فرهنگ امروز: در واپسین روز از سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران، آمار پرفروشترینهای آثار انتشارات مروارید منتشر شده است. بر این اساس؛
رتبه نخست در اختیار «شور ذهن؛ داستان زندگی زیگموند فروید» نوشته ایروینگ استون، ترجمه اکبر تبریزی و فرخ تمیمی است. این کتاب نخستینبار در سال ۱۹۷۱ انتشار یافت. شهر وین در دهه ۱۸۸۰، پایتخت شکوهمند اروپا به شمار میآمد. در همین شهر بود که زیگموند فروید، تلاش درازمدت خود را برای رها کردن انسانها از قید و بندهای ضمیر ناشناخته خودشان آغاز نمود. اثر، داستان مرد خارقالعادهای است که ثابت کرد بسیاری از هیجانانگیزترین چالشهای پیش روی انسانها، نه در میدانهای نبرد و قلههای مرتفع، بلکه در قلب و ذهن آنها وجود دارد. ایروینگ با دقتی مثالزدنی که در کتابهای زندگینامه به چشم میخورد، این داستان جذاب و خواندنی را خلق کرده است.
اثر دوم «نظریههای جباریت؛ از افلاطون تا آرنت» بهقلم راجر بوشه، ترجمه فریدون مجلسی است. این اثر به بررسی یک سنت کمتر دیده شده در تاریخ اندیشه سیاسی اروپا میپردازد. متفکران سیاسی از افلاطون تا ارسطو تا تاکیتوس و ماکیاولی و از توکویل تا ماکس وبر و هانا آرنت، استبدادهای زمان خود را بررسی کردهاند و از خود میپرسند که چگونه این استبدادها بهوجود میآیند، چگونه کار میکنند و چگونه میتوانند شکست بخورند.
در جایگاه انتهایی «جهل مقدس؛ زمان دین بدون فرهنگ» نوشته اولیویه روآ، ترجمه عبدالله ناصری طاهری، سمیهسادات طباطبایی قرار دارد که در آن، مولف به شیوههای جدید بنیادگرایی میپردازد که به علم، فرهنگ، الهیات و روند جهانی شدن بیاعتنا هستند. به باور نویسنده، دین و فرهنگ دو مقولهای هستند که اهمیت و نیاز تعامل آن دو نادیده گرفته میشود و همین قضیه فاصله دین و فرهنگ را افزایش میدهد و منجر به خصومت میان این دو پدیده میشود. اولیویه روآ بر این باور است که هرچهقدر به چیزی اعتقاد مستحکمتری داشته باشیم کمتر به سوی دانستن قدم برمیداریم و کمتر خواهیم دانست.