی مديريت پژوهش در علوم انسانی در گفت‌وگو با مهدی معین‌زاده /قسمت اول؛

    علوم انسانی مدیریت‌بردار نیست

    پژوهش ذاتا وحشی و خودرو است، اینجا یا آنجا در علوم طبیعی یا مهندسی یا علوم انسانی تفاوتی ندارد، حقیقتش این است که حتی آنجا هم هیچ پژوهش اصیلی برای جامعه انجام نمی‌گیرد مگر با خروج از نرم‌ها. حتی هیچ نوآوری ساده یا به قول کوهن همان پر کردن جدول کلمات متقاطع در درون پارادایم مشخص این‌گونه به سادگی صورت نمی‌گیرد حتماً باید یک اعوجاجی صورت گیرد.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۲۴ ۱۲:۴۱

    تأثیر هگل در علوم انسانی اجتماعی بررسی شد

    چهل و سومین جلسه گروه علمی فلسفه علوم انسانی مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع تأثیر هگل در علوم انسانی اجتماعی (هگل و متافیزیک غربی) با ارائه بحث دکتر مهدی اردبیلی برگزار شد.

  • على پایا ۱۳۹۳-۰۲-۲۴ ۱۰:۵۶

    گفتاری از علی پایا؛

    پیوند علوم انسانی و اجتماعی با مهندسی در تکنولوژی

    علوم انسانی و اجتماعی عموما به جز یک یا دو مورد به طور استثنا، باقی عمدتا تکنولوژی هستند و به این اعتبار می‎باید آن‎ها را تکنولوژی‎های انسانی و اجتماعی نامید. از این رو، مهندسی می‎تواند و باید با بهره‎گیری بهینه از تکنولوژی علوم انسانی و اجتماعی، به آن مدد برساند.

  • داگ ویل ۱۳۹۳-۰۲-۲۲ ۱۵:۳۹

    فیلم‌هایی که می‌توانند سیاسی دیده شوند؛

    علوم سیاسی و سینما

    فیلم‌های داستانی و سینمایی و حتی فیلم‌های عامه پسند سابقه‌ای مهم از اشتیاق‌ها، وسوسه‌ها و سرخوردگی و رویاهای یک جامعه را به نمایش می‌گذارند. چنین نگرشی دانشجوی علوم‌سیاسی را به نحوی بهتری برای ورود به جهان معاصر آماده می‌کند.

  • روش شناسی علوم انسانی ۱۳۹۳-۰۲-۲۰ ۱۵:۲۲

    روش‎شناسی علوم‎انسانی نزد اندیشمندان مسلمان

    محمدتقی ایمان / احمد کلاته‎ساداتی

    کتاب « روش‎شناسی علوم‎انسانی نزد اندیشمندان مسلمان» ضمن ارزیابی روش‎شناسی علوم انسانی اندیشمندان سرشناس جهان اسلام در چند دهه اخیر، تلاش دارد مدل و الگویی از علم اسلامی ارائه نماید.