اسطوره

کل اخبار:107

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۳ ۱۳:۱۰

    مقدمه ای بر تبیین اسطوره های بنیانگذار شهر مدرن

    در این شهر، امروز، اسطوره هایی چون «دانش» و «پیشرفت» ، «اندیشمندی» ، «روشنفکری»، «شرق / غرب» ، «جهانی شدن» و ... به مثابه مفاهیمی «بدیهی» و «جهانشمول» شناخته می شوند در حالی که نه تنها در جهانشمولی آنها شک و تردید وجود دارد، بلکه خود این اسطوره ها را باید بر اساس نظام های اسطوری ای باستانی تری باز یافت که آنها هم البته عمدتا به تاریخ صنعتی شدن و پدید آمدن قدرت متمرکز در قالب دولت های ملی باز میگردند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۶ ۱۶:۰۰

    پدیدارشناسی دین های ایرانی و پیوند آن با اسطوره شناسی

    پدیدارشناسیِ فلسفی، در معنا و تعریف کنونی آن، چنان که پیداست ریشه در آثار هوسرل دارد، به تعبیری و به نحوی بارز در مقدمة جلد دوم پژوهش های منطقیکه او در آن به ضرورتِ پژوهش پدیدارشناختی در تبیین نقادانة منطقِ ناب و «نظریة عینی شناخت» و لازمة آن یعنی «پدیدارشناسیِ صرفاً توصیفیِ تجربة تفکر و شناخت» می‏پردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۲:۲۰

    نشست «اسطوره و مضمون» برگزار می‌شود

    بهمن نامورمطلق در نشست اسطوره و مضمون به تعریف هر یک از این دو عنصر و نسبت آنها با یکدیگر به همراه مثالهایی از اسطوره شناسی به ویژه اسطوره شناسی ایرانی می پردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۱۶:۵۰

    جنگ برای من هیچ وقت موضوعی کهنه نبوده است

    مجید قیصری می گوید برای من دو موضوع وجود دارد که هیچ گاه کهنه نمی‌شود. یکی اسطوره ها و کهن الگوها و دیگری خود جنگ.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۲:۳۰

    نگاهی کوتاه به پژوهشی ساختارگرایانه در روایت های اسطوره ای شاهنامه

    پرداختن به پژوهش و تحلیل ساختاری اساطیر در ایران کاری بسیار تازه وجوان است. بجز چند تن از ایرانیان، آن هم از دانش آموختگان حوزۀ فرهنگ وزبان های باستانی و زبان شناسی و ادبیات فارسی، انسان شناسان ایرانی کمتر به اسطوره شناسی و تحلیل ساختاری و تطبیقی اسطوره های ایرانی و تحقیق در بن مایه های اجتماعی و فرهنگی آنها همت گمارده اند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۵ ۱۶:۳۰

    آرتور آسابرگر: باید به سمت کاربردی کردن نظریه‌ها حرکت کنیم

    آرتور آسابرگر، عصر روز یکشنبه ۱۳ اردیبهشت میهمان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران شد و در نشست این دانشکده با موضوع اسطوره، شادمانی و رسانه به سخنرانی پرداخت.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۷:۰۰

    گزارش پنجاهمین نشست «یکشنبه‌های انسان‌شناسی و فرهنگ»:«فرهنگ و اسطوره»

    نشست پنجاهم«یکشنبه‌های انسان‌شناسی وفرهنگ»، درمرکز مشارکت‌های فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۱۵:۴۰

    «ایزدبانوان در فرهنگ و اساطیر ایران و جهان» منتشر شد

    بررسی جایگاه ایزدبانوان در جوامع مختلف و به‌ویژه ایران از رهگذر شناخت باستان‌شناسانه پیکرک‌های زنانه، بهانه نگارش کتابی با عنوان «ایزدبانوان در فرهنگ و اساطیر ایران و جهان» به قلم صدرالدین طاهری شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۱۳:۵۰

    زیستن در جهان های سه گانه 1394

    گر فرد دین باور با انجام مناسک خاص، خود را در یک پیوند عمیق با عنصری متعالی تر می‌بیند. بسیاری از اشیاء، افراد، اعمال، مکان ها و زمان ها در نظر او باری فراتر از آن چه که دارند با خود حمل می‌کنند. یک درخت می‌تواند چیزی برتر از یک رستنی معمولی باشد.

  • نعمت فاضلی ۱۳۹۴-۰۱-۲۴ ۰۹:۲۱

    گفتاری از نعمت‎ا... فاضلی؛

    استوارت هال، قهرمان مطالعات فرهنگی

    مطالعات فرهنگی در بعد جهانی و محلی خود قهرمانانی دارد كه استوارت هال یکی از بنیان‌گذاران مركز مطالعات فرهنگي معاصر بيرمنگام، یکی از اسطوره‌های نمادين و قهرمانان نهادی مطالعات فرهنگی است. پرسش اين است كه استوارت هال به‌عنوان اسطوره‌ی قهرمانی در مطالعات فرهنگی چه ویژگی‌هایی دارد؟

  • ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۶:۱۰

    «اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد نورتروپ ‌فرای» نقد می‌شود

    اولین کتاب از مجموعه اسطوره‌شناسی در بررسی نقد اسطوره‌ای تالیف دکتر بهمن نامورمطلق به‌زودی رونمایی می‌شود.

  • اسطوره و علم ۱۳۹۳-۱۱-۲۵ ۱۱:۵۸

    گزارشی از آرای متفکران مدرن درباره اسطوره؛

    بازگشت اسطوره به علم

    برخی بر این باورند که آگاهی اسطوره‌ای را می‌توان به عنوان تفکری پیشامدرن تلقی کرد که به تبیین چراییِ بودنِ اشیا و امور و به طور کلی پدیده‌های پیرامون خود می‌پرداخته است، و البته با ظهور «علم» به عنوان تفکری مدرن این جایگاه را از دست داده است. در عین حال، برخی نیز بر این باورند که اسطوره به مثابه نوعی شناخت، شیوه‌ی خاصی از عینیت بخشیدن به جهان است و البته مقولات آن متفاوت از مقولات شناخت علمی است.

  • شلینگ ۱۳۹۳-۱۱-۲۱ ۱۰:۲۳

    از شلینگ تا کاسیرر؛

    اسطوره‌‌‌‌ی نو، شلینگ و زایش دوباره در سده‌‌‌‌ی معاصر

    شلینگ نیروی جمع را از آنِ هنر می‌‌‌‌داند. به نظر او فلسفه‌‌‌‌ی موجود دیگر نیروی آفرینندگی‌‌‌‌اش را از دست داده است و حتی اگر بخواهد آنرا بازیابد راهی ندارد جز اینکه اسطوره‌‌‌‌ای شود یا بگوییم به قلمرو خیال هنری و اسطوره‌‌‌‌ای گام بگذارد

  • مارتین لوتر 2003 ۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۰:۲۴

    اسطوره‎سازی از مارتین لوتر در یک فیلم؛

    مارتین لوتر ۲۰۰۳ حقیقتی ناتمام

    شخصیت اسطوره‎ای و آزاداندیشی که در فیلم «مارتین لوتر» ساخته و پرداخته شده بود فاصله‎ای چند با شخصیت حقیقی داشت. روحیه‎ی یهودی‎ستیزی لوتر در اواخر عمرش یا نگاه او به مسلمان از نکات منفی این شخصیت محسوب می‎شد که به طور کامل حذف شده بود. به اصطلاح تمام راستی‎ها را کارگردان درباره ابعاد شخصیت دکتر لوتر نگفته بود در حالی که چیزی را نیز به دروغ به آن نیفزوده بود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۰۹:۳۷

    کتاب «اسطوره، بیان نمادین» بر پله چهارم نشست

    کتاب " اسطوره، بیان نمادین" تألیف دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور از سوی انتشارات سروش با موضوع اسطوره شناسی منتشر و روانه بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۲۹ ۱۴:۰۲

    «الگوهای آشوب در اسطوره‌های باستانی» به کتابفروشی‌ها رسید

    کتاب «الگوهای آشوب در اسطوره‌های باستانی» نوشته دانلد اچ. میلز با ترجمه مشترک آرتمیس و افشین‌ رضاپور از سوی انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار کتاب شد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۴:۵۰

    آیا مرتضی پاشایی اسطوره می‌شود؟

    تجمعات هواداران پُرشمار مرتضی پاشایی بعد از درگذشت این خواننده پاپ نشان داد که پاشایی برای طرفداران پُرشمارش، اهمیتی فراتر از یک هنرمند محبوب یافته است، به‌طوری‌که حالا این سؤال مطرح می‌شود که آیا ممکن است مرتضی پاشایی، با این روند، به اسطوره تبدیل شود.