نمایش همه
  • مدخل ۱۳۹۵-۱۰-۱۰ ۱۷:۳۱

    مدخل های دانشنامه استنفورد(۴۳-۵۹)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • کاوش ۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۸:۳۷

    کاوشهایی در مبانی نظری حکومت دینی

    محسن اراکی

    برپایی حکومت عدل الهی، یک وظیفة عقلی است که مردم در برابر آن مسئولند و به همین دلیل، بر ارادة مردم استوار است.

  • مکه ۱۳۹۵-۱۰-۰۱ ۰۷:۳۹

    نگاهی به کتاب تاریخ مکه (از پیش از نزول تورات تاکنون)؛

    مهبط وحی بر ابراهیم و اسماعیل

    از یک‌سو مسلمانی معتقد بودن و از دیگر سوی ریشه در سنت فکری و انتقادی غرب داشتن، غربی که موشکافی و دقت را در لینگز به ودیعه نهاده بود، وی را در وصف دقیق مکه و مشاعر آن یاری داد. ضمن آنکه این حلاوت برای وی وجود داشت که به سرزمینی پای نهاده است که مکان دلدادگی ابراهیم (ع) و بسیاری از انبیا بوده است. مسیحی‌زاده‌ای که ریشۀ اعتقادات نخستینش به یهودیت و مسیحیت به‌عنوان میراث‌داران ابراهیم پیامبر بازمی‌گردد تا همیشه ابراهیمِ پیامبر را در جان‌ودل خویش دوست بدارد. این علاقه هرگز در لینگز نمی‌میرد.

  • آگاهی ۱۳۹۵-۰۹-۲۹ ۱۵:۲۲

    آگاهی

    دیوید پاپینو و هوارد سلینا

    کتاب مصور آگاهی، از مجموعه‌ی قدم اول، با زبانی بسیار ساده به طرح مباحث عمیق و پیچیده در خصوص آگاهی می‌پردازد و می‌تواند مقدمه‌ی خوبی برای شروع مطالعه در این حوزه باشد.

  • امیرکبیر ۱۳۹۵-۰۹-۲۸ ۱۵:۴۲

    امیرکبیر و ناصرالدین شاه

    سید علی آل‌داود

    امیرکبیر در مدت سه سال و اندی که تصدی مقام صدارت را داشت خدمات فراوانی به کشور کرد و راه توسعه و گسترش علوم و صنایع جدید را در ایران گشود. او را باید در حقیقت بنیان‌گذار ایران نو به شمار آورد.

  • سیاست ۱۳۹۵-۰۹-۲۶ ۰۸:۵۸

    سیاست عشق میان هنر و فلسفه

    مهدی رفیع

    این کتاب با قرار دادن دلوز-گتاری در زمینه‌ای ایرانی از تفکر، در پرتو خوانش الی‌یز از آنها، آغاز و با شعر به منزلة افق درون ماندگار «فلسفة پس از دلوز و گتاری» پایان می‌یابد.

  • دولتها ۱۳۹۵-۰۹-۲۴ ۱۳:۲۲

    دولت‌ها و سلسله‌های حاکم بر قلمرو اسلام

    صادق سجادی

    فرزندان کسانی که مسلمانان عرب آنها را موالی می‌خواندند، طی قرنهای اول و دوم به سرعت به طبقه‌ای بدل شدند که خصوصیت عمدة آن از دیدگاه اجرایی و دیوان‌سالاری، سیطره بر دستگاه اداری خلیفگان؛ و از دیدگاه سیاسی، ضدیت با خلافت عربی بود و به کوشش‌های استقلال‌طلبانه و تشکیل نخستین دولت‌های مستقل و نیمه‌مستقل در سراسر قلمرو خلافت انجامید.

  • وزارت ترس ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۷:۲۷

    وزارت ترس

    گراهام گرین

    به تازگی چاپ دوم رمان «وزارت ترس» نوشته گراهام گرین با ترجمه داریوش پرویز، توسط انتشارات علمی و فرهنگی بازنشر و راهی بازار کتاب شده است.

  • فیشته ۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۰:۳۲

    حامد صفاریان/نگاهی بر کتاب «بنیاد آموزۀ فراگیر دانش» ترجمۀ سید مسعود حسینی؛

    اشکالات اندک با یک خطای بنیادین

    اما یکی از مهم‌ترین لغزش‌های ترجمۀ آقای حسینی، ازقضا، در عنوانِ این ترجمه رخ داده، و با قلم درشت بر روی جلد نقش بسته است. این اشتباه -که ممکن است درشت‌ترین لغزش این ترجمه هم باشد- ای‌بسا زمینه‌ساز پیش‌داوری نادرست خوانندگان دربارۀ کل اثر گردد. این خطا در شمار خطاهای بنیادین ترجمه است؛ به این معنا که هم به لحاظ فن ترجمه خطا محسوب می‌گردد، و هم از حیث انتقال معنا، نشان از عدم راه‌یابی مترجم به کُنه معنا داشته، و علاوه بر آن می‌تواند به گمراهی خواننده نیز بیانجامد.

  • حیوان قصه گو ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۵:۵۷

    حیوان قصه‌گو

    جاناتان گاتشال

    این کتاب درباره اعتیاد انسان به قصه و قصه‌گویی از دیرباز تا امروز است. درباره‌ی این که چقدر عجیب است یک داستان دزدانه وارد جان ما می‌شود، ما را می‌خنداند یا می‌گریاند.

  • کودک ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۰:۱۸

    نقد نشانه‎شناختی و جامعه‎شناختی کتاب لک‎لکی در کار نیست(۲)؛

    لباسی که در قامت ما نیست

    نگارنده به‌هیچ‎وجه منکر وجود معضلات در جامعۀ خودمان نیست. آنچه که در اینجا ‎به‌عنوان‎ نقد آورده شده است، در واقع به نوعی لزوم وجود چنین کتابی (بدون در نظر گرفتن امکان اشکالاتی در محتوای آن) در جامعۀ آمریکا را تبیین می‎کند که حتی مورد تشویق برخی از افراد در آمریکا قرار گرفته است. اما نقد نگارندۀ این متن به ترجمۀ کتاب است، زیرا اولاً، مطالب آن با فرهنگ ایران متناسب نیست، ثانیاً، معضلاتی که این کتاب سعی در تعدیل آن‎ها دارد با معضلاتی که در جامعۀ ما وجود دارد همخوانی ندارد؛ ازاین‎رو، معضلات آمریکا متناسب با موضوع کتاب است.

  • داستایفسکی ۱۳۹۵-۰۹-۱۱ ۱۵:۳۱

    یادداشتهای زیرزمینی با چهارده تفسیر

    فیودار داستایفسکی

  • نشریه تهران ۱۳۹۵-۰۹-۰۸ ۱۹:۴۸

    آئین دانشجویان 1323-1324 نخستین نشریه دانشجویی دانشگاه تهران

    ایروانی و اردوبادی در چهار شماره از آیین دانشجویان کوشیدند همزمان با طرح مشکلات روزمره دانشجویان با روشی خرده‌گیر، آزادمنش و قدرشناس دانشگاه تهران را به حریمی برای آشنایی، گفتگو و آمیزش نگرش‌های متفاوت تبدیل سازد.

  • استنفورد ۱۳۹۵-۰۹-۰۳ ۱۶:۰۱

    مدخل دانشنامه‌های استنفورد (۶۱-۶۲)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • خانواده ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ ۰۹:۲۷

    نقد نشانه‎شناختی و جامعه‎شناختی کتاب لک‎لکی در کار نیست(۱)؛

    لک‎لکش دانی که چیست؟

    آیا کتاب لک‌لکی در کار نیست، مفاهیم یک‌سانی را در ذهن کودک ایرانی و کودک آمریکایی ایجاد می‎کند؟ نشانه‎های این کتاب چگونه ارتباطی را با ذهن کودک ایرانی ایجاد می‎کند؟ در ذهن کودک آمریکایی چگونه؟ برای پاسخ به این سؤال باید نشانه‎ها را بررسی کنیم. با توجه به اینکه کتاب آموزشی است بنابراین، از دیدگاه هرمنوتیکی، نیت مؤلف در متن ارجح است و فهم از متن باید مؤلف‎‌محور باشد؛ به‌عبارت‌دیگر، نویسنده و طراح شکل‎های کتاب، برای کودکان ایرانی کتاب را به‌صورتی دیگر می‎نوشتند.  

  • معرفت شناسی ۱۳۹۵-۰۸-۲۶ ۱۵:۱۴

    درآمدی بر نظریه معرفت

    نوح لموس

    معرفت‌شناسی، یا نظریه معرفت، یکی از پایه های فلسفه ی تحلیلی به شمار می آید و این کتاب درآمدی روشن و قابل فهم بر این موضوع است.

  • کتاب بار مسئولیت ۱۳۹۵-۰۸-۲۶ ۰۰:۵۷

    بار مسئولیت بلوم، کامو، آرون و قرن بیستم فرانسه

    تونی جات

    لئون بلوم و رمون آرون به دلایل کاملاً متفاوت تنها در پایان عمر طولانی خویش توانستند در مأوای احترام، تحسین و در بعضی محافل تملق تقریباً همگانی آرام بگیرند. کامو که از این هر سه پس از سی و پنج سالگی برخوردار شده‌بود، دوازده سال بعد چون شخصی نگران و بسیار منفور درگذشت؛ سی سال طول کشید تا از او اعاده حیثیت شود...

  • کی یر که گور ۱۳۹۵-۰۸-۲۲ ۱۲:۳۹

    کی‌یرکه‌گور

    دیو رابینسون، اسکار زارات

    بر اساس دیدگاه رادیکال کی‌یرکه‌گور، فلسفه هیچ فایده‌ای ندارد مگر اینکه زندگی مردم را پیوسته دگرگون کند.

  • دعوت به جامعه شناسی ۱۳۹۵-۰۸-۱۲ ۱۸:۲۲

    دعوت به جامعه شناسی

    زهره روحی

    این کتاب در پانزده گفتار مکمل تدوین شده است و با طرح نگرش‌های جامعه‌شناختی پی‌یر بوردیو در باب جوانی آغاز می‌شود و پس از طرح آراء جامعه‌شناسان بزرگ دیگر، با سخن بوردیو دربارة «وظیفة پژوهشگر علوم اجتماعی» پایان می‌یابد.

  • استنفورد ۱۳۹۵-۰۸-۰۷ ۲۱:۱۹

    مدخل‌های دانشنامه‌ی فلسفه‌ی استنفورد ۵۵ و ۵۸

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • موقن ۱۳۹۵-۰۸-۰۵ ۱۶:۴۰

    به بهانه انتشار چاپ چهارم کتاب فلسفه روشنگری؛

    تعهد در به‌کارگیری خرد

    در سراسر فلسفه کاسیرر بررسی‌های سیستماتیک با تاملات تاریخی عجین هستند. آنچنان که تایخ ظاهری فلسفه، در حقیقت-  حتی اگر تلویحی هم باشد- فلسفه تاریخ است. هیچ یک از نوشته‌های تاریخی کاسیرر صرفا بررسی کلاسیک امور واقع و رویدادها نیستند بلکه در آنها تحلیل برخی لحظات ایده‌آل در پیشروی تاریخ را کشف می‌کنیم که جهان‌بینی خاص یک عصر یا «روح»  یک فرهنگ یا یک دوره را در برابر و در تقابل با جهان‌بینی دیگری یا با فرهنگ دیگری یا دوره دیگری می‌گذارد تا به این طریق خصوصیات بارز آن را مشخص و متعین کند؛ مثلا فرهنگ رنسانس را  در مقابل فرهنگ قرون وسطی قرار می‌دهد.

  • راسل ۱۳۹۵-۰۸-۰۴ ۱۰:۳۴

    نگاهی به کتاب «چرا من مسیحی نیستم»؛

    در نقد قدرت کلیسا

    راسل که گویا از رفتار پسا‎‎رنسانسی راضی نیست و معتقد است همچنان نفوذ خطرناک کلیسا باعث این خونریزی‎هاست، دست به نقد بی‌پردۀ کلیسا زد؛ وی مسیحیت معرفی‌شده توسط کلیسا را به نقد می‌کشد؛ وی اخلاقی را که توسط کلیسا تبلیغ شده را نگران‌کننده می‌داند و این کار را با آموزش مدرن در تقابل می‌بیند؛ تمام این تلاش‌ها برای کوتاه کردن دست مسیحیت از قدرت‌های سیاسی است، قدرتی که باعث بسیاری از جنایات در تاریخ بشری است.

  • فردید ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۰۹:۵۶

    بهروز فرنو/ در باب مسئلۀ غرب‌زدگی از نگاه احمد فردید؛

    بحران حوالت تاریخی غرب‌زدگی در روزگار نیست‌انگار

    فردید نگاه حکمی و فلسفی به مسئله را مستلزم طرح پرسش از ماهیت تفکر جدید و عالم مدرن می‌داند؛ تفکری که نخست از مغرب‌زمین آغاز شد و بعد با یکی دو قرن تأخیر، ماهیت بشرانگار و صورت خودبنیاد آن به دیگر نقاط عالم رسید. این تحول ظهور فرهنگ و تمدن مدرن سکولار و لائیک جهانی است که اکنون خود در بحرانی فزاینده قرار دارد. بر این اساس، آدمی در دنیای جدید از نو در عالمی خودبنیاد هبوط کرده است که به‌لحاظ تفرعن، منیت، مائیت و موضوعیت نفسانی، در تاریخ عالم بی‌سابقه است.

  • ادبیات ۱۳۹۵-۰۷-۳۰ ۱۵:۴۶

    ادبیات روس به روایتی دیگر

    زهره روحی

    با خواندن این آثار به لحاظ فرهنگی نمی‌توانیم با ملت روسیة امروزی ارتباط برقرار کنیم، بلکه فقط می‌توانیم از هوشیاری و حساسیت ملتی آگاه شویم که هر یک از آثار ادبی‌اش در برابر تحولاتی که در حال سلطه بر جهان بود، واکنشی خاص خود نشان می‌دادند

  • بوطیقا ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۱۶:۴۴

    پرسش‌های بوطیقای داستایفسکی

    میخاییل باختین

    این اثر با تکلیف اصلی نقادی ادبی دست و پنجه نرم می‌کند: ویژگی‌های هنر داستایفسکی کدامند، و چرا و چگونه با ویژگی‌های هنر دیگر رمان‌نویسان متفاوتند.

  • یهودیت ۱۳۹۵-۰۷-۲۶ ۱۴:۵۹

    رویکرد یهودیت به ادیان دیگر

    رضا گندمی نصرآبادی

    در پژهش حاضر مسئله‌ی تکثیر دینی در یهودیت از منظر درون‌دینی یعنی از دیدگاه کتاب مقدس، سنت خاخامی و متفکران دوره‌های مختلف تاریخی بررسی می‌گردد.

  • ریچارد ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۱:۵۹

    ریچارد سوم اجرا نمی‌شود یا صحنه‌هایی از زندگی مایرهولد

    ماتئی ویسنی‌یک

    مایرهولد پدر تئاتر بیومکانیک بود، تئاتری که سعی می‌کرد از جنبه‌های روان‌شناسانة شخصیت‌ها دور شود و به بدن بازیگر اهمیت بدهد.

  • پان ترکیسم ۱۳۹۵-۰۷-۲۱ ۲۳:۵۵

    پان ترکیسم و ایران

    کاوه بیات

    پان ترکیسم بخشی از چیستی خود را در نفی هویت تاریخی ایران و به ویژه زیر سوال بردن هویت ملی ترک زبان‌های ایرانی جستجو می‌کرد.

  • جامعه2 ۱۳۹۵-۰۷-۱۹ ۱۶:۱۶

    تاریخ اندیشه‌های جامعه‌شناسی جلد دوم: از پارسونز تا اندیشمندان معاصر

    میشل لالمان

    تاریخ اندیشه‌های جامعه‌شناسی یک کتاب درسی برای آموزش نظریه‌های جامعه‌شناسی در دوره‌ی کارشناسی و کارشناسی ارشد است که در دو جلد تدوین یافته است.

  • رویارونشینان ۱۳۹۵-۰۷-۱۷ ۱۴:۵۸

    رویارونشینان(سه گفتار در باب آرا و اندیشه های سیمون وی)

    مجتبی اعتمادی نیا

    رویارونشینان بخشی از ماجرای فکری سیمون وی، پیتر دیمانوویچ اوسپنسکی و کن ویلبر، سه تن از بازیگران عرصه زندگی آزموده است