کل اخبار:76
-
۱۳۹۶-۱۱-۰۷ ۱۵:۲۰
بسیاری از وقایع از دید سفرنامهنویسان مغفول مانده است
شهرام یوسفیفر با اشاره به اینکه بسیاری از وقایع از دید سفرنامهنویسان مغفول مانده گفت: نگارش سفرنامهها توسط ایرانیان و کسانی که به ایران میآمدند امری دیرپاست. کسانی که از این سرزمین رد میشدند مشاهداتشان را به نگارش درمیآوردند. ایرانیان از دیرباز علاقهمند به جستجوی تصویر خود در نگاه دیگران بودند.
-
۱۳۹۶-۱۰-۱۶ ۱۰:۲۰
از قدیمیترین سفرنامهها تا نسخههای کمیاب اوستا
تالار ایرانشناسی و اسلامشناسی کتابخانه ملی که زندهیاد ایرج افشار پایهگذار آن بود، هزاران نسخه کتاب با موضوع فرهنگ و تمدن ایران و اسلام را درخود جای داده است. این گنجینه مامن قدیمیترین سفرنامهها، قرآنها و کتابهای معبر شیعی و نسخههای کهن اوستا از پارسیان هند ست.
-
۱۳۹۶-۱۰-۰۴ ۱۶:۰۰
نشانهها و روایتهایی از یاریگری در سفرنامه حاج سیاح
مردی با محاسن سپید و نگاه غمگین و ردایی بلند بر تن و پاپوشهایی پاره بر پا و زنجیری بر گردن؛ این تصویری به شمار میآید که از حاج سیاح، جهانگرد ایرانی تاریخ معاصر ثبت شده است.
-
۱۳۹۶-۰۹-۰۷ ۱۳:۴۸
سفرنامهنویسی نگاهی به تحولات سفرنامهنویسی در غرب
کارل تامپسون
این اثر با ماهیت دیباچهای خود تحول سنت سفرنامهنویسی در جوامع غربی را منعکس میکند
-
۱۳۹۶-۰۵-۲۹ ۱۰:۴۵
گزارش سیاستمدار انگلیسی از سرزمین کُردها
سفرنامه «کلودیوس جیمز ریچ» با ترجمه دکتر حسن جاف و تصحیح فرامز آقابیگی منتشر شد. این سفرنامه به شرح و چگونگی سفر ریچ به کردستان عراق و ایران میپردازد و اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت این مناطق در دهه دوم قرن نوزدهم میلادی ارائه میدهد.
-
۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۱:۲۱
مشرقیها چشمشان به ظاهر اشخاص است/ تجمل، خودستایی و زینتهای زندگی ایرانی از نگاه یک آلمانی
تاریخنگاران در روزگاران گوناگون، پژوهشگران در پژوهشهای خود و جهانگردانی که در سدههای گذشته به ایران آمدهاند، پدیده «تجمل» را در زندگی ایرانی، از جنبههای گوناگون بررسیده و گزارش کردهاند.
-
۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۱:۴۰
کدام نویسندهها درآمدهای میلیاردی دارند؟
مجلهی آمریکایی «فوربز» اسامی پردرآمدترین چهرههای جهان را منتشر کرده که در میان آنها تعدادی نویسنده نیز به چشم میخورد.
-
۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۰:۵۴
خاطرات سیاحان ژاپنی از روزهداری ایرانیان در دوره قاجار و صفویه
سیاحان آسیایی و اروپایی که در دوره صفویه و قاجاریه به ایران سفر کردند، در سفرنامههای خود نکات خواندنی را درباره آداب و رسوم ایرانیان در ماه رمضان بیان کردهاند. پیترو دلاواله، سیاح ایتالیایی که در زمان صفویه به ایران آمد و یوشیدا ماساهارو و نوبویوشی فوروکاوا، جهانگردان ژاپنی که در عصر قاجار قدم به خاک ایران گذاشتند در سفرنامههای خود مطالبی را نیز به ماه رمضان و آئینهای ویژه ایرانیان در این ماه اختصاص دادهاند.
-
۱۳۹۶-۰۱-۳۰ ۱۶:۲۰
سلطان صاحبقران از خاطرات و عجایب سفر به اروپا سخن میگوید
اولین سفر ناصرالدین شاه به اروپا در تاریخ ۱۹ آوریل ۱۸۷۳ آغاز شد که نخستین مسافرت یکی از پادشاهان ایران به اروپا بود. قبل از او هیچیک از سلاطین ایران به یک کشور مسیحی قدم نگذاشته بودند. به مناسبت این روز مروری بر سفرنامه سلطان صاحبقران خواهیم داشت.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۱۵:۰۰
انتشار «سفرنامه معینالسلطان»؛ مهمترین سفرنامههای عصر قاجار
کتاب «سفرنامه معین السلطان» که از سفرنامههای مهم عصر قاجار است به کوشش ساسان والیزاده تصحیح و منتشر شد.
-
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۷:۰۰
غرب از دیدگاه سفرنامهنویسان ایرانی
مهاجرت نخبه های ایرانی دوره قاجاری به فراسوی مرزهای کشور و آشنایی با مظاهر متعدد غرب باعث شد که این عده با نگارش رسالات و مکتوباتی شرح مشاهدات خود از این مناطق را به رشته تحریر دربیاورند. مراجعه به این آثار که عمدتا شامل سفرنامهها میشود بیانگر حالات و روحیات نویسندگانی است که برداشت خود از اثرات مثبت و منفی فرهنگ غربی را بیکم و کاست برای مخاطبان برجای گذاشتند.
-
۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۶:۲۰
گزارشهای جهانگردان از رواج و گسترش رشوهخواری سیستماتیک در تاریخ ایران
مصداقهای تاریخی رشوه در ایران رشوه برای چه نیتهایی در روزگاران گذشته، داده و گرفته میشده است
-
۱۳۹۵-۰۸-۰۴ ۱۵:۰۰
مُلـکِ پریـشان/ نقدی که یک مصلح اجتماعی بر جامعه ایران عصر قاجار نگاشت
متن زیر نگاهی دارد به «سیاحتنامه ابراهیمبیگ».
-
۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۲:۰۰
یادداشتی از رسول جعفریان؛ چرا ما کم سفرنامه نوشتهایم و اروپاییها فراوان؟
چرا ما نه مسافرت کردیم و یا اگر کردیم، لزومی به نوشتن سفرنامه حس می کردیم؟ چرا ما کار جهانگردی و سیاحت گری به قصد کسب دانش سایر اقوام را نداشتیم؟ آیا ترس عامل آن بود؟
-
۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۷:۴۰
توصیف تعزیهخوانی در دوره قاجار به روایت مری شیل
سیاحان بسیاری که در دوره قاجار به ایران سفر کردند گزارشهای جذاب و خواندنی از مراسم عزاداری امام حسین(ع) ارائه کردهاند. از جمله این افراد، بانو مری شیل، همسر وزیر مختار انگلیس در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه است که نگاه ویژهای به مراسم عزاداری دهه اول محرم و تعزیهخوانی داشته است.
-
۱۳۹۵-۰۷-۱۷ ۱۶:۲۰
دلاواله از عزاداری ایرانیان عصر صفوی در سوگ امام حسین(ع) میگوید/ از سیاهپوشی محلات تا حرکت دستههای عزاداری در شهر
سیاحان و جهانگردانی که در روزگار صفوی و قاجار به ایران سفر کردهاند درسفرنامههای خود اشارات جالب توجه و قابل تاملی درباره مراسم ایرانیان در ماه محرم کردهاند. پیترو دلاواله، جهانگرد ایتالیایی که در دوره صفویه به ایران سفر کرد از جمله این جهانگردان است که در سفرنامه خود اطلاعات جالبی درباره این مراسم ارائه میدهد.
-
۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۰:۲۰
ابن بطوطه در سفرنامهاش درباره میهماننوازی اصفهانیها چه مینویسد؟
«گردشگری برای همه ـ ترویج دسترسی جهانی» شعار سازمان جهانی جهانگردی برای این روز در سال ۲۰۱۶ است اما سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با بومیسازی «گردشگری برای همه ـ همه برای گردشگری» را انتخاب کرد. در این گزارش به مناسبت هفته گردشگری به رونق جهانگردی در اسلام، روزگار قاجار و دوره صفویه با نگاهی به برخی از سفرنامهها پرداخته شده است.
-
۱۳۹۵-۰۷-۰۵ ۱۵:۲۰
آنتیکهای وسوسهآمیز یک شهر زیارتی
کلکسیونر مشتق فرانسوی در دوره قاجار چرا به قم سفر کرد؟
-
۱۳۹۵-۰۶-۱۷ ۰۹:۱۴
آقاجری «سفرنامه پدرو تیشیرا» را ترجمه میکند/ جهانگرد پرتغالی درباره ایران چه نوشته است؟
محمد آقاجری از ترجمه کتاب «سفرنامه پدرو تیشیرا» جهانگرد پرتغالی خبر داد.
-
۱۳۹۵-۰۵-۲۳ ۱۲:۲۰
سفرنامهنویسی که به دنبال کشف حقیقت هستی بود
ناصرخسرو نه در پی کسب مال بود، نه درصدد کسب علم متعارف، نه دیدار از عجایب و غرایب و نه زیارت اماکن مذهبی برایش اولویت داشت؛ برای ناصرخسرو هیچ چیز مهمتر از کشف حقیقت هستی نبود. آنچه نام او را زبانزد جهانیان کرد سفرنامه ارزشمند اوست که در این گزارش نگاهی کوتاه به آن خواهیم داشت.
-
۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۱۷:۲۰
نقد و بررسی «در میان ایرانیان» نایجل کولتارد در شهر کتاب
کتاب «در میان ایرانیان» نوشته نایجل کولتارد در مرکز فرهنگی شهر کتاب نقد و بررسی میشود.
-
۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۳:۲۰
توفیق: مولفان، منطقه ورود سیاحان به ایران را نادیده گرفتند
ابراهیم توفیق، استاد سابق دانشگاه علامه طباطبایی در نشست نقد و بررسی مجموعه «ايرانيان در زمانه پادشاهی» گفت: نگاه شرقشناسان به جغرافیای سیاسی آن زمان بسیار مهم بوده و اینکه از کدام منطقه وارد ایران شدند و درباره چه ولایتی سخن میگویند مساله مهمی است که مولفان به این موضوع بی توجه بودند.
-
۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۶:۲۰
دیدار با ایرانیان در گذشته از معبر سفرنامهها
نشست نقد و بررسی کتاب «ایرانیان در زمانه پادشاهی: خلقیات ایرانیان در نگاه بیگانگان به جامعه ایران از اولین نوشتهها تا ۱۳۵۷» برگزار می شود.
-
۱۳۹۵-۰۱-۲۳ ۱۶:۳۰
این بازار مکاره
جادههای ایران، زنی در آتلیه عکاسی، سرگرمیهای ایرانیان و جادوی بازار در روزگار قاجار از نگاه یک بانوی ایتالیایی
-
۱۳۹۴-۱۰-۰۳ ۱۲:۱۵
دگرگونی های سينما: چهره در حال تغيير سينهفيليای جهان
«دگرگونيهاي سينما» كتاب شگفتانگيز و بهغايت درگيركنندهاي كه اين دو به اتفاق گردآورياش كردهاند، جريان متناوب مصاحبهها، نامهها و نظرها را به قلم نويسندگان و نويسندگان مختلف، از شيگههيكو هاسومي گرفته تا مهرناز سعيدوفا، ناتاشا دُرُويچُوا و كاترين بنامو آغاز ميكند.
-
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۵:۴۵
انتشار مجموعه ۱۰ جلدی درباره خلقیات منفی ایرانیان/ سفرنامههای فرنگی و ویژگیهای مثبت ایرانیان
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات از انتشار مجموعه ۱۰ جلدی درباره بررسی خلقیات منفی ایرانیان در سفرنامههای فرنگی خبر داد و گفت: با نگاهی به سفرنامهها میتوان متوجه شد، وقتی ایرانیان درگیر انقلاب یا کنش جمعی هستند ویژگیهای مثبت آنها توسط فرنگیها بیشتر دیده شده است.
-
۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۳:۴۰
جهانگردان در سدههای گذشته درباره آداب میزبانی و میهماننوازی ایرانیان چه نوشتهاند
ملتهای گوناگون جهان نزد یکدیگر بیش از هر چیز با سیمای اخلاقیشان شناخته میشوند. اینکه مردم هر سرزمین در برخورد با دیگر مردمان، از چه اصول و روشهای اخلاقی پیروی میکنند، از وجوه مهم مورد توجه هر مسافر و ناظری بهشمار میآید. این مسأله بهویژه در برگهای سفرنامهها و در اذهان بسیاری از جهانگردان و خاورشناسان بر جای مانده، تصویری کلی از آن مردمان را در حافظهها حک میکند.
-
۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۵:۳۰
۱۵ویژگی و عادت رفتاری و اجتماعی ایرانیان در عصر صفوی
پیترو دلاواله ایتالیایی ما را با خلقیات شخصی و اجتماعی انسان ایرانی در عصر صفوی آشنا میسازد
-
۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۵:۱۰
آداب روزداری و اهمیت تلاوت قرآن به روایت بارنز
بررسی آداب و فرهنگ رمضان در بین ایرانیان عصر قاجار ما را بر آن داشت تا سراغ کتاب «افسانههای آسیایی» اثر ژوزف آرتور کنت دوگوبینو، «سرزمین آفتاب» تالیف هاینریش کارل بروگش، «سفرنامه بارنز: سفر به ایران در عهد فتحعلیشاه قاجار» اثر آلکس بارنز، «ارواق ایرانی» نوشته کلود آنه و سفرنامه «ایران در یک قرن پیش» اثر چارلز جیمز ویلز برویم.
-
۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۴:۰۰
نمایش آماتوری وزیر دربار پهلوی نخست در ماه رمضان
کتابهای «مسافر تهران» اثر ویتا سکویلوست، «سفرنامه بلوشر» نوشته ویپرت فون بلوشر و «سرزمین دلاوران» از جی سی کوپر به چگونگی احوال ایرانیان عصر پهلوی در ماه مبارک رمضان میپردازند.