شناسهٔ خبر: 45723 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

انتشار رمانی تازه از محمد حنیف/ اعترافات تلخ خودم را نوشتم

محمد حنیف همزمان با انتشار رمان تازه خود گفت: برخی دوستانم رمان «این مرد از همان زمان بوی مرگ می‌داد» را بهانه‌ای برای اعترافات تلخ نویسنده آن قلمداد می‌کنند.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ رمانی تازه از محمد حنیف با عنوان «این مرد از همان زمان بوی مرگ می‌داد» از سوی نشر اسم منتشر شد.

این نویسنده درباره این کتاب گفت: «این مرد از همان زمان بوی مرگ می‌داد» رمانی است که در ادامه سیر خلق رمان «کلاه جادویی و مجسمه مسی» نوشته شده است. یعنی اثری است پست‌مدرن که می‌کوشد مولفه‌های رئالیسم جادویی را با شیوه‌های قصه‌گویی کهن فارسی در هم آمیزد. به همین خاطر است که هم اغلب شاخصه‌های رئالیسم جادویی در آن مشاهده می‌شود و هم برخی از عناصر برجسته داستان‌سرایی ملی.

وی افزود: در این اثر کوشش کردم تا ضمن عبور از ساختار سنتی رمان کلاسیک و در ارائه پیرنگی نسبتاً پیچیده، مخاطبان عام را نیز متقاعد کنم. از این رو در این رمان، ضمن اینکه به مخاطب نخبه خود احترام می‌گذارم و او را با سوال‌های پیچیده‌ای درباره مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی روبرو می‌کنم، با تمرکز بر حرکت داستانی و کشمکشهای زندگی شخصیت اصلی رمان یعنی سیما، جذابیت‌های موردنظر مخاطب عام را هم فراهم می‌آورم.

حنیف ادامه داد: به عنوان مثال، عقاید و باورهای شگفت­انگیز ناشی از بومی گرایی، طبیعت گرایی و اسطوره‌گرایی در قالب قصه تیتان و میتان و مسائل تاریخی گذشته همچون درگیری شاپور دوم با اعراب و حوادث سیاسی معاصر همچون جدایی بحرین و تصرف جزیره ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک، معمای وجود پاتریک علی پسر شاهپور غلامرضا و گروه سیاسی حجت در کنار زندگی روزمره زنی بی‌پناه و رانده شده از خانواده و زخم ‌خورده از اجتماع ارائه می‌شود.

نویسنده «این مرد از همان زمان بوی مرگ می‌داد» ادامه داد: خواننده این رمان در واقع، قصه سیما شیروانی و عاشق او رفیع دادخواه را می‌خواند، قصه دختر سرهنگ شیروانی شاغل در کاخ نیاوران و شخصیتی مرموز را که به دلیل پیشه امنیتی‌اش با نام‌های متفاوتی معرفی می‌شود. اما در خلال قصه این زن و عاشق سمج او و از طریق دیگر شخصیت‌ها، به مسائل زیادی اشاره می‌شود. از جمله معضلات اجتماعی و مشکلاتی که به مهاجرت و یا فرار جوانان ایرانی منجر می‌شود.

حنیف تصریح کرد: در این داستان، تجربه‌­های انسانی به شکل رویا، ناخودآگاه، و تجربه‌های عینی و ملموس جلوه می‌کند، اما این همه به شیوه قصه‌پردازی کهن ایرانی، یعنی قصه در قصه و در این میان نویسنده نیز به عنوان یک شخصیت خود را وسط میدان می‌اندازد و علاوه‌بر فاصله‌گذاری که قبل از استفاده برشت، خاص ادبیات نمایشی دینی و بومی ایرانی بوده، به خودافشایی می‌پردازد. از همین رو برخی دوستانم رمان این مرد از همان زمان بوی مرگ می‌داد را بهانه‌ای برای اعترافات تلخ نویسنده آن قلمداد می‌کنند.

یادآوری می‌شود این رمان به تازگی از سوی نشر اسم و با قیمت ۲۳ هزار تومان منتشر شده است.

نظر شما