کل اخبار:973
-
۱۳۹۵-۱۱-۲۱ ۰۵:۵۲
حامد صفاریان/ نقدی برترجمۀ علیرضا سیداحمدیان از «خدایگانی و بندگی»؛
دقّالبابی برباب نامفتوح هجی کردن هگل
وقتی میبینیم که مترجم این کتاب از یک سو ترجمهای پراشکال از متن ارائه کرده است که نشان از درماندن او در فهم بسیاری از فقرات متن اصلی دارد، اما ازسوی دیگر تفسیری از همان متن عرضه داشته که در کل منسجم است، ناچاریم حکم کنیم که این دو،، یعنی تفسیر و متن اصلی یا ترجمۀ آن، در دو سوی یک گسست پدید آمدهاند و بالیدهاند، و بده-بستان مستقیمی میان آن دو درکار نبوده است. به دیگر سخن، فهم مفسر، حاصل پژوهش در منابع ثانوی بوده است نه حاصل اجتهاد در خود متن (یا حداقل اجتهاد در متن به موازات منابع ثانوی).
-
۱۳۹۵-۱۱-۲۰ ۱۶:۴۰
شیفتگی در برابرغرب/ نقدی به داریوش شایگان؛ نگاهی به معنای بازگشت به ناکجاآباد
راهی که شایگان در به در به دنبال آن است و آن را تنها راه پنهان کردن این غیبت تاریخی میداند، همانا نقشی است مضاعف!
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۱۶:۲۰
واقعیتِ تهیْ روی کاناپه/ نگاهی به نمایش «کاناپه» به کارگردانی میلاد اَخگَر
اخگر در اجرای این اثر از تجربه زیسته قشر جوان در دهه اخیر بهره جسته؛ فضایی که خودش نیز در آن زیست میکند. موقعیت فضاسازی و پرداختهای نمایشی کاناپه برای تماشاچی تئاتر امروز، به دلیل وجه بازنمایاننده یک تجربه همگانی بسیار آشناست.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۱:۴۰
فیلمی که قربانی شد/ درباره «قاتل اهلی»
این فیلم میتوانست برای همه عواملش امتیاز باشد، اگر این همه غیرمنسجم و بلاتکلیف نبود و اینطور قربانی نمیشد.فیلم هنوز میتواند فیلم درخور توجهی در کارنامه کیمیایی باشد. معتقدم «قاتل اهلی» با همه مشکلاتش، به کمک تدوین مجدد میتواند سی، چهل درصد بهتر از اینی که هست باشد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۶ ۰۹:۳۰
نقدهایی به ترجمه کتاب «بلاتار، پس از پایان» (۲)؛
آیا پیامبری موهوم با پیامبر روشنبین متفاوت نیست؟
سینمای بلاتار یا شاید بهتر باشد بگوییم «سینمای زمان بعد»، که در آن داستانها معنای متداول خود را از دست میدهند سینمای زندگی است؛ زندگیهایی که بلاتار وصف جزئیاتشان را به روایت داستان ترجیح میدهد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۳ ۱۶:۴۰
ژانر غالب، «کمدی ناخواسته»/ حاشیهنگاری روز دوم جشنواره در برج میلاد
روز دوم را میتوان روز ِ فیلمهای «کمدی ناخواسته» نامید. همان ژانر مهم سینمای ایران که هنوز به قوت خودش فعال است و پیش میرود؛ ژانری که فیلمساز میخواهد گریه بیندازد اما مخاطب میخندد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۲ ۰۹:۲۴
فیلم دیدن با طعم پپرونی/ نگاهی به آثار نمایش داده شده در کاخ جشنواره
روز نخست حضور در برج میلاد روز چندان دلچسبی نبود. دو فیلم بسیار ناامیدکننده به نمایش درآمد و یک فیلم سرخوشانه اما نه چندان محیرالعقول و البته یک فیلم ساده با پایانی غافلگیرکننده. در این نوشته به «ایتالیا ایتالیا» و «اِو (خانه)» خواهم پرداخت. ایتالیا دوستت دارم
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۱ ۱۰:۰۸
سیری انتقادی در آرای محمد عابدالجابری؛
فلسفۀ اسلامی و دشوارۀ ناسیونالیسم ایرانی
با اندکی بدبینی میتوان یک ناسیونالیسم عربی و ضدایرانی را در نظریات او دید، اما در این مجال قصد دامن زدن به این تنش کهنه را نداریم. جابری بهمانند جریانهای امروزی اعتقادش را به حقیقت جهانشمول از دست نداد و بر این باور بود که در مقطعی از تاریخ اندیشۀ «عربی» مسئولیت عقل جهانشمول و انسانی را بر عهده گرفت، ولی «ارتجاع» ایرانی و گذشتهگرایی آن، این عقل را به بیراهه کشاند و در نهایت به یک ایدئولوژی قومی تقلیل داد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۲:۲۰
۳۲سالگی در عین ناپختگی!/ نگاهی به آخرین دوره جشنواره موسیقی فجر
جشنواره موسیقی فجر با فراز و نشیبهای زیادی ۳۲سالگی خود را پشت سر گذاشت؛ با دو حادثه مهم که این رویداد را احاطه کردند تا منتقدانی که به وزیر نامه نوشتند و اجراهایی که لغو شدند.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۹:۲۰
نقد دیدگاههای متفکران مسلمان درباره مدرنیته در یک کتاب منتشر شد
کتاب «اخلاق اسلامی و شَبَح مدرنیته» به قلم فرزین وحدت از سوی انتشارات چاپخش منتشر شد. در این اثر دیدگاههای متفکران مسلمانی چون حسین نصر، حائری یزدی و مجتهد شبستری و... درباره مدرنیته بررسی شده است.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۸:۵۹
نقد عرفانهای نوظهور در یک کتاب منتشر شد
کتاب «رنسانس قدسی: نقد و بررسی عرفانهای نوظهور و جنبشهای نوین دینی (NRM) در جهان معاصر» به قلم محمدحسن یعقوبیان از سوی انتشارات وثوق راهی بازار نشر شد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۱۴:۲۴
یک فیلم اسکورسیزیوار/ نقدی بر فیلم «سکوت»، ساخته مارتین اسکورسیزی
بعد از درگیری میان گانگسترهای بدذات و اخمو، احساس گناهی که از مذهب کاتولیک ریشه گرفته، مهمترین و کارآمدترین مضمون فیلمهای مارتین اسکورسیزی است.
-
۱۳۹۵-۱۰-۲۸ ۱۶:۲۰
حال نقد تئاتر خوب نیست/ کمک به احیای جایگاه اخلاقی و علمیِ نقد
دبیر کارگروه نقد سی و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر هدف از راه اندازی این کارگروه را کمک به احیای جایگاه اخلاقی و علمی نقد تئاتر در ایران ذکر کرد.
-
۱۳۹۵-۱۰-۲۶ ۱۴:۴۰
واکنش علی باباچاهی به گفت و گوی شمس لنگرودی/ حق ندارید کیلویی به قضاوت بنشینید!
علی باباچاهی در یادداشت کوتاهی، در واکنش به گفت و گویی که روز گذشته از شمس لنگرودی منتشر شد، نوشت: " حق ندارید کیلویی و گتره ای در این موارد به قضاوت بنشینید که رویایی و براهنی به جای شعر خزعبل میبافند و بابا چاهی با پیژامه کراوات بسته و عینک زده دودی."
-
۱۳۹۵-۱۰-۲۰ ۱۵:۲۰
«فرهنگ ادبیات فارسی معاصر» نقد میشود
نقد و بررسی کتاب «فرهنگ ادبیات فارسی معاصر» در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار میشود.
-
۱۳۹۵-۱۰-۱۹ ۱۲:۲۰
این همه ترس و دلهره در شأن جشنواره نیست
مواجهه و نوع ارتباط مدیریت کلان جشنواره با رسانههای منتقد از نوع دلواپس، اساسا جالب توجه است. نگاهی به موضعگیریهای دو، سه روز اخیر بیندازید! آنها که برای جشنواره یقه میدرانند و بیمحابا فحاشی میکنند را ملاحظه کنید. اندازه و قدشان را ببینید. آنها محض رضای خدا مدافع جشنواره شدهاند؟
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۵:۲۰
«سلسله درسگفتارهای تخصصی نظریه و نقد هنر» برگزار میشود
پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر «سلسله درسگفتارهای تخصصی نظریه و نقد هنر» را با حضور صاحبنظران و متخصصان حوزههای هنر و علوم انسانی برگزار میکند.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۳:۰۰
پاسخ نقدهای فضلا را بدهید، مناظره با مراجع عظام، پیشکش!
آیت الله رشاد در درس خارج فقه خود در واکنش به بیانیه های مجتهد شبستری گفت: پاسخ همین فضلا واساتید را که عموما شاگردان حضرات مراجعند برای پذیرش مناظره بدهید، مناظره با مراجع تقلید پیشکش!
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۱۳:۲۰
تئاتر مجلسی شکسپیر با برداشتی آزادانه و موفق/ نگاهی به نمایش «هیاهوی بسیار برای هیچ»
کار هیاهو بیگمان استیلیزه شده است و این تکنیک نمایشی برتر جلوه میکند. فضای کار جذاب است و تماشاگر را با خود تا به آخر فرامیخواند.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۱۲:۲۰
گرههای نگشوده «آموزش به زبان مادری»
در اینکه ترویج و کاربرد زبان مادری حق هرکسی و هر جامعه هرچقدر کوچک هم باشند، هست، شکی نیست. یعنی هرجامعهای باید این حق را داشته باشد که زبان مادری خود را به ویژه در بخش ادبیات، آموزش دهد. اما اکنون چنین نیست. هیچیک از بخشهای جامعه ایران که با زبانی به جز زبان فارسی سخن میگویند، نمیتوانند کودکان را با ادبیات زبانی خود آشنا کنند یا آموزش دهند.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۲:۲۰
نخستین وظیفه تمام متفکران سنت های معنوی نقد مدرنیسم است
سید حسین نصر در زمره مخالفان جدی و سرسخت مدرنیته است و اساساً نقد و نفی مدرنیته و تمدن غرب، از ویژگی های بارز آنان به حساب می آید. به نظر او، دوران کنونی، دوران جاهلیت نوین است.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۴ ۱۰:۰۰
نقد خوب برای کتاب نداریم/ تاثیر جوایز ادبی داخلی بر عرضه جهانی
امیر حسینزادگان معتقد است یکی از دلایلی که ترجمه کتابهای ایرانی در خارج به خوبی عرضه نمیشود، نبود نقد و همچنین معرفی مناسب کتابها در کنار تعطیلی برخی جوایز ادبی است.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۱ ۲۱:۰۸
نقدی بر گفتههای محمد فاضلی در برنامه زاویه (۲)؛
آیا تجویزهای محمد فاضلی راهگشا است؟
اشکال محمد فاضلی این است که تصور میکند همه کتابهایی از قبیل هابرماس و اباذری مینویسند، سپس با یک شبیهسازی ساده و تصور اینکه همۀ مشکل در مقاله است، خواهان جایگزینی مقاله با کتاب میشود؛ و این بسیار شبیه موضوعی است که مارکس در دشمنی کارگران با ماشین بیان میکند؛ البته در آن دشمنی رنگی از واقعیت وجود داشت (که سادهسازی کار و به تبع آن سپردن کار بیشتر به کودکان و زنان و در نتیجه خیل بیشتر بیکاران یا به قول مارکس لشکر بود)، اما در سادهسازی فاضلی این رنگ از واقعیت وجود ندارد.
-
۱۳۹۵-۱۰-۰۱ ۱۴:۴۰
استراتژی امنیتی نداریم/ چرا روحانیت سوالات جدیدی مطرح نکرده است
مرادی گفت: ما قبل از این که مشکل روشنفکری ایران را داشته باشیم باید روحانیت را نقد کنیم اینکه چرا نمیتواند پرسشهای جدید طرح کند یا چرا نمیتواند نظام حقوقی، ساخت دولت و... را تئوریزه کند.
-
۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۰:۰۹
نقدی به مقالهنویسی در علوم انسانی؛
پایانی برای تفکر
یک مقالۀ خوب در علوم انسانی در بهترین حالتش، شرح و تفسیر یک مفهوم، روش یا بصیرت در نظام فکری یک متفکر است؛ یعنی متنی منقطع و دستچندم که کعبۀ آمالش یا ارائۀ نظاممند وجههای از تفکر یک متفکر است و یا تلاشی است برای سادهسازی گلوگاههای پرابلماتیک یک تفکر، برای هضم آسان آن توسط هاضمههای حساس! مقاله در نهایت خود وجودی لغیره دارد؛ یا ابزاری کمک آموزشی است، یا وسیلهای است برای تثبیت وضعیت موجود فکری: پایانی برای تفکر!
-
۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۰:۰۰
کتاب« تولستوی» در حوزه هنری نقد میشود
کتاب پژوهشی «تولستوی» نوشته علی تاجدینی با حضور نویسنده این اثر و محمدکاظم مزینانی در حوزه هنری نقد و بررسی میشود.
-
۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۱۵:۴۰
نقد فنایی اشکوری بر نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی
محمد فنائی اشکوری با طرح پرسشهایی پیرامون امکان یا عدم امکان دسترسی بشر به وحی الهی، نظریه علم دینی جوادی آملی را مورد نقد قرار داده است.
-
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۴:۴۰
فراخوان نخستین همایش تاریخ پژوهش و نقد متون
نخستین همایش تاریخ پژوهش و نقد متون اسفند ۹۵ از سوی گروه تخصصی تاریخ شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی و پژوهشکدۀ تاریخ برگزار خواهد شد.
-
۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۰۹:۳۶
گزارش نقدهای دکتر احمد احمدی بر ترجمههای فارسی قرآن (۲)؛
قرآن و ترجمههای بیشمارش
انگار مترجم مفسرانه میفهمد، مترجمانه مینویسد، مفسر، مفسرانه میفهمد، مفسرانه هم مینویسد؛ یعنی او وقتی متن را فهمید در ۸ خط مینویسد، مجاز است، ولی مترجم باید برود همۀ قواعد فهم این آیه را به کار بگیرد و در دو خط بنویسد، حداکثر در یکونیم خط ترجمۀ یک آیۀ یکسطری را بنویسد. ولی هیچوقت نمیتوانیم به صرف متن اکتفا بکنیم،
-
۱۳۹۵-۰۹-۰۶ ۱۸:۰۰
تصویرسازیهای کاریکاتوری/ ١٠ نقد به سخنان اباذری درباره نئولیبرالیسم و فاشیسم
اباذری جز آنکه در سخنانش چندان پروای استفاده دقیق از مفاهیم و تکیه بر شواهد تجربی ندارد، دیواری کوتاهتر از دولتهای اصلاحطلبان و اعتدالگرایان نیافته و کوچکترین اشارهای به نقش بخشهای خارج از دولت حکومت ایران در اقتصاد و انحصار و فساد گستردهای که میپرورد نمیکند.