نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۴

    چگونه بابا افضل کاشانی می‌تواند میراث‌دار سهروردی باشد؟

    شانزدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «شیخ اشراق و باباافضل کاشانی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر مریم اسدیان (پژوهشگر و مدرس دانشگاه) چهارشنبه یکم تیرماه برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۱

    رمزگشایی علل تورم از منظر علوم انسانی/ رشد نقدینگی نشانی غلط است

    استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در کشور ما نه سرعت گردش پول ثابت است، نه تقاضای پول با ثبات است و جنبه درون زایی پول هم در سال‌های گذشته تقویت و تشدید شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۸

    او جریان‌های روشنفکری را درک می کرد

    زنده ماندن افراد در آیینه تاریخ بر ادامه روندهای اندیشه‌ای آنها و کم نظیر بودن‌شان در زمینه‌های مختلف است؛ اگرچه بهشتی سال‌هاست که ما را از دور می‌بیند اما جای خالی او در عرصه‌های مختلف با گذر زمان بیشتر و بیشتر احساس شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۶

    نقدی بر دیدگاه‌های ناصر تکمیل همایون

    احساس یا تعلق؟

    کتاب «محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار» نوشته ناصر تکمیل همایون به تازگی منتشر شده و روزنامه اعتماد به همین مناسبت گفت‌وگوی بلندی با او انجام داده است. سخنانِ تکمیل همایون در این گفت‌وگو نشان می‌دهد که خالصانه شیفته دکتر محمد مصدق است و دفاع تام و تمامی هم از او انجام می‌دهد. در این یادداشت نگاهی به برخی سخنان و ادعاهای او خواهم داشت که جای پرسش و تردید دارند. 

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۴

    نامی که جاودانه خواهد ماند

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۹

    زندگی در لحظه از منظری فلسفی

    یکی از ویژگی‌های اصلی تجربه مدرن زمان این است که ما بیش از حد بر ابزاری‌کردن آن تمرکز می‌کنیم.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۶

    فرجام علوم انسانی بعد از انقلاب فرهنگی در گفت‌وگو با محمدعلی آذرشب

    من از این مساله ترس دارم که افراط در کار باشد و در این مساله افراطی‌گری صورت بگیرد. به همین جهت می‌گویم که این تصمیمات باید به واسطه‌ی افراد صاحب نظر و متخصص و همچنین کارآمد و اهل بینش در علوم انسانی صورت بگیرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۳

    مرحوم احمد مهدوی دامغانی درحرم مطهر رضوی آرام گرفت

    پیکر مرحوم مهدوی دامغانی نویسنده و پژوهشگر برجسته و پیشکسوت با حضور جمعی از علما و مسئولان تشییع و در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۰

    ای کاش بشر چادرنشین بود، اما بی‌فرهنگ نبود

    مدیر گروه ادبیات دائرةالمعارف بزرگ اسلامی گفت: ایران ظرف ارزش‌های دینی، ملی و تشیع است و زبان و فرهنگ کشور ما رستم زبان‌ها و فرهنگ‌ها بوده و است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۴:۵۷

    کاظم موسوی بجنوردی: مادلونگ به مثابه یک متکلم

    مراسم بزرگداشت «ویلفرد فردیناند مادلونگ» اسلام شناس و شیعه شناس مشهور آلمانی به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یکشنبه پنجم خردادماه ۱۴۰۱در فضای مجازی برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۹:۰۳

    شورش علیه تک‌ روایتی در تاریخ

    شورش علیه تک‌ روایتی در تاریخ عنوان یادداشتی است که به مناسب انتشار کتاب اوکراین 2022: تاریخ در خطر به رشته تحریر درآمده است. کتاب به دنبال پاسخ به این سؤال است که جنگ اوکراین چگونه آغاز شده و چه مراحلی را تا به امروز پشت سر گذاشته است؟ در این میان ناتو و همچنین ایالات متّحده امریکا چه نقشی داشته‌اند؟ واقعیت‌های جامعه‌ی اوکراین در زمان زلنسکی و پیش از او پروشنکو چگونه بوده و آیا اوکراین کشوری با حاکمیت معیارها و ارزش‌های اروپایی‌ بوده است؟

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۹:۰۱

    سفر فلسفی ژیژک با قطار یک مفهوم

    اسلاوی ژیژک در کتاب «رخداد؛ سفری فلسفی با قطار یک مفهوم» می‌کوشد چارچوبی برای فکر کردن به تغییری، که نام فلسفی آن «رخداد» است، فراهم کند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۹

    نیم‌نگاهی به حادثه پارک اتابک در «احزاب سیاسی در انقلاب مشروطیت»

    کتاب «احزاب سیاسی در انقلاب مشروطیت» به قلم حسن اصغری ضمن نگاهی به فعالیت انجمن‌ها و احزاب گوشه چشمی هم به سرانجام فعالان سیاسی این انقلاب کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۷

    بنیادهای فلسفی علوم انسانی بررسی می‌شود

    سخنرانی «بنیادهای فلسفی علوم انسانی» با سخنرانی مهدی عبداللهی فردا سه شنبه ۷ تیر توسط موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۲

    دژهای مادی و سپاهان آشوری / مهرداد ملک زاده

    تاریخ معماری ایرانی را به سبک پارسی آغاز می‌کنند. این سبک از روزگار مادها تا فتح مقدونی شرق به دست اسکندر (سدۀ نهم تا سدۀ سوم ق م) ادامه می‌یابد؛ پس از آن معماری ایران به سبک پارتی تحول پیدا می‌کند وسپس سبک خراسانی در سده‌های نخستین اسلامی و آنگاه به ترتیب سبک آذری و سبک اصفهانی تا زمانۀ ما در معماری ایرانی پدید می‌آید.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۱

    همه گویند و سخن گفتن سعدی دگر است / احمد مهدوی دامغانی

    مقاله‏‌ی حاضر ناظر بر اقتباسات یا تشابهات سعدی در گلستان و بوستان از اشعار عرب است،ولی مطلقا به«متنبی»و شعر او المامی نشده است،و غرض نهایی از این مقاله،مقابله و مقایسه‌‏ی‏ مضامین مذکور با یک‏دیگر و نمایاندن مقام والای غیرقابل قیاس‏ سعدی با دیگران و اثبات همان فرموده‌‏ی خود اوست که:«همه گویند ولی گفته‌‏ی سعدی دگر است»

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۹

    ​تخت جمشید مهم‌ترین بایگانی دنیای باستان / حمید فدایی *

    در بسیاری از سرزمین‌ها و ازجمله در ایران که میراث مکتوب کاغذی آن در طول تاریخ در اثر تهاجم اقوام مختلف بارها از بین رفته است، میراث مکتوب ماندگارتر در قالب میراث صخره‌ای و سنگ‌نبشته‌ها، آجر نوشته‌ها و گل نبشته‌ها و. نقش ویژه‌ای در حفظ فرهنگ و تمدن این سرزمین ایفا کرده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۸

    نیک زیستی و فلسفه سیاسی تحلیلی

    تمام هم و غم اخلاق و سیاست، فراهم آوردن نیک زیستی (well being) برای انسان‌هاست. دو نفر به شکل دقیق و عالمانه روی بحث «نیک زیستی» متمرکز شدند، یکی تی.ام. اسکنلن (متولد 1940)، فیلسوف امریکایی و دیگری ریچارد لایارد (متولد 1934)، اقتصاددان بریتانیایی است که او را «تزار شادکامی» می‌خوانند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۷

    عرفان، روح ادب و هنر ایران

    آیین اختتامیه «همایش ملی متن پژوهی ادبی» با عنوان «هنر و ادبیات عرفانی» به همت و همکاری هسته مطالعات ادبی و متن پژوهی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، انجمن علمی پژوهش‌های هنری ایران و انجمن علمی هنر و ادبیات تطبیقی ایران برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۳

    ضرورت جمع عقلانیت و اخلاق در سیاست

    مصطفی ملکیان، پژوهشگر نام‌آشنای فلسفه و اخلاق در ایران در یک دهه اخیر، عمدتا بر اصالت فرهنگ و اولویت فرد و توجه به درونیات انسان یعنی باورها، احساسات و خواسته‌های او تاکید داشته و کمتر به اصلاحات اجتماعی و مهم‌تر از نهاد سیاست پرداخته است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۵

    چکیده‌ای از پروژۀ فکری «عرفان مدرن» و طرح چند نکتۀ انتقادی| مهرداد مهرجو

    سروش دباغ در سلسله‌مقالات دهگانۀ «طرحواره‌ای از عرفان مدرن»، از حدود و ثغور عرفان و معنویت در جهان مدرن سخن گفته است. پیداست که عرفان مدرن در سایۀ عرفان سنتی سر بلند می‌کند. بنابراین نخستین مطلبی که باید برای فهم این طرحواره در نظر آورد، تقابل‌ها و توافق‌های جهان سنت و مدرن است. دربارۀ زمان پیدایش مدرنیته و پایان آن سخن بسیار گفته‌اند. عده‌ای قرن هفدهم و عده‌ای دیگر قرن هجدهم را زمان پیدایش آن دانسته و قرن بیستم را افول مدرنیته و سرآغاز دوران پست‌مدرن یا پسامدرنیته می‌خوانند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۲

    هفدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ سهروردی

    هفدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ سهروردی به «سهروردی و انگاره‌ تناسخ» اختصاص دارد که در روز چهارشنبه ۸ تیرماه ساعت ۱۵ برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۴۰

    بررسی ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی

    کتاب «پایداری هویت ایرانی زیر سیطره مغول» نوشته مهشید گوهری کاخکی از سوی نشر سخن منتشر شد. در این کتاب کوشیده شده ابعاد گوناگون هویت ملی و ایرانی در آثار منظوم دوره ایلخانی بررسی شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۳۷

    کتاب آذربایجان و شاهنامه نقد و بررسی شد

    نشست نقد و بررسی چاپ دوم کتاب آذربایجان و شاهنامه در ارومیه یکم تیرماه با حضور مولف اثر و منتقدان برگزارشد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۳۲

    مفهوم علم در متون کلامی، (آثار قاضی عبدالجبار، فخر رازی و سیف الدین آمدی) / رسول جعفریان

    گزارشی است از آنچه این سه متکلم در سه دوره مختلف تاریخی در باره مساله تعریف علم مطرح کرده اند. متن حاضر هم شامل گزارش آراء و هم انتخابی از نوشته های آنهاست.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۸

    آیین تبیین و نقد آراء و اندیشه‌های «ویلفرد فردیناند مادِلونگ» اسلام‌شناس شهیر آلمانی

    انجمن آثار و مفاخر فرهنگی یکشنبه پنجم تیرماه ۱۴۰۱ آیین تبیین و نقد آراء و اندیشه‌های «ویلفرد فردیناند مادِلونگ» اسلام شناس شهیر آلمانی را در فضای مجازی برگزار خواهد کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۵

    انسان و معنی حیات / غلامحسین ابراهیمی دینانی

    موازین اخلاقی اگرچه مطلق است، ولی به‌واسطه امر الهی مقیّد می‌شود و به حالت تعلیق درمی‌آید. حقیقت دین بیش از آنکه از طریق برهان‌ و استدلال منطقی برای انسان اثبات گردد، از راه خشیت به ظهور می‌رسد. البته امید به رستگاری نیز در این باب نقش مهمی را ایفا می‌کند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۲۰

    معرفت‌شناسی اجتماعی تحمیل خواسته‌های جامعه بر دین / یاسین حسینی

    هر جهان بینی، زمانی که امکانات مشخصی را برای فعالیت باز می‌کند، همان فعالیتی را که قادر می‌سازد محدود و جهت‌گیری می‌کند. بدون جهان بینی، هیچ گروه انسانی نمی‌تواند روابط اجتماعی خود را تولید، بازتولید یا تغییر دهد. اما هر جهان بینی معینی امکانات تولید، بازتولید و دگرگونی روابط اجتماعی را که ممکن ساخته است محدود کرده و جهت می‌دهد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۰:۱۸

    قدمعلی سرامی: سندیت «جد» و «طنز» فارسی را کمتر زبانی دارد

    دکترقدمعلی سرامی، استاد دانشگاه، نویسنده، شاعر و پژوهش‌گر ایرانی در حوزه زبان و ادبیات فارسی است. او عضو هیات امنای بنیاد فردوسی و یکی از پنج استاد برتر شاهنامه‌پژوه ایران به انتخاب نخستین دوره جایزه پژوهش پروفسور آقابزرگ در سال ۱۳۹۰ است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۴ ۱۴:۳۷

    کتاب «دنیای دینانی» منتشر شد

    کتاب «دنیای دینانی‌(در شناخت اندیشه و آثار غلامحسین ابراهیمی دینانی)» نوشته محمدجعفر محمدزاده از سوی انتشارات اطلاعات به بازار نشر عرضه شده است.