شناسهٔ خبر: 59716 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

یادداشتی از حسن انصاری: هیچ کتاب درخوری درباره ائمه شیعه به زبان‌های اروپایی منتشر نشده

باورتان می‌شود که ما در زبان‌های اروپایی جز با یکی دو استثنا تقریباً هیچ کتابی درباره زندگی، تعالیم و سهم سیاسی و اجتماعی و دینی ائمه شیعه نداریم.

هیچ کتاب درخوری درباره ائمه شیعه به زبان‌های اروپایی منتشر نشده

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛  حسن انصاری، عضو هیات علمی مؤسسه مطالعات عالی پرینستون و عضو شورای عالی علمی مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی، در کانال تلگرامی خود طی یادداشتی کمبود کتاب درباره ائمه معصومین به زبان‌های اروپایی را گوشزد کرده است. در این یادداشت که عنوان «درباره سیره و اندیشه ائمه شیعه و آنچه باید کرد» را به خود به همراه دارد اشاره شده که حجم بسیاری از کتاب‌هایی که در غرب درباره اسلام منتشر شده درباره ائمه و علمای بزرگ اهل سنت است و از این تعداد آثار سهم ائمه شیعه تقریباً هیچ است. به باور انصاری پژوهشگران شیعه باید تلاش بیشتری برای تالیف آثار درباره ائمه شیعه و یا ترجمه آثار خود به زبان‌های اروپایی انجام دهند. این یادداشت را در ادامه بخوانید:

«باورتان می‌شود که ما در زبان‌های اروپایی جز با یکی دو استثنا تقریباً هیچ کتابی درباره زندگی، تعالیم و سهم سیاسی و اجتماعی و دینی ائمه شیعه نداریم. آنچه هم تاکنون نوشته و منتشر شده با آنچه درباره ائمه و علمای طراز اول اهل سنت در زبان‌های غربی داریم قابل مقایسه نیست. درباره رئیس مذهب جعفری امام جعفر صادق (ع) تاکنون هیچ کتابی مستقل که به تمامی این ابعاد بپردازد منتشر نشده. درباره امام باقر هم با اینکه یک کتاب به انگلیسی منتشر شده اما همچنان جای یک تحقیق جامع خالی است.

به استثنای دو سه امام درباره سایر ائمه تقریباً هیچ چیزی نداریم. درباره ابعادی از زندگی و تعالیم و یا تاریخ شیعه در دوران حضور امامان مقالات و یا کتاب‌هایی نوشته شده اما برای بیشتر ائمه شیعه ما کتاب و یا کتاب‌هایی که با نگاهی کلی ابعاد مختلف زندگی و تعالیم اعتقادی و فقهی و سیاسی و اجتماعی را روشن کند نداریم. این بسیار مایه تأسف است. چه کرده ایم تاکنون؟ هیچ.

هزاران حدیث و متن از ائمه‌ای مانند امام باقر (ع)، صادق (ع)، موسی بن جعفر (ع) امام رضا (ع) باقی است اما ما تاکنون نتوانسته‌ایم تعالیم امامان شیعه را به صورت تحقیقی و آکادمیک و قابل گفت‌وگو در فضاهای آکادمیک جهانی معرفی کنیم. فقط درباره امام رضا چندین کتاب می‌توان نوشت. درباره بررسی جامع سهم علمی حضرت در تمدن اسلامی هیچ چیزی به این زبان‌ها نداریم. به طور کلی درباره میراث علمی ائمه چه نوشته‌ایم؟ خیلی کم. در یکی از مهمترین کتاب‌هایی که درباره میراث شیعه به زبان انگلیسی نوشته شده فصلی به امام صادق اختصاص داده نشده و میراث علمی و مکتوب حضرت به بحث گذارده نشده. درباره ائمه اخیر شیعه وضع به مراتب بدتر است و هیچ کتاب و مقاله جامعی به زبان‌های اروپایی وجود ندارد. می‌توان کتاب‌ها نوشت درباره تعالیم دینی و اخلاقی و سیاسی / اجتماعی ائمه اما متأسفانه هنوز ما اول راهیم و هیچ کاری درخور انجام نداده‌ایم. حتی مداخلی که برای امامان شیعه در دانشنامه‌های فارسی خود نوشته‌ایم آنچنانکه باید نیست. جای تأسف دارد.»

نظر شما