شناسهٔ خبر: 7325 - سرویس کتاب و نشر
نسخه قابل چاپ

ناشران از دغدغه‌های نشر می‌گویند(1)؛

نشر آگه: برخی ناشران به کتاب نگاه صرفا مادی دارند

کتابفروشی برخی ناشران خاص به کتاب به عنوان یک کالا نگاه می‎کنند و فکر می‎کنند باید مثل هر کالای دیگری، فروش برود و سود داشته باشد. در واقع سود برای آن‎ها ارجحیت دارد.

فرهنگ امروز: لیلا حسین‎خانی مدیر نشر آگه، در پاسخ به این پرسش که برای انتخاب و نشر کتاب‎ها، ناشران محتوا را چه‎گونه بررسی می‎کنند، گفت: هر ناشری در انتشارات خود، چند کارشناس دارد که به ارزیابی محتوای کتاب‎ها می‎پردازند و اگر کتاب برای نشر مناسب دیده شد، وارد روند چاپ و نشر می‎شود.

حسین‎خانی در پاسخ به این پرسش که انتخاب کتاب‎ها بر چه مبنا و شاخصه‎هایی صورت می‎گیرد، گفت: کتابی که وارد حوزه نشر می‎شود باید مورد نیاز جامعه باشد و ضمن این‎که مولف نیز مهم است. فکر می‌کنم هر دو دغدغه‎ی ناشر است. یعنی هم باید کتابی باشد که مخاطب می‎طلبد و هم باید کتابی باشد که به سیاست‎های ناشر بخورد. در این‎باره بیش‎تر فکر می‎کنم بستگی به سیاست‎های ناشر دارد. یعنی این ناشر است که باید دید دوست دارد در چه حوزه‌ای فعالیت کند و چه کتابی وارد بازار نشر شود. من به عنوان یک ناشر علوم انسانی در بازار نشر فعالیت دارم که علوم اجتماعی هم شامل آن می‌شود. اگر کار ترجمه باشد به هر حال اولین گزینه این است که ببینیم موضوع، موضوعی است که ما می‎خواهیم کار بکنیم یا خیر؛ و بعد ترجمه و کیفیت کار مهم است. در کار ترجمه این شاخص‎ها برای ما مهم است.

این ناشر کتاب‎های علوم انسانی، درباره تجاری شدن این نهاد فرهنگی نشر، گفت: باز هم فکر می‎کنم به سیاست ناشر برمی‎گردد. و من فکر نمی‎کنم ناشران ما به حوزه‎ی نشر به عنوان یک کار پر سود نگاه کنند. یعنی صنعت نشر در حال حاضر جز حرفه‎های پر سود نیست. کسی که وارد این کار می‎شود حتما می‎داند که سود زیادی از این کار نخواهد داشت. و معتقدم برای ناشر دغدغه‎های فرهنگی مهم‎تر از دغدغه‎های دیگر است. البته سود نیز به لحاظ اقتصادی برای ادامه‎ی کار مهم است. اما دغدغه‌ی فرهنگی، برای ما ناشران مهم‎تر است. شاید در این بین استثناهایی نیز باشد و برای بعضی ناشران خاص، سود ارجحیت داشته باشد.

حسینی‎خانی درباره ناشران خاص، که به کتاب به عنوان یک کالای تجاری نگاه می‎کنند، گفت: نمی‎توان آن را به همه‎ی ناشرها تسری داد. اما به هر حال هستند کسانی که بحث سود برای‎شان مهم‎تر است. و به کتاب به عنوان یک کالا نگاه می‎کنند و فکر می‎کنند باید مثل هر کالای دیگری، فروش برود و سود داشته باشد. ولی من این جسارت را به همکاران دیگر نمی‎کنم.

وی در خصوص همکاری بیش‎تر، از سوی ناشران با مولفان معروف و به نام، گفت: کار خوب باشد فرق نمی‎کند برای مولف معروف باشد یا تازه‎کار. اتفاقا در نشر آگه ظرفیت خوبی وجود دارد برای مولفان که بخواهند کار خود را ارایه بدهند. اگر کار، کار خوبی باشد برای ما مولف مهم نیست. کیفیت کار بالا باشد، ما استقبال می‎کنیم.

ناشر نشر آگه در خصوص گلایه و شکایت برخی مولف از تغییر قیمت‎ها بر روی جلد کتاب‎ها پس از چاپ، گفت: تا آن جا که من خبر دارم نه ما و نه همکاران دیگر، معمولا این کار را نمی‎کنیم. من در اطراف خودم این موضوع را ندیده‎ام و امیدوارم که این کار هم انجام نگیرد.

اما درباره تغییر کلی قیمت کتاب‎ها، به هر حال مثل هر چیز دیگری که قیمت آن تغییر می‎کند قیمت کتاب نیز بالا می‎رود. اما وقتی قیمت کالاهای دیگر تغییر می‎کند و بالا می‎رود، اعتراضی نمی‎شود ولی برای تغییر قیمت کتاب‎ها معمولا اعتراض‎ها زیاد است.

لیلا حسین‎خانی در انتها گفت: کتاب چیزی است که در سبد اقتصاد خانواده آخرین چیز است و امیدوارم وضعیت اقتصاد، نشر و فرهنگ کشور به سمتی برود که کتاب یکی از ضرورت‌‎های زندگی شود.

نظر شما