به گزارش فرهنگ امروز به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) -نیما بهاروندی: ناشران کتاب در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با کتابهایی در حوزه «تاریخ اجتماعی» حاضر شدند. تاریخ اجتماعی بخشی از دانش تاریخ است که به زیست طبقات و تودههای مردم در بازههای مختلف تاریخی میپردازد. در این گزارش، به معرفی بعضی آثار منتشرشده در این حوزه در نمایشگاه کتاب امسال میپردازیم.
«تحول و جایگاه طبقه متوسط در ایران معاصر» نوشته «عطاالله مقدمفر» عنوان نخست این فهرست است. در توضیحات کتاب آمده است: «طبقه متوسط در ایران از بطن تولید زاده نشد، این طبقه عمدتاً ناشی از گسترش شهرنشینی است و هیچکدام از پدیدههای مرتبط با آن در رابطه مستقیم با تولید اقتصادی شکل نگرفته است، بلکه منشا این پدیدهها در رانت نفت است. بر این اساس میتوان طبقه متوسط در ایران را نه یک طبقه متوسط اقتصادی تولیدی بلکه یک طبقه متوسط فرهنگی نامید.» این کتاب توسط انتشارات «آریابان» در ۲۴۰ صفحه با قیمت ۱۴۰ هزار تومان در نمایشگاه کتاب عرضه شده است. «آریابان» در سالن شبستان، راهرو ۳۱ غرفه ۴ واقع شده است.
«پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی»، در این زمینه، دو کتاب جالبتوجه با عناوین «تاریخ اجتماعی حوزه تهران در دوره قاجار» نوشته «محسن صبوریان» و «حسین ایرانپور» و، «تاریخ فرهنگی مدارس اسلامی؛ مواجهه مدارس اسلامی با مدرنیته در دوره پهلوی دوم» نوشته «زهرا مینانی» عرضه کرده است.
حوزه در دمادم مشروطه اهمیت فزایندهای یافت و از اینرو نقش پررنگتری در اجتماع پیدا کرد. کتاب اول، با بررسی تاریخ اجتماعی حوزه در دوران منتتهی به مشروطه، تاثیرات آن بر سیاست و اجتماع ایران آن زمان را واکاوی میکند. کتاب حاضر در ۲۳۲ صفحه با قیمت ۲۵۰ هزار تومان در دسرس مخاطبان نمایشگاه قرار گرفته است. «پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی» در سالن شبستان، راهرو ۲۶ غرفه ۲۴ واقع شده است.
کتاب دوم، رویارویی علم اسلامی و علم سکولار، علم دینی و غیردینی و مرزبندی میان این دو در مدارس را بررسی میکند. این کتاب در ۲۶۰ صفحه و با قیمت ۲۶۰ هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.