تاریخ

کل اخبار:1409

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۹ ۱۱:۰۰

    گردش دیدگاه های تاریخی در ذهنیت یک جامعه/ داستان مومیایی رضاشاه

    تاریخ گذشته، از نظر قضاوت، درگیر موجهای فکری است، حساسیت هایی که هر زمان بر می خیزد. یک بار درد هویت دارد، یک بار اقتصاد، یک بار توسعه سیاسی، یک بار اخلاقیات و یک بار مردم گرایی.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۸ ۱۸:۰۰

    گفت‌وگویی با انزو تراورسو: علیه تمامیت‌خواهی

    ایده‌ تمامیت‌خواهی، در طول یک قرن از حیاتش، مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته است، این موضوع به‌گونه‌ای روبه‌پس خبر از آن می‌دهد که مسیر طی‌شده برای این ایده اصلاً هموار نبوده و با چالش‌های بسیاری دست و پنجه نرم کرده است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۴ ۱۰:۴۰

    تاریخ ایران بعد از اسلام به روایت تاریخ‌نگار نام‌آشنای ایران

    «تاریخ ایران بعد از اسلام» نوشته عبدالحسین زرین‌کوب از سوی موسسه انتشارات امیرکبیر به چاپ هجدهم رسید. این کتاب تلفیقی از تاریخ ترکیبی و تاریخ تحلیلی ایران در دوره اسلامی است.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۳ ۱۲:۴۰

    جنونِ نقد/ در دفاع از نقد ژورنالیستی با نگاهی به کتاب «سینه‌فیلیا و تاریخ»

    کریستیَن کیثلی در کتاب «سینه‌فیلیا و تاریخ یا وزیدن باد بین درخت‌ها» که ترجمه فارسی‌اش به تازگی منتشر شده است، از ضرورت احیاء شیوه‌ای از ادراک و نقد فیلم سخن گفته که از مکاشفه، هیجان، لذت و حسانیت نیرو می‌گیرد، یعنی از همه آن چیزهایی که جزو خطوط قرمز نقد آکادمیک به حساب می‌آیند.

  • منوچهری ۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۶:۵۸

    تاریخ و ادبیات ایران منوچهری

    محمد دهقانی

    این مجموعه صرفا تاریخ و ادبیات ایران پس از اسلام را دربرمی‌گیرد و می‌کوشد تاریخ ادبی ایران را در پیوند با تاریخ عمومی جهان ببیند.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۱ ۱۱:۲۰

    نگاهی به تاریخ نجوم در دوران تمدن اسلامی

    علم نجوم در دوران تمدن اسلامی اهمیت ویژه ای داشت، علاوه بر کاربردهای علم نجوم در تقویم و احکام نجوم برای تعیین موقعیت قبله و تعیین اوقات نماز از این علم استفاده می شد.

  • ضحاک ۱۳۹۷-۰۱-۲۹ ۱۱:۱۳

    نقدی بر فرضیه‌های موجود در مورد ضحاک؛

    ضحاک کیست؟

    امروزه به دلیل کشاکش‌های ایدئولوژیک به نحوی دلبخواهی و با کمترین نشانه‌ها، گذشته‌ها اکنونی‌خوانی می‌شوند. دیدگاه منسوب به مهرداد بهار، دیدگاه‌های قطب‌الدین صادقی، دیدگاه‌های احمد شاملو و غیره عمدتاً از سرخط‌های ایدئولوژیکِ بالفعل‌موجود جهت می‌گیرند.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۶:۴۰

    کتاب سرزمین، آزادی و اسطوره منتشر شد

    کتاب سرزمین، آزادی و اسطوره: تاریخ و ایدئولوژی در کنیا اثر دیوید موگان براون توسط انتشارات زدبوکس منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۶:۰۰

    انسان تاریخی و تاریخ متعالی منتشر شد

    کتاب «انسان تاریخی و تاریخ متعالی» به قلم حکمت‌الله ملاصالحی از سوی انتشارات پگاه روزگار نو به تازگی منتشر شده است.

  • ملکیان ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۱۲:۰۰

    به بهانۀ انتشار نقد جدید جواد طباطبایی بر مصطفی ملکیان در شمارۀ بیست‌ویکم فرهنگ امروز؛

    این‌جا ایران است...

    این اولین مواجهۀ ملکیان و طباطبایی نیست، بلکه این جدال از سال‌ها پیش با نقد نظریۀ انحطاط ایران توسط ملکیان آغاز شد، مواجهه‌ای که اکنون از سوی ملکیان بدین‌جا ختم شد که «علاقه‌ای به گلاویز شدن با دیگران ندارد.»

  • ماکیاوللی ۱۳۹۷-۰۱-۲۸ ۰۹:۵۲

    هاروی منسفیلد/ زندگی و اندیشه نیکولو ماکیاوللی؛

    ماکیاول خون‌آشام؟!

    تاثیر ماکیاوللی بر اعصار پس از خود را باید به دو قسمت تقسیم کرد:آن چه که به نام او چسبانده شده و آنچه که از طریق آثار دیگران شناخته می‌شود امّا مورد تصدیق ماکیاوللی نیست. بالواقع از همان آغاز نام ماکیاوللی به ننگ آلوده شده و صفت "ماکیاوللی گونه "هیچ گاه لقب قابل ستایشی نبوده است. در نمایشنامه هنری ششم، اثر ویلیام شکسپیر، یکی از تبهکاران نمایش ادعا می‌کند که حتی از "ماکیاول خون آشام "(murtherous Machevil)هم برتر است.

  • مالی ۱۳۹۷-۰۱-۲۶ ۱۷:۱۳

    برآمدن پول تاریخ مالی جهان

    نیل فرگوسن

    نیل فرگوسن در این اثر به خوبی نشان می دهد که در پس هر پدیده‏ تاریخی بزرگ یک راز مالی پنهان است

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۶ ۱۳:۲۰

    رضا مختاری: اسدالله علم یادداشت‌هایش را به تقلید از اعتمادالسلطنه می‌نوشت

    رضا مختاری اصفهانی گفت: محمدرضا شاه از نیمه دوم دهه ۳۰ سعی کرد نقش نخست‌وزیر در صحنه سیاسی کشور کمرنگ شود. تنها در دوره کوتاهی بود که علی امینی به‌عنوان نخست‌وزیر مقتدر ظاهر شد. اما محمدرضا شاه او را کنار زد و علم را که یک مجری مقتدر بود و آنچه را که محمدرضا شاه به عنوان پادشاه می‌خواست، تجلی می‌بخشید، به‌عنوان نخست‌وزیر انتخاب کرد. علم خودش را غلام خانه‌زاد و چاکر معرفی می‌کرد. او یک مجری مقتدر بود اما مهم‌ترین اتفاق در دوره نخست‌وزیری علم، تصویب‌نامه هیئت وزیران درباره انجمن‌های ایالتی و ولایتی بود.

  • والرشتاین ۱۳۹۷-۰۱-۲۲ ۱۱:۱۸

    نظم جهانی مدرن از نگاه ایمانوئل والرشتاین؛

    هم‎کناری رویکردهای تکاملی و تاریخی

    پژوهش والرشتاین ما را به مقایسه‎ای با کار وبر دربارۀ خاستگاه‎های روح سرمایه‎داری فرامی‌خواند و در بیشتر بخش‎های این مقایسه، وبر جایگاهی بسیار فروتر دارد. اثر والرشتاین مبتنی بر داده‎های تاریخی و در چارچوب زمانی کاملاً تعریف‎شده‎ای تنظیم شده، درحالی‌که اثر وبر چنین نیست. افزون بر این، والرشتاین از پژوهش‎های تاریخی مدرنی بهره‎مند است که در اختیار وبر نبودند.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۱ ۱۴:۰۴

    چرا کتاب‌های تاریخ و سیاست در طرح عیدانه اقبال نداشتند؟

    کتاب‌های رمان و ادبیات در طرح عیدانه کتاب استقبال بیشتری داشت و کتاب‌های تاریخ، سیاست و جامعه‌شناسی اقبال خوبی نداشتند. با اینکه خاطرات سیاسیون در جهان مورد توجه مردم جامعه می‌شود اما در ایران این دسته از کتاب‌ها با اقبال مواجه نیست.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۰ ۱۲:۴۰

    کتابفروشی‌های مشهور دنیا را بیشتر بشناسید

    کتابفروشی‌ها اهمیت زیادی در شکل‌دهی فرهنگ و تاریخ دنیا دارد و بسیاری از رخدادهای فرهنگی در کتابفروشی‌ها رخ می‌دهد. در این مطلب کتابفروشی‌های مهم و اثرگذار دنیا را معرفی می‌کنیم.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۹ ۱۷:۰۰

    احسان شریعتی: زبان زرگری روشنفکران

    فلسفه‎ورزی ما نوعی «مدگرایی» است و حاصلش روشنفکرانی که زبانی زرگری دارند و نمی‌توانند با مردم ارتباط فعالانه داشته باشند. به نظر او استبداد تاریخی ما مانع رونق اندیشه فلسفی بوده و اندیشمندان را به جای تامل در مسائل سیاسی و اجتماعی، به سمت عزلت‌گزینی و فردگرایی سوق داده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۸ ۱۶:۲۰

    نیمی از شاگردها راه مدرسه را گم کردند

    روایت خاطره‌نگاران و داستان‌نویسان از چگونگی رفتار مدیران نظام آموزشی با پوشش پسران در دهه ١٣١٠ خورشیدی

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۵ ۱۵:۴۰

    فعالیت اندیشمندان در حوزه نظری و عملی دانش نشانه‌شناسی

    کتاب «پیشگامان نشانه‌شناسی» ترجمه راحله گندمکار شامل هشت مقاله مستقل درباره برجسته‌ترین متفکران این حوزه است و مخاطب با مطالعه آن می‌تواند با تاریخ تحولات علم نشانه‌شناسی آشنایی پیدا کند.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۵ ۱۱:۰۰

    یاریگران هنگامه‌های جنگ/ قصه تیمورملک و نمدمالان خجند

    داده‌های تاریخ اجتماعی نشان می‌دهد جنگ‌ها همواره تنها به یاریگری مردم برای پیوستن به جبهه‌ها نیاز نداشته‌اند؛ گاه یاری برای برآوردن زندگی بهتر برای دیگران، از هر نبردی برای مردم بایسته‌تر بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۴ ۱۶:۰۰

    مسافر جاده سرنوشت/ نگاهی به زندگی حاج سیاح

    میرزا محمدعلی محلاتی (حاج سیاح) متولد سال 1252 هجری قمری در شهرستان محلات از این قاعده مستثنی نمانده و این در حالی است که مطالعه سفرنامه و خاطرات او در دو کتاب به نام‌های «سفرنامه حاج سیاح» و «خاطرات حاج سیاح» می‌تواند شناخت بهتری از بافت اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی دوره قاجار در اختیار علاقه‌مندان تاریخ ایران قرار دهد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۳:۰۰

    واکاوی نقش و کارکرد یاریگرانه اصناف در تاریخ

    از شاطر جلال پیروزی‌فرد تا حاجی باقر شَعرباف

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۲:۴۰

    توپ مروارید؛ از میدان ارگ تا باشگاه افسران/نگاهی به سرگذشت توپی که هر «چهارشنبه سوری» حاجت می داد!

    معروف ترین روایت عامیانه، این توپ را غنیمت گرفته شده از پرتغالی‌ها در عهد شاه عباس ذکر می‌کرد؛ به هر حال عجیب نیست که توپ مروارید به‌عنوان نمادی از از پیروزی ایرانیان بر استعمار و استعمارگر نزد عامه مردم ایران دارای اهمیت و مقام باشد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۰:۰۰

    جشنی تاریخی در دل مردم

    خاطره‌نگاران و جهانگردان، آیین‌های نوروز ایرانی و باورهای مردمی را چگونه روایت کرده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۲ ۱۰:۴۰

    متاسفانه درباره تاریخ دانشگاه تهران اطلاعات جسته گریخته‌ای وجود دارد

    کتاب «اسناد تاریخ دانشگاه تهران؛ موجود در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه» به کوشش سوسن اصیلی به تازگی از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

  • فرهادپور ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۲:۵۳

    بهزاد جامه‌بزرگ/ پروژه فکری مراد فرهادپور قصد  دارد گره از کدام مشکل معرفتی ما باز کند؟

    کور می کند، شفا نمی دهد

    مراد فرهادپور اگر به درست یا غلط مروج یک گرایش فکری خاص یا علاقه مند به یک یا چند فیلسوف و روانکاو چپ است، هرگز خطر نمی کند که در راه اشاعه مطلوب خود با سنت های فکری جغرافیا و تاریخی که پای در آن دارد، درگیر شود.

  • شریعتی ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۱:۴۶

    نقدی بر کتاب شریعتی و هایدگر (۲)؛

    زهری در رگ و پی اندیشیدن فلسفی ایرانی

    میری و یاران او که دستیابی به مقام تأمل را به این سادگی ممکن می‎دانند، نه تنها عامل گشودن مسیر نیستند بلکه همچون سدی در برابر مسیر فلسفه‎ورزی و دامن زدن به بحران‎های ایران معاصر عمل می‎کنند و همچون زهری در رگ و پی اندیشیدن فلسفی ایرانی و از عوامل دست‌اول گسست از مبانی هویت ملی و تاریخی و فلسفی تلقی می‎شوند. دست ‎یافتن به مقام تأمل علی‎رغم تمام دشواری‎ها و سنگلاخ‎هایی که در مسیر آن وجود دارد، درعین‌حال نمی‎تواند ناظر به نقادی از این جریان‎ها نباشد تا به‌تدریج این علف‎های هرز از زمین اندیشیدن فلسفی ایران پاک شوند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۱ ۱۱:۲۰

    اعتراض ایرانی‌ها به ژاپنی‌ها برای تحریف تاریخ

    مردم ایران این بار به موزه ملی توکیو برای استفاده از عنوان ساختگی و مجعول به جای خلیج فارس در نمایشگاهی که عربستان در این کشور برگزار کرده است، اعتراض کردند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۶:۴۰

    رونمایی از کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران»

    کتاب «بازخوانی نهضت مشروطه ایران» اثر اسلام افضلی در مراسمی با حضور «موسی حقانی» رئیس موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران رونمایی خواهد شد.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۰ ۱۳:۲۰

    تابلوی پیکاسو بر دیوار روستا

    روایتی از پیدایش و تأثیر نسل تکنوکرات‌های دانش‌آموخته غرب در دهه‌های ٤٠ و ٥٠ خورشیدی بر دگوگونی‌های جامعه ایران