هنر

کل اخبار:647

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۳:۱۵

    زیباشناسی اندیشه در فضای عدم قطعیت

    «نقد زیباشناختی» که اساس هنر و ادبیات را تشکیل می‌دهد، از همین‌جا و با همین قاعده روش‌شناختی شکل می‌گیرد؛ قاعده‌ای که هرگز به کلیشه تبدیل نشده و مانع خلاقیت آزاد هنرمند نمی‌شود؛ قاعده‌ای که حاصل روان‌شدن اندیشه در اثر ادبی و هنری‌ است، قاعده‌ای که ناظر است بر اینکه هر «اتفاق زیباشناختی» در خلق اثر هنری، همچنان بدون اطلاع خالق اثر روی می‌دهد و خلق می‌شود.

  • نمایشگاه خط ۱۳۹۴-۱۲-۱۰ ۰۹:۰۵

    گزارشی از نشست «خوشنویسان مشغول کارند» در نمایشگاه «قوت خیال! خیال هویت؟»؛

    ادابازی با خط برای کتمان واقعیت!

    در دوران سقاخانه یک برخورد سطحی غیرنقاشانه با یک درک ناقص از فرم و فضا را شاهد بودیم. وقتی درباره‎ی فرم و فضا حرف می‌زنیم تکامل آن را در تاریخ هنر غرب هم پی ‌می‌گیریم. تاریخ هنر غرب روی پاسخی که نقاشان به وضعیت سه محور اصلی (طول، عرض، عمق) داده‌اند شکل گرفته، اما وقتی ما کار این دوستان را می‌بینیم متوجه می‌شویم چقدر ابتدایی است و بیشتر جنبه‌ی توریستی دارد. وقتی سواد کافی نباشد منجر به یک‌سری ادابازی می‌شود و به نظر من سقاخانه کلاً ادابازی بود!

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۸ ۱۵:۳۰

    مهاجر: «هزار و یک شب» منبعی تمام‌نشدنی برای اقتباس‌ است

    شهروز مهاجر، مترجم و پژوهشگر تاریخِ هنر و فرهنگ با اشاره به برگزاری همایش «۱۷۰ سال کتاب‌خوانی با هزار و یک شب» گفت: حدود ۷۰ درصد ترجمه کتاب «دانشنامه هزار و یک شب» نوشته الریش مارزلف انجام شده است و این کتاب در سال ۹۵ روانه بازار نشر خواهد شد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۷ ۱۴:۳۰

    تدوین برنامه کلان پژوهشی علوم انسانی/تقویت فناوری در علوم انسانی

    عضو شورای توسعه پژوهش و فناوری علوم انسانی وزارت علوم گفت: در این شورا مقدمات تدوین برنامه کلان پژوهشی و فناوری علوم انسانی و هنر فراهم شده است.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۱۰:۴۵

    بهار پایتخت با هنر زیبا می‌شود/ جمع‌آوری آثار پس از نوروز

    دبیر رویداد «بهارستان» این اتفاق هنری را با هدف افزودن برندی به رویدادهای هنری کشور و همچنین زیبا کردن پایتخت در آستانه بهار دانست.

  • کانت ۱۳۹۴-۱۱-۲۰ ۰۸:۳۶

    داوری‌های زیبا‌شناسانه کانت و داوینچی؛

    نسبت‌سنجی «روح‌ زیبای» کانت و «چشم انسان» داوینچی

    کانت شناخت امر زیبا را به برخورداری از روح زیبا منوط می‌کرد که به معنای مواجهه با امری جزئی و سپس اندراج آن در ذیل زیبایی کلی بود. اما حکمی که از این رابطه صادر می‌شد خود عنصری نامشخص بود که در پدیدارها قرار داشت، اما داوینچی از وجوه انضمامی‌تر امر زیبا سخن گفت که نزد انسان است. داوینچی همچنین با بیانی غیردقیق‌ و البته پراگماتیک به ما می‌گوید که امر زیبا مفهومی کلی است که به‌واسطه‌ی چشم انسان قابل درک است.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۹ ۱۵:۴۵

    موسیقی‌ معاصر چیست؟

    از لحاظ تاریخ آهنگ‌سازی، موسیقی‌ جدی را می‌توان به پنج دوره کلی‌ تقسیم کرد که هرکدام به دوره‌های ریزتری قابل تقسیم هستند؛ دوره باستان (تا قرن ششم)، اولیه (از قرن ششم تا ۱۸)، کلاسیک (از قرن ۱۷ تا ۲۰)، مدرن (نیمه اول قرن بیستم) و معاصر (نیمه دوم قرن بیستم تا به امروز). این تقسیم‌بندی چیزی جدا از تقسیم‌بندی تاریخی‌ است و نحوه بررسی‌‌اش بیشتر به صورت علمی‌، تکنیکی‌ و زیبایی‌شناسانه آهنگ‌سازی در قرون مختلف برمی‌گردد.

  • ناسیونالیسم ۱۳۹۴-۱۱-۱۷ ۰۸:۴۲

    در باب چگونگی شکل‌گیری و تکوین ناسیونالیسم؛

    ناسیونالیسم رمانتیک یا خودفریبی

    نباید از یاد برد که ناسیونالیسم رمانتیک که زمانی همچون نیرویی مقاومتی در برابر تهاجم و استیلای خارجی عمل کرده بود اینک موجب تکوین فرزندی ناخلف یعنی آلمان نازی بود. تردیدی نیست که بسیاری از کشورهای امروزی که روی نقشه جهان موجودند کار خود را با ناسیونالیسم رمانتیک آغازیده‌اند، چون تنها منبع مشروعیتشان همین ایده بود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۵

    امکان خرید آثار هنری نداریم/ اعزام برگزیدگان هنر به خارج

    رجبی معمار داشتن گنجینه ای از آثار هنری را در خانه هنرمندان در حد یک آرزو دانست و تاکید کرد در حال حاضر امکانی برای خرید آثار هنری نداریم.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۸:۰۰

    انتشار دومین چاپ «زیبایی‌شناسی و جامعه‌شناسی هنر» جنت ولف

    دومین چاپ کتاب «زیبایی‌شناسی و جامعه‌شناسی هنر» نوشته جنت ولف و ترجمه بابک محقق از سوی موسسه متن فرهنگستان هنر روانه کتابفروشی‌ها شد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۲:۱۵

    هنر علیه خشونت

    نشست رسانه‌ای جشنواره «هنر، ضدخشونت و افراط‌گری» با حضور جمشید مشایخی، نادر مشایخی، مهدی نادری و اشکان خطیبی روز ٢٠ دی‌ در مجتمع چارسو برگزار شد.

  • افلاطون ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۰۸:۴۹

    نگاهی به تبیین افلاطون از موسیقی بر اساس دیالوگ «قوانین»؛

    نقش موسیقی در «تربیت» «شهروند»

    در شهری که افلاطون خواهان تأسیس آن است، هر نوع موسیقی اجازه‌ی ورود ندارد، چراکه برای شهروندان بسیار زیان‎آور است. او معتقد است هنر موسیقی نوعی هنر بازآفرینی (تقلیدی) به شمار می‎آید؛ لذا باید در پی آن نوع از موسیقی برآییم که از هر جهت برآمده از نوعی بازآفرینی هنرمندانه از سرمشق خود می‎باشد. نباید به کسانی گوش کرد که می‎گویند معیار موسیقی، خوشی و «لذت/hédoné/pleasure» ناشی از آن است، بلکه باید در جست‎و‎جوی آن‌گونه موسیقی برآمد که از هر جهت با سرمشق خودش همانند باشد و از زیبایی حقیقی ناشی شود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۱ ۱۲:۱۵

    مسجد جامعی : تبليغات شهری در قالب يک بيان هنری تصوير شود

    احمد مسجد جامعي، عضو شوراي شهر تهران با اشاره به اينکه مسئله سلامت امري جدي است، گفت: تبليغات شهري سازمان زيباسازي به شکل هوشمندانه اي به موضوع سلامت شهروندان پرداخته است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۱ ۱۱:۴۵

    مولاناخوانی از ناظری تا شجريان

    قياس اين دو رويكرد ميان شجريان و ناظري بيش از آنكه موضعي ارزش‌گذارانه داشته باشد عيان كردن دو رويكرد است؛ رويكردي فرمال كه با تن دادن به وزن عروضي و تشديد آن زيبايي‌شناسي عروضي را صورتي موسيقايي مي‌بخشد و بيشتر ماهيت برجسته كردن دارد و رويكرد ديگري كه با عبور از وزن عروضي فرم خود را از درون مضمون استخراج مي‌كند. اما به سنت معمول، تجربه ناظري به دليل ماهيت فرمال و ريتميك تجربه‌اي عام‌تر و تجربه شجريان داراي زباني خاص‌تر است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۰ ۱۴:۰۰

    ضیایی جدال فیلسوفان و شاعران را در سه دفتر بررسی می‌کند

    سید عبدالحمید ضیایی، نویسنده و پژوهشگر حوزه عرفان و فلسفه از بررسی جدال بین فیلسوفان و شاعران در سه دفتر مستقل خبر داد و گفت: در زمینه فلسفه ادبیات با فقر منابع مواجه هستیم و در این سه دفتر به بررسی نزاع بین این دو گروه، فلسفه هنر و ادبیات از منظر فلسفی پرداخته‌ام.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۴ ۱۴:۳۰

    اینانلو همه سفرهای کره زمین را تجربه کرد

    اهالی هنر و ورزش امروز بدرقه‌گر صاحب صدایی پرطنین به سمت خانه ابدی‌اش بودند؛ محمدعلی اینانلو که در توصیف زیبایی‌های طبیعت ایران، شوق تماشای این زیبایی‌ها را در هر مخاطبی ایجاد می‌کرد، امروز در کنار پدر و مادرش آرام می‌گیرد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۹ ۱۶:۱۵

    مهم‌ترین کتاب آمارتیاکومارسن درباره اقتصاد فرهنگ و هنر به ایران رسید

    «فرهنگ، هنر و توسعه» نوشته آمارتیا کومار سن با ترجمه کاظم فرهادی از سوی نشر چشمه منتشر شد. کومارسن یکی از مشهورترین اقتصاددانان حال حاضر دنیاست.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۷ ۱۷:۳۰

    آغاز اجرای طرح «دانشنامه هنر ایران» در مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی

    طرح «دانشنامه هنر ایران» با ویراستاری علمی دکتر یدالله غلامی، در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی آغاز به کار کرد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۷ ۱۳:۱۵

    هنر سياست يا سياست هنر

    در اینجا گوشه‌هاي بيشتري از زندگي، رفتار و واكنش‌ بالطبع هنرمندانه خوان ميرو را در مقايسه با رفتار دست‌كم دو هنرمند مطرح هم‌عصر او مرور مي‌كنيم.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۱۸:۰۰

    لزوم وفاداری به محتوا و فضاسازی هنر/ درباره سریال‌های تاریخی معمای شاه و شهرزاد

    ساخت سریال‌های تلویزیونی و البته فیلم‌های سینمایی دارای مضامین تاریخی، در ایران، کم‌سابقه نیست. پُربیراه هم نیست اگر گفته شود آثاری از این دست که رقمشان کم هم نبوده است، درمجموع، کارنامه کیفی قابل‌قبولی داشته‌اند. همواره هم، به‌ دلایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، این‌گونه آثار هنری- تاریخی، مخاطبان فراوانی (در میان هردو گروه موافق و مخالف) به‌سوی خود جلب می‌کرده است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۲ ۱۶:۰۰

    شجره‌نامه پست‌مدرنیسم، مدرنیسم ۱۹۱۰ / دیردره مک‌کلاسکی

    جک آماریو می‌نویسند که هر دو نوع مدرنیست‌های ۱۹۱۰ مصمم بودند تا از تاریخ رها شوند، تا به ورای زمان و مکان بروند. در علم یا در هنر، و یا در هر دو، مدرنیسم همانا بالا بردن مدرن‌بودن است تا به درجه‌ای که به قله‌ی کار خلاقه برسد. پیروزی آوانگارد و شکست سنت است. خاصیت اخلاقی امید به همگان نفوذ کرده بود.

  • امیرکبیر ۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۸:۴۴

    یادداشتی بر نمایش «خاطرات و کابوس‌های یک جامه‌دار از زندگی و قتل میرزاتقی‌خان فراهانی»؛

    امیرکبیر بازمی‌گردد

    اگر بتوان هنری تاریخی خلق کرد که از تحریف و تپق‌های تاریخی در امان باشد، تازه می‌توان بحث‌های جدی‌تری را در رابطه با بازنمایی تاریخ آغاز کرد. در واقع آنچه به عنوان تاریخِ مستند و موثق به دست ما رسیده است، یک گزارش دقیق و لحظه به لحظه نیست که هنرمند فقط بازسازی آن را بر عهده بگیرد. انبوهی از خلأها وجود دارد که هنرمند باید با تخیل خود آن‌ها را پر کند (و آیا مورخ کاری جز این می‌کند؟).

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۷:۴۵

    بازی هرمنوتیک از هنر تا میدان نقش جهان

    نشر پرسش به‌تازگی سه اثر تألیفی و ترجمه در حوزه اندیشه و به‌طور مشخص در گستره هرمنوتیک منتشر کرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۱۴:۴۵

    ۲۰ رقیب اسکار جلوه‌های تصویری مشخص شدند

    آکادمی علوم و هنرهای سینمایی فهرست اولیه نامزدهای جلوه‌های تصویری هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار را اعلام کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۷ ۱۱:۳۰

    تروریسم؛ یک حادثه هنری یا عمل غیراخلاقی

    بودریار پس از واقعه ١١ سپتامبر مقاله‌ای تحت عنوان «روح تروریسم: یادبود برج‌های دوقلو» نوشت و به بررسی این واقعه از نظرگاه فلسفی خود پرداخت.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۰۹:۰۰

    آوای موسیقی و نقاشی آن‌جهانی

    چرا وزیری‌مقدم مطلقا مدرن و بلکه هنرمندی ورای تقسیم‌بندی‌های موجود است؟

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۱۰:۴۵

    ماهنامه ˝هنگام˝ روی کیوسک‌های مطبوعاتی

    شماره ۱۶ و ۱۷ ماهنامه ادبی - هنری ˝هنگام˝ منتشر شد.

  • زبان شعری ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۰۸:۴۸

    زبان چگونه در شعر جلوه‌گر می‌شود؟

    شعر خانه‌ی آهنگین زبان

    شاعری زبان را ممکن می‌سازد. شاعری سخنی است که برای اولین بار همه‌ی آنچه را که می‌توانیم در زبان روزمره بگوییم، می‌گشاید. شعر، زبان اولیه‌ی یک قوم تاریخی است. حقیقت شاعری بین نوامیس نشانه‌های خدایان و صدای یک قوم مشترک است. ندای شاعر بین خدایان و مردم قرار دارد، آن واسطه میان خدایان و آدمیان است. در این «میان بودن» است که برای اولین بار معین می‌شود که آدمی کیست و زندگی را کجا مستقر می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۴ ۱۶:۳۰

    «نگرش تطبیقی بر طراحی معماری و لباس: مُدهای پست‌مدرن»

    پست‌مدرنیسم، مهم‌ترین جنبش فلسفی، فرهنگی و هنری روزگار معاصر است که در نیمه دوم قرن بیستم، در واکنش به فلسفه و هنر مدرن و پیش‌فرض‌های آن به وجود آمد و مُدگرایی از اصلی‌ترین شاخصه‌های تولیدات فرهنگی آن به‌شمار می‌رود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۱:۴۵

    انتشار کتاب مجموعه مقالات همایش پژوهشی اقتصاد هنر ایران

    کتاب «مجموعه مقالات همایش پژوهشی اقتصاد هنر ایران» به کوشش سجاد باغبان ماهر و مجید سرسنگی از سوی انتشارات مطالعات بینارشته‌ای منتشر شد. این همایش در پاییز سال گذشته (1393) از طرف خانه هنرمندان برگزار شده بود.